deathlok Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 28 , 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 28 , 2011 Όπως τα λέει και ο τίτλος λίγο από όλα, λίγο ΚΕΝΑΚ λίγο boiler λίγο από 4Μ.... Θέλω λοιπόν να κάνω ένα κλασσικό μονοσωλήνιο σύστημα για τριώροφη οικοδομή με boiler στο δώμα (ηλιακούς τριπλής ενέργειας) οι οποίοι θα τροφοδοτούνται από τις ίδιες κεντρικές στήλες που τροφοδοτούνται και τα κυκλώματα των σωμάτων. Υπολόγισα τις θερμικές απώλειες έβγαλα τα κυκλώματα μου (2000 - 2500 θερμίδες το καθένα (μου αρέσουν τα μικρά κυκλώματα)) και όλα μία χαρά μέχρι εδώ. Πάμε τώρα στους ηλιακούς - boiler (εδώ εμπλέκεται και η 4Μ στο παιχνίδι). Η 4Μ θεωρεί πως τα boiler πρέπει να μπαίνουν σαν σώματα με θερμική ισχύ 5000 με 10000 θερμίδες. (Το 10 χιλιάδες για ηλιακό τριπλής δεν το συζητάω καν οπότε πάμε στο κάτω όριο των 5000 θερμίδων). Πόσο σωστή είναι αυτή η θεώρηση; Δλδ πράγματι ένα boiler καταναλώνει 5000 θερμίδες την ώρα; (Σε παλιότερο ποστ κάποιος είχε αναφέρει πως την τιμή αυτή την δίνει ο κατασκευαστής του boiler, πράγμα το οποίο μου φαίνεται πολύ λογικό αφού η κατανάλωση του εξαρτάται ουσιαστικά από την εσωτερική σερπατίνα. Έλα μου ντε που δεν έχω βρει ένα boiler που να λέει είμαι τόσες θερμίδες....) Κενακ. Βάσει κενάκ με την προσαύξηση για τοπικούς θερμαντήρες (αφού θεωρεί πως το φορτίο του ΖΝΧ θα καλυφθεί σε 5 ώρες μου βγάζει ισχύ για το σύνολο τον boiler (3) περίπου 5KW οπότε χοντρικά κάθε ένα 1,6kw Οπότε σενάριο 1 Βάζω τα boiler 5.000 θερμίδες έκαστο με αποτέλεσμα τεράστιες κεντρικές στήλες και αναγκαστικά πολύ μεγάλη υπεδιαστασιολόγηση του λέβητα με την αντίστοιχη ποινή από ΚΕΝΑΚ. Σενάριο 2 Βάζω κάθε boiler 1,6kW με φυσιολογικές κεντρικές στήλες ΑΛΛΑ το boiler για να αποδώσει θα αργεί χρονικά αρκετά λόγω της μικρής του ισχύς. ΚΑΙ επίσης ένα νέο πρόβλημα.....η κλασική επίλυση λέει πως πάμε στο δυσμενέστερο κύκλωμα του ανώτερου ορόφου και βάζουμε ΔΤ=15 (κατά συνθήκη) και μετά υπολογίζουμε αντίστροφα (είτε με το χέρι είτε με το 4Μ) Το πρόβλημα είναι ότι αυτό το δυσμενέστερο κύκλωμα του τελευταίου ορόφου έχει μικρότερο φορτίο από τα φορτία των κυκλωμάτων των από κάτω ορόφων με αποτέλεσμα να βγαίνουν σε ορισμένα ΔΤ>20 βαθμών κελσίου το οποίο είναι απαράδεκτο. Μία λύση θα ήταν να βάλω το ΔΤ στο boiler τέτοιο ώστε κανένα ΔΤ να μην παίρνει τιμή πάνω από 20 βαθμούς . Μετά από αυτό το παραλήρημα μου όποιος θέλει και άντεξε να διαβάσει και κατάλαβε ας βοηθήσει
miltos Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 28 , 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 28 , 2011 Βιαστικά, λόγω μεσημεριού: Δεν υπάρχει λόγος να θεωρήσεις τόσο μεγάλη ισχύ για τους ηλιακούς τριπλής. Μπορείς ακόμα και να τους αγνοήσεις εντελώς (ανάλογα την περίπτωση), διότι λειτουργούν πολύ λίγη ώρα ημερησίως. Όσο αφορά την ποινή στον ΚΕΝΑΚ, δε νομίζω ότι τίθεται τέτοιο θέμα, αφού στην περίπτωση που προσαυξήσεις τον λέβητα για τους ηλιακούς, αυτό θα συμπεριληφθεί στη μελέτη θέρμανσης. Στο θέμα της επίλυσης, στο 4Μ θέτεις (απαιτείς) ΔΤ για το πρώτο κύκλωμα που εμφανίζεται στην καρτέλα του τελευταίου ορόφου. Δεν έχεις κανένα λόγο να επιλέξεις ΔΤ=15. Επέλεξε το ΔΤ που χρειάζεται ώστε να σου βγαίνουν σωστά τα υπόλοιπα κυκλώματα. Αν οι αποκλίσεις σου είναι πολύ μεγάλες και σε πολλά κυκλώματα, είναι καλή ιδέα να βάλεις ρυθμιστικά (αν δεν στρώνει με επανασχεδισαμό των κυκλωμάτων).
deathlok Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 28 , 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 28 , 2011 να τους αγνοήσω θερμικά; Λογικό αφού δεν δουλεύουν συνέχεια αλλά για την υδραυλική επίλυση του κυκλώματος δεν πρέπει να του υπολογίσω; Εκτός και αν θεωρήσω και εκεί κατά αναλογία πως η μόνιμη κατάσταση είναι με τις ηλεκτροβάνες των boiler κλειστές. Για το ΔΤ τώρα αν τα boiler τα πάρω 5000 θερμίδες με ΔΤ 15 βγαίνουν όλα μία χαρά αν τα πάρω 1000 με ΔΤ 15 τα κυκλώματα βγαίνουν χάλια (τα κυκλώματα των σωμάτων είναι πολύ κοντά το ένα με το άλλο) Το ζητούμενο είναι τελικά τα boiler ο καθένας τα ορίζει όπως θέλει; Δεν είναι κατά αντιστοιχία σαν ένα σώμα;
miltos Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 29 , 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 29 , 2011 Εννοούσα να αγνοήσεις τα ηλιακά στη διαστασιολόγηση του λέβητα. Για το υδραυλικό κομμάτι παίζεται. Αν τα συνυπολογίσεις τι επιπτώσεις έχεις στη στήλη? Θα μπει αντιστάθμιση?
deathlok Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 29 , 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 29 , 2011 Όσο αφορά την ποινή στον ΚΕΝΑΚ, δε νομίζω ότι τίθεται τέτοιο θέμα, αφού στην περίπτωση που προσαυξήσεις τον λέβητα για τους ηλιακούς, αυτό θα συμπεριληφθεί στη μελέτη θέρμανσης. Μίλτο δλδ έλεγχο για υπεριαστασιολόγηση κάνεις με την υπολογιζόμενη ισχύς μελέτης και όχι βάσει της σχέσης 4.1 Pgen ΤΟΤΕΕ 1; (γιατί τελικά ίσως να μην τον έχω καταλάβει καλά τον έλεγχο) Για το υδραυλικό κομμάτι τώρα όλα εξαρτώνται από το πόσο μεγάλα ή μικρά θα ορίσω τα boiler. Πάντως γενικά (λέω εγώ τώρα) δεν θα έπρεπε οι κατασκευαστές να σου λένε κάποια στοιχεία για το boiler όπως κάνουν για τα σώματα ώστε να μπορούμε και εμείς να εκτιμήσουμε σωστά το δίκτυο.... Γιατί εντάξει όταν το υποεκτιμίσεις (το βάλεις λίγες θερμίδες το boiler) θα ζεσταίνεται πιο αργά. Αν όμως το υπερεκτιμίσεις μπορεί η παροχή που θα περνάει από το boiler να είναι τέτοια που να έχουμε μεγάλες ταχύτητες μέσα στην σερπατίνα (μη επιτρεπτές). Επειδή δεν έχω δει ποτέ σε εγκατάσταση δική μου θερμιδομέτρηση σε boiler (καταραμένη φθηνή κατασκευή) έχει κανείς κανένα στοιχείο πόσο καταναλώνουν τα boiler ηλιακά τριπλής (160lt που είναι και το πιο κλασσικό); Η κατανάλωση όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία του νερού μέσα στο boiler λογικά πέφτει....οπότε μιλάμε για διακύμανση.
miltos Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 29 , 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 29 , 2011 Μίλτο δλδ έλεγχο για υπεριαστασιολόγηση κάνεις με την υπολογιζόμενη ισχύς μελέτης και όχι βάσει της σχέσης 4.1 Pgen ΤΟΤΕΕ 1; (γιατί τελικά ίσως να μην τον έχω καταλάβει καλά τον έλεγχο). Ναι. Για την απόδοση του εναλλάκτη, δες ενδεικτικά αυτά τα τεχνικά χαρακτηριστικά Στην προ ΚΕΝΑΚ εποχή, δεν υπολόγιζα τα boiler στη διαστασιολόγηση του λέβητα. Τα υπολόγιζα όμως στον υδραυλικό υπολογισμών των κεντρικών σωληνώσεων, αλλά σαν "slave", δηλαδή έπαιρναν την παροχή που προέκυπτε. 1
ΙΦΠ Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 29 , 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 29 , 2011 Συνάδελφε deathlok Από ένα τεχνικό εγχειρίδιο συστημάτων βεβιασμένης κυκλοφορίας, δεν αναγράφω την εταιρία για ευνόητους λόγους, αναφέρει ότι η ημερήσια κατανάλωση για boiler 150 και 200 lt είναι αντίστοιχα 1.2 και 1.50 kwh/24H, για θερμοκρασία νερού αποθήκευσης 65 C και θερμοκρασία περιβάλλοντος 20 C.
miltos Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 29 , 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 29 , 2011 To παραπάνω αφορά τις απώλλειες θερμότητας του boiler.
deathlok Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 29 , 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 29 , 2011 σας ευχαριστώ και τους δύο. Το κατάλαβα ότι είναι για τις απώλειες του boiler το νούμερο ήταν πολύ μικρό άλλωστε για να είναι κάτι άλλο. Κοίταξα και το πίνακα της nobel.... λέει 10 kw για παροχή 1 κυβικό ανά ώρα. (προφανώς αυτή είναι η μέγιστη του boiler) αλλά δεν αναφέρει για τι ΔΤ (στην σερπατίνα) επιτυγχάνεται αυτό το 10KW. (από το τπτ πάντως κάτι είναι και αυτό) Εγώ τελικά κλείνω προς να θεωρήσω τα boiler 4kW κατά αντιστοιχία της ηλεκτρικής αντίστασης που έχουν μέσα, δλδ όσο γρήγορα ζεσταίνονται με την αντίσταση τόσο γρήγορα να ζεσταίνονται και το καλοριφέρ. Υδραυλικά θα τα υπολογίσω κανονικά σαν 4kW. Θερμικά αν και αρχικά έλεγα να μην τα συμπεριλάβω ή να τα βάλω στο 1/2 αφού το φορτίο αυτό δεν είναι μόνιμο τελικά λέω γιατί όχι; Έτσι και αλλιώς οι θερμικές απώλειες είναι υπολογισμένες βάσει ΚΕΝΑΚ τσίμα τσίμα, ο κατασκευαστής και να βάλει μόνωση 6cm βάσει ΚΕΝΑΚ δεν νομίζω να κάτσει να ασχοληθεί και πολύ με θερμογέφυρες πέρα του σενάζ, οπότε τελικά όλο και λίγο μεγαλύτερα σώματα θα εγκατασταθούν τελικά τα οποία θα θέλουν και λίγο μεγαλύτερο λέβητα. Αν εγώ τον έχω δείξει από την αρχή στην μελέτη μου θα είναι όλα οκ γιατί δεν θα έχει και ποινή υπερδιαστασιολόγησης ενώ αν έχω προδιαγράψει έναν μία σταλιά η ποινή θα είναι βέβαιη με ότι συνέπειες μπορεί να προκύψουν για την ενεργειακή κατάταξη του κτηρίου.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα