GeorgeS Δημοσιεύτηκε July 24, 2011 at 01:15 πμ Δημοσιεύτηκε July 24, 2011 at 01:15 πμ Συνάδελφοι Ήθελα τη γνώμη σας για το εξής ζήτημα. Έχω σχεδιάσει ένα πολυόροφο κτίριο το οποίο έχει πολλούς πίνακες και υποπίνακες. Το ερώτημα είναι το εξής και είναι πρακτικό για το πως κάνετε εσείς τη διανομή. Κάθε Γενικός πίνακας ορόφου έχει 3 αναχωρήσεις προς υποπίνακες, ένας εκ των οποίων αφορά τροφοδοσία συστήματος UPS. Ο Γενικός Πίνακας ΔΕΝ έχει ΔΔΕ στην είσοδο, αλλά έχει 3 ΔΔΕ, ένας για τη μπάρα φωτισμού, ένας για τη μπάρα δευματοδοτών-λοιπών φορτίων και ένας για τη μπάρα κίνησης (fan coil κλπ). Καλύπτονται δηλαδή όλα τα τοπικά κυκλώματα καταναλωτών. Από το κάθε Γενικό πίνακα όμως αναχωρούν 3 παροχικές τριφασικές γραμμές προς 2 υποπίνακες ΔΕΗ και ένα σύστημα UPS. Το ερώτημα είναι : Ασφαλίζεται με ΔΔΕ την αναχώρηση ? Εγώ δεν το έχω κάνει. Τοποθετώ βεέβαια ΔΔΕ σε κάθε υποπίνακα κατά τη φιλοσοφία που περιέγραψα παραπάνω. Ο λόγος είναι ότι εξαιτίας του μεγάλου αριθμού φορτίων και στους υποπίνακες μια διαρροή δεν θέλω να μου θέσει εκτός όλο το πίνακα αλλά μόνο τα κυκλώματα που καλλύπτονται απο αυτόν. Παρ' όλα αυτά δεν ξέρω κατά πόσο αυτό είνα σύμφωνο με το HD384. Εσείς τι πρακτική ακολουθείτε και τι γνώμη έχετε ?
stayros Δημοσιεύτηκε July 24, 2011 at 01:39 πμ Δημοσιεύτηκε July 24, 2011 at 01:39 πμ To πρότυπο από όσο ξέρω δεν θεωρεί απαραίτητους τους ΔΔΕ. Οι ΔΔΕ επιβλήθηκαν από ένα ΠΔ όταν, αν θυμάμαι καλά, πέθανε μία γύναικα από κινέζικο σίδερο ή μηχανή του ποπ κορν. Τώρα να βάλεις στην αναχώρηση του υποπίνακα ΔΔΕ είναι κατά τη γνώμη μου λάθος αλλά δεν απαγορεύεται κιόλας. Αν υπολογίσεις σωστά την επιλεκτικότητα τότε σφάλματα από την μεριά του υποπίνακα θα πρέπει να ρίχνουν την ασφάλεια του υποπίνακα. Ομοίως και διαρροή από την μεριά του υποπίνακα θα πρέπει να ρίχνει ΔΔΕ στον υποπίνακα για πρακτικούς λόγους. Νομίζω λοιπόν πως όπως το σκέφτεσε είναι πολύ σωστό. Καλό ξημέρωμα!
ΝΙΚΟΣΤΡΙ Δημοσιεύτηκε July 24, 2011 at 10:55 πμ Δημοσιεύτηκε July 24, 2011 at 10:55 πμ Μπορείς να ασφαλίσεις την αναχώρηση εάν θέλεις αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις 300αρι ΔΔΕ Στα ξενοδοχεία που έχω κατασκευάσει δεν ασφαλίσαμε τις αναχωρήσεις με ΔΔΕ, αλλά μόνο τα μερικά κυκλώματα που έλεγχε ο συγκεκριμένος πινάκας ( Κ/Φ,Φ/Α, Μ/Σ,κλπ) 1
GeorgeS Δημοσιεύτηκε July 24, 2011 at 03:09 μμ Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε July 24, 2011 at 03:09 μμ Μάλιστα.. επειδή και εγώ αυτό κάνω το ερώτημα τώρα είναι : Η πρακτική αυτή είναι σύμφωνη με το πρότυπο ? διότι αν θυμάμαι καλά πρέπει να ασφαλίζουμε και τις αναχωρήσεις.
stayros Δημοσιεύτηκε July 24, 2011 at 03:43 μμ Δημοσιεύτηκε July 24, 2011 at 03:43 μμ Ο ΔΔΕ είναι για προστασία έναντι επαφής. Το καλώδιο από το πίνακα προς τον υποπίνακα, θεωρώντας πως είναι καλώδιο με μόνωση σε σωλήνα και θαμμένος ή χωνευτός, δεν χρειάζεται τέτοια προστασία.
ΝΙΚΟΣΤΡΙ Δημοσιεύτηκε July 24, 2011 at 08:12 μμ Δημοσιεύτηκε July 24, 2011 at 08:12 μμ Τώρα να βάλεις στην αναχώρηση του υποπίνακα ΔΔΕ είναι κατά τη γνώμη μου λάθος αλλά δεν απαγορεύεται κιόλας. Δεν θεωρό λάθος το να βάλουμε ΔΔΕ σε μια αναχώρηση πινάκα – υποπίνακα και μπορώ να σου παραθέσω αρκετά παραδείγματα πχ, πολλές φορές είμαστε αναγκασμένοι να χρησιμοποιούμε τυφλά σημεία για όδευση παροχών. Τώρα θα μου πεις, τη προστασία από άμεση επαφή ρευματοφόρου αγωγού μπορεί να σου προσφέρει ένας ΔΔΕ 300mA είναι μια άλλη ιστορία.
stayros Δημοσιεύτηκε July 24, 2011 at 08:59 μμ Δημοσιεύτηκε July 24, 2011 at 08:59 μμ Προσφέρει προστασία από πυρκαγιά που είναι και αυτό σημαντικό. Όμως όπως λες και εσύ είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας.
GeorgeS Δημοσιεύτηκε July 25, 2011 at 08:11 πμ Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε July 25, 2011 at 08:11 πμ Εγώ έχω την εντύπωση ότι το πρότυπο το επιβάλλει παιδιά γιαυτό ρωτάω. Επαθα μια ήττα και εχω χάσει τα σχετικά έντυπα, βιβλία κλπ.
miltos Δημοσιεύτηκε July 25, 2011 at 08:25 πμ Δημοσιεύτηκε July 25, 2011 at 08:25 πμ O ΔΔΕ επιβάλλεται, όπως είπε ο stayros από μια ΚΥΑ και όχι από τον 384. Επιβάλλεται, γενικά, να καλύπτει τα πάντα. Αυτή η πρακτική δεν ακολουθείται σε άλλες χώρες. Απόσπασμααπό την ΚΥΑ: "Η διάταξη, ή οι διατάξεις διαφορικού ρεύματος, πρέπει να καλύπτουν όλα τα υπόλοιπα κυκλώματα ισχυρών ρευμάτων της Ε.Η.Ε. τα οποία δεν καλύπτονται με διάταξη διαφορικού ρεύματος με βάση τις απαιτήσεις του Προτύπου ΕΛΟΤ HD 384." 1
GeorgeS Δημοσιεύτηκε July 25, 2011 at 08:10 μμ Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε July 25, 2011 at 08:10 μμ Και σε ρωτάω τώρα Μίλτο, stayro και λοιποί, αν ΔΕΝ βάλεις ΔΔΕ στην αναχώρηση, αλλά βάλεις στην άφιξη ή στα τοπικά κυκλώματα του υποπίνακα καλύπτεσαι ? είσαι συμφωνός με την ΚΥΑ ??. Διότι εδώ παίζουμε με τις λέξεις. Τι νοείται ως κύκλωμα ? Διότι αν κύκλωμα θεωρήσουμε τα φορτία τότε αυτά καλύπτονται από τους τοπικούς ΔΔΕ στους υποπίνακες. Δηλαδή να το πω πιο απλά : Εστω ότι έχουμε μια γραμμή ενός λαμπτήρα. Μόνο αυτή. Έχει διαφορά κατά την ΚΥΑ αν τοποθετήσω τον ΔΔΕ στην αναχώρηση της γραμμής ή λίγο πριν το λαμπτήρα. Ως κύκλωμα δηλαδή νοείται όλο το μήκος του καλωδίου ? (γιατί αν είναι έτσι, τότε χρησιμοποιώντας ΔΔΕ σε όλες τις επιμέρους μπάρες (φωτισμού, ρευματοδοτών κλπ), πάλι δεν είσαι καλλυμένος αφού μέρος από τις εσωτερικές καλωδιώσεις εντός του πίνακα δεν καλύπτονται απο τον ΔΔΕ καθώς δεν τον τοποθετείς αμέσως μετά το γενικό διακόπτη. Θα μου πεις τι ρωτάω ε? . Εμ έλα που έχω μπλέξει με έναν "σύμβουλο" της κακιάς ώρας.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα