Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απορίες επί ξυλοτύπου


 

Recommended Posts

Στα 2-3-4 γενικά συμφωνούμε. Η διάταξη των στύλων είναι πολύ αρχική και υπάρχουν περιθώρια να κάνω ότι θέλω.

Και στο 1 συμφωνούμε, κατά 50% :) Για την κατανομή της μάζας δεν μπορώ να καταλάβω το σκεπτικό σου. Είναι κρίσιμο το ζήτημα, γιατί μιλάμε για 25*700=17500 ΚΝ επιπρόσθετη μάζα σε μία στάθμη.Αλλάζει όλα τα δεδομένα.

 

Και για το q=1.50, δεν το συζητάμε, μάλλον ευνοικό θα είναι εξ' άλλου.

 

Για το θέμα του αρμού, θέλω να τον αποφύγω, γιατί θα δημιουργήσω ένα κτίριο ύψους 24μ. με διαστάσεις 12Χ9 και ταλαντούμενη μάζα 8400ΚΝ, χώρια το ίδιο βάρος.

 

Γενικά έχω κατά νού να κάνω δύο επιλύσεις: μια για όλα εκτός των σεισμικών δράσεων, με τα φορτία από τα σιλό να εφαρμόζονται όλα στην κατώτερη στάθμη, και μία για τις σεισμικές, με μοντελοποίηση των σιλό σαν ένα "σταυρό" δοκών σε κάθε στάθμη, με την μάζα κατανεμημένη αναλογικά ανά όροφο στο κέντρο του "σταυρού".

 

Ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση...

Link to comment
Share on other sites

1. τα σιλό, εκτός και αν τα κάνετε να "εφάπτονται" στα δοκάρια, θα έχουν ξεχωριστή συμπεριφορά απο το υπόλοιπο κτίριο. Ακόμα, το πόσο θα είναι γεμάτα ή όχι, επίσης παίζει ρόλο στην όλη υπόθεση.. Θα έχουν απλές στηρίξεις με τις δοκούς ή θα μεταβιβάζουν τα φορτία τους σε αυτές σε περίπτωση ταλάντωσης;

2. Διαφραγματική λειτουργία μάλλον δεν έχεις αν και Lx/Ly<4.. Όταν τα κενά είναι μεγαλύτερα από το 35% της κάτοψης του ορόφου και νομίζω πως είσαι σε αυτή την περίπτωση, τότε το διάφραγμα παύει να λειτουργεί.

3. Αρμό στα κτίρια και εγώ δεν θα τον ήθελα. Σκέφτηκες όμως αρμό μεταξύ των σιλό και του κτιρίου;

4. Θα μπορούσες να κάνεις τοιχία από μπετό στα Π που περιβάλλουν τα σιλό;

Link to comment
Share on other sites

Τα σιλό στηρίζονται στις δοκούς κάθε ορόφου ή στη βάση τους;

Έτσι όπως το κατάλαβα στηρίζονται στη βάση τους.

Σε περίπτωση σεισμού υπάρχει η περίπτωση να είναι γεμάτα σε διαφορετικό ποσοστό οπότε και θα έχουν διαφορετική μάζα άρα και διαφορετική ταλάντωση. Το ένα να κινείται προς τα αριστερά και το άλλο προς τα δεξιά. Πώς θα προσομοιωθεί κάτι τέτοιο;

Αν τελικά στηρίζονται στη βάση τους τότε η κάθε δοκός θα πρέπει απλώς να αντέξει δύναμη που θα προκύψει από την οριζόντια κίνηση του σιλό.

Τα πράγματα είναι αρκετά περίπλοκα αν αναλογιστείς ότι η παραμόρφωση της δοκού απ' το χτύπημα του ενός σιλό θα επηρεάσει και το γειτονικό σιλό που ίσως να έχεις αντίθετη κίνηση και τότε ή θα αστοχήσει η δοκός που θα γίνει σάντουιτς ή το ένα ή και τα δύο σιλό! :shock:

Δεν ξέρω, μου φαίνεται πολύ μπερδεμένο το όλο σύστημα.

Σαν κατασκευαστικό μέτρο για τη μείωση των αβεβαιοτήτων θα έβαζα κάποιο είδος αποσβεστήρα στο σημείο επαφής σιλό-δοκού.

Link to comment
Share on other sites

Χάρη, συνήθως τα τοιχώματά τους είναι και ΦΟ για τα φορτία που έχουν. Με μία διαφορά: τα σιλό τα αφήνουν "ελεύθερα" στον χώρο και με κενό μεταξύ τους έτσι ώστε να ταλαντωτούν απερίσπαστα από οτιδήποτε άλλο, έιτε στηρίζονται στο έδαφος είτε όχι. Αν γύρω τους βάλεις μια κατασκευή, τότε αυτή θα επηρεαστεί από την όποια κίνηση τους, και άρα ναι διαφορετικό ποσοστό πληρότητας = διαφορετική ταλάντωση, το ένα ταλαντώνεται κατά Χ και τό άλλο κατά Ψ και άστα να πάνε!!!

 

Εγώ βλέπω τρεις λύσεις:

α) Να μείνει ως κτίριο μόνο το μεσαίο κομμάτι και τα σιλό να θεμελιωθούν ανεξάρτητα από το κτίριο στην μέση και το ένα από το άλλο

β) Να γίνει έτσι η κατασκευή αλλά να αφεθεί ο απαραίτητος αντισεισμικός αρμός ανάμεσα από το κάθε σιλό και τον ΦΟ, έτσι ώστε να ταλαντωθεί η κάθε μία από τις 23 κατασκευές ανεξάρτητα η μία από την άλλη

γ (και κάνω τον σταυρό μου μόνο που το σκέφτομαι)- Σύμμεικτη κατασκευή με μεταλλικές δοκούς οι οποίες θα κάνουν το "δαχτυλίδι" που ανέφερε ο paktomenos, το οποίο θα λειτουργεί ως δοκός και οι οποίες θα συνεχίζουν και θα το συνδέουν με το υπόλοιπο κτίριο έτσι ώστε να προσπαθήσουν να λειτουργήσουν και οι 23 κατασκευές ως μία. Τώρα οι δοκοί όπως βλέπω είναι εφαπτόμενες στα σιλό. Θα πρέπει (η προέκταση τους) να τεμαχίζει τα σιλό σε τεταρτημόρια.

Link to comment
Share on other sites

Τα σιλό στηρίζονται στη βάση τους.Δεν υπάρχει ουσιαστικό θέμα μεταφοράς κατακόρυφων φορτίων στις υπερκείμενες στάθμες, εκτός αν υπολογίσεις κάποια τριβή στις στηρίξεις .Μόνο οριζόντιες δράσεις λόγω σεισμού.

Κατασκευαστικά θα υπάρχει ένα κενό 10 εκ. ανάμεσα στα σιλό και τα δοκάρια, για να μπορέσουν να "φορεθούν" τα σιλό με το γερανό. Αυτό το κενό, μπορώ να το διαμορφώσω όπως θέλω.Ή να συνδέσω άκαμπτα τα σιλό με τα δοκάρια, μέσω μεταλλικών δακτυλίων ή/και ράβδων, η να κάνω μια λύση του τύπου που αναφέρεις, με κάποιο ελαστομερές. Να τα αφήσω στην τύχη τους, συνδεδεμένα μόνο στην βάση και την κορυφή τους, δεν μου πάει. Τοιχεία δεν μπορώ να κάνω ανάμεσα τους, γιατί υπάρχει ανάγκη για μερική έστω επισκεψιμότητα.

 

Το θέμα του πόσο γεμάτα θα είναι, είναι υπαρκτό, αλλά δεν μπορώ να κάνω και πολλά πράγματα γι' αυτό. Οι πιθανοί συνδυασμοί είναι άπειροι...πιστεύω πάντως πως θεωρώντας τα γεμάτα, παίρνω τον δυσμενέστερο.

 

Γενικά είναι μπερδεψοδουλειά, κανείς δεν ήθελε να την αναλάβει...

Link to comment
Share on other sites

Ριζοσπαστική η πρόταση σου... και να τα αφήσω ασύνδετα? Στη βάση τουλάχιστον επιβάλλεται να συνδεθούν. Θα αντέξουν τις ταλαντώσεις? Θα το σκεφτώ, που λέει και ο Θεοφράστου στην ΕΤ-3. :D :D

Link to comment
Share on other sites

Στη βάση και στην κορυφή κάνε ότι θες!!! Απ'ότι καταλαβαίνω ο πελάτης τα θέλει στεγασμένα. Ε, ok, κάνε τα τοιχιάκια σου όπως ωραία τα δείχνεις, συνέδεσε τα περιμετρικά μόνο και νομίζω, πως δεν θα έχεις αλληλεπίδραση σιλό-ΦΟ... Βέβαια, τα τοιχία στα Π θα υποφέρουν, αλλά αυτό λύνεται πολύ πιο εύκολα... Στην βάση (υπόγειο δεν πιστεύω πως έχει) ψάξε την λύση της μεταλλοκατασκευής για την στήριξη τους... Και τώρα που το ξανασκέφτομαι, αν είναι έτσι μήπως τελικά συμφέρει να σπάσεις το κτίριο στα τρία με αρμούς;;;

 

 

ααααχαχαχαχαχα! Μόλις το είδα! 1000+1!!! Ούτε οι νύχτες της αραβίας να ήταν!!!!

Link to comment
Share on other sites

Περιμένω τροφοδότηση από εκλεκτό συν-forumίτη για κατασκευαστικές λεπτομέρειες υπάρχοντως παρόμοιου κτιρίου και παραδοχές επίλυσης από "μεγάλο" γραφείο και θα επανέλθω δριμύτερος...

 

Δεν είναι καθόλου κακή η ιδέα σου να συνδεθούν μόνο βάση-κορυφή, να δούμε τι θα πεί και ο κατασκευαστής των σιλό...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.