Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα σε όλους!!

 

Επειδή μεγάλωσα στο εξωτερικό και ήρθα στην Ελλάδα για να σπουδάσω και εν τέλει έμεινα και για να εργαστώ, θα ήθελα να παραθέσω τις απόψεις μου για μερικά ενδιαφέροντα θέματα που έχω διακρίνει την δωδεκαετία που ζω στην πανέμορφη τούτη χώρα μας.

Οι διευκρινίσεις μου θα αρκεστούν στον εκπαιδευτικό τομέα, αλλά και στον εργασιακό χώρο. (για τα υπόλοιπα θα πρέπει να γράφω ένα μήνα τουλάχιστον)

Καταρχήν ερχόμενη στην Αθήνα για να σπουδάσω στο ΕΜΠ, μπήκα στο αεροπλάνο πανευτυχής, έχοντας ακούσει από τόσα παιδιά φοιτητές, για το ανώτατο επίπεδο σπουδών του ΕΜΠ, από τα καλύτερα της Ευρώπης στον τεχνολογικό τομέα, αλλά δε σας κρύβω και για τα τέλεια φοιτητικά χρόνια, τον ήλιο, τη θάλασσα, τις παρέες, τα μπαράκια και τα συναφή.

Στη διάρκεια των σπουδών μου, (έχοντας κάνει και δύο καλοκαίρια προπαρασκευαστικά μαθήματα γεωδαισίας στο Ecole Polytechnique στο Παρίσι) κατάλαβα πόσο διαφορετικά ήταν τα πράγματα τελικά.

Στα μαθήματα πολύ σπάνια ερχόντουσαν καθηγητές, περισσότερο ήταν οι βοηθοί – κάτι παιδάκια ουσιαστικά, βιβλία σχεδόν ανύπαρκτα, κυρίως σημειώσεις!!!, θυμάμαι δε χαρακτηριστικά τις μικρές γεωδαιτικές που αποτυπώναμε ένα χώρο μέσα στην Πολυτεχνειούπολη και έπρεπε να παραδώσουμε το σχέδιο σε κόλλα Seller!!! (αυτά είναι ενδεικτικά)

Τέλος πάντων, κατά τα λοιπά η φοιτητική ζωή πέρασε σούπερ, έκανα τέλειες παρέες, στη σχολή έμαθα πάρα πολλά πράγματα και ομολογώ δε δυσκολεύτηκα και ιδιαίτερα για να την τελειώσω.

Περνώντας τα χρόνια, τελείωσα, έκανα κι ένα μεταπτυχιακό στη χωροταξία, άρχισα να δουλεύω, σε τεχνικές εταιρείες στην αρχή και κατόπιν μόνη μου, άρχισα να συνεργάζομαι και με συναδέλφους μηχ. διαφόρων ειδικοτήτων, πέρναγε όμορφα η ζωή κι εγώ φυσικά έπρεπε να κουβαλάω πάντα μία ταμπέλα: αυτή του Αγρ. Τοπ. Μηχ ΕΜΠ ΠΑΡΑΚΑΛΩ!!!

Στην πορεία κατάλαβα, ότι σε αυτή τη χώρα, που όλοι γκρινιάζουν και όλοι έχουν γνώμη και άποψη, «παίζει» πολύ το θέμα της ταμπέλας (μας τα έλεγαν κάτι συγγενείς από κάτι χωριά όταν ερχόντουσαν να μας δουν, αλλά εμείς χαμπάρι!)

Οι ταμπέλες λοιπόν αυτές, που κουβαλάει ο καθένας Έλληνας από εμάς, τις οποίες και θα αναφέρω διεξοδικά παρακάτω, ανακάλυψα με έκπληξη πως μας χαρακτηρίζουν σε όλη μας τη ζωή!!

Ταμπέλα Ν1: από πού είσαι;;;

Γιατί άλλο οι νότιοι κι άλλο οι βόρειοι, άλλο αυτοί από χωριό και άλλο αυτοί από πόλη- λες και άλλο μυαλό κουβαλάνε οι μεν και άλλο οι δε.

Ταμπέλα Ν2: για τα κορίτσια κυρίως: είσαι παντρεμένη, αρραβωνιασμένη κτλ;;;

Γιατί μία κοπέλα, η οποία μπορεί να συζεί ή να έχει και παιδί, πρέπει οπωσδήποτε να είναι παντρεμένη, διαφορετικά είναι χαμηλών ηθών κτλ.

Στον εργασιακό χώρο δε, απαγορεύεται να έχεις παιδί ή άντρα, γιατί θεωρείται προσβολή της πολιτικής της εκάστοτε εταιρείας.

Ταμπέλα Νο3: Τι φοράς, σε τι σπίτι μένεις, τι αυτοκίνητο έχεις, τι κινητό κτλ!

Διότι η καταξίωση έρχεται μόνο μέσα από τα υλικά αγαθά!

Ταμπέλα Νο4: και η πιο σημαντική για εμένα: τι σπoύδασες και πού;;;

Σε Πανεπιστήμιο ή σε ΤΕΙ;;Σε πολυτεχνείο σε ποιο στο ΕΜΠ ή σε άλλο;; Mεταπτυχιακό έκανες, phd γιατί δε συνέχισες;;; Eίσαι μηχανικός;;; A είσαι πολιτικός μηχ. δλδ γιατί οι υπόλοιποι δεν είναι μηχ, είναι κάτι άλλο.

Είσαι από ΤΕΙ;; Δεν ξέρεις τίποτα, το επίπεδο σου είναι κατώτερο.

Οι αιώνιες ταμπέλες του Έλληνα, οι οποίες πηγάζουν από τον κομπλεξισμό που κουβαλάμε σαν λαός, αλλά κι από τα δύσκολα χρόνια των προηγούμενων γενιών, οι οποίες πεινάσανε, αλλά και δε σπουδάσανε αξιοπρεπώς και πρέπει τα παιδιά τους να κάνουν ΌΛΑ όσα εκείνες στερήθηκαν.

Τώρα όσον αφορά στα επαγγελματικά δικαιώματα ΤΕΙ-ΑΕΙ, εγώ δεν έχω καταλάβει γιατί η πολιτεία εξακολουθεί να διαχωρίζει την εκπαίδευση κατ’αυτόν τον τρόπο.

Θεωρώ άδικο και για τις δύο πλευρές αυτό που γίνεται.

Θα πρέπει να συγχωνεύσει τα τμήματα σε μία ενιαία ανώτατη εκπαίδευση κι επιτέλους να διαθέσει χρήματα γι’αυτήν!

Αλλά βέβαια η ψήφος, είναι το Α και το Ω σε αυτή τη χώρα.

Γιατί και το ΤΕΕ ψηφοφόρους μαζεύει, μην κοροϊδευόμαστε ότι αγωνίζεται με πάθος για τα δικαιώματα των μελών του!!!

Βέβαια, υπάρχουν κι άλλα πολλά, που μπορώ να αναφέρω για την κατάσταση της χώρας, αλλά επειδή σέβομαι το χώρο και τον χρόνο, θα σταματήσω εδώ.

Φυσικά και θα ακούσω πολλές αντίθετες γνώμες, αλλά έχω συνηθίσει στον Έλληνα, ο οποίος χωρίς να ζήσει κάτι το ξέρει ήδη, διότι είναι και παγκοσμίως γνωστή η «ξερολοτίτιδα» που τον δέρνει.

  • Απαντήσεις 64
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε
...Φυσικά και θα ακούσω πολλές αντίθετες γνώμες, αλλά έχω συνηθίσει στον Έλληνα, ο οποίος χωρίς να ζήσει κάτι το ξέρει ήδη, διότι είναι και παγκοσμίως γνωστή η «ξερολοτίτιδα» που τον δέρνει.

Μετά απ' αυτό τι να πει κανείς, μια αντίθετη άποψη; Θα τη χαρακτηρίσεις ως άποψη ενός ακόμα κομπλεξικού ξερόλα Έλληνα που έχει ιδέα για όλα.

Το να έχει κάποιος παρόμοια πορεία με τη δική σου αλλά διαφορετική άποψη από εσένα φαντάζομαι ότι το αποκλείεις ως πιθανότητα!

Μήπως τελικά το ευρύτερο συγγενικό, φιλικό και επαγγελματικό μας περιβάλλον μας οδηγεί στο να δημιουργήσουμε μια εικόνα για την πραγματικότητα που ενδεχομένως να μην είναι αληθινή;

Είμαστε ανοιχτοί στις απόψεις άλλων ή όχι; Αν είσαι ανοιχτή, τότε και μόνο τότε έχει νόημα να σου απαντήσει κανείς, αλλιώς είναι χαμένος χρόνος.

Δημοσιεύτηκε

Κι όμως Χάρη, αν και το quote δεν της "βγήκε" καλά, την καταλαβαίνω την κοπέλα.

Σπούδασα έξω και οι ξένοι μας αντιμετωπίζουν ακριβώς έτσι!

Απλά στην δημοσίευση της christine της βγήκε η αλλοδαπή κουλτούρα της. Λογικό και αναμενόμενο και ξαναλέω, δυστυχώς ή ευτυχώς, έτσι μας βλέπουν.

Ολα αυτά πρέπει να αλλάξουν μεν, αυτό δεν γίνετε δε, με το να μας κρίνουν ο απόδημος Ελληνισμός μετά τα μπάνια το καλοκαίρι, σε κάποιο καφέ στο Soho.

Δημοσιεύτηκε

Λίγο άσχετο με τη δημοσίευση της christine αλλά όσον αφορά το πως μας βλέπουν οι ξένοι, έχω να προσθέσω τα εξής περιστατικά:

Μίλαγα πριν αρκετά χρόνια, όταν ήμουν γύρω στα 20, με έναν Ιταλό και με ρώτησε αν ήμουν παντρεμένη/αρραβωνιασμένη γιατί λέει είχε ακούσει οτι στην Ελλάδα οι κοπέλες "τακτοποιούνται" νωρίς.

Επίσης πριν καμιά 10αριά χρόνια, κάποιος από τις ΗΠΑ, με ρώτησε αν στην Ελλάδα έχουμε τηλεόραση και McDonalds :!: :D

Δημοσιεύτηκε

Αχ, βρε Ιταλέ, μάστορα του καμακιού! Κατάφερες να ξεκινήσεις κουβέντα, να βάλεις την κοπέλα να υπερασπίζεται τη χώρα της, μετά να σου αποδείξει πόση προχωρημένοι είμαστε και...

Φυσικά Anka δεν πιστεύω να ψάρωσες. :P

 

Στον Αμερικανό δεν του απάντησες... Ουγκ!

Δημοσιεύτηκε
κάποιος από τις ΗΠΑ, με ρώτησε αν στην Ελλάδα έχουμε τηλεόραση και McDonalds

 

Γιατί αυτά έχει να επιδείξει σαν πολιτισμό ο αμερικάνος. Προσωπικά είμαι πεπεισμένος οτι χωρίς αυτά τα δύο η ζωή μας θα ήταν ποιοτικότερη και όλοι καταλαβαίνουμε το γιατί!

(Κι αυτό άσχετο)

Δημοσιεύτηκε

christine, από ότι βλέπω μια χαρά τα κατάφερες,

και πτυχίο πήρες, και μεταπτυχιακό, και εργάζεσαι, και με άλλους μηχανικούς συνεργάζεσαι...

οι ταμπέλες στις οποίες αναφέρεσαι που σου στάθηκαν εμπόδιο;

Δημοσιεύτηκε

christine

Ταμπέλα Ν1

Αυτό ισχύει πιστεύω εν γένει αλλά δεν είναι ιδίωμα μόνο των Ελλήνων.

Μη μου πεις ότι δεν νιώθουν το ίδιο οι Λονδρέζοι για τους επαρχιώτες Άγγλους, οι Σκωτσέζοι για τους Εγγλέζους και τούμπαλιν, οι Παριζιάνοι για τους Μασσαλιώτες, οι Δυτικό-Γερμανοί για τους Ανατολικό-Γερμανούς, οι Βόρειοι Ιταλοί για τους Νότιους, οι Αμερικάνοι των ΒορειοΑνατολικών Επαρχιών για τους Τεξανούς...

Βασίζεται στην ανάγκη των ανθρώπων να νιώθουν ανώτεροι και να οργανώνονται σε ομάδες.

 

Ταμπέλα Ν2:

Αυτό ισχύει στο περιβάλλον σου. Στο δικό μου δεν ισχύει. Με τη γυναίκα μου συζούσαμε τρία χρόνια πριν παντρευτούμε. Το ίδιο πάρα πολλοί φίλοι και συγγενείς μου.

Αυτό που λες για τα ζευγάρια στις εταιρείες είναι ξενόφερτο και αποτελεί πολιτική των πολυεθνικών. Δεν νομίζω ότι ισχύει στις πλείστες των Ελληνικών επιχειρήσεων που είναι μικρομεσαίες και οικογενειακές. Ρώτησε τι πολιτική ακολουθεί πχ. Unilever στην Αγγλία όπου και η έδρα της ή η Procter & Gamble στης ΗΠΑ και θα διαπιστώσεις του λόγου το αληθές.

 

Ταμπέλα Ν3:

Και σ' αυτό πιστεύω έχεις εν γένει δίκιο αν και προσωπικά δε το βιώνω στο περιβάλλον μου. Αυτό είναι όμως ίδιο των Ελλήνων μόνο; Αντιθέτως θα έλεγα ότι είναι ξενόφερτο χαρακτηριστικό. Η Ελληνική κοινωνία αντιγράφει την Δυτικοευρωπαϊκή που με τη σειρά της αντιγράφει την Αμερικανική.

 

Ταμπέλα Ν4:

Τώρα θυμήθηκα την ταινία "Η δεσποινίς διευθυντής" με την Καρέζη και τον Αλεξανδράκη. :lol: Θέλω να πω αυτή η νοοτροπία παραπέμπει σ' άλλες εποχές που πλέον πιστεύω δεν υπάρχει στη σύγχρονη Ελλάδα.

Πάντα όταν κάποιος σε ρωτάει που τελείωσες θα σε αξιολογεί ταυτόχρονα γιατί όπως και να το κάνουμε στη συνείδηση του κόσμου άλλη βαρύτητα έχει το ΕΜΠ, άλλη το ΑΠΘ, άλλη των Πατρών κ.λπ. Δικαίως ή αδίκως; Δεν γνωρίζω το επίπεδο των σπουδών των άλλων ΑΕΙ για αν κρίνω παρά μόνο ενός τμήματος των Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ και αυτό πριν από αρκετά χρόνια. Μάλλον ο κόσμος κρίνει με βάση τις βάσεις εισαγωγής. Δεν συμβαίνει το ίδιο στις ΗΠΑ; Άλλο Yale και άλλο το UCKFKGOW.

  • 4 weeks later...
Δημοσιεύτηκε

Ταμπέλα Ν4:

Δεν συμβαίνει το ίδιο στις ΗΠΑ; Άλλο Yale και άλλο το UCKFKGOW.

 

Από το στόμα μου το πήρες

Δημοσιεύτηκε

Christine...δεν μπορώ να πω τίποτα...απλά τα είπες εσύ όπως είναι στην πραγματικότητα

Δεν έχω να προσθέσω τίποτα μόνο ένα μεγάλο μπράβο που τα είπες όπως έτσι ακριβώς είναι !

Δυστηχώς αυτό ισχύει στο ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ !!!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.