Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα.

 

Ενδιαφέρομαι να μελετήσω ένα αυτόνομο υβριδικό σύστημα (Φωτοβολταικό/Ντηζελογεννήτρια). Πολύ σημαντικό σε μία τέτοια εγκατάσταση είναι η καλή συνεργασία του inverter με τον φορτιστή μπαταριών.

 

Ενα πολύ καλό δίδυμο γι'αυτη τη δουλειά είναι τα δύο μηχανάκια της SMA ο Sunny Island σε συνεργασία με τον Sunny Charger (επιλέγω να κάνω dc bus, πιστεύω συμφέρει σε μικρές εγκαταστάσεις π.χ. των 4kWp)

 

 

Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω είναι

1) Γνωρίζετε άλλες εταιρίες πέρα της SMA που έχουν αντιστοιχα δίδυμα?

2) Γνωρίζετε αν υπάρχει κάποιος μετατροπέας για ΑΥΤΟΝΟΜΑ δίκτυα στον οποίο μπορούν να κουμπωθούν απ'ευθείας όλα (PV με MPPT, συσσωρευτές με έλεγχο φόρτισης, ντηζελογεννήτρια, φορτία). Να τα κάνει όλα και να συμφέρει δηλαδη..

 

Ευχαριστώ πολύ.

Δημοσιεύτηκε

Στέλιο,

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη συνεργασλια του μετατροπέα με τον ρυθμιστή φόρτισης. Στην περίπτωση των μηχανημάτων της SMA η συνεργασία είναι απαραίτητη γιατί ο μετατροπέας (αν είναι κάποιος από τους SI5048, SI2012, SI2224), πρέπει να κάνει ακριβή εκτίμηση για το SOC (State Of Charge). Τα συγκεκριμένα μηχανήματα αποφασίζουν τι θα κάνουν με βάση αυτή κυρίως την παράμετρο, οπότε χρειάζονται δεδομένα από τον ρυθμιστή.

 

Ανάλογα με την εφαρμογή αυτό μπορεί να είναι και πρόβλημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο ρυθμιστής φόρτισης έχει να κάνει ΜΟΝΟ με την μπαταρία και τα χαρακτηριστικά φόρτισης που απαιτεί αυτή. Δεν χρειάζεται καμία επικοινωνία με τον μετατροπέα.

Ο καλύτερος (σε σχέση και με την τιμή του) ρυθμιστής φόρτισης που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι αυτός .

Πολύ καλοί είναι και οι αντίστοιχοι inverter/chargers ειδικά σε μικρομεσαίες εφαρμογές.

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ για την απάντηση.

 

Ξεκίνησα έρευνα υλικών πολύ πρόσφατα και από τα προιόντα που βρίσκω, η SMA είναι η κατατοπιστικότερη στην περιγραφή προιόντων/δυνατοτήτων. Και ακριβώς, από τα μοντέλα που αναφέρεις έμεινα στον SI5048 επειδή περιγράφει κυρίως τους αλγορίθμους εκτίμησης SOC, πως συνεργάζεται με τον δικό της charger αλλά και πως γίνεται μελλοντική επεκτασιμότητα, όπως προσθήκη ανεμογεννήτριας στον ac bus, πως συνδέεις γεννήτρια κλπ. με εγγυημένη συνεργασία.

 

Κερδίζει δηλαδή στην επεξηγηματικότητα. Δεν βρήκα και πολλούς άλλους off-grid inverters με τόσα επεξηγηματικά τεχνικά χαρακτηριστικά και κυρίως να κάνει αναφορά για διασύνδεση ντηζελογεννήτριας. Αν μπορείς(-είτε)να βοηθήσεις(-ετε) εδω..

 

Προτείνεις δηλαδή ότι από άποψη υλικών μπορώ να αντιμετωπίσω το θέμα του inverter και του charger ανεξάρτητα, σωστά; Ακόμα πάντως και αν επέλεγα SMA υλικά θα προσπαθούσα να εξετάσω και αυτή τη επιλογή, διότι στη δυνητική περίπτωση ένός μικρού συστήματος Φ/Β π.χ. 600Wp ο μικρότερος Sunny Island ξεκινά από 2000W, τη στιγμή που άλλες εταιρίες βγάζουν μικρότερους αρα και περισσότερο αποδοτικόυς για μια τέτοια εφαρμογή.

 

Και πάλι ευχαριστώ.

Δημοσιεύτηκε

Η σειρά Sunny island της SMA είναι κορυφαία από πολλές πλευρές.

Όμως για μικρά και μεσαία συστήματα με ισχύ πηγών μέχρι 1kW θα έλεγα ότι το κόστος είναι αρκετά μεγάλο και το όφελος ελάχιστο.

Η τεχνολογία AC coupling που επιτρέπει να ενσωματώσεις πηγές στην πλευρά του AC είναι καταπληκτική για μεγάλα συστήματα με απομακρυσμένες πηγές που έχουν προοπτικές να επεκταθούν περαιτέρω στο μέλλον.

 

Για σύστημα εξοχικής κατοικίας όμως με 1 - 2kW inverter-charger και 300 - 700Wp φωτοβολταϊκών, είναι "too much".

 

Τα μηχανήματα της Outback είναι πολύ αξιόπιστα, έχουν πολλές δυνατότητες ρύθμισης, δυνατότητες επέκτασης παραλληλίζοντας επιπλέον μηχανήματα μεταξύ τους και έχουν, συγκριτικά, πολύ καλή σχέση τιμής προς απόδοση.

Επίσης, αξιόλογα μηχανήματα είναι και τα Victron.

 

Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς λέγοντας "εγγυημένη συνεργασία".

Όταν μιλάμε για inverter-charger, η συνεργασία με γεννήτρια (ότι και αν ΄"καίει" αυτή) είναι δεδομένη, εφόσον η γεννήτρια λειτουργεί εντός του "παραθύρου" των προδιαγραφών που απαιτεί ο inverter - charger.

 

Όλα τα μηχανήματα που ανάφερα παραπάνω συνεργάζονται με γεννήτριες και μπορούν να παρεμετροποιηθούν έτσι ώστε να πετύχουμε βέλτιστη φόρτιση / διαχείριση των συσσωρευτών, αυτόματη εκκίνηση / παύση γεννήτριας, περιοδική φόρτιση εξισορρόπησης, κλπ.

Στη περίπτωση της Outback η βέλτιστη διαχείριση της μπαταρίας επιτυγχάνεται από τον ρυθμιστή φόρτισης Flexmax τύπου ΜΡΡΤ, οποίος μπορεί να παραματροποιηθεί να τα κάνει όλα αυτά ανεξάρτητα από τον inverter / charger (ο οποίος μπορεί και να είναι "σβηστός" όταν λείπουμε τον χειμώνα).

Δημοσιεύτηκε

Μπορείς να κάνεις και AC σύζευξη αντί για DC ώστε να έχεις μεγαλύτερο χρόνο ζωής των μπαταριών.

  • Upvote 1
  • 1 year later...
Δημοσιεύτηκε (edited)

Βεβαίως. Χρειάζεσαι ρυθμιστή φόρτισης τύπου MPPT.

Δες αυτόν.

 

Παρακαλώ αποφύγετε να προτείνετε σγυκεκριμένα προιόντα όταν δεν είναι απαραίτητο.

miltos

Edited by miltos
Δημοσιεύτηκε

Όχι. Με ρυθμιστή PWM το Φ/Β θα "υποχρεωθεί" να λειτουργεί στην τάση της μπαταρίας και η απώλεια ισχύος σε σχέση με αυτό που θα μπορούσε να δώσει το Φ/Β θα είναι πάνω από 50% για την συγκεκριμένη περίπτωση.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.