proteas Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 15 , 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 15 , 2011 Έχω ένα θέμα το οποίο με απασχολεί αρκετό καιρό, έχω φτάσει σε κάποιο συμπέρασμα αλλά επιθυμώ την συμβουλευτική παρέμβασή σας, τουλάχιστον των συναδέλφων που έχουν αντιμετωπίσει κάτι παρόμοιο. Γήπεδο, εκτός ορίων οικισμών και σχεδίων πόλεων, όροι δόμησης και αρτιότητας βάση Ζ.Ο.Ε. Το γήπεδο έχει δημιουργηθεί απο διανομή αγροτικού κλήρου (εποικισμός - Αγροτικός και Δασικός κώδικας) κατά την δεκαετία του 1930 και έχει δοθεί στον τότε συχωρεμένο πλεόν ιδιοκτήτη προς καλλιέργεια. Το κτήμα, εκείνη την εποχή, ήταν με τα σημερινά δεδομένα, δασική έκταση, μάλλον δάσος. Το ερώτημα είναι το εξής : μπορεί σήμερα η Δασική Υπηρεσία να εκδόσει Πράξη Χαρακτηρισμού ως Δασική έκταση ή δάσος ή αναδασωτέο; Ευχαριστώ εκ των προτέρων και συγνώμη για τον πλατιασμό (αναγκαίος για διευκρινήσεις)
MAKAP Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 16 , 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 16 , 2011 Μήπως εννοείς ότι το γήπεδο παραχωρήθηκε, με τη διανομή του 1930, ως κληροτεμάχιο προς καλλιέργεια, δεν καλλιεργήθηκε για πολλά χρόνια και άλλαξε σταδιακά από γεωργικό σε δασικό χαρακτήρα; Εάν ΝΑΙ, τότε, μετά από σχετική αίτηση, η δασική υπηρεσία μπορεί να χαρακτηρίσει την έκταση όπως έχει διαμορφωθεί κατά την αυτοψία. Υπάρχουν, βέβαια, εξαιρέσεις, όπως πχ οι χορτολιβαδικές εκτάσεις κλπ, αλλά αυτές αποτελούν αντικείμενο ξεχωριστής μελέτης.
proteas Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 16 , 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 16 , 2011 ΜΑΚΑΡ ναι, αναφέρθηκα σε αυτά. Το κτήμα καλλιεργούνταν μέχρι και την δεκαετία του 90. Το 2000 κάηκε από φωτιά και από ετότε δεν καλλιεργήθηκε με αποτέλεσμα να έχει γίνει ρουμάνι κατά το πλείστον. Υπάρχουν όμως μέσα ελαιόδεντρα και φαίνονται ξεκάθαρα οι αναβαθμίδες (πεζούλες). Το θέμα μου είναι όμως εάν μπορεί η δασική να το χαρακτηρίσει αναδασωτέο (κάτι που θα μπορούσαν να κάνουν σε άλες περιπτώσεις) ή όχι λόγω της διανομής. Στο μοναδικό που μπορώ να βασιστώ και το μόνο που ως τώρα έχω βρεί ειναι το αρ.3 παρ. 7 του ΦΕΚ 303/2003. Άν γνωρίζετε κάτι παραπάνω, παρακαλώ για τα δέοντα.
proteas Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 7 , 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 7 , 2011 Ελάτε βρε παιδιά, δεν μπορεί να έβαλα τόσο δύσκολο θέμα....δεν έχει κανείς καμία παραπλήσια περίπτωση;
stapa Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 7 , 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 7 , 2011 καλά με τα άλλα κτήματα τι γίνεται ; δε φαντάζομαι να ήσουν ο μόνος της διανομής. η διανομή είχε κυρωθεί, υπάρχουν παραχωρητήρια ; αν όλα είναι οκ, μπορείς να ζητήσεις τροποποίηση της απόφασης. εκτός αν υπάρχει καμμιά ειδική νομοθεσία για τα ακαλιέργητα, δε γνωρίζω. (αυτό το αρ.3 παρ.7 τι είναι ; κάτι έγραψες λάθος)
proteas Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 7 , 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 7 , 2011 Stapa δεν έχω προχωρήσει στη διαδικασία πράξης χαρακτηρισμού ακόμη γιατί ξέρω οτι το Δασαρχείο θα το χαρακτηρίσει ως αναδασωτέο (είχε περάσει φωτιά από εκεί το 2000) και δεν υπάρχει και λόγος να μπει ο ιδιοκτήτης στη διαδικασία της ένστασης, τουλάχιστον προς το παρόν. Αν όμως, υπάρχει ξεκάθαρη νομοθεσία η οποία να εξαιρεί τέτοιου είδους κτήματα δηλ. να παραμένει η χρήση γης ως είχε με τη διανομή, τότε η Δασική Υπηρεσία δεν θα μπορεί να το χαρακτηρίσει ως αναδασωτέο. Ίσως ψάχνω και κάτι που είναι νομοθετικά κενό. Ακαλιέργητο είναι από το 2000 και μετά παρόλο που υπάρχουν σημάδια καλλιέργειας. Η Δασική Υπηρεσία εδώ είναι αρκετά δυσκοίλια σε σημείο που έχει αυξήσει τη δασική έκταση του νησιού κατά 300% και ίσως λίγα λέω.
ΚΑΝΑ Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 7 , 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 7 , 2011 Μου έτυχε παρόμοια περίπτωση με κληροτεμάχιο όπου ένα τμήμα του (λόγω Γερμανίας..) έγινε δάσος και το Δασαρχείο δεν άφησε τον ιδιοκτήτη προ 2/ετίας να κόψει ούτε 1 δένδρο (αναγνωρίζοντας ως δασική έκταση τα 2,5 στρ από τα συνολικά 6.5)
stapa Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 8 , 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 8 , 2011 Βρήκα την ΣΤΕ Τμ. Ε' 1308/2005 που κρίνει νόμιμη την αναδάσωση σε κληροτεμάχια που σταμάτησε η καλλιέργεια. Βέβαια ίσως υπάρχει και καμμιά άλλη, αλλά μάλλον δύσκολα τα πράγματα.. 1
proteas Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 8 , 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 8 , 2011 Καλημέρα και ευχαριστώ stapa. θα κοιτάξω το συγκεκριμένο έγγραφο. ευχαριστώ και πάλι
mitsus Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 1 , 2013 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 1 , 2013 Καλημέρα Θα ήθελα τη βοηθειά σας Εχω την περίπτωση ενός αγροτεμαχίου, αγροτικού κλήρου ο οποίος είχε το 1983 παραχωρηθεί στον τότε ιδιοκτήτη με Οριστικό Τίτλο Κυριότητας (μεταγεγραμμένου στο Υποθυκοφυλάκειο) Ο τίτλος εκδόθηκε από την Επιτροπή Οριστικών Διανομών δυνάμει του ΝΔ1189/1972 Ο τίτλος ιδιοκτησίας αναφέρει: "... 2. Η ως άνω μεταβιβαζόμενη κυριότης τελεί υπό τους κάτωθι όρους και περιορισμούς: α) Η κυριότης του μεταβιβαζομένου κλήρου τελεί υπό τους όρους και περιορισμούς των περί καλλιέργειας και εκποιήσεως ισχυουσών εκάστοτε διατάξεων της Εποικιστικής εν γένει Νομοθεσίας. " Μετα από 6 χρόνια, το τεμάχιο πωλήθηκε με συμβόλαιο κανονικά μεταγεραμμένο Ο τελευταίας ιδιοκτήτης (και πελάτης μου) θέλει τοπογραφικό για νέα συμβολαιογραφική πράξη (γονική παροχή) Εχω τις ακόλουθες απορίες, αν γνωρίζει κανείς να με βοηθήσει θα ήμουν τουλάχιστον ευγνώμων: Α) Απαιτείται τοπογραφικό απαραίτητα σε αυτή τη δικαιοπραξία, ή λόγω διανομής θα μπορούσε να παραλειφθεί? Β) Σε τέτοια αγροτεμάχια, υπάρχουν περιορισμοί στη χρήση γης? Είναι μήπως δεσμευμένα για αγροτική χρήση μόνο? Και αν ναι, αυτοί οι περιορισμοί ακολουθούν το ακίνητο, ή αφορούν τον πρώτο ιδιοκτήτη μόνο? Το διάγραμμα διανομής είναι σε ανεγάρτητο σύστημα αναφοράς και χωρίς διαστάσεις / περαιτέρω στοιχεία. Επίσης δεν έχει εφαρμοστεί σωστά στο έδαφος. Γ)Τι δείχνω? Ποιά όρια ισχύουν? Αυτά (τα λανθασμένα της διανομής?) ή τα όρια υπόδειξης ιδιοκτήτη? Το αγροτεμάχιο, είναι μεγαλύτερης έκτασης Δ) Η έκταση πέραν αυτής που φαίνεται στη διανομή, πώς θα μεταβιβαστεί? Με χρησικτησία?
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα