Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λύσεις α λα ... ημιυπαίθριους και για τα αυθαίρετα


Recommended Posts

....

ποιος θα εχει την ευθυνη αν πχ. γινει ενας σεισμος 8 Richter και σκοτωθει κοσμος?

 

Ο Τζέφρης που μας οδήγησε ως εδώ ... ;

Link to comment
Share on other sites

χαχα! σωστο και αυτο! :D

 

αλλα εγω θελω να εκφρασω και μια αλλη γνωμη...

εστω οτι συντασω μια δηλωση στατικης επαρκειας και βασιζομενος στα λεγομενα του νομου στη δηλωση συμπληρωνω και το εξης:

"... με καθε επιφυλαξη ως προς τη στατικοτητα της κατασκευης, επιφανειακα και επειτα απο εξωτερικο οπτικο βρισκεται σε στατικα αποδεκτη κατασταση"

ποιος θα εχει την ευθυνη αν πχ. γινει ενας σεισμος 8 Richter και σκοτωθει κοσμος?

 

 

Βασικα μονο οι ΠΜ εχουν δικαιωμα συνταξης βεβαιωσης στατικης επαρκειας...(ελπιζω να τηρηθει...)

Και φυσικα φερει συγκεκριμενη ευθυνη για τη δηλωση αυτη...

Link to comment
Share on other sites

διαβαστε κι αυτο [http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2026972

και με τις αμοιβες τι γίνεται;καθοτι αυτα ειναι διευκρινίσεις του υπουργείου.....

Link to comment
Share on other sites

Αμοιβές μηχανικών, θα οριστούν εξαρχής ή στη συνέχεια;

 

 

Στη χώρα μας, όπως πλέον γνωρίζετε, από τις αρχές Ιουλίου, ο προσδιορισμός του ύψους των αμοιβών καθώς και των ελάχιστων αμοιβών έχει καταργηθεί.

 

Δεν ξερω ποιος απαντησε στην ερωτηση..

Αλλα ειναι εντελως ασχετος..

Τη στιγμη που τιποτα δεν εχει καταργηθει....

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξερω ποιος απαντησε στην ερωτηση..

Αλλα ειναι εντελως ασχετος..

Τη στιγμη που τιποτα δεν εχει καταργηθει....

 

Πάντως το αυτό δήλωσε και ο Παπακ.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2026972

Link to comment
Share on other sites

Ο Pavloselec σχολίασε

"Ενω στους Η/Χ διευκρινιζε (για αυτοτελεις ιδιοκτησιες ) εδω δεν διευκρινιζεται. Σε ενα πολυοροφο κτιριο του ιδιου ιδιοκτητη ενω με τους ημιυπαιθριους μπορουσε να υποβαλει τοσους φακελους οσοι και οι οροφοι, εδω θα μπορει να γινει το ιδιο;

Σε περιπτωση παλι ξεμπαζωματος υπογειου με ταυτοχρονη ανυψωση της σοφιτας ωστε να ειναι κατοικησιμη ( ενα διαμερισμα το υπογειο, αλλο η σοφιτα) θεωρουμε 2 ανυψωσεις; Μια στο υπογειο και μια στην σοφιτα; καθε μια τους θα πρεπει να ειναι μεχρι το 20% η και οι δυο μαζι;"

 

Νομίζω και εγώ ότι δε διευκρινίζει. Είχα την εντύπωση κατά την εφαρμογή του Νόμου Μπιρμπίλη (νομίζω από μια εγκύκλιο) ότι δεν έθετε ζήτημα ύψους στα ξεχωμένα υπόγεια. Αρκεί να ήταν εντός όγκου -περιγράμματος. Τώρα μοιάζει να επανέρχεται και να ζητά επιπλέον ουκ ολίγα χρήματα για το ύψος στις περιπτώσεις που το ξέχωμα είναι μεγάλο.

Σωστά σκέφτηκες και το ζήτημα των σοφιτών. Ξέρω περίπτωση ιδιοκτήτη που σε ερώτημα στην κεντρική δ/νση για το ύψος σοφίτας που δεν υπερέβαινε το εγκεκριμένο στην άδεια ύψος του κτηρίου, αλλά έγινε χρηστική με υποβίβαση του ύψους του διαμερίσματος του κάτω ορόφου από το οποίο είχε και αποκλειστική είσοδο, πήρε απάντηση ότι τακτοποιείται κανονικά, γιατί δεν υπάρχει υπέρβαση του ύψους και του όγκου του κτηρίου, ανεξάρτητα που είχε υπέρβαση ύψους στη σοφίτα (δηλ. των 2 μέτρων).

Τώρα η διατύπωση του νέου νόμου δημιουργεί ερωτηματικά. Δηλ. εννοεί υπέρβαση ύψους συνολικά του κτηρίου (μήπως για τις περιπτώσεις των ξεχωμένων υπογείων), ή εννοεί ανά όροφο.

Εγώ νομίζω ότι αν δεν υπάρχει υπέρβαση του ύψους του κτηρίου στις σοφίτες /πατάρια δεν υπάρχει πρόβλημα, χωρίς να είμαι όμως σίγουρη. Στα υπόγεια είναι το πρόβλημα τώρα κυρίως και κατά τη γνώμη μου από τη στιγμή που ο νόμος Μπιρμπίλη δεν ήταν απλά τακτοποιητικός μόνο ως προς την αλλαγή χρήσης, αλλά έλεγε καθ' υπέρβαση των όρων και των περιορισμών δόμησης, με το νέο νόμο απλά αναιρούν τον προηγούμενο και απαιτούν επιπλέον χρήματα και μάλιστα πολλά για το ύψος.

Είναι τόσο μεγάλα τα πρόστιμα, ιδίως στα εξοχικά, που αν δεν γίνουν αλλαγές, πολύς κόσμος δε θα ανταποκριθεί λόγω αδυναμίας να πληρώσει.

Όταν η αγελάδα αρμέγεται μέχρι ξεζουμίσματος δεν παράγει πλέον γάλα. Φαίνεται άλλωστε και γενικότερα από την πολιτική που ακολουθείται.

Δυστυχώς πολλά προβλήματα οφείλονται σε ασχετοσύνη και αδυναμία εκτίμησης των επιπτώσεων σε σχέση με τους κάθε φορά στόχους. Γίνονται βέβαια μετά διορθωτικές κινήσεις αλλά μετά από ζημιά και χάσιμο χρόνου.

 

Ξανακοίταξα τις εγκυκλίους του νόμου Μπιρμπίλη και παραθέτω από την Εγκύκλιο 5.

"Με τις διατάξεις αυτές αντιμετωπίζονται μόνο χώροι που έχουν προκύψει από

υπερβάσεις δόμησης και αλλαγή χρήσης μέσα στο περίγραμμα του εγκεκριμένου

όγκου νομίμως υφιστάμενου κτιρίου, δηλαδή ημιυπαίθριοι χώροι, πατάρια, σοφίτες, pilotis, υπόγειοι χώροι, χώροι ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, χώροι – αίθουσες κοινωνικών εκδηλώσεων κλπ) και δεν ρυθμίζεται καμία παράβαση έξω από τον όγκο αυτό, όπως δώματα, κλεισμένα μπαλκόνια, πέργκολες κλπ (τα οποία βρίσκονται εκτός του ιδεατού στερεού και του νομίμου ύψους του κτιρίου) ούτε η μετατροπή των παραπάνω χώρων σε χρήση απαγορευόμενη στην περιοχή των ακινήτων."

Επίσης πιο κάτω στην ίδια εγκύκλιο:

"Εγκεκριμένος κτιριακός όγκος είναι το κέλυφος του κτιρίου που φαίνεται

στην οικοδομική άδεια από το δάπεδο του υπογείου μέχρι το δώμα ή την στέγη. Σε αυτόν συμπεριλαμβάνονται τα υπόγεια, η pilotis, οι αρχιτεκτονικές προεξοχές, τα πατάρια, ο χώρος κάτω από την στέγη (σοφίτα), οι ημιυπαίθριοι χώροι, ο μηχανολογικός όροφος, η αίθουσα κοινωνικών εκδηλώσεων. Δεν περιλαμβάνονται κλεισμένα μπαλκόνια, κλεισμένες – στεγασμένες εγκαταστάσεις στήριξης φυτών (πέργκολες), κατασκευές στο δώμα, στην πρασιά κλπ. Δεν υπάγονται στη ρύθμιση αυτή χώροι που έχουν ανεγερθεί καθ’ υπέρβαση του κατά τα παραπάνω κελύφους της Οικοδομικής Άδειας."

Ακόμα: "Ως εμβαδόν δαπέδου (δεν συμπεριλαμβάνονται οι τοιχοποιίες βάσει της Οικοδομικής Άδειας) θεωρείται το άθροισμα όλων των χώρων Ημιυπαίθριοι,

πατάρια, υπόγεια, Ηλεκτρομηχανολογικός όροφος, Pilotis, σοφίτες κλπ) ακόμα και εάν το ελεύθερο ύψος τους είναι μικρότερο του 2.20 μ.

 

Συνεχίζω με απόσπασμα από την εγκύκλιο 17 του Νόμου Μπιρμπίλη:

"Η ρύθμιση του ν. 3843/2010 αναφέρεται στην αλλαγή χρήσης των χώρων που βρίσκονται εντός του εγκεκριμένου κτιριακού όγκου βάσει της οικοδομικής άδειας ανεξάρτητα από τη θέση του κτιρίου σε σχέση με την οριστική ή φυσική στάθμη του εδάφους.".

Από όλα τα παραπάνω, για τους τακτοποιημένους ήδη χώρους, νομίζω ότι το γεγονός ότι μοιάζει τώρα να τίθεται ζήτημα υπέρβασης ύψους άνω του 20% του επιτρεπόμενου (πιθανά ανά όροφο), χωρίς να διευκρινίζεται μέχρι στιγμής σε ποιες περιπτώσεις αναφέρεται, αποτελεί σαφώς υπαναχώρηση για εισπρακτικούς λόγους. Φαντάζομαι να υπάρξουν αντιδράσεις και απορώ και με το ΤΕΕ το οποίο συνεργάστηκε με το ΥΠΕΚΑ, πώς και δεν παρενέβη.

Οι πολίτες που ήδη τακτοποίησαν θα υποστούν μεγάλο πλήγμα γιατί στην ουσία έχουν εξαπατηθεί. Το κυριότερο είναι ότι πολλοί αγόρασαν και μάλιστα σε αλμυρές τιμές και τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με μια λογική δήμευσης. Δυστυχώς όλα είναι φαινόμενα των καιρών της μεγάλης κρίσης και έχουμε πολλά ακόμα να δούμε.

Χαιρετώ λόγω διακοπών. Επάνοδος στις 20 Αυγούστου

Link to comment
Share on other sites

1) Εγώ πάλι δεν κατάλαβα το εμβαδόν. Πώς θα το υπολογίζουμε; Ό,τι μας λέει ο ιδιοκτήτης; Κανονικά για να το βρούμε δε χρειάζεται αποτύπωση;

 

2) Τι σημαίνει "ελεύθερη αμοιβή"; Λέω απολύτως ό,τι θέλω και φορολογούμαι γι' αυτό, ή για την εφορία (και μόνο) υπάρχει μια "ελάχιστη φορολογητέα αμοιβή; "

Link to comment
Share on other sites

Αφήστε τα διαδικαστικά και πίαστε το σημαντικότερο, στο τέλος του link της ναυτεμπορικής:

 

"Στη χώρα μας, όπως πλέον γνωρίζετε, από τις αρχές Ιουλίου, ο προσδιορισμός του ύψους των αμοιβών καθώς και των ελάχιστων αμοιβών έχει καταργηθεί. "

 

1) Χτες μια χαρά πληρώθηκα ελάχιστες αμοιβές ύψους 10.000λ (μελέτη+επίβλεψη) για άδεια εσωτερικών διαρρυθμίσεων με σχετικά μικρό αναλυτικό προϋπολογισμό, το οποίο το ίδιο το σύστημα του ΤΕΕ μου το έβγαλε τόσο, πού είδαν ότι καταργήθηκαν αυτά; Ούτε έγραφε πουθενά "ενδεικτική αμοιβή" ή "φορολογητέα αμοιβή"..

 

2) Άρα με την λογική του υπουργείου, αν φτιάξω τεχνική έκθεση για ρύθμιση χώρου με 3843, με πράσινο χαρτάκι αμοιβής μηχανικού ύψους 20 (είκοσι) ευρώ καθαρή αμοιβή (άρα με ΦΠΑ/ΤΣΜΕΔΕ/ΦΕΜ/ΤΕΕ/ΕΜΠ/ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΑ πάμε αισίως στα 27,5 ευρώ τελική), είναι αναγκασμένοι να το δεχτούν, right? Προφανώς το αριθμητικό παράδειγμα βρίσκεται μόνο στα όνειρα κάποιων πελατών.

 

3) Αν τελικά δεν ισχύσει κάποιας μορφής ενδεικτική αμοιβή (αλήθεια, το ΤΕΕ γύρισε από τις διακοπές ή όχι ακόμα; ), δεν φτιάχνουμε ένα καρτέλ; Διότι βλέπω λόγω ανταγωνισμού και υπέρμετρης προσφοράς για την ρύθμιση αυθαιρέτων, να [χμμ εδώ βάλτε ό,τι πραγματικά νομίζετε, μην δίνουμε και ιδέες σε ορισμένους, μηχανικούς ή ίδιώτες]

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.