Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Φίλε BAS

η 2η παράγραφος αναφέρεται στον κτιριοδομικό και στο ΠΔ που καθορίζει τις χρήσεις και όχι στον ΓΟΚ.

Νομίζω ότι η αλλαγή από τον ΓΟΚ στον ΝΟΚ δεν επηρεάζει το κομμάτι αυτό.

  • Upvote 1
  • Downvote 1
  • Απαντήσεις 1,2k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα! Θα ήθελα να κάνω την εξής ερώτηση:

Έχω ένα κατάστημα με άδεια το '60. Πριν λειτουργούσε συνεργείο και τώρα θέλουν να το κάνουν αναψυκτήριο (Υγειονομικού ενδιαφέροντος).

1. Χρειάζεται άδεια αλλαγής χρήσης? Γιατί λέτε ότι τα προ '89 δεν χρειάζονται? Που το βρίσκουμε αυτο?

2. Οι προδιαγραφές για ΚΥΕ βρίσκονται στο ΦΕΚ 526Β/1983? Αυτά ισχύουν μέχρι σήμερα? Δεν υπάρχει κάποια αλλαγή?

Καθώς ασχολούμαι πρώτη φορά, θα μπορούσε κάποιος να με συμβουλέψει τι θα πρεπει να προσέξω?

Ευχαριστώ πολύ

Δημοσιεύτηκε (edited)

Για το 2ο δες την ΚΥΑ 21220 (ΦΕΚ 2496 Β/4-11-2011), σχετικά με τη διαδικασία της άδειας για ΚΥΕ, αυτό ισχύει σήμερα

Edited by dib
Δημοσιεύτηκε (edited)

Καλημέρα σε όλους,

ασχολούμαι κι εγώ με μία άδεια λειτουργίας ΚΥΕ.

Σήμερα μίλησα με το Υγειονομικό, και μου είπαν ότι η ΥΔ Α1β/8577/83 έχει καταργηθεί και αντικατασταθεί

από την Αριθμ.Υ1Υ/ΓΠ/οικ.96967 / 2012 (ΦΕΚ2718/Β/2012). Επίσης, εναρμονίζεται η Ελληνική νομοθεσία με την Ευρωπαϊκή όσον αφορά στους κανονισμούς ΕΚ852/2004 (που καθιστά υποχρεωτική την εφαρμογή συστήματος HACCP στις επιχειρήσεις τροφίμων) και 178/2002.

Υποψιάζομαι ότι μου είπαν λάθος για κατάργηση της ΚΥΑ 21220. Γενικά, ο επόπτης δεν ήταν και πολύ ενημερωμένος, γιατί όταν τον ρώτησα για το HACCP δεν γνώριζε λεπτομέρειες. Πάντως μου είπε ότι καταργούνται οι περιορισμοί για τα εμβαδά παρασκευαστηρίου και οι όροι που ισχύανε.

Οποιαδήποτε διευκρίνιση θα ήταν πολύτιμη και για το τι τελικά ισχύει αλλά και για τις 7 αρχές του HACCP που απαιτούνται πλέον.

Καλή συνέχεια σε όλους.

 

EDIT: Οι όροι και οι προυποθέσεις έχουν αλλάξει και όχι η 21220 που είχα γράψει καταλάθος. Διόρθωσα το post.

Edited by cristoval
Δημοσιεύτηκε

Σχετικά με τον ευρωπαϊκό κανονισμό ΕΚ852/2004 και τις 7 αρχές HACCP, αναφέρεται ότι αυτές είναι:

 

α) να εντοπίζονται οι τυχόν πηγές κινδύνου οι οποίες πρέπει να προ
ληφθούν, να εξαλειφθούν ή να μειωθούν σε αποδεκτά επίπεδα·

β) να εντοπίζονται τα κρίσιμα σημεία ελέγχου στο ή στα στάδια στα
οποία ο έλεγχος είναι ουσιαστικής σημασίας για την πρόληψη ή

την εξάλειψη μιας πηγής κινδύνου ή τη μείωσή της σε αποδεκτά
επίπεδα·

γ) να καθορίζονται κρίσιμα όρια στα κρίσιμα σημεία ελέγχου, με τα
οποία χωρίζεται το αποδεκτό από το μη αποδεκτό όσον αφορά την

πρόληψη, την εξάλειψη ή τη μείωση των εντοπιζόμενων πηγών
κινδύνου·

δ) να καθορίζονται και να εφαρμόζονται αποτελεσματικές διαδικασίες
παρακολούθησης στα κρίσιμα σημεία ελέγχου·

ε) να καθορίζονται τα διορθωτικά μέτρα όταν διαπιστώνεται κατά την
παρακολούθηση ότι ένα κρίσιμο σημείο ελέγχου δεν βρίσκεται υπό

έλεγχο·

στ) να καθορίζονται διαδικασίες, οι οποίες διεξάγονται τακτικά, για να
επαληθεύεται ότι τα μέτρα που αναφέρονται στα στοιχεία α) έως ε)

λειτουργούν αποτελεσματικά,

και

ζ) να καταρτίζονται έγγραφα και φάκελοι ανάλογα με τη φύση και το
μέγεθος της επιχείρησης τροφίμων, ώστε να αποδεικνύεται η ουσια-

στική εφαρμογή των μέτρων που αναφέρονται στα στοιχεία α) έως
στ).

 

Πώς όμως αυτές εφαρμόζονται σε μια περίπτωση ταβέρνας για παράδειγμα; Υπάρχει κάποιο υπόδειγμα;

Δημοσιεύτηκε

Αυτές οι οδηγίες, απ'ότι βλέπω, δεν καθορίζουν συγκεκριμένες προδιαγραφές για τους χώρους. Δηλαδή, ένας μηχανικός σε τι θα βασιστεί προκειμένου να ελέγξει αν ένας χώρος πληροί τις προϋποθέσεις προκειμένου να υπογράψει στα σχέδια ότι ο χώρος είναι κύριας χρήσης και κατάλληλος για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος?

Δημοσιεύτηκε

Απαντησεις για τα σημερινα .

 

για παλιες αδειες ΔΕΝ χρειάζεται αλλαγη χρησης. αυτό προκυπτει αν δεν κανω λαθος από μια αποφαση που λεει ότι αλλαγες χρησης για προ ΓΟΚ 85 δεν θεωρουνται παρανομες . τεσπα , ας κρατησουμε οτι δεν χρειαζεται αλλαγη χρησης.

 

τα επομενα ισχυουν για Θεσσαλονίκη δεν ξερω τι γινεται αλλου .

 

η παλια υγειονομικη διαταξη εχει καταργηθεί αλλα ( παρόλο που δεν το γραφει η νεα διαταξη ) μας δινουν ενα περιθώριο 5 μηνων να εφαρμοζουμε και τα παλιά.

επισης μας δινουν την δυνατοτητα να παμε ακομα και πριν την προγκριση να τους καταθεσουμε σχέδιο, τεχνικη εκθεση και διαγραμμα ροης να το δουν να το υπογραψουν και με αυτον το τροπο δεσμευομαστε και εμεις και αυτοί για αυτα που θα γινουν στο μαγαζί. ( αυτο ειναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ )

 

για το διαγραμμα ροης εγω προσωπικα θα εφαρμόσω την πατροπαραδοτη μεθοδο στου κασιδι το κεφαλι . δηλαδη υπαρχει ενα pdf του εφετ για επιχειρησεις τροφιμων οπου στο παραρτημα εχει καποια διαγραμματα ροης . θα τα προσαρμόσω στα δεδομενα μου θα παω υγειονομικο για διορθωσεις και που θα παει μια δυο τρεις θα το πετυχω .

 

καλως κακως δεν υπάρχουν χειροπιαστες πληροφοριες οποτε στην αρχη θα αυτοσχεδιασουμε .

 

οποιος έχει κατι καλυτερο ας το πει .

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Αν μπορείς να ανεβάσεις αυτά τα διαγράμματα του ΕΦΕΤ θα ήταν καλό .

Δημοσιεύτηκε (edited)

Οδηγός Υγιεινής Για Επιχειρίσεις Μαζικής Εστίασης και Ζαχαροπλαστικής.

Από σελ.69 το Παράρτημα.

Το link είναι από το Υπουργείο της Κύπρου, αλλά ο ΕΦΕΤ είναι ο δικός μας ;)

Edited by ssouanis
  • Upvote 6

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.