Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ενίσχυση πλάκας πάνω από λιθόκτιστο


 

Recommended Posts

Σε δωμάτιο διαστάσεων 5χ7χ2,60 περίπου, ισόγειο, με κολώνες απο Ο/Σ και τοιχοποιια απο λιθοδομή 60cm στις τρεις πλευρές, εδράζεται πλάκα 10cm περίπου με οπλισμό Φ8/30 περίπου. Πάνω στην πλάκα φαίνονται κάποιες ρωγμές (λίγες) σε διάφορες διευθύνσεις και μια κατά μήκος της παρειάς του δοκαριού που βρίσκεται παράλληλα στην ελέυθερη πλευρά της πλάκας σε απόσταση 2m περίπου. Στο κέντρο της υπάρχει μικρό βέλος κάμψης. Η κατασκευή είναι του '50-'60 (κανένας δε θυμάται...). Στην πλάκα θα πέσει τσιμεντογωνιά και πλακάκια. Είναι προτιμότερη μια ενίσχυση της πλάκας από κάτω π.χ. με ένα μεταλλικό πλαίσιο στο μέσο της και ίσως ένα ακόμα στην ελευθερη πλευρά της ή η κατασκευή νέας πλάκας 10cm πάνω στην παλιά θεωρώντας ότι το νέο βάρος μεταβιβάζεται στις κολώνες και στη λιθοδομή (μιας και δεν υπάρχουν περιμετρικά δοκάρια αλλά ένα υποτυπώδες σενάζ).

Και κάτι ακόμα. Για ένα τέτοιο δώμα είναι προτιμότερη η χρήση ασφαλτοπάνου ή επαλειφόμενου τσιμεντοειδούς για τη μόνωσή του;

Το όλο κτίριο είναι μορφής Γ με ξεχωριστά τα 2 σκέλη.

Link to comment
Share on other sites

Τί ακριβώς εννοείς μεταλλικό πλαίσιο από κάτω και στο άκρο της;

Σε γενικές γραμμές, προσωπικά θα σκεφτόμουν πολύ τον παράγοντα βάρος στην κατασκευή. Βέβαια, λιθοδομή 60 εκατοστών μπορεί να φέρει αρκετό φορτίο, αλλά γιατί να προσθέσεις άλλη μία πλάκα σκυροδέματος διπλασιάζοντας το βάρος;

Link to comment
Share on other sites

Είναι γεγονός όμως Chihor ότι οι φέρουσες τοιχοποιίες λειτουργούν πολύ καλύτερα σε εγκάρσια φορτία όταν φορτίζονται αρκετά από κατακόρυφα φορτία. Βέβαια αυτό εξαρτάται απο την ποιότητα της κατασκευής. Σε τέτοιου είδους κατασκευές είναι απαραίτητο να υπάρχουν "μπατικά" σώματα, δηλαδή λίθοι που να δένουν την τοιχοποιία εγκάρσια στο επίπεδό της.

Link to comment
Share on other sites

Σωστός!!! Αυξάνοντας όμως το βάρος δεν αυξάνεις και τα εγκάρσια φορτία (σεισμός); Τα θετικά και τα αρνητικά της προσθήκης μιας πλάκας θα πρέπει να ζυγιστούν κατάλληλα.

Link to comment
Share on other sites

Επειδή έχεις βέλος κάμψης και θα προσθέσεις βάρος ούτως ή άλλως (εφόσον θα μπούν πλακάκια) σίγουρα χρειάζεσαι λίγο παραπάνω δυσκαμψία στην πλάκα. Θα πρότεινα υποστύλωση και προσθήκη μεταλλικών δοκών κάτω από την πλάκα ή ενίσχυση με ανθρακοελάσματα και στην στήριξη (άνω) και στο άνοιγμα (κάτω). Αν σκεφτείς να ρίξεις μόνο νέα πλάκα από πάνω (ξερή) θα πρέπει να σκεφτείς ότι για να δουλέψει η διατομή μαζί θα πρέπει να υπάρχει διατμητική σύνδεση και στις στηρίξεις και στο άνοιγμα, αλλιώς το βάρος της υπέρκείμενης πλάκας απλώς θα μεταφερθεί στην απο κάτω που είναι ασθενέστερη και οι διατομές τους δεν θα δουλέυουν ως μια αλλά ως 2 ξεχωριστές.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.