Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απόδοση καύσης σε λέβητα


Recommended Posts

Που το είπα αυτό?

 

Εννοείς την θερμοκρασία εξόδου των καυσαερίων? Ναι, αυτή αυξάνεται. Τα καυσαέρια που οδηγούνται στην καπνοδόχο είναι περισσότερα και πιο θερμά όταν αυξάνεται το λ.

Link to comment
Share on other sites

Ναι αυτό εννοούσα. Μετά το σημείο όπου λ=1, δεν ξεκινά πτώση της θ καυσαερίων? Η εννοείς κάτι άλλο από αυτό έχω στο μυαλό μου?

Link to comment
Share on other sites

Μετά το λ=1 (αν δεχθούμε τέλεια καύση για λ=1 που δεν μπορεί να συμβεί σε λέβητα πετρελαίου) ξεκινά η πτώση της θερμοκρασίας των παραγόμενων καυσαερίων. Μειώνεται η αδιαβατική θερμοκρασία της καύσης.

 

Τα καυσαέρια λοιπόν, ξεκινάνε τη διαδρομή τους στο λέβητα με μειωμένη θερμοκρασία. Στην πορεία της διαδρομής συνεχώς κρυώνουν. Στο τέλος της είναι πιο θερμά από ότι για μικρότερο λ, επειδή δεν "άφησαν" στον λέβητα το ίδιο μεγάλο ποσό θερμότητας (ο βαθμός απόδοσης είναι μειωμένος).

Link to comment
Share on other sites

Τώρα το 'κανες λιανό.

Πριν εγώ κατάλαβα (και ίσως όχι μόνο εγώ) ότι τα καυσαέρια αποκτούν μεγαλύτερη θερμοκρασία στην έξοδό τους, απ' ότι στο σημείο δημιουργίας τους.

Link to comment
Share on other sites

Ναι, αλλά ένας αναλυτής (ο αισθητήρας του οποίου μπαίνει στην οπή της εξόδου του λέβητα) καταγράφει υψηλότερες θερμοκρασίες όταν ο λ είναι π.χ. 3, σε σχέση με όταν ο λόγος λ ισούται με π.χ. 2.

 

Μια μέτρηση που είχα κάνει έδωσε λ 2.15, O2 13.5%, CO2 4.3%

Σύμφωνα με τις εξισώσεις Recknagel-Sprenger για λ=2.65 έχουμε O2 13.5%, CO2 4.91%.

 

Το θέμα της ακρίβειας των μετρήσεων είναι σημαντικό. Σε πειράματα που είχα κάνει με τρία ηλεκτρονικά θερμόμετρα καθένα έδινε και διαφορετική θερμοκρασία βρασμού του νερού υπό ατμοσφαιρική πίεση.

Αν μετράμε λάθος ένα τόσο απλό φυσικό μέγεθος όπως η θερμοκρασία φαντάσου τι γίνεται όταν τα φυσικά μεγέθη είναι πολύπλοκα όπως η σύσταση των καυσαερίων.

Στο ατύχημα του Seveso στις μελέτες καύσης της βιομηχανίας δεν είχε προβλεφθεί η ύπαρξη διοξίνης. Οι Αρχές πολλές ώρες μετά το ατύχημα της διαρροής αντιλήφθηκαν, λόγω των προβλημάτων των θυμάτων, ότι υπήρχε μια άγνωστη τοξική ουσία.[]

 

 

 

Είχα δημιουργήσει ένα πρόγραμμα για τον υπολογισμό της σύστασης των καπναερίων σύμφωνα με τις εξισώσεις Recknagel-Sprenger και τις εξισώσεις Λέφα. Για την καύση καθαρού βουτανίου C4H10 έδινε τα εξής αποτελέσματα:

 

για λ = 1.00, O2 0.00% CO2 11.73% Ν2 88.27%

.................................................. ................

για λ = 1.25, O2 4.59% CO2 9.17% Ν2 86.24%

.................................................. ................

για λ = 1.40, O2 6.49% CO2 8.11% Ν2 85.41%

.................................................. ................

για λ = 3.00, O2 14.51% CO2 3.63% Ν2 81.87%

 

Επίσης μια άσκηση Θερμοδυναμικής Χημείας από την σχολή μας για την μερική οξείδωση του μεθανίου με ατμοσφαιρικό αέρα είχε ένα πρόγραμμα σε FORTRAN για την επίλυση του συστήματος των σχετικών μη γραμμικών εξισώσεων.

Στην θερμοκρασία των 1073 Κ έδινε ένα διάγραμμα των συγκεντρώσεων CO, CO2, H2, H2O, N2 και CH4 από r=2 μέχρι r=10. Το r ήταν ο λόγος αέρα/μεθανίου (v/v).

Για μεγάλα r είχαμε μικρότερες συγκεντρώσεις Η2, CO και CH4. Το CH4 ήταν 0.00% για r > 4.5 ενώ για r=3 το CH4 ήταν 0.12% (απώλεια καυσίμου).

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.