Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δικαίωμα υψούν σε πλήρως καλυμμένο οικόπεδο


Recommended Posts

χαίρετε.θα ηθελα να σας απευθυνω μια ερωτηση.σε οικοπεδο στο οποιο ο οικοπεδουχος εχει κρατησει για τον εαυτο του το δικαιωμα υψουν για μελλοντικη καθ'ύψος επεκταση της οικοδομης,πραγμα αδυνατο προς το παρον αφου ειναι καλυμμενο το οικοπεδο,αλλα ταυτοχρονα μεταφραζεται η παρακρατηση σε ποσοστο περι το 70% του οικοπεδου,τι γινεται εαν αποφασιστει η κατεδαφιση και επανανεγερση της οικοδομης;τι θα δικαιουται ο οικοπεδουχος;θα ζητησει σε μετρα πραγματικα το δικαιωμα του ή θα παραμεινει μια αφηρημενη μελλοντικη υποσχεση;ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

Μήπως κάτι δεν πάει καλά ;

Το δικαίωμα υψούν έχει ποσοστό 70% επί του οικοπέδου και ολόκληρη η οικοδομή μόνο 30% και παρόλα αυτά είναι καλυμμένο όλο το οικόπεδο ;

Κατάλαβα σωστά ;

Τα ποσοστά εξ αδιαιρέτου ισχύουν μέχρι τροποποίησης της σύστασης, έτσι δεν είναι ;

Link to comment
Share on other sites

αν κατάλαβα καλά υπάρχει ένα οικόπεδο με κτίσμα.

Στο υπάρχον κτίσμα έχει κατανεμηθεί από την σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας το 30% του οικοπέδου

Το υπόλοιπο 70% της διανομής δεν έχει κατασκευαστεί επειδή δεν υπάρχει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης στο κατασκευαστέν.

Αν είναι έτσι και δεν υπάρχει κάποια ειδική κανονιστική μέριμνα ειδικών περιοριστικών συνθηκών που θα περιορίζει τον ιδιοκτήτη των 70% πως να τα χρησιμοποιήσει (πχ. υλοποίηση άνω του Χ όροφου και μόνο π.χ.)

Τότε ναι

Σε περίπτωση οικιοθελούς κατεδάφισης του ακινήτου και νέας ανέγερσης, οι ιδιοκτήτες του 30% έχουν δικαίωμα να δομήσουν το 30% του Σ.Δ. όπως ισχύει σήμερα και ο ιδιοκτήτης του 70% το ανάλογο δικό τους.

Link to comment
Share on other sites

Μα πώς είναι δυνατό κάτι τέτοιο ;

Πρώτα κατασκευάσθηκε η οικοδομή και μετά δώσανε τα ποσοστά ;

Η σύσταση δεν πρέπει να σέβεται τα γεωμετρικά μεγέθη μιας οικοδομικής αδείας ;

Είναι δυνατό μια σύσταση να καθιστά ένα κτήριο αυθαίρετο ; Φυσικά όχι, δημιουργείται όμως έτσι, κατά τη γνώμη μου, πρόβλημα εγκυρότητά της.

Link to comment
Share on other sites

τα πραγματα εχουν ως εξης:ο οικοπεδουχος κρατησε το 70% του οικοπεδου δια της εις ατοπον απαγωγης αφου πουλησε σε αγοραστες το 30%.ΡΗΤΑ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΚΡΑΤΗΣΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΥΨΟΥΝ.το οικοπεδο ειναι καλυμμενο πληρως σημερα.παραλληλα,διατεθηκε προς αγορα μια παρακειμενη εκταση,απο το Δημο,την οποια εαν αγορασουν τελικως οι ιδιοκτητες,θα προσθεσουν στο οικοπεδο,ωστε αυτο να καταστει πιο δελεαστικο σε υποψηφιο εργολαβο για οικοδομηση νεας οικοδομης μετα την κατεδαφιση της υφισταμενης,κατι το οποιο τελει υπο σοβαρη σκεψη των ιδιοκτητων.ποια θα ειναι η νεα κατασταση που θα προκυψει εαν κατεδαφιστει η οικοδομη,με την νεα εκταση προσαρτημενη ΄΄η χωρις αυτη;η νεα εκταση θα ενεργοποιησει το ανενεργο σημερα δικαιωμα υψουν αφου τα νεα μετρα επι τον υφισταμενο συντελεστη θα δωσουν μεγαλυτερη εκταση στη νεα οικοδομη;το 70% που ειναι προφανως ξεχωριστο απο το δικαιωμα υψουν σημαινειοτι ο οικοπεδουχος θα μπορει να παρακρατησει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΤΑ μετρα απο τη νεα οικοδομη;ποια η γνωμη σας;

Link to comment
Share on other sites

Ο οικοπεδούχος δεν έχει μόνο το δικαίωμα του υψούν (που σήμερα είναι χωρίς αντίκρυσμα). Εχει, κυρίως, τα 700 χιλιοστά του οικοπέδου. Οσο και αν αυτό είναι παράλογο, τα πράγματα σε περίπτωση κατεδάφισης της οικοδομής είναι όπως τα λέει ο Didonis.

Αν αγοραστεί το διπλανό οικόπεδο, για να γίνει συνένωση θα πρέπει να συμφωνήσει και αυτός και αν ζητήσει να αγοράσει αντίστοιχο ποσοστό, τότε θα δικαιούται πάλι το 70% της αντιπαροχής.

Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση να προσβληθεί η εγκυρότητα της σύστασης για τους λόγους που αναφέρει ο ΤΟΠΟΓΑΒΡΟΣ. Αλλοιώς οι ιδιοκτήτες λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, που είναι ο κύριος μέτοχος του 70%.

 

Ρίξτε όμως μια ματιά πάλι στο συμβόλαιο, μήπως και το 70 δεν είναι εκατοστά αλλά χιλιοστά και τζάμπα συζητάμε.

Link to comment
Share on other sites

Όπως σημείωσαν και οι συνάδελφοι σε περίπτωση κατεδάφισης ο ιδιοκτήτης που έχει το 70% θα μπορεί να οικοδομήσει το 70% του ισχύοντος Σ.Δ. και αντίστοιχα το 30% ο άλλος ιδιοκτήτης. Για να συνενωθεί το υφιστάμενο οικόπεδο με όμορο πρέπει να αγορασθεί κατ' αναλογία από τους σημερινούς συνιδιοκτήτες.

Καλό είναι, όταν τελικά αποφασίσετε για την αγορά ή όχι, να τροποποιηθεί η σύσταση προκειμένου να ορίζει ποιοί όροφοι θα αναλογούν στον καθένα στη μελλοντική οικοδομή και να δεσμευθούν τα συμβαλλόμενα μέρη (σχέδια απαραίτητα).

Πολύ έξυπνος πάντως ο ιδιοκτήτης του 70%, μεθυσμένους τους βρήκε τους αγοραστές του 30% και κατάφερε να κάνει τέτοια πώληση ;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.