Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Ηρθε η ωρα να ανοιξω κι εγω δικο μου thread μετα απο τοσον καιρο στο forum!

 

Καλησπεριζω μετα απο καιρο και θετω αμεσως τον προβληματισμο μου για την περιπτωση Εξοικονομησης κατ οικον που μου ετυχε σημερα σε χωριο του Ν. Θεσσαλονικης.

 

Συγκεκριμενα εχουμε κατοικια προ 55, ανευ αδειας, με το ισογειο να ειναι κατασκευασμενο απο πετρα συμπαγη, παχους 50εκ περιπου, με πλακα οροφης απο ξυλο με ξυλινα διαζωματα στο μεγαλυτερο κομματι του εμβαρου και ενα μικρο μερος απο σκυροδεμα.

Ο οροφος αποτελειται απο τουβλα διατρητα, μιας και προκειται για προσθηκη, ανευ αδειας, που σημαινει πως δεν ξερουμε αν υπαρχει σκυροδεμα και σε τι ποσοστο. Προφανως καποια σεναζ θα υπαρχουνε...

Απο πανω εχουμε ξυλινη ψευδοροφη απο κοντρα πλακε η κατι τετοιο τελος παντων, την οποια ομως και δεν ανοιξα προφανως για να μην καταστρεψω και απο πανω στεγη με κεραμιδια με μικρη κλιση...

 

Εφαπτομενικα του κτηριου κατασκευαστηκε μετεπειτα προσθηκη λεβητοστασιου και WC πανω, απο διατρητες οπτοπλινθους με τυπικη υπαρξη σκυροδεματος (κολωνακια 30Χ30 στις ακρες, μονο στο ισογειο)

 

Στην υπαρχουσα κατασταση το ισογειο θεωρειται αποθηκευτικος χωρος, αρα ΜΘΧ και ο οροφος κατοικησιμος, ενω μετα την ανακαινιση,ολοι οι χωροι θα ειναι κατοικησιμοι...

 

Τα ερωτηματα μου μπολικα και αφορουν κυριως την υπαρχουσα κατασταση...

 

α. Ποσες θερμικες ζωνες θα παρω, ιδιως λογω της διαφορετικοτητας της κατασκευης. Σκεφτομαι για μια στην υπαρχουσα κατασταση με ανηγμενη θερμοχωρητικοτητα 260 (4η κατηγορια) μιας και η βαρια πετρινη κατασκευη ειναι στο ΜΘΧ και δυο στο σεναριο, με 260 και 370 (4η και 5η κατηγορια) για οροφο και ισογειο αντιστοιχα, μιας και θα γινουν κατοικησιμοι χωροι...

 

β. Τι συντελεστη θερμοπερατοτητας να παρω για τη λιθοδομη? Να ακολουθησω τον πινακα 3.4α ανεξαρτητως παχους η να υπολογισω μονος μου (κουραστικη μεθοδος)?

 

γ. Αντιστοιχα τι συντελεστη να παρω για την ξυλινη πλακα οροφης ισογειου που στο σεναριο μου ειναι διαχωριστικη επιφανεια μεταξυ ΘΧ και ΜΘΧ?

 

δ. Τι συντελεστη να παρω για την ψευδ-οροφη του οροφου απο κοντρα πλακε? Οροφη κατω απο μη θερμομονωμενη στεγη με 3,70 η κεραμοσκεπη επι κεκλιμμενης ξυλινης στεγης με 4,25?

 

Αυτα τα ολιγα και ευχαριστω παρα πολυ προκαταβολικα οποιον εχει το κουραγιο να διαβασει το σιδηροδρομο μου και να με βοηθησει!!! :P

Δημοσιεύτηκε

Κάποια λίγα:

 

α) Σωστά ακούγονται

 

β) Ο 3.4α έχει τιμές για αργολιθοδομή

 

γ) Μάλον είναι καλύτερα να υπολογίσεις τον συντελεστή.

 

δ) Αν πάρεις τιμή από τον πίνακα, θα έλεγα πάρε το 3.70

  • 1 year later...
Δημοσιεύτηκε

Για το β τι έκανες τελικά;

 

Κάνω ένα ΠΕΑ για ένα πετρόκτιστο με 50 πόντους τοίχους και τα νούμερα του πίνακα το ρίχνουν τελευταία κατηγορία παρότι έχει ηλιακό και διπλά τζάμια και επίτοιχο λέβητα γιατί είναι από παντού ελέυθερο και έχει πολλά μέτρα τοιχοποιείας.

 

Μα να δίνει ο πίνακας νούμερο χειρότερο στην λιθοδομή από ότι στο τούβλο;

Δημοσιεύτηκε

Yπολόγισε το U με το χέρι με μία πέτρα μέσου λ από αυτές που σου προτείνει (εκτός και αν ξέρεις περισσότερες πληροφορίες για το τι είδους πέτρα είναι) και το U θα είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Δημοσιεύτηκε

αυτό έκανα γιατί ήταν ντροπή να δώσω τέτοιο ΠΕΑ έβαλα από την ΤΟΤΕΕ ασβεστόλιθος σκληρός που είναι μία μέση κατάσταση και είδα και σε άλλου φόρουμ ενεργειακών επιθεωρήσεων πως το έχουν χρησιμοποιήσει αρκετοί συνάδελφοι.

Δημοσιεύτηκε

Η πέτρα έχει πολύ μεγάλο συντελεστή θερμοπερατότητας, για το σπίτι μου που είναι 40εκ πέτρα με 5εκ σοβά μέσα έξω έβγαινε κοντά στο 5 ο συντελεστής.

Δημοσιεύτηκε

Παιδια σε παλία λιθοκτιστα σπιτια, δεν ειναι και τα 50 εκατοστα του παχους του τοιχου ολο πετρα

Συνηθες ηταν εκεινα τα χρονια να κανανε μια στρωση πετρας εξωτερικα, μια στρωση εσωτερικα και ενδιαμεσα να πετουσαν καλαμιες, μπαζα και οτι αλλο εβρισκαν

 

Οποτε γενικα δεν ειναι και πολυ ακριβης ο τροπος υπολογισμου του συντελεστη με το χερι

 

Και στην τελικη τι σε ενδιαφερει εσενα τι κατηγορια θα προκυψει?

Οι οδηγιες αυτο δινουν, αυτο θα ακολουθησεις.

Ντροπη, ξεντροπη, δεν ειναι δικη σου...

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Ναι αλλά όταν μιλάς με τον ιδιοκτήτη ο οποίος είναι συγκροτημένο άτομο έχει διαμέρισμα και στον απο πάνω όροφο ακριβώς δικό του το οποίο είναι προσθήκη με τούβλο κανονικά (με εξωτερικές κολώνες).

 

Βλέπεις ότι γενικά προσέχει το σπίτι του (ενεργειακό τζάκι, inverter κλιματιστικά, επίτοιχο λεβητάκι, ηλιακό) και σου αναφέρει πως από ιδία πείρα ο κάτω όροφος συμπεριφέρεται καλύτερα.....

 

Βγάζεις την υπερβολή που μπορεί να εμπεριέχουν τα λόγια του αλλά και πάλι το 3,65 του πίνακα (ή 3,80 δεν θυμάμαι απέξω) είναι εκτός πραγματικότητας (θα ήθελα να ήξερα τι δομικό υλικό θεώρησαν για τον υπολογισμό του και τι πάχος τοίχου)

 

Για τον τρόπο δόμησης τώρα των λιθόκτιστων που αναφέρεις δεν το γνωρίζω δεδομένου ότι δεν έχω δει ποτέ κατεδάφιση τόσο παλιού κτηρίου (για ανέγερση...δεν είναι τεχνικά δυνατόν) αλλά το πιστεύω 100%, αλλά και πάλι τα μπάζα (ειδικά αν είναι καλαμίες) δεν μπορεί να είναι και πολύ χειρότερα από την πέτρα (Δεν έχει δα και κανέναν εκπληκτικό νούμερο η πέτρα απλά δεν είναι και σίδερο)

Δημοσιεύτηκε

To χουμε ξανασυζητήσει αυτό το θέμα μου φαίνεται. Αυτό που λες ο Inzaghi είναι απόλυτα ακριβές, ωστόσο τα υλικά που αναφέρεις έχουν καλύτερο λ από της πέτρας, οπότε μάλλον βελτιώνουν τη συμπεριφορά σε σχέση με μασίφ πέτρινη τοιχοποιία.

Εμένα διαισθητικά και μόνο οι τιμές του πίνακα μου φαίνονται υπερβολικές. Δύο πιθανές εξηγήσεις είναι ότι δεν λαμβάνει υπόψη του το πάχος (ίδιο δηλαδή είναι το U ενός τοίχου 30εκ. πέτρα και το ίδιο 60εκ.;) ή ομιλεί για λαξεμένη λιθοδομή (το 1% των πέτρινων δηλαδη). 

Και βέβαια όπως το κάνεις δεν θα σου πει κανείς τίποτα.

Θα ήθελα να ακούσω και καμιά άλλη άποψη για το θέμα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.