Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απασχόληση Μηχανολόγου - Ηλεκτρολόγου μηχανικού


ckiriako

Recommended Posts

Καλημέρα.

Ηθελα να μαθω με τι πραγματα ασχολειται ενας μηχανολόγος και με τι ενας ηλεκτρολογος μηχανικος στη βιομηχανια. Υπαρχουν κατι βιβλια που εξηγουν καποια πραγματα αλλα δεν πειθομαι οτι ανταποκρινονται και πολυ στην πραγματικοτητα.

 

Πως ξεκινας; Πως σε βλεπουν οι υπολοιποι εργαζομενοι; Τι γνωσεις και προσοντα πρεπει να εχεις για να ανταπεξελθεις; Ποια τα συνηθη καθηκοντα, οι ευθυνες σου; Τι καινουρια βλεπεις και τι εμπειριες-γνωσεις παιρνεις;

 

Ενας νεος μηχανικος εχει να ωφεληθει αρκετα απο μια τετοια ενασχοληση για μερικα χρονια;

 

Θα ημουν ευγνωμων σε οσους μοιραζονταν τις εμπειριες τους απο εργασια σε αυτο τον κλαδο!

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 20
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Aν και υπάρχουν συνάδελφοι που είναι πιο κατάλληλοι να απαντήσουν καθώτι έχουν δουλέψει στη βιομηχανία, εκτιμώ (από συζητήσεις με μηχανικούς βιομηχανίας) ότι πραγματικά μπορείς να μάθεις πολλά πράγματα κυρίως σε ότι αφορά τις εγκαταστάσεις κίνησης. Δηλαδή, εγκαταστάσεις ηλ. μηχανών και διαφόρων άλλων συστημάτων που πραγματικά πιστεύω ότι είναι ένα ολόκληρο σχολείο. Επίσης, συχνά πολλές βιομηχανικές μονάδες διαθέτουν υποσταθμούς που είναι επίσης ένα κεφάλαιο με ενδιαφέρον όπως φυσικά και ο αυτόματος έλεγχος με plc, scada κλπ.

Βέβαια, υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ευθύνη και κάθε λάθος μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα κόστη. Σε ότι αφορά τη δουλειά μάλλον είναι πολύ πιο κουραστική και αγχώδης απ ότι αυτή σε ένα τεχνικό γραφείο.

 

Προσωπικά σε ότι αφορά την ειδικότητα του ηλεκτρολόγου μηχανικού θα έλεγα ότι υπάρχουν, πολύ χοντρικά, δύο τομείς δραστηριότητας.

Αυτός της βιομηχανίας και αυτός των κτιρίων.

 

Όσοι δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία, εκτιμώ ότι εύκολα μπορούν να μελετήσουν και να επιβλέψουν ένα κτίριο (γραφείων, σχολείων, κλπ κλπ). Το αντίθετο, δηλαδή, όσοι δραστηριοποιούνται στις μελέτες και επιβλέψεις κτιριακών συγκροτημάτων όπως εγώ, θέλουν περισσότεροι δουλειά για να μεταπηδήσουν στη βιομηχανία καθώτι τα πράγματα στον κτιριακό τομέα είναι πιο εύκολα κι αν θες και με λιγοτερο κόπο.

 

αυτά τα ολίγα.

Link to comment
Share on other sites

η δική μου εμπειρία από βιομηχανία, είναι ότι κάνεις τα πάντα.

Μην ξεχνάς ότι σαν μηχανικός ξεκινάς πάντα κάπου στην μέση στο οργανώγραμα και προχωράς. Πάντα θα έχεις τεχνικά καθήκοντα και άλλα καθήκοντα (διοικητικά και όχι μόνο). Μιλάμε για μια σειρά από θέματα όπως και το αντικείμενο, σωστή χρησιμοποίηση και συνδυασμός του υπάρχοντος εξοπλισμού, βελτιστοποίηση παραγωγής, προτάσεις για αναβαθμίσης/εξοικονόμηση πόρων (υλικών και ανθρώπινων). Μην ξεχνάς ότι το εργοστάσιο δεν είναι ίδρυμα, πρέπει να βγάλει λεφτά (πολλά λεφτά).

Σχεδιάζεις νέες μηχανές/γραμμές παραγωγής, παραγωγική διαδικασία.

Προσπαθείς να πείσεις την δοικήση για την αναγκαία προληπτική συντήρηση.

Επισκευάζεις (ακόμα και ο ίδιος) τις βλάβες. Ασκείς επίβλεψη των πάντων.

Εκπαιδεύεις το προσωπικό/ Εφαρμόζεις τις οδηγίες του τεχνικού ασφαλείας.

 

α. και ξέχασα, είναι ο εξομολογητής/παρηγορήτρα του κάθε κατατρεγμένου εργάτη, που εξομολογείται τα εσώψηχά του.!!!

Link to comment
Share on other sites

Αυτο εχω καταλαβει και εγω, οτι ειναι καλο σχολειο. Αγχος & ευθυνες οντως θα ειναι μεγαλυτερες απο ενα γραφειο.

Σας ευχαριστω.

Αν καποιος συναδελφος θελει να συμπληρωσει το θεμα με την γνωμη του ευπροσδεκτος. Ετσι και αλλιως το υλικο του φορουμ αποτελει αποθηκη γνωσεων για ολους και οποιαδηποτε στιγμη θελουν να ανατρεξουν.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα..Για το θέμα αυτό έχω να πω ότι άμα δεν λερωθείς δεν γίνεσε μηχανικός με γνώσεις.Εγώ έχω ξεκινήση σε μια εταιρεία και κάνω τα πάντα.Μπορεί να έχει αγχος και τρέξιμο αλλά δεν παύει να ξυπνάει το μυαλό σου και να μαθαίνεις πράγματα που στο γραφείο όχι δεν μαθαίνεις αλλά ούτε και πρόκειτε να τα δείς ποτέ.Αυτα είχα να πω...Γειά σας...

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Συμφωνώ και εγώ απόλυτα με την παραπάνω απάντηση.

Τελειώνοντας απο το ΤΕΙ σαν μηχανολόγος και ενώ είχα κλείσει και 2 χρόνια δουλειάς πάνω στα CNC κατέληξα με την εμπειρία που είχα μαζέψει σε μόλις 2 χρόνια και με πολύ διάβασμα φυσικά να γίνω field engineer για την Messer cutting systems που είναι 1 απο τα 2 κορυφαία ονόματα πανω σε παντογράφους CNC θερμοκοπής.

Βεβαια οι Γερμανοί με εξέτασαν διεξοδικά αλλα στην ουσία το μόνο που δεν τους ενδιεφερε ήταν τα πτυχία, αλλά εν αντιθέση η εμπείρια και οι γνώσεις και ικανότητα να δίνεις λύση.

Απο τότε που ξεκίνησα με την Messer βρισκόμουν καθημερινά (όπου και να ήμουν, στον πελάτη ή στο γραφείο ή στην Γερμανια στην Μesser) σε ένα περιβάλλον διαρκούς εισροής γνώσεων και πληροφοριών που όσα πτυχία και να είχα πάρει ποτέ δεν θα αποκτούσα.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 3 weeks later...

Καθ'ότι νέος μηχανικός, θα ήθελα να αφιερώσετε λίγο χρόνο και να γράψετε με τι ασχολείστε στον ιδιωτικό τομέα (μόνο μηχ.μηχ.). Απλά για να πάρω μιά ιδέα προς τα που να ψαχτώ, γιατί είμαι χαμένος. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Ποιές είναι οι κύριες δραστηριότητες ενασχόλησης των μηχανολόγων μηχανικών στις βιομηχανίες της Ελλάδας?

Επίσης ένας νέος μηχανικός που μόλις έχει αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο και θέλει να βρει δουλειά σε μια βιομηχανία τι προσόντα θα πρέπει να έχει για να μπορέσει να προσληφθεί?

Η ερώτηση απευθύνεται βέβαια κυρίως σε όσους δουλεύουν ή έχουν δουλέψει στο παρελθόν σε κάποια από τις βιομηχανίες της Ελλάδας.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.