Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σ.Δ. και γοκ '73


Recommended Posts

Συνάδελφοι στον γοκ ’73 δεν υπήρχε σ.δ.; Έχω μια οικοδομή χρισμένη το1973 θέλω να ελέγξω εάν έχει υπόλοιπο συντελεστή και δεν βλέπω τπτ στο διάγραμμα. Μήπως ξέρει κανείς; Θέλω να κάνω μια προσθήκη στο δώμα θα πάω με τους όρους δόμησης που έχουμε σήμερα;

Link to comment
Share on other sites

Σε όλους τους ΓΟΚ εφαρμόζουν Σ.Δ. απλά μερικές περιόδους ο συντελεστής δόμησης πρόεκυπτε έμμεσα.

Για κάθε προσθήκη όμως σήμερα πας με υπόλοιπο συντελεστή δόμησης που έχει σήμερα το οικόπεδο σου.

Link to comment
Share on other sites

Όταν λες έμμεσα τι εννοείς; Να διαιρέσω τα τετραγωνικά δόμησης δια του οικοπέδου; Το διάγραμμα που έχω έχει μόνο τετραγωνικά οικοπέδου και κάλυψη, και σο στέλεχος έχει τα συνολικά μέτρα που κτίστηκαν.

Link to comment
Share on other sites

Όπως σου είπα συνάδελφε είναι πολλά τα συστήματα και όχι ένα. Ανάλογα την περιοχή και εδικούς όρους που έδινε η πολεοδομία.

Στο συγκεκριμένο όμως ΔΕΝ ΣΕ ΑΦΟΡΑ.

Στο συγκεκριμένο αφού θες να βγάλεις νέα οικοδομική άδεια προσθήκης, πολλαπλασιάζεις τον Σ.Δ. με το οικόπεδο σου και ελέγχεις αν με αυτό που έχει δομηθεί έχεις υπόλοιπο συντελεστή ή όχι.

Δηλαδή δεν βγάζεις υπόλοιπο δόμησης με το τι ίσχυε με τον παλαιότερο ΓΟΚ αλλά με τον σημερινό

Link to comment
Share on other sites

Ο ΓΟΚ ορίζει το πλαίσιο των κανονισμών που ισχύουν για την ανέγερση οικοδομών σε όλη τη χώρα. Αντίθετα, ο σδ ορίζεται με πδ για κάθε σχέδιο πόλης ξεχωριστά.

 

Από το 1979 (επί Μάνου) άρχισε η μείωση των σδ σε όλες τις πόλεις της χώρας και, επομένως, το πιθανότερο είναι ότι στην περιοχή που σε ενδιαφέρει πρέπει να έχει μειωθεί ο σδ στην περίοδο εκείνη, οπότε δεν μπορεί να υπάρχει υπόλοιπο σδ.

 

Ανεξάρτητα από αυτή την πραγματική κατάσταση, η διαδικασία για έκδοση ΟΑ προσθήκης είναι αυτή που περιγράφουν οι συνάδελφοι.

Link to comment
Share on other sites

Αν και ξεφεύγω λίγο από το θέμα εγώ θέλω να κάνω την προσθήκη για να βάλω λέβητα αερίου για την οικοδομή διότι το υπόγειο το έκριναν ακατάλληλο. Εάν δεν έχω υπόλοιπο δόμησης, επειδή η απόληξη του κλιμακοστασίου είναι μεγάλη μπορώ να κάνω αλλαγή χρήσης σε ένα κομμάτι, να το απομονώσω από το υπόλοιπο και να βάλω το αέριο εκεί?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλησπέρα.

 

Υπάρχει οικόπεδο εμβαδού 328,90 τμ με υπάρχον ισόγειο εμβαδού 190,85 τμ που έχει κατασκευαστεί με άδειες του 69 και του 71. Υπάρχει και σύστασει καθέτου.

Το 1987 ο ένας βγάζει άδεια για προσθή στο τμήμα που του αντιστοιχεί για Α και Β όροφο.

 

Οι όροι δόμησης προ γοκ 85 είναι: Παλαιά ΗΛ'+40%, Κάλυψη γωνιαία 75%, προσαύξηση 40% εφ ολοκλήρου

με γοκ 85 είναι: Π=10, Ε=300, ΣΔ=1,20

 

Με βάση αυτά που ξέρω αλλά και έχω διαβάσει εδώ μέσα για προσθήκη πας με τον ΣΔ που ισχύει εκείνη την στιγμή, την υπάρχουσα κατάσταση και βλέπεις τι περισευει. Διαβάζοντας όμως το Διάγραμμα κάλυψης της προσθήκης (το 1987) δεν μπορώ να καταλάβω κάτι περίεργους υπολογισμούς που κάνει και βγάζει ένα ΣΔ διαφορετικό από τους όρους δόμησης (περίπου 1,44 αντί για 1,20)

 

Επισυνάπτω ακριβώς το κέιμενο με τους υπολογισμούς που κάνει μήπως κάποιος ποιο έμπειρος συνάδελφος μπορεί να μου λύσει την απορία

 

Ευχαριστώ

post-18193-0-43038800-1360594586_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε

Τότε ίσχυε η λεγόμενη αναλογία Σ.Δ. Δηλαδή στην περίπτωσή σου :

Με τον παλιό Σ.Δ. δικαιούταν να κτίσει 2,10 Χ 328,90 = 690,69 μ2

Έκτισε 190,85 μ2 άρα είχε χρησιμοποιήσει το 190,85/690,69 = 0,276 του Σ.Δ. και του είχε μείνει υπόλοιπο Σ.Δ. το 0,724 του ισχύοντος Σ.Δ.

Τώρα που άλλαξε ο Σ.Δ. δικαιούται το 0,724 του νεόυ Σ.Δ. δηλ. 0,724 Χ 1,20 Χ 328,90 = 285,75 μ2

(το 690,96 είναι λάθος αναγραμματισμού).

Δυστυχώς αυτό δεν ισχύει πιά.

Edited by arcgeo
Link to comment
Share on other sites

Στον ΓΟΚ/73 ίσχυσε για ένα διάστημα ένας τρόπος υπολογισμού του εναπομένοντος ΣΔ σε ένα οικόπεδο που είχε ανεγερθεί κτίσμα με προηγούμενο ΣΔ. Μτά τη διαπίστωση ότι με τη μέθοδο αυτή προέκυπταν κτίσματα με μεγαλύτερο ΣΔ από τον επιτρεπόμενο, καταργήθηκε αυτή η διάταξη. Η περίπτωσή σου αποτελεί ένα παράδειγμα από αυτή τη στρέβλωση.

 

Δεν έχω πρόχειρη τη διάταξη και την κατάργησή της αλλά εάν χρειαστεί θα τα βρω.

 

 

ΥΓ Γράφαμε ταυτόχρονα

Edited by MAKAP
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.