Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Δεν βρήκα παρόμοιο θέμα και ανοίγω καινούργιο

 

 

Κατά το τέλος του προηγούμενου έτους δημοπρατήθηκε έργο σε έναν δήμο. Υπογράφηκε η σύμβαση, αλλά η υπηρεσία δεν πρόλαβε να ορισει επιβλέποντα μηχανικό μέχρι την αλλαγή του έτους και έτσι δεν ξεκίνησαν οι εργασίες. Μετα την αλλαγή του έτους, ο νέος δήμαρχος αποφάσισε να μην χρηματοδοτήσει το έργο.

Τώρα 8+ μήνες από την υπογραφή της σύμβασης οι εργασίες δεν ξεκίνησαν ποτέ (απόφαση του Δήμαρχου) και ο ανάδοχος θέλει να γίνει διάλυση της εργολαβίας.

 

Σύμφωνα με όσα ορίζει ο Ν.1418/94

2. Ο ανάδοχος μπορεί να ζητήσει τη διάλυση της σύμβασης

α) Αν μετά την υπογραφή της σύμβασης καθυστερήσει η έναρξη των εργασιών περισσότερο από τρεις μήνες με υπαιτιότητα του φορέα κατασκευής ή του κύριου του έργου

σε αυτή τη περίπτωση έχουμε υπαιτιότητα του ΚτΕ, σωστά;

 

για να γίνει η διάλυση σε αυτή τη περίπτωση ο ανάδοχος πρέπει να επιδώσει Αίτηση Διάλυση της Σύμβασης.

Χρειάζεται κάτι άλλο; δεν έχουν γίνει κάθολου εργασίες, οπότε προφανώς δεν απαιτείται περιγραφή των εργασιών που έχουν γίνει

 

Υπάρχει υπόδειγμα Αίτησης διάλυσης για αυτή τη περίπτωση;

Στη σελίδα του ΠΕΣΕΔΕ βρήκα υπόδειγμα αίτησης για έργο που έχουν γίνει εργασίες και έχει υποβληθεί λογαριασμός

 

Η αποζημίωση που δικαιούται ο ανάδοχος προτείνεται από την επιτροπή παραλαβής.

- Εαν η επιτροπή παραλαβής αγνοήσει την αποζημίωση, μπορεί να κάνει κάτι ο ανάδοχος γι' αυτό;

Δημοσιεύτηκε

Φίλε μου επειδή το θέμα είναι σχετικά σύνθετο (και δεν είναι μια απλή όχληση για τοκοφορία ή δήλωση διακοπής εργασιών που σε καλύπτει ένα υπόδειγμα) θα σου πρότεινα να επικοινωνήσεις τηλεφωνικά με το νομικό σύμβουλο της εργοληπτικής οργάνωσης στην οποία είσαι εγγεγραμμένος (εξάλλου και για αυτό πληρώνονται), ώστε να σε κατευθύνει αυτός καλύτερα.Από τη στιγμή που ζητάς αποζημίωση καλύτερα να έχεις μια καλή καθοδήγηση, ώστε να έχεις και αποτέλεσμα.

 

Αν και όταν προχωρήσεις σε κάποια κίνηση, θα ήταν καλό να ενημερώσεις και εμάς, ώστε να ξέρουμε, αδρομερώς τουλάχιστον, τί πραγματικά γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις!

 

Καλή τύχη!

  • Upvote 1
  • 5 months later...
Δημοσιεύτηκε

μια που σίγουρα το θέμα είναι επίκαιρο, νομίζω πως ο Ν.3669 σε καλύπτει απόλυτα

 

Άρθρο 64

Αποζημίωση αναδόχου λόγω διάλυσης της σύμβασης

1. Σε όλες τις περιπτώσεις, που διαλύεται η σύμβαση από τον φορέα κατασκευής ή τον κύριο του έργου και υπό την προϋπόθεση ότι μέχρι το χρόνο εκείνον έχουν εκτελεσθεί εργασίες αξίας μικρότερης από τα τρία τέταρτα (3/4) του αρχικού συνολικού συμβατικού ποσού, καθώς και στις περιπτώσεις που διαλύεται η σύμβαση με αίτηση του αναδόχου, καταβάλλεται στον ανάδοχο, εκτός από την αξία των εργασιών που έχουν εκτελεσθεί:

α) Η αξία των υλικών που έχουν προσκομισθεί ή βρί­σκονται στο στάδιο παραγωγής ή προμήθειας. Η αξία των υλικών καταβάλλεται εφόσον είχε δοθεί εντολή να προσκομισθούν ή επιβάλλονταν η παραγωγή ή η προμήθεια από το χρονοδιάγραμμα των εργασιών σε συνδυασμό με τις τυχόν ειδικές συνθήκες του συγκε­κριμένου έργου, που επιβάλλουν την προσκόμιση, την παραγωγή ή προμήθεια υλικών.

β) Η αξία του αναπόσβεστου μέρους των εγκατα­στάσεων. Η αξία αυτή καταβάλλεται μόνον εφόσον πρόκειται για τις πράγματι απαραίτητες για το έργο εγκαταστάσεις, αφού ληφθεί υπόψη η τυχόν χρησιμο-ποίησή τους από τον ανάδοχο σε άλλα έργα ή η υπαίτια παράλειψη χρησιμοποίησής τους.

γ) Αποζημίωση για το τεκμαιρόμενο όφελος που δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη του πέντε τοις εκατό (5%) του αρχικού συνολικού συμβατικού ποσού, μειωμένου κατά το ένα τέταρτο (1/4) και ύστερα από αφαίρεση της αξίας των εργασιών που έχουν εκτελεσθεί, καθώς και των υλικών και του αναπόσβεστου μέρους των εγκα­ταστάσεων που η αποζημίωσή τους αναγνωρίζεται στη συγκεκριμένη περίπτωση. Για τον προσδιορισμό της αποζημίωσης λαμβάνονται υπόψη όλες οι σχετικές συν­θήκες και ιδίως το μέγεθος του έργου, ο χρόνος απο­δέσμευσης του αναδόχου και η ωφέλεια του αναδόχου από άλλη εργασία κατά τους όρους του τελευταίου εδαφίου του άρθρου 700 του Αστικού Κώδικα.

2. Η ανωτέρω αποζημίωση, καθώς και η αποζημίωση για το τεκμαιρόμενο όφελος του αναδόχου προτείνεται από την επιτροπή παραλαβής του έργου και καθορίζεται με απόφαση της προϊσταμένης αρχής κατά την έγκριση του πρωτοκόλλου παραλαβής.

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

Εαν η επιτροπή παραλαβής αγνοήσει την αποζημίωση, μπορεί να κάνει κάτι ο ανάδοχος γι' αυτό;

Edited by Paul_Mix
Δημοσιεύτηκε

Εαν η επιτροπή παραλαβής αγνοήσει την αποζημίωση, μπορεί να κάνει κάτι ο ανάδοχος γι' αυτό;

Ενεργειες:

1) Κανει ενσταση κατα του πρωτοκολλου παραλαβης.Η ενσταση υποχρεωτικα θα διαβιβαστει στην Προισταμενη αρχη για εκδικαση

2) Αν απορριφθει η ενσταση ακολουθειται ολη η μετεπειτα διαδικασια (αιτηση θεραπειας -προσφυγη) .

Δημοσιεύτηκε

και ειναι δεδομενο πως το ιδιο θα γινει με την αιτηση θεραπειας οποτε ετοιμαζε την προσφυγη..

  • 2 years later...
Δημοσιεύτηκε (edited)

Έχω μειοδοτήσει σε ένα έργο και έχω πάει όλα τα δικαιολογητικά που απατούνται για την υπογραφή σύμβασης συμφωνά με τις προσκλήσεις της υπηρεσίας κάθε φορά τελικά δεν υπογράφηκε σύμβαση λόγο μη εξεύρεσης σχετικής πίστωσης και πάμε σε διάλυση εργολαβίας . Τώρα εγώ θέλω να ζητήσω αποζημίωση τόσο για τις εγγυητικές που έχω προσκομίσει που επειδή είχα και πρόσθετες είναι αρκετά χρήματα όσο και κάποια άλλη αποζημίωση

Έχετε κάποια πρόταση κάποιος που του έχει τύχει κάτι παρόμοιο ;

τι διεκδικώ ;

γιατί μου είπαν να κάνω εγώ πρόταση τι απαιτήσεις έχω ξέρω ότι το μέγιστο είναι 7% και μάλλον θα με αποζημιώσουν γύρω στο 2% το ποσοστό αυτό είναι στον προϋπολογισμό ή στο ποσό που θα ήταν η σύμβαση ; 

Edited by varxo
Δημοσιεύτηκε

Αρχικά να πώ πως δε μπορώ να σε βοηθήσω, απλώς θέλω να ρωτήσω το εξής: Δεν είναι υποχρεωμένος ο κάθε φορέας να αναφέρει στο συμφωνητικό (στη διακήρυξη;) οτι υπάρχει η σχετική πίστωση απ'τους ταδε πόρους με τη τινα απόφαση;

 

Και οτι ο ΕΔΕ εχει δικαίωμα να μην υπογράψει σύμβαση αν δεν υπάρχει απόφαση ανάληψης υποχρέωσης;

 

Κάνω κάπου λάθος;

Δημοσιεύτηκε (edited)

Στην διακήρυξη ήταν εγγεγραμμένη η πίστωση όπως και στον προϋπολογισμό του έτους αλλά εικονικά

Μετά την ανάδειξη μειοδότη και την προσκόμιση των δικαιολογητικών που είχα με υπεύθυνη δήλωση στον διαγωνισμό και στην επόμενη φάση την προσκόμιση εγγυητικής η τεχνική υπηρεσία έκανα αίτηση για ανάληψη υποχρέωσης ώστε να την γράψει μέσα στην σύμβαση και να υπογράψω η οικονομική υπηρεσία είπε πως δεν υπάρχουν όλα τα χρήματα και έτσι έμεινε να εκκρεμεί η υπογραφή την σύμβασης μέχρι που πήραν την απόφαση να μην γίνει το έργο και μου ζήτησαν έγγραφος τις απαιτήσεις μου 

Edited by varxo

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.