Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

αφού θα χρειαστεί να υπογράψεις βεβαίωση χώρου κύριας χρήσης, δεν θα μπορείς να το κάνεις αν ο χώρος δεν είναι ρυθμισμένος. 

  • Upvote 1
  • Απαντήσεις 1,2k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

καλησπερα,

 

για αδεια λειτουργιας αρτοποιειου χρειαστηκε να τακτοποιησω τμημα του χωρου..

 

για εκδοση αδειας λειτουργιας πρατηριου αρτου πρεπει να κανω το ιδιο εαν υπαρχουν αυθαιρεσιες;

 

ευχαριστω

 

στανταρ και ξοφληση ανω του 30%

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

Μπορεί κάποιος συνάδελφος να μου εξηγήσει σύμφωνα με ποιές διατάξεις αδειοδοτείται ένας υπόγειος χώρος σούπερ μάρκετ (όχι αποθήκη αλλά εκθετήριο προϊόντων) αφού δεν υφίσταται φυσικός φωτισμός-αερισμός;

Edited by sgp
Δημοσιεύτηκε

@sgp

Στην παρ. 5 του άρθρου 15 της ΥΔ Α1β/8577 αναφέρεται:

 

"5. Για την ίδρυση στο εξής καταστήματος ή εργαστηρίου τροφίμων ή/και ποτών, ακόμη και τμήματος τούτου, σε υπόγειο χώρο, ο οποίος με βάση επισυναπτόμενη στην αίτηση του ενδιαφερόμενου βεβαίωση της αρμόδιας Υπηρεσίας Πολεοδομίας πρέπει να χαρακτηρίζεται ως χώρος κυρίας χρήσεως προοριζόμενος για κατάστημα ή εργαστήριο1, θα πληρούνται και οι ακόλουθοι πρόσθετοι όροι και προϋποθέσεις:
 

α. Αν δεν είναι δυνατή η εξασφάλιση πλήρους φυσικού αερισμού καθόλη τη διάρκεια της λειτουργίας του καταστήματος ή εργαστηρίου, θα υπάρχει απαραίτητα ειδική εγκατάσταση τεχνική αερισμού ικανή να ανανεώνει τον αέρα πλήρως και συνεχώς, σύμφωνα με τις παρ. 2 και 3 άρθρου 21 της παρούσας.
Επιτρέπεται κατ' εξαίρεση η ίδρυση και λειτουργία σε υπόγειους βοηθητικούς χώρους (σε κτίρια που έχουν κτισθεί βάσει των Διατάξεων του ΓΟΚ/73 και παλαιοτέρων), τμημάτων των καταστημάτων και εργαστηρίων τροφίμων ή και ποτών (κουζίνας, παρασκευαστηρίου, σύστημα πλύσεως σκευών εστιατορίων, ζαχαρ/στείων και άλλων παρόμοιων καταστημάτων), με την προϋπόθεση ότι θα πληρούνται και οι πρόσθετοι όροι και προϋποθέσεις, που αναφέρονται στα εδάφ. (α) (β) και (γ) της αυτής υγειονομικής διάταξης.
 
β. Η ηλεκτρική εγκατάσταση θα είναι ανάλογη με τον προορισμό και τη χρήση του καταστήματος ή εργαστηρίου, εξασφαλίζοντας ακίνδυνα την ηλεκτροδότηση του με την ευθύνη αδειούχου εγκαταστάστη ηλεκτρολόγου, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4485/66, σχετική δήλωση του οποίου επισυνάπτεται στην αίτηση του ενδιαφερόμενου για την απόκτηση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος ή εργαστηρίου του.
 
γ. Να έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα πυρασφαλείας και ασφαλείας του προσωπικού και των πελατών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η ύπαρξη εξόδου κινδύνου, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις της Πυροσβεστικής Νομοθεσίας, γεγονός που θα φαίνεται σε επισυναπτόμενη στην αίτησή του ενδιαφερόμενου βεβαίωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Τα ανωτέρω δεν εφαρμόζονται σε περιπτώσεις, που υπόγειοι χώροι χρησιμοποιούνται ως βοηθητικοί χώροι καταστημάτων ή εργαστηρίων τροφίμων ή/και ποτών (αποθήκες, αποχωρητηρία, λουτρά και αποδυτήρια προσωπικού)."

1Πλέον αυτό το αναφέρουμε ως "νόμιμος χώρος προοριζόμενος για Κατάστημα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος"
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

 

Ευχαριστώ Antiermitianos για το ενδιαφέρον. Όμως η Υ.Δ. που αναφέρεις έχει καταργηθεί με το άρθρο 19 του ΦΕΚ 2718Β/12, περί υγειονομικών όρων και προϋποθέσεων λειτουργίας επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών.  

Δημοσιεύτηκε

Συνάδελφε, δεν υπάρχει κάτι άλλο. Επίσης ναι μεν υποτίθεται πως έχει καταργηθεί η Α1β/8577, αλλά για ζητήματα που δε διευκρινίζονται από τις υπόλοιπες διατάξεις όπως έκταση επιφανείας χώρων, επιτρεπόμενα πωλούμενα είδη κ.λπ. ακόμα και οι ίδιοι οι υπάλληλοι την επικαλούνται. Εάν λοιπόν, δε διευκρινίζεται κάπου αλλού - εγώ τουλάχιστον δε βρήκα κάτι - θα έχεις κι εσύ ως "μπούσουλα" την Α1β/8577 και βέβαια μπορείς να πας να ρωτήσεις με ευγενικό και ιδιαίτερο πάντα τρόπο τον αρμόδιο υπάλληλο μπας και δε σε ταλαιπωρήσει μέχρι θανάτου μέχρι να βγάλεις άκρη... 

Δημοσιεύτηκε

Η απάντηση στο ερώτημα αν επιτρέπεται βοηθητικό (δεύτερο) παρασκευαστήριο σε υπόγειο καταστήματος, αρχικά ήταν αρνητική και ακολούθως όταν ρωτήθηκε η υπάλληλος αν υπάρχει για το υπόγειο ρύθμιση αυθαίρετης αλλαγής χρήσης σε χώρο καταστήματος, η απάντηση έγινε θετική. Ευχαριστώ πάντως.

Δημοσιεύτηκε (edited)

Καλημέρα Συνάδελφοι,

 

νέα διαδικασία αδειοδοτήσεως ΚΥΕ σύμφωνα με τη νέα Κ.Υ.Α. ΚΥΑ ΔΙΑΔΠ Φ.Α.2.1 31600 - ΦΕΚ Β 3106 - ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΕΚΔΟΣΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΙΔΡΥΣΗΣ&ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΥΕ,ΘΕΑΤΡΟΥ&ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (12-13).pdf

Με μία πρώτη ματιά απ' ότι αντιλαμβάνομαι δίδεται ακόμα μεγαλύτερη βάση στη νομιμότητα του χώρου, προκειμένου - υποθέτω - να εισπραχθούν το δυνατόν περισσότερα χρήματα από τακτοποιήσεις-ρυθμίσεις χώρων. Θα πρέπει να συντάσσει και υπογράφει ο Μηχανικός:

"Βεβαίωση Χώρου Κυρίας Χρήσεως στην οποία βεβαιώνεται ότι ο χώρος πληροί τις προϋποθέσεις χώρου κύριας χρήσης σύμφωνα με τον Οικοδομικό Κανονισμό και τον Κτιριοδομικό Κανονισμό, του Κανονισμού Πυροπροστασίας καθώς και των εκάστοτε ισχυουσών πολεοδομικών διατάξεων για την αιτούμενη χρήση και περιγράφονται αναλυτικά τα νομιμοποιητικά στοιχεία αυτού (π.χ. άδεια δόμησης, δήλωση αυθαιρέτου, εξαίρεση από κατεδάφιση, ενημέρωση φακέλου άδειας δόμησης, κτίριο προϋφιστάμενο του 1955).

Η ανωτέρω βεβαίωση συνοδεύεται από αντίγραφα των στοιχείων νομιμότητας του χώρου, στα  οποία αναφέρεται (π.χ. άδεια δόμησης, δήλωση αυθαιρέτου με τις εκάστοτε περί αυθαιρέτων διατάξεις, απόφαση εξαίρεσης από κατεδάφιση, βεβαίωση παλαιότητας κ.λπ.) και από σχεδιαγράμματα του  καταστήματος εις τριπλούν σε κλίμακα που αναφέρεται ρητά επί των σχεδίων, στα οποία θα αποτυπώνονται όλοι οι χώροι του Κ.Υ.Ε, περιλαμβανομένων και αυτών που προβλέπονται από ειδικές διατάξεις του ισχύοντος νομικού πλαισίου (π.χ. αποχωρητήρια για Α.Μ.Ε.Α)."
 

Επίσης, αναφορικά με το διάγραμμα ροής αναφέρεται:

"Στις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών υποβάλλεται, επιπλέον, εις τριπλούν αναλυτικό επικαιροποιημένο διάγραμμα ροής της δραστηριότητας της επιχείρησης με περιγραφή της παραγωγικής διαδικασίας, όπου απαι­τείται, το οποίο συντάσσεται και υπογράφεται είτε από τον υγειονομικά υπεύθυνο είτε από επιστήμονα σχετικής ειδικότητας."
 

Είναι προφανές ότι πραγματοποιείται ένα - αναμενόμενο* - εγχείρημα παραγκωνισμού των μηχανικών από τη σύνταξη και υπογραφή διαγραμμάτων ροής.
 

Ερώτηση 1: Τι προσόντα πρέπει να έχει ο υγειονομικά (και αγορανομικά) υπεύθυνος ;

Ερώτηση 2: Στις ατομικές επιχειρήσεις ποιός θα είναι ο υγειονομικά υπεύθυνος ;
                    [Σημ.:  Στις λοιπές μορφές επιχειρήσεων υποτίθεται ορίζεται και κατατίθεται "Δήλωση Ορισμού" του
                                υγειονομικώς και αγορανομικώς υπευθύνου από τον εκπρόσωπο της εταιρείας και "Υπεύθυνη
                                Δήλωση" αποδοχής από τον ορισθέντα] 

Τέλος, παρατηρώ ότι δεν απαιτείται βεβαίωση καταλληλότητος εξοπλισμού η/μ και εγκαταστάσεων. Απαιτείται για τα κέντρα διασκεδάσεως υπό μορφή τεχνικής εκθέσεως.

*Θυμάσαι ilias_diamantis ;

Edited by Antiermitianos
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Νομίζω ότι υγειονομικά υπεύθυνος μπορεί να είναι ο ιδιοκτήτης, αφού παρακολουθήσει τα σεμινάρια του ΕΦΕΤ.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.