topeng Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 7 , 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 7 , 2011 Καλησπέρα παιδιά! θέλω λίγο τη βοήθειά σας! Σε κυρωμένη πράξη εφαρμογή του 1993 έχουμε τα εξής: 1. Το αρχικό οικόπεδο ήταν έκτασης 1022 τ.μ., ύστερα από την πράξη εφαρμογής το οικόπεδο μένει 360 τ.μ. (στήλη 43 του πίνακα της πράξης), ενώ 350,14 τ.μ. (στήλη 44 του πίνακα της πράξης) είναι η αποζημίωση του οικοπέδου λόγω δημιουργίας κοινωφελούς χώρου στην εκεί περιοχή. Ως εδώ πάει καλά... 2.Οι υποχρεώσεις σε χρήμα της ιδιοκτησίας είναι 43.75 τ.μ. (στήλη 46 κ 47 του πίνακα), ενώ οι υποχρεώσεις προς την ιδιοκτησία σε χρήμα είναι (στήλη 50 του πίνακα), 350.14 τ.μ. (που είναι για τη δημιουργία κοινωφελούς χώρου), 104 τ.μ. από το δήμο (λόγω δημιουργίας δρόμου) και 2.18 τ.μ. λόγω διπλανής ιδιοκτησίας. Ως εδώ πάλι πάει καλά... Το ερώτημά μου είναι το εξής: 1. Αρχικά ο ιδιοκτήτης πρέπει να αποζημιωθεί για τον κοινωφελή χώρο, πράγμα που δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής, και είναι στα δικαστήρια, καθώς του έχουν δεσμεύσει τον χώρο, υπάρχει περίπτωση, αν δεν τον αποζημιώσουν να το κρατήσει το τμήμα αυτό...? 2. Επίσης αφαιρώντας τις υποχρεώσεις της ιδιοκτησίας σε χρήμα (43.75) με τις υποχρεώσεις προς την ιδιοκτησία από το δήμο (104) προκύπτει μια διαφορά (104-43.75=60.25 τ.μ.) η οποία και σε αυτή την περίπτωση δε έχει πληρωθεί από το δήμο. Εδώ να σημειωθεί ότι ο υποτιθέμενος δρόμος δεν έχει διανοιχθεί από τότε που κυρώθηκε η Π.Ε. Δηλ ούτε ο ιδιοκτήτης έχει πληρώσει τις υποχρεώσεις του ούτε ο δήμος στον ιδιοκτήτη...Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση??? ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να αφήσει σε κοινή χρήση το τμήμα που θα γίνει ο δρόμος??? Από την στιγμή που δεν έχει αποζημιωθεί??? 3. Τρίτο...και καλύτερο για το τέλος...η περιοχή μόλις εντάχθηκε το κτηματολόγιο και ο ιδιοκτησία φαίνεται ενιαία, με το τμήμα των 350 τ.μ., το τμήμα που προβλέπεται να γίνει δρόμος και το τμήμα που προβλέπεται να γίνει κοινωφελής χώρος...το ερώτημά μου είναι κυρίως για το δρόμο αλλά και για τον κοινωφελή χώρο, από τη στιγμή που δεν έχει αποζημιωθεί ο ιδιοκτήτης το αφήνει ως έχει, η θα πρέπει να γίνει διορθωτική σύμφωνα με την Π.Ε...??? Σε ερώτηση με τα παιδιά από το κτηματολόγιο μου ανέφεραν, από τη στιγμή που δεν έχει αποζημιωθεί να μείνει ως έχει (ένα ακίνητο, ένα ΚΑΕΚ), και όταν αποζημιωθεί, αρχικά από τον δρόμο, να γίνει δύο ακίνητα (τμήμα 360 τ.μ. και 350.14 τ.μ.), με δύο ΚΑΕΚ και ανάμεσά τους ο δρόμος... Ποια είναι η γνώμη σας...??? Ευχαριστώ προκαταβολικά!
agios Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 8 , 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 8 , 2011 1. Μετά από παρέλευση εύλογου χρόνου (ανέτρεξε για ακριβή χρόνο σε παλαιότερα ποστ του πάντα ενημερωμένου ΜΑΚΑΡ) χωρίς να αποζημειωθεί τότε μπορεί ο ιδιοκτήτης να πετύχει τον αποχαρακτηρισμό του χώρου. 2. Μπορεί να μην αφήσει τίποτα σε κοινή χρήση. Προσοχή όμως αν θελήσει να εκδώσει οικοδομική άδεια τότε η πολεοδομία θα τον αναγκάσει να κάνει την παραχώρηση. 3. Συμφωνώ με την αντιμετώπιση του μελετητή της κτηματογράφησης.
MAKAP Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 9 , 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 9 , 2011 Συμπληρώνοντας τις σωστές απαντήσεις του agios, διευκρινίζω ότι στο πρώτο ερώτημα ο εύλογος χρόνος είναι η οκταετία από την επιβολή της απαλλοτρίωσης (ΦΕΚ ΠΜ), ο στόχος είναι η άρση της απαλλοτρίωσης και η διαδικασία επίπονη, χρονοβόρα και ... ευρωβόρα.
topeng Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 15 , 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 15 , 2011 Παιδιά ευχαριστώ για τις απαντήσεις!!! Απλά μου κάνει εντύπωση που η κτηματολόγιο δε λαμβάνει υπόψη τις Π.Ε., άσχετα εάν έχουν πληρωθεί οι αποζημιώσεις...αφού έχει κυρωθεί η Π.Ε. η τελική ιδιοκτησία είναι άλλη! Ευχαριστώ παιδιά πάντως για τις απαντήσεις... Μόλις βγάλω άκρη θα σας ενημερώσω για το πως το αντιμετώπισα...
agios Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 18 , 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 18 , 2011 άσχετα εάν έχουν πληρωθεί οι αποζημιώσεις...αφού έχει κυρωθεί η Π.Ε. η τελική ιδιοκτησία είναι άλλη! Αν η ιδιοκτησία επηρεάζεται από απαλλοτρίωση τότε δεν είναι άλλη η ιδιοκτησία μέχρι να παρακατεθεί η αποζημείωση.
GRTOPO Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 27 , 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 27 , 2011 Δε συμφωνώ... κατά νόμο μετά τη κύρωση είναι άλλο το ιδιόκτητο τμήμα και άλλο το κοινόχρηστο (ΚΧΠ ή Δρόμος). Το κτηματολόγιο ΔΕΝ έχει ενημερωθεί και θα έπρεπε με μέριμνα του δήμου να είχε γίνει ενημέρωση της βάσης του κτηματολογίου με το νεο καθεστώς της πράξης εφαρμογής. Αν το ΚΧ θα το διεκδικήσει δικαστικά (άρση απαλλοτρίωσης) ή όχι, λόγω μη αποζημίωσης ... είναι άλλο θέμα. Αυτή τη στιγμή στο υποθηκοφυλάκειο ή καλύτερα στο κτηματολογικό γραφείο (άνευ σχολίου) έχει μεταγραφεί η Π/Ε.... άρα ως ιδιοκτησία ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ να φαίνεται η τελική ΚΑΙ ΜΟΝΟ!!! 1
agios Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 4 , 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 4 , 2011 Από τις λίγες φορές που θα διαφωνήσουμε συνάδελφε. Το ότι μεταγράφηκε η ΠΕ στην μερίδα του ιδιώτη ΔΕ σημαίνει ότι έχει χάσει από την κυριότητα του το τμήμα εκείνο όπου απαιτείται να γίνει απαλλοτρίωση. Αυτό που λές εσύ είναι νομικά προβληματικό και στο λέω επειδή είχε γίνει παλαιότερα εξονυχιστική συζήτηση με το νομικό τμήμα της Κτηματολόγιο για ακριβώς αυτό το θέμα για μελέτη κτηματολογίου σε μεγάλο ΟΤΑ. Θα μπορούσα όμως τώρα να παραδεχτώ ότι η καλύτερη λύση από τεχνικής και νομικής σκοπιάς είναι να υπάρχουν 2 γεωτεμάχια (το ένα αποτελεί το τελικό οικόπεδο και το άλλο το τμήμα που πρέπει να απαλλοτριωθεί) με κύριο τον ιδιώτη και με τίτλους κτήσης στο έν την ΠΕ και στο άλλο τον αρχικό τίτλο.
thanosmich Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24 , 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24 , 2011 Καλησπέρα. Είμαι τελειόφοιτος οικονομικών σπουδών και δεν εχω σχέση με το θέμα και ηθελα να ρωτησω καποια πραγματα και αν μπορουσατε φυσικα να μου απαντησετε.. η γιαγια μου ειναι ιδιοκτητρια μακροστενου οικοπέδου 1304 τ.μ. με 2 πρόσωπα εκ των οποιων το ενα ''βλεπει'' θαλασσα και το αλλο βλέπει σε κεντρικο οδικο αξονα. το οικοπεδο μεσα εχει ενα οικημα α΄ κυριας κατοικιας και ειναι εντος σχεδιου πολεως. απο αυτο το οικοπεδο η γιαγια εχει γραψει 300 τ.μ. στην κόρη της( δηλ. στην θεια μου) τα οποια ξεκινανε απο ''φρυδι'' θαλασσας και φτανει μεχρι εκει που αρχιζουν της γιαγιας μου τα υπολοιπα 1004 τ.μ. αυτο το οικοπεδο των 300 τ.μ. δεν εχει καποιο οικημα μεσα και ειναι σκετο χωραφι. αρα στην ουσια εχουμε 2 ξεχωριστα ομμορα οικοπεδα. της θειας μου τα 300 τ.μ. και της γιαγιας μου τα υπολοιπα 1004 τ.μ. πριν 2-3 χρονια ο δημος εβγαλε μελετη οτι απο την πλευρα του οικοπέδου της θειας μου, δηλ απο την θαλασσα, αποφασισε να φτιάξει πεζοδρομο τον οποιο και φυσικα δεν εχουμε δει. το θέμα ειναι οτι της θειας μου αυτος ο πεζόδρομος της παιρνει τα 150τ.μ. απο τα 300 που είχε στην αρχη..κατόπιν δικων της κινησεων(θεμιτων ή αθέμιτων δεν μπορω να γνωριζω) κερδιζει τα χαμενα μετρα της με αποφαση νομαρχη και ετσι παιρνει απο την γιαγια μου περιπου 150 τ.μ.και ετσι της γιαγιας μου της μένει ενα οικόπεδο περιπου 850τ.μ απο τα οποια της ηρθε και εισφορα σε γη 100 τ.μ και ετσι σαν τελικο εμβαδον της μενουν 750 τ.μ περιπου με κυρωμενη πραξη εφαρμογής απο τον νομαρχη..τον μαρτιο που μας περασε της ηρθε ενα ''μπουγιουρντι'' απο τον δημο να πληρωσει 30,000(!!!) ευρω εισφορα σε χρημα για το οικοπεδο που της απομένει..και φυσικα δεν εχει να τα δωσει..και ειναι σε απογνωση.παρελειψα να σας πω οτι απο το μερος του οικοπέδου που βλεπει προς τον κεντρικο οδικο αξονα,που σας ανεφερα πριν,εχει βγει μια αλλη μελετη για διαπλατυνση αυτου του δρόμου που και απο εκει της πάιρνουν αλλα 60-80 τ.μ. απο το οικοπεδο της οπως την ενημέρωσαν..απ' οσο γνωρίζω και εγω κανενα απο αυτα τα εργα( πεζόδρομος απο την μερια της θαλασσας και διαπλατυνση δρόμου απο την αλλη πλευρα του οικοπέδου) δεν πρόκειται να υλοποιηθει γιατι δεν υπαρχουν χρηματα στον δήμο.. και εχουν μεινει στα χαρτια.. η εισφορα σε χρήμα που εχει ερθει στην γιαγια μου ειναι σε δοσεις των 500 ευρω το μηνα τα οποια αν δεν τα πληρώσεις εγκαιρως εχουν τοκο 1% για καθε μηνα. και οι δοσεις ξεκινησαν τον ιουνιο. τι μπορει να κανει σε αυτην την περιπτωση η γιαγια μου ωστε να μην πληρωσει ολο αυτο το χατρατσι μιας και εχει δωσει και εισφορα σε γη?? πάντα σε συνεργασια με εναν μηχανικο της περιοχης μας.. σας ευχαριστω για την υπομονη σας και ζηταω συγνωμη για το μακροσκελες κειμενο.. σας ευχαριστω εκ των προτερων!
DIMITRIS80 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24 , 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24 , 2011 Πολλά τα ερωτήματα και μεγάλο το κομμάτι της περί σχεδίων πόλεως νομοθεσίας το οποίο αφορούν. Οπως είπες, απευθύνσου γρήγορα σε μηχανικό της περιοχής σου ώστε να εξετάσει τα δεδομένα της περίπτωσης σας και να σας συμβουλέψει πως να κινηθείτε. Πολύ συνοπτικά: Η ένταξη στο σχέδιο πόλεως προβλέπει καταβολή εισφοράς σε γη (για δημιουργία κοινόχρηστων χώρων) ΚΑΙ εισφορά σε χρήμα. Οι εισφορές αυτές υπολογίζονται βάσει του εμβαδού των γηπέδων. Εάν παρακολουθούσατε τις αναρτήσεις της πράξης εφαρμογής και σε συνεργασία με μηχανικό διαπιστώνατε πως ο μελετητής απαιτούσε μεγαλύτερη από την νόμιμη εισφορά, θα μπορούσατε να κάνετε ένσταση. Τώρα με κυρωμένη πράξη δεν ξέρω τι μπορείτε να κάνετε... Γρήγορα σε μηχανικό!
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα