Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδιοκτησιακό - πολεοδομικό ερώτημα: Οριζόντια και κάθετη ιδιοκτησία


Recommended Posts

Καλησπερα.

Εχω το εξης προβλημα και καθε αποψη δεκτη.

Εχω κληρονομησει απο την θεια μου ενα ακινητο 60 μ2 το ποιο βρισκεται σε οικοπεδο 543 μ2 εντος σχεδιου ,οικοδομησιμο κτλ. , και παραλληλα στο ιδιο οικοπεδο βρισκεται ακομα ενα κτισμα 90 μ2. διοροφο(ανηκει σε αλλο κληρονομο).

Πριν πεθανει η θεια μου,η οποια ηταν και η ιδιοκτητρια των δυο κτισματων,εκανε συσταση οριζοντιας και καθετης ιδιοκτησιας.(καθοδηγουμενη).Απο το τοπογραφικο προκυπτει οτι δικαιουμαι 216 μ2 και 398 χιλιοστα και ο αλλος ιδοκτητης(90μ2) δικαιουται 327 μ2 και 602 χιλιοστα.

Και τα δυο κτισματα διαθετουν ξεχωριστες εισοδους.

Το θεμα και το ερωτημα ειναι:

Τα χιλιοστα βγαινουν βασει καλυπτομενης επιφανειας των ακινητων και επομενως και τα τετραγωνικα που σου ανηκουν επι του οικοπεδου.

1.Μπορουν τα χιλιοστα να ειναι ανεξαρτητα απο τα τετραγωνικα που δικαιουσαι ή διεκδικεις?

2.Συμφωνα με το τοπογραφικο η αυλοπορτα του οικοπεδου μου ανηκει στον αλλο ιδιοκτητη(κληρονομο) ενω τα ορια των 2 σπιτιων ειχαν τοποθετηθει παλιοτερα απο την ιδια την θεια μου.τι εννοω δηλαδη:αν κινηθω δικαστικα υπαρχει περιπτωση να κερδισω γυρω στα 40 μ2 που δικαιουμαι λογω των παλιων οριων?και λογω του οτι θεωρητικα δεν εχω αυλοπορτα για να περασω στο οικοπεδο μου!

3.Αν θελησω καποια στιγμη να χτισω και να το περιφραξω τα ορια μου ποια θα ειναι και αν περιλαμβανουν την αυλοπορτα του οικοπεδου μου?

Link to comment
Share on other sites

1. Μπορεί ναι, μπορεί και όχι. Οικόπεδο με σύσταση κάθετης ιδιοκτησίας, παραμένει ένα οικόπεδο εξ'αδιαιρέτου. Τα χιλιοστά που κατέχεις, εκφράζουν ποσοστό εξ' αδιαιρέτου στο οικόπεδο των 543 τ.μ. και απλά έχεις την αποκλειστική χρήση σε (καθορισμένα) 216 τ.μ. εξ' αυτών. Δίκαιουσαι συνολική δόμηση 398/1000 επί της συνολικής επιτρεπόμενης του οικοπέδου. Κάποιες φορές το εμβαδό της αποκλειστικής χρήσης δε συμβαδίζει με το ποσοστό (τα "χιλιοστά") στο οικόπεδο, το ποσοστό κυριότητας στο όλον όμως, παραμένει (όπως και το δικαίωμα δόμησης).

2. Η αυλόπορτα ανήκει στο ένα και μοναδικό, ενιαίο οικόπεδο. Την πρόσβασή σου μέσω αυτής της αυλόπορτας, δε μπορεί να σου την απαγορεύσει ο συνιδιοκτήτης (της άλλης κάθετης). Μπορείς παρ'όλα αυτά να ανοίξεις και 2η στη δική σου αποκλειστική χρήση.

3. Τα όριά σου θα είναι αυτά που περιγράφονται στο συμβόλαιο κτήσης και φαίνονται στο τοπογραφικό που το συνοδεύει. Μέχρι να αποφασίσετε (και οι δύο) να κάνετε ενδεχομένως τροποποίηση μέσω νέου συμβολαίου. Δεν επιτρέπεται να περιφράξεις τον χώρο στον οποίο διαθέτεις αποκλειστική χρήση γιατί το οικόπεδο (ξαναλέω) είναι ενιαίο. Το μόνο που επιτρέπεται είναι φυτά ως διαχωριστικό.

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστω πολυ tpanag.Ησουν κατατοπιστικοτατος.Με αλλα λογια μου λες να μην το κυνηγησω δικαστικως και να το αφησω ως εχει?Οντως τα πραγματικα ορια οριζονται απο ενα θαμνο(φυτα οπως προανεφερες)ο οποιος υπαρχει απο παλια-πριν καν γινει η συσταση.Εγω ακομα και να θελω να χτισω στο οικοπεδο μου,δεν εχω δικαιωμα να το περιφραξω με τοιχιο ή με συρματοπλεγμα?

Link to comment
Share on other sites

Εγω ακομα και να θελω να χτισω στο οικοπεδο μου,δεν εχω δικαιωμα να το περιφραξω με τοιχιο ή με συρματοπλεγμα?

 

Όχι, δεν επιτρέπεται. Πρακτικά βέβαια πολλοί το κάνουν. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μπλέξεις σε δικαστική διαμάχη γιατί θα χαλάσεις πιθανότατα τις σχέσεις σου με τον ιδιοκτήτη της άλλης κάθετης. Και δε βλέπω αντικείμενο και για κάτι τέτοιο.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Η γιαγιά μου θέλει να μου δώσει το πατρικό της σπίτι (φτιαγμένο περίπου το 1900 πέτρινο σε καλή κατάσταση, ηλεκτροδοτούμενο), το οποίο όμως είναι σε εξ αδιαιρέτου οικόπεδο. Η διαθήκη γράφει ότι το σπίτι πάει στη γιαγιά μου και η υπόλοιπη περιουσία της πάει προγιαγιάς μοιράζεται εξ αδιαιρέτου σε όλους, τα αδέρφια θεώρησαν ότι το 'υπόλοιπη περιουσία' είναι και το οικόπεδο του σπιτιού που είναι μέσα και μοίρασαν σε κομμάτια το οικόπεδο. Σε μένα ας πούμε με το υπάρχον καθεστώς ανήκει το σπίτι και 20% του οικοπέδου. Κανείς από τα αδέρφια δεν έχει κάνει αποδοχή κληρονομιάς από το 1950 απλά το έχουν μοιράσει μόνοι τους μεταξύ τους λεκτικά. Εγώ που θέλω να το ανακατασκευάσω και να βρούμε μιαν άκρη πως θα τα μοιράσουμε τι κάνω?οριζόντια ιδιοκτησία? το οικόπεδο είναι περίπου 2,5 στρέμματα, η οικία περίπου 75μ. Η διαθήκη είναι στη συμβολαιογράφο και είναι προς μελέτη και ο μηχανικός που πήγα περισσότερο με μπέρδεψε παρά με βοήθησε, στο τέλος μου είπε να πάω να οικοδομήσω πουθενά αλλού. Τι προτείνετε σε τέτοια περίπτωση? οικόπεδο εντός οικισμού και περιοχή με πληθυσμό κάτω των 2000 κατοίκων.Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Να γίνει η αποδοχή και μετά κατατμήσεις.Αν δεν μπορούν να γίνουν τότε να συσταθούν κάθετες ιδιοκτησίες.Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση της χρησικτησίας κάθε μερίδας ξεχωριστά.Η συμβολαιογράφος που έχει τα χαρτιά πρέπει να σας καθοδηγήσει.

Link to comment
Share on other sites

Τι εννοείται κατατμήσεις? να πάμε όλοι μαζί δηλαδή να βρούμε τα ποσοστά μας και μετά να τα χωρίσουμε μεταξύ μας σωστά?στην περιοχή μου χτίζουν από 800μ και πάνω. Γίνεται αρκετά πολύπλοκο δηλαδή. Άρα προφανώς κάποιοι πρέπει να πουλήσουν με κάποιο τρόπο τα μερίδια τους σε άλλους για να μπορεί να οικοδομηθεί σωστά?

Link to comment
Share on other sites

Η διαθήκη γράφει ότι το σπίτι πάει στη γιαγιά μου και η υπόλοιπη περιουσία της πάει προγιαγιάς μοιράζεται εξ αδιαιρέτου σε όλους, τα αδέρφια θεώρησαν ότι το 'υπόλοιπη περιουσία' είναι και το οικόπεδο του σπιτιού που είναι μέσα και μοίρασαν σε κομμάτια το οικόπεδο.

 

Εγώ στη θέση σου θα έψαχνα σε βάθος αυτόν ακριβώς τον όρο, με τη βοήθεια δικηγόρου και συμβολαιογράφου. Στα περισσότερα παλιά συμβόλαια γίνονται αναφορές σε σπίτια τα οποία θεωρούνται ένα ενιαίο ακίνητο με το οικοπεδο τους, καθώς δεν γίνεται αναφορά σε υπόλοιπο δόμησης.

 

Για τα υπόλοιπα, αν ο μηχανικός με τον οποίο μίλησες δεν σε κάλυψε, απευθύνσου σε άλλον. Αν δεν έχουμε εικόνα είναι πολύ δύσκολο να σε κατατοπίσουμε.

Link to comment
Share on other sites

Το πρόβλημα μου είναι ότι δεν το προσδιορίζει αν οικία μαζί με οικόπεδο, γράφει απλά οικία. Αυτά έκλεισα ραντεβού και με δικηγόρο και περιμένω απάντηση αύριο από τη συμβολαιογράφο.Για να δούμε...Σας έχει ξανατύχει?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.