Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διακοπή ουδετέρου ή όχι ?


GeorgeS

Recommended Posts

Ουτε εγώ Μίλτο. Ας δουμε όμως το εξής. Λέει, ότι "αν ένα 4πολικό ή 2πολικό μέσο διακόπτει τον ουδέτερο αγωγό εισόδου ενός UPS όπου το φορτίο βρίσκεται υπο τάση μπορεί να προκύψουν ανεξέλγκτα επίπεδα τάσης σε αυτό". Άρα το πρόβλημά μας είναι ότι προκύτπουν ανεξέλεγκτα επίπεδα τάσης, και το ερώτημά μας είναι Γιατί ? Αν θεωρήσουμε ότι ο ουδέτερος είναι κοινός σε είσοδο και έξοδο του UPS, μήπως (λέω εγώ, δεν ξέρω) χάνεται το μηδενικό δυναμικό της γής, και το φορτίο βρίσκεται μόνο στην τάση που βγάζουν οι μπαταρίες και η οποία μετατρέπεται σε εναλλασόμενη από τον inverter χωρίς όμως αναφορά στη γη ? αλλά και πάλι το UPS δεν έχει σταθεροποιητή τάσης ? λογικά έχει το inverter.

 

Μήπως θα βοηθούσε να εξετάσουμε τι γίνεται σε μια Φ/Β εγκατάσταση η οποία είναι παρόμοια περίπτωση στη πραγματικότητα ?. DC τάση από μπαταρίες μετασχηματίζέται σε AC. Στα Φ/Β τι γίνεται με τον ουδέτερο ?

Δηλ. αν έχουμε ένα Φ/Β που τροφοδοτεί 10 λάμπες AC σε ένα αυτόνομο κτίριο (χωρίς ΔΕΗ), ο "ουδέτερος" του ηλεκτρικού δικτύου του αυτόνομου κτιρίου γειώνεται ? και αν ναι γιατί ?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 22
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

GeorgeS ειχε κανενα σχηματακι το αρθρο; Αυτος που το εγραψε τι ειδικοτητα εχει;

Δεν καταλαβα τι θελει να πει... Οπως το διαβαζω μου φαινεται καπως. Εχει και ανακριβειες

Κατι υποψιαζομαι αλλα..απο το ειμαι σιγουρος η αποσταση ειμαι χιλιομετρα.

 

τα ρεύματα που διακόπτονται αλληλεπιδρούν με την απότομη και ασσύμετρη μεταβολή της μεγάλης αγωγιμότητας προς τη γη.

Σαν να λεει οτι διακοπτεται ο ουδετερος(πεφτει η αγωγιμοτητα) + διακοπτεται το ρευμα σε ελαφρως αλλη στιγμη και ετσι εμφανιζεται μεγαλη ταση dv=di*dr (;; )

 

Δηλαδη κατι μας λεει με το μεγεθος di/dt, τη παραγωγος του ρευματος που οταν εχουμε μεταβαση απο i->0 η παραγωγος ειναι μεγαλη, και το dr/dt που επισης οταν διακοπτεται ο ουδετερος θα εχει μεγαλη κλιση..

 

Ετσι ξεροσφυρι χωρις κανενα σχημα και καμια γραφικη παρασταση τι να καταλαβει κανεις..

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς ckiriako δεν υπήρχε κανένα σχήμα. Σκέφτομαι να σκαννάρω όλο το άρθρο και να σας το στείλω γιατί λέει και άλλα που για οικονομία χώρου δεν τα έγραψα.

 

Προφανώς το άρθρο αυτό που λέει είναι ότι αν κάνουμε διακοπή στη τροφοδοσία ενός κυκλώματος με ταυτόχρονη διακοπή φάσης ουδέτερου εμφανίζονται εντονότερα μεταβατικά φαινόμενα απ ότι αν κόβαμε μόνο τη φάση και αφήναμε τη συνέχεια του ουδετέρου προς τη γη.

 

Σκέφτομαι τώρα, ότι η αρχή γιαυτή την κουβέντα ήταν "για ποιόν λόγο κόβουμε μόνο τη φάση και όχι ΚΑΙ τον ουδέτερο στο γενικό πίνακα του σπιτιού μας ας πούμε". Η γενική απάντηση όσων γραφείων έχω ρωτήσει είναι "έτσι συνηθίζεται, δεν έχει διαφορά". Μήπως όμως τελικά δεν είναι μόνο "συνήθεια" όπως λένε όλοι αλλά υπάρχει κάποιος άλλος λόγος που μας διαφεύγει ?

 

Το ερώτημα που θα δώσει μια πρώτη απάντηση στο θέμα μας είναι, γιατί όταν κόψουμε και τον ουδέτερο τα μεταβατικά φαινόμενα είναι ισχυρότερα (αν είναι) ?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.