SMARTYN89 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 8 , 2011 Share Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 8 , 2011 Καλησπέρα παιδιά, στο "χωριό" μέσα σε ένα σπιτάκι 10 τετραγωνικών, φτιάξαμε έναν εσωτερικό ξυλόφουρνο, a la τζακι στυλ δηλαδή, και δεν έχουμε ακόμα φτιάξει την καμινάδα. Η τρύπα στο ταβάνι υπάρχει πάνω απ΄τον φούρνο, σε απόσταση ~1-1.4m, και είναι διαμέτρου ~25-30cm². Φυσικά μη-εχοντας χτήσει την καμινάδα, η διαφορά πίεσης που χρειάζεται δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή. Ωστόσο τους αυτους φούρνους τους "καίνε" αν το έχετε ακούσει, για να δέσει το υλικό, πράγμα που πράξαμε χωρίς την καμινάδα. Λοιπόν, ο καπνός έβγαινε απο παντού εκτός απο την τρύπα στο ταβάνι!! Ηταν τραγικό, πορτα κια παράθυρα (καθόλου στεγανός ο χώρος) τίγκα στον καπνό, και από την οροφή τίποτα. Και ρωτάω, πόσο μεγάλη πρέπει να κάνω την καμινάδα πάνω απο το ταβάνι για να είμαι ήσυχος οτι το 90% του καπνού βγαίνει έξω(απο εκεί)? ο χώρος είναι άλλωστε πολύ μικρός. Δεδομένο είναι οτί ο χώρος 1-1.5 μέτρο πάνω απο τον Φουρνο, προς την τρύπα καμινάδας θα μείνει κενός για πρακτικούς λόγους. Φυσικά πρέπει να σας πω οτί ο Φούρνος είναι μικρός, πχ 0,75m² επιφάνεια βάσης, αλλά home-made οπότε δε ξέρω ισχύ καυσης κτλ. -->Ψάχνω τάξη μεγέθους, πχ 1,5-2 μέτρα ή 4-5 μέτρα, για να μπω σε έναν δρόμο. (αγώγιμη απο μέσα και μονωμένη απέξω για καλή ροή, όχι ψήξη, εννοείται). P.S. κάποια στιγμή σκέφτηκα μήπως παραείναι χοντρή για τόσο μικρό φούρνο, και έτσι (λόγω Bernouli) έχει χαμηλή ταχύτητα ο καπνός. Αλλά δε νομίζω να φταίει κάτι τέτοιο.. καμιά βοήθεια? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Didonis Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 8 , 2011 Share Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 8 , 2011 Πριν ξανά ανακαλύψεις τις αρχές της θερμοδυναμικής, φτιάξε την καμινάδα. Η καμινάδα και το ύψος της παίζουν το βασικό ρόλο με την διάφορα θερμοκρασίας και της ανώσεις να βγαίνει έξω ο καπνός. ύψος καμινάδας min 5 μέτρα (αλλά υπάρχουν αρκετές λεπτομέρειες επ αυτού) Χωρίς καμινάδα δεν μπορείς να καταλάβεις την λειτουργία του φούρνου σου και μάλιστα μέσα από ένα φόρουμ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SMARTYN89 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 8 , 2011 Συγγραφέας Share Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 8 , 2011 Πριν ξανά ανακαλύψεις τις αρχές της θερμοδυναμικής, φτιάξε την καμινάδα. will do! αν και δεν ήταν πείραμα, απλά έπρεπε να κάψουμε τον φούρνο, δε πειράζει πως καπνήσαμε. Η καμινάδα και το ύψος της παίζουν το βασικό ρόλο με την διάφορα θερμοκρασίας και της ανώσεις να βγαίνει έξω ο καπνός. ύψος καμινάδας min 5 μέτρα (αλλά υπάρχουν αρκετές λεπτομέρειες επ αυτού) Χωρίς καμινάδα δεν μπορείς να καταλάβεις την λειτουργία του φούρνου σου και μάλιστα μέσα από ένα φόρουμ. Ναι αυτό ρωτάω, έχω ακούσει "ύψος min 5μέτρα" έχω ακούσει και "3-4 Καλά είναι" όπως και "8 και πάνω για σωστή δουλειά".. Ομως εκεί πολλά πειράματα δε μπορώ να κάνω, και ήθελα να δω αν ->το συμβάν<- έδειξε οτί (λόγω πχ κακής στεγανώτητας) θα χρειαστώ πιο μεγάλη απ'ότι υπολόγιζα. Αυτό που φοβάμαι είναι να φτιάξω μια πχ 5μετρη, και ο καπνός, να απαξιεί και να βγαίνει απο αλλού. --για το "αρκετές λεπτομέριες" έχεις κάτι να μου υποδείξεις προς μελέτη?-- Καλώς ήρθες στο φόρουμ. Ρίξε μια ματιά στους κανόνες συμμετοχής και συμπλήρωσε την ειδικότητα στο προφίλ σου. Ευχαριστώ, miltos. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Didonis Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 8 , 2011 Share Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 8 , 2011 Το καταλαβαίνω ότι δεν είναι για πειράματα. Δυστυχώς ότι έχω για τζάκια – καμινάδες είναι στο μυαλό μου και σε βιβλία. Οπότε λίγο δύσκολο. Αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι οι στροβιλισμοί που δημιουργούνται μέσα στην καμινάδα. Για αυτό χρειάζεται το ύψος. Επίσης στην έξοδο της αν υπάρχει κορφιάς στέγης ή κάποιο εμπόδιο (δώμα) να είναι έστω λίγο πιο ψηλά απ αυτό. Καλή επιτυχία και καλά ψησίματα. Ελπίζω άλλος να μπορέσει να σε βοηθήσει καλύτερα από εμένα Link to comment Share on other sites More sharing options...
SMARTYN89 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 8 , 2011 Συγγραφέας Share Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 8 , 2011 Το καταλαβαίνω ότι δεν είναι για πειράματα. Δυστυχώς ότι έχω για τζάκια – καμινάδες είναι στο μυαλό μου και σε βιβλία. Οπότε λίγο δύσκολο. Αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι οι στροβιλισμοί που δημιουργούνται μέσα στην καμινάδα. Για αυτό χρειάζεται το ύψος. Επίσης στην έξοδο της αν υπάρχει κορφιάς στέγης ή κάποιο εμπόδιο (δώμα) να είναι έστω λίγο πιο ψηλά απ αυτό. Καλή επιτυχία και καλά ψησίματα. Ελπίζω άλλος να μπορέσει να σε βοηθήσει καλύτερα από εμένα Να σαι καλά φίλε ήδη βοήθησες Link to comment Share on other sites More sharing options...
dib Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 8 , 2011 Share Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 8 , 2011 ...........Η τρύπα στο ταβάνι υπάρχει πάνω απ΄τον φούρνο, σε απόσταση ~1-1.4m, και είναι διαμέτρου ~25-30cm²....... Αν το άνοιγμα του ταβανιού έχει διάμετρο 25-30cm, εκτιμώ οτι είναι καλή, σε σχέση με την επιφάνεια καύσης 0,75m². Αν η τρύπα του ταβανιού έχει επιφάνεια ~25-30cm² (όπως έχεις γράψει), τοτε προκύπτει διάμετρος της τρύπας στο ταβάνι 0,06m (δηλαδή 6cm), η οποία τρύπα είναι ανεπαρκέστατη, δεδομένου οτι υπάρχει φυσικη ροή της θερμής μάζας αέρα. Ποιό απο τα δύο είνα σωστό? (να σου υπενθυμίσω αφού είσαι φυσικός, οτι η διάμετρος μετράται σε m και όχι σε cm² ή m² που δηλώνει επιφάνεια) Τώρα, σχετικά με το ύψος της καμινάδας. Αν πάνω απο την οροφή του ταβανιού και σε ακτινική απόσταση 4m απο την καμινάδα, υπάρχουν όμορα κτήρια ή άλλα εμπόδια υψηλότερα απο την καταληξη αυτής, θα πρέπει να την χτίσεις τουλάχιστον 1-1,5m παραπάνω απο αυτά, για να είναι εκτεθειμένη ώστε να δημιουργείται η κατάλληλη υποπίεση στην κορυφής της (έξοδος καμινάδας), για την απαγωγή των καυσαερίων. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SMARTYN89 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 8 , 2011 Συγγραφέας Share Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 8 , 2011 Αν το άνοιγμα του ταβανιού έχει διάμετρο 25-30cm, εκτιμώ οτι είναι καλή, σε σχέση με την επιφάνεια καύσης 0,75m². Αν η τρύπα του ταβανιού έχει επιφάνεια ~25-30cm² (όπως έχεις γράψει), τοτε προκύπτει διάμετρος της τρύπας στο ταβάνι 0,06m (δηλαδή 6cm), η οποία τρύπα είναι ανεπαρκέστατη, δεδομένου οτι υπάρχει φυσικη ροή της θερμής μάζας αέρα. Ποιό απο τα δύο είνα σωστό? (να σου υπενθυμίσω αφού είσαι φυσικός, οτι η διάμετρος μετράται σε m και όχι σε cm² ή m² που δηλώνει επιφάνεια). Ναι το " ²" ήταν fail, πήγαινα να γράψω επιφάνεια αλλά σκέφτηκα πως η διάμετρος είναι πιο πρακτικό και δε διόρθωσα τις μονάδες. cm είναι προφανώς, είναι αρκετά μεγάλη, το 30cm² είναι όντως πολύ μικρό καμία σχέση. Ωραία οπότε πρέπει να είμαι καλυμένος απο αυτό. Τώρα, σχετικά με το ύψος της καμινάδας.Αν πάνω απο την οροφή του ταβανιού και σε ακτινική απόσταση 4m απο την καμινάδα, υπάρχουν όμορα κτήρια ή άλλα εμπόδια υψηλότερα απο την καταληξη αυτής, θα πρέπει να την χτίσεις τουλάχιστον 1-1,5m παραπάνω απο αυτά, για να είναι εκτεθειμένη ώστε να δημιουργείται η κατάλληλη υποπίεση στην κορυφής της (έξοδος καμινάδας), για την απαγωγή των καυσαερίων. Το κτίριο είναι σε πλήρη εξοχή. Οπότε άλλα συμπαγή εμπόδια δεν υπάρχουν. Πολύ πιθανώς όμως κάποια κλαδιά ελιάς ναι είναι μέσα στη σφαίρα/κύλινδρο που λες. Αλλά πχ νοτιοδυτικά σε μικρό κομμάτι. Αν δε τα κόψω. αυτό θα έχει αρνητικό αποτέλεσμα πάντα, ή σε συγκεκριμένους ανέμους (κατεύθυνση) πχ? Το αντιαισθητικό της υπόθεσης είναι οτι το κτηριάκι είναι 10m² και το ύψος του με το ζόρι 3 μέτρα, φανταστήτε μια καμινάδα +4-5 μέτρα, γελοίο λίγο. (αλλά δε πειράζει αρκεί να είναι πρακτικό..) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Στελιος1 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 2 , 2011 Share Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 2 , 2011 Δεν εντοπισα το θεμα εγκαιρα βεβαια.. Κανονικα πρεπει να στεγνωσει τελειως (θεωρητικα 2-3 μηνες) και μετα να ανναψει και μαλιστα λιγο στ αρχη κ μετα περισσοτερο. Εκτος κ αν χτιστηκε με σαμοτ οποτε ανναβει μετα 2-3 μερες, σιγα παντα. Ενα μισο μετρο επανω απ το σπιτακι με 200αρη σωληνα ειναι αρκετο, υποθετω θα δοκιμασες πριν πας υψηλοτερα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα