Χ Επισκέπτης 1 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 18 , 2008 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 18 , 2008 stayros Αν κατάλαβα καλά δεν είσαι αντίθετος στην ύπαρξη "ταμπελών" αναφορικά με το θέμα σπουδών σε κάποιο ίδρυμα αλλά είσαι αντίθετος με τον τρόπο που δίνονται αυτές οι ταμπέλες στην Ελλάδα και μόνο. Λες δηλαδή ότι οι ταμπέλες στην Ελλάδα δίνονται μεν όπως ταμπέλες δίνονται και αλλού, πχ στις ΗΠΑ, όχι όμως με αξιοκρατικά κριτήρια. Απ' την πλευρά μου βλέπω τα πράγματα διαφορετικά και απάντησα μ' άλλο πνεύμα στην christine που έθεσε ένα θέμα γενικά για τις "ταμπέλες" που δίνουν οι άνθρωποι, μέρος του οποίου είναι και οι ταμπέλες που δίνουν ανάλογα με το πού έγιναν οι σπουδές τους. Αυτό που ήθελα να τονίσω με την αναφορά μου στις ΗΠΑ είναι ότι και εκεί και παντού δίδονται "ταμπέλες". Αξιοκρατικά ή όχι δεν το εξετάζω γιατί θεωρώ ότι δεν είναι το θέμα μας. Το θέμα μας όπως τουλάχιστον το αντιλαμβάνομαι είναι αν όντως είναι έτσι τα πράγματα όπως τα περιγράφει η christine, αν αυτό είναι Ελληνικό φαινόμενο και μόνο, αν καλώς έχουν τα πράγματα όπως είναι και τελικά αν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να αλλάξουμε την υπάρχουσα κατάσταση.
Pappos Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 18 , 2008 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 18 , 2008 Χάρη τα πράγματα είναι όπως τα περιγράφει η christine και χειρότερα κατά την άποψή μου. (και μάλιστα τα τελευταία χρόνια η παιδεία γενικά έχει ένα level πολύ χαμηλό...πόσο μαλλον οι διάφορες σχολές...)
Χ Επισκέπτης 1 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 18 , 2008 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 18 , 2008 Pappos Όπως απάντησα στον stayros τ' όλο θέμα δεν το εξετάζω απ' τη σκοπιά του επιπέδου της παιδείας στην Ελλάδα αλλά απ' τις "ταμπέλες" που δίνουν οι άνθρωποι στην Ελλάδα. Όχι μόνο όσο αφορά το ποιο πανεπιστήμιο τελείωσες και το τι σπούδασες (ταμπέλα Νο4), αλλά και το αν είσαι από Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Λήμνο (ταμπέλα Νο1), αν είσαι παντρεμένος ή αρραβωνιασμένος (ταμπέλα Νο2), από το τι φοράς, τι αυτοκίνητο και τι σπίτι έχεις (ταμπέλα Νο3). Το θέμα που άνοιξε η christine έχει τίτλο: "Ταμπέλες" στην Ελλάδα... Επικεντρώνομαι λοιπόν σ' αυτό και συμφωνώ ή διαφωνώ στο εάν: 1) υπάρχουν ή όχι αυτές οι τέσσερις ταμπέλες που ανέφερε η christine και 2) εάν αυτό είναι γνώρισμα μόνο των Ελλήνων ή όχι. Αναλυτικά για κάθε "ταμπέλα" αν κατά τη γνώμη μου ισχύει ή όχι και εάν είναι μόνο Ελληνικό χαρακτηριστικό έδωσα ΕΔΩ.
Pappos Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 18 , 2008 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 18 , 2008 Εγώ προσωπικά συμφωνώ με την cristine και πιστεύω οτι έιναι όπως ακριβώς τα λέει (για να μην πω και χειρότερα) (Τώρα για επίπεδο σπουδών ΕΜΠ και τα συναφή (ΑΠΘ, Πάτρα, ΔΠΘ) δεν με απασχολεί το θέμα καθόλου αλλά και ούτε με ενδιαφέρει!) Μπορεί έξω να ισχύουν πάνω-κάτω αυτά που είπε η christine αλλά στο ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ είναι σε άλλο επίπεδο και απέχει έτη φωτός.
myri Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 18 , 2008 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 18 , 2008 Για εμένα τον stayros τον ενοχλεί που η ταμπέλα γράφει κάτι που δεν τον βολεύει Για αυτό κρατά και μυστική την ταυτότητά του και επιτίθεται σε συγκεκριμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Να μπούμε στη διαδικασία να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες; Το να έχει διαβάσει κάποιος στα 17 του αποτελεί ένα δείγμα για την μετέπειτα πορεία του και τους στόχους του. Πρέπει για αυτό να απολογηθεί; Τώρα το τι έκανε ο καθένας στη διάρκεια των σπουδών ανεξαρτήτως του βαθμού εισαγωγής του άλλο ένα δείγμα αποτελεί ο βαθμός πτυχίου του (όπως και αυτός απαξιώνεται από κάποιους που δεν τους βολεύει). Το να τελειώσει κάποιος παρασιτώντας στους υπόλοιπους να ξέρετε ότι φαίνεται αν όχι σε μια συνέντευξη στην πρώτη εβδομάδα συνεργασίας και στην υπόλοιπη σταδιοδρομία του.
stayros Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 18 , 2008 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 18 , 2008 Χάρη Βασικά με ενδιαφέρει μόνο η Ελλάδα για αυτό κ ασχολούμε αποκλειστικά με αυτήν. Όσο για τις ταμπέλες είμαι αντίθετος με τη ύπαρξη τους γενικότερα. Δυστυχώς συμφωνώ σε όσα αναφερεις οτι σε μικροτέρο ή μεγαλύτερο βαθμό παντού υπάρχουν ταμπέλες πχ οι Σερραίες είναι ωραίες Όμως στην Ελλάδα το κακό έχει παραγίνει για τους λόγους που είπε η christine. Κ το χειρότερο σε ορισμένες περιπτώσεις το ίδιο το κράτος τις προμοτάρει. Αυτο δε συμβαίνει στο εξωτερικό. Αντε πείσε τον γερμανό οτι αν είναι έμπειρος κ σοβαρός επαγγελματιάς δε σημαίνει τίποτα επειδή στα 17 του δε πέτυχε πλήρως ένα πολυπόθητο στόχο (<- sundance). Βέβαια ο Γερμανός δε ξέρει κ απο παραπαιδεία ούτε πανελλήνιες αλλα είμαι σίγουρος ούτε θα θέλει να μάθει. Το ζήτημα είναι οτι εδώ οι ταμπέλες είναι ισχυρό μέσω αξιολόγησης που στρέφονται πολλές φορές άδικα εις βάρος μας. Το κακό είναι ότι για να καταργηθούν οι ταμπέλες αυτές πρέπει πρώτα να διώξουμε τις ταμπέλες που είναι υπέρ μας και εκεί τα μασανε οι περισσότεροι, γιατί βολικότατα έχουν καλύψει τις όποιες ατέλειες κ ανασφάλειες με τη ταμπέλα (όσο πιο μεγάλη τόσο πιο καλά) κ αισθάνονται γυμνοί χωρίς αυτή. Όσο για τον αν ασχολήθηκα με ένα συγκεκριμένο ίδρυμα αυτό οφείλεται σε ότι είπε η δημιουργός του thread. Στο ΕΜΠ σπούδασε η κοπέλα κ έκανε αρνητικά σχόλια για το επιπεδο. Σχόλια που κανείς ως τώρα δεν αντέκρουσε ως ψευδή. Εγω τι θα σχολίαζα myri; Το 1ο Δημοτικό Άνω Πλατανιάς για να μη στεναχωρήσω; Αλήθεια κυρία μου τι κρύβετε κάτω απο τη ταμπέλα σας; Μήπως ο βασιλιάς είναι γυμνός;
EngXanthi Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 18 , 2008 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 18 , 2008 Χάρη τα πράγματα είναι όπως τα περιγράφει η christine και χειρότερα κατά την άποψή μου. (και μάλιστα τα τελευταία χρόνια η παιδεία γενικά έχει ένα level πολύ χαμηλό...πόσο μαλλον οι διάφορες σχολές...) Αντιπαράδειγμα: σε MSc Logistics σε έγκυρο βρετανικό πανεπιστήμιο που σπούδασε φίλος μου, στο μάθημα των ανώτερων μαθηματικών, οι φοιτητές δεν ήξεραν να βρουν ακρότατα τριωνύμου με τη χρήση των παραγώγων. ΟΛΟΙ, εκτός από τον Έλληνα και έναν Σέρβο. Και αυτό γιατί ούτε στο άτιμο το Bachelor δεν τα διδάχθηκαν, ενώ ο Έλληνας τα έκανε στο λύκειο. Αυτό για την υποτιθέμενη χαμηλή παιδεία που προσφέρουν τα ελληνικά πανεπιστήμια. Παρεμπιπτόντως, τα πανεπιστήμια σου προσφέρουν γνώσεις, το αν θα τις αξιοποιήσεις είναι θέμα καθαρά προσωπικό. Σου δείχνουν το δρόμο, αν θες περπάτα, αν όχι άραξε στα κιλά σου και περίμενε το τρόλει. Τώρα για τις ταμπέλες της αγαπητής christine. Η μόνη για την οποία δεν έχω ανταπάντηση είναι η Νο2 και αυτό διότι δεν είμαι γυναίκα. Τίμιες και όχι "ξερολίστικες" κουβέντες! Για τις άλλες 3... μπορώ προσωπικά να πω ότι δε συνάντησα καμία από αυτές, ούτε στη μικρή μου επαγγελματική εμπειρία ούτε σε συζητήσεις με "πιθανούς" εργοδότες, φίλους και μη. Ποτέ κανείς δε με ρώτησε από πού είμαι, με στόχο να κρίνει την ανατροφή μου ή τα πιστεύω μου. (Νο1) Ποτέ κανείς δε με έκρινε γιατί κατά καιρούς φοράω στη δουλειά μπλούζα από rock συγκρότημα ή γιατί μετά το στρατό αποφάσισα να αφήσω μακριά μαλλιά. (Νο3) (Νο4) Δεν μπορώ να απαντήσω για τον κλάδο των μελετητών, αλλά στον κατασκευαστικό όπου εργάζομαι κρίνουν από 2 πράγματα. Το πρώτο είναι ο βαθμός του πτυχίου σου, έτσι και αλλιώς δεν πήγες ξεκάρφωτος, ζητούσαν την ειδικότητά σου και έδειξες ενδιαφέρον. Το δεύτερο είναι το πόσο καλά θα τα πας στο τεστ που θα σου βάλουν. Το πιο απλό πράγμα που θα σου ζητήσουν είναι να διαβάσεις 1 σχέδιο οπλισμών και μετά ίσως να πας να κάνεις έλεγχο για την επιτόπου παραλαβή. Το πιο δύσκολο δεν έχω ιδέα ποιο είναι, αλλά κανείς δε σε ρίχνει στα βαθιά από την πρώτη μέρα που σε δοκιμάζει. Παρεμπιπτόντως, όταν έδωσα πανελλήνιες μπορούσα με άνεση να διαλέξω μεταξύ ΕΜΠ και ΑΠΘ. Τελικά διάλεξα με βάση την πόλη που ήθελα να ζήσω τα 5 χρόνια των σπουδών μου και για αυτό πήγα στη Θεσσαλονίκη. Μπορώ να πω ότι η επιλογή αυτή δε με εμπόδισε ούτε στο ελάχιστο να κυνηγήσω δουλειές, όχι επειδή σπούδασα στο κατά περίπτωση "καλύτερο πανεπιστήμιο" (που ούτε ξέρω ούτε με νοιάζει αν είναι όντως έτσι), αλλά επειδή ασχολήθηκα με τις σπουδές μου και απέδειξα (πρωτογενώς με το βαθμό και δευτερογενώς με τη δουλειά) τι δυνατότητες έχω. Αυτό που έχω να πω σε νέους και μη συναδέλφους είναι: Μη μεμψιμοιροίτε! Παλέψτε και μην παραδώσετε τα όπλα. Και στην τελική, αν δε σας κάνει αυτή η χώρα, υπάρχουν πολλές άλλες που ζητάνε μηχανικούς (βλέπε Βρετανία), δοκιμάστε την τύχη σας εκεί. ΥΓ: μοιρόω - μοιρώ, έτσι δεν είναι;
Pappos Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 18 , 2008 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 18 , 2008 Εχω πει σε άλλο σημείο του forum ότι το το 90% είναι προσωπική προσπάθεια του φοιτητή και το 10% το υποτιθέμενο ερέθισμα που σου δίνει η σχολή για να διαβάσεις και να ασχοληθείς με την έρευνα και το διάβασμα. Οτι έιμαστε ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ το λέω και το υποστηρίζω και μην πιάνεις ούτε για αστείο τους μηχανικούς της Γερμανίας με της Ελλάδας, τόσο στο διάβασμα όσο και στο επίπεδο. Αυτοί της Αγγλίας δεν... ( Εσείς οι μελετητές της γεφυροποιίας έχετε χαιρετίσματα απο τους κυρίους DIN Fachbericht) Δεν ήθελα να βγάλω επιθετικό ύφος αλλά με ανάγκασαν κάποιοι με τα λεγόμενά τους. Ο βαθμός δεν παίζει ρόλο αλλά η εμπειρία και τι γνωρίζεις. Δηλαδή κάποιος που έχει 10 στο σκυρόδεμα ξέρει τα πάντα γύρω από τις κατασκευές του σκυροδέματος?? (για να μην πω για την προένταση και μας πάρουν με τις ντομάτες...) Συγνώμη για το επιθετικό μου ίσως ύφος. Υ.Γ. αφού ξεκίνησε... Σε μερικά ελληνικά πανεπιστήμια στα μαθηματικά τους γινότανε μάθημα για τους πίνακες και τις ορίζουσες...
myri Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 18 , 2008 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 18 , 2008 Όχι φίλε μου δεν ξέρει τα πάντα! Έχει την κατάρτιση να μάθει όσα περισσότερα γίνεται !!!!!! Που είναι η προσωπική του προσπάθεια άμα στη σχολή του ξυνόταν και επαναπαυόταν με 5άρια!!!!
sundance Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 18 , 2008 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 18 , 2008 Αντε πείσε τον γερμανό οτι αν είναι έμπειρος κ σοβαρός επαγγελματιάς δε σημαίνει τίποτα επειδή στα 17 του δε πέτυχε πλήρως ένα πολυπόθητο στόχο (<- sundance). αρχικα να πω οτι ποτε δεν ισχυριστηκα οτι το ενα αναιρει το αλλο,οτι δηλαδη μια αποτυχια σημαινει και μετεπειτα μετρια πορεια. κατα δευτερον να σημειωσω οτι δεν μπορουμε να τα ισοπεδωνουμε ολα. οτι καποιος πετυχε τον στοχο του και ο αλλος οχι,κατι δειχνει και αυτο θα τους ακολουθει μια ζωη ειτε μας αρεσει ειτε οχι.δεν καθοριζει τη μελλοντικη μας πορεια αλλα ειναι κατι που μας χαρακτηριζει και κατι δειχνει.απλα πραγματα. κατα τριτον καποιοι θελουν να ισοπεδωνουν τα παντα (δε αναφερομαι σε καποιον συγκεκριμενα) ο καθενας κρινει με βαση την εμπειρια του,τις αντιληψεις του και την κριση του.μια ταμπελα που θεωρεις εσυ,εγω δεν την βλεπω καν.απολυτη σχετικοτητα. το θεμα σηκωνει πολυ επιχειρηματολογια,η οποια δεν ευδοκιμει σε διαδικτυακο περιβαλλον. εν τελει αυτο που μετραει ειναι οι επιτυχιες και οι αποτυχιες του ανθρωπου. αυτα μας χαρακτηριζουν ειτε το θελουμε ειτε οχι.σε ολα τα επιπεδα και οχι παντα χειροπιαστα αλλα εχοντας και πιο αφηρημενη εννοια.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα