Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Τι θα προτίνατε για ένα πάρκο 100 KW σταθερής στήριξης και τι για τράκερ;

 

Με τα ιονισμού ειδικά σε πάρκο με τράκερ ξεμπερδευεις με σκιάσεις , αλλά στο ζήτημα αξιοπιστίας τί συμβαίνει.

 

Σε ένα προσπέκτ που έχω από γαλλική εταιρεια το ισχυρότερο μοντέλο ιονισμου πάνω σε κεραια 20μ δεν ξεπερνά τα 80 μ για επίπεδο προστασσίας Ι , και τα 113 μ για επίπεδο προστασίας ΙΙΙ .

Τα 80 μέτρα δεν κρίνονται ιδιαίτερα ικανοποιητικά , τα 113 οριακά ικανοποιητικά. Βέβαια έξω από την "καμπάνα προστασίας" υπάρχει μεεγαλύτερη "καμπάνα" με επιπεδο ΙΙ και ουτω καθ εξης.

 

Εν τω μεταξυ αν δεν κάνω λάθος στις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνε Franklin το επίπεδο προστασίας δεν έιναι καλύτερο του III ,κι αυτό γιατί για επιπεδο προστασιας μικρότερο θα απαιτουνταν πολυ περισσότερες ακίδες, άρα και σκιάσεις

 

Γνώμες φίλων ηλεκτρολόγων; :confused:

Δημοσιεύτηκε

Φίλε rodag θεωρώ ότι έθιξες ένα πολύ δύσκολο και πολύπλοκο θέμα.Δε νομίζω ότι μπορείς να λάβεις κάποια συγκεκριμένη απάντηση-τυφλοσούρτη μιας και ο κεραυνός είναι ένα στατιστικό φαινόμενο κι όχι κάτι δεδομένο.Δεν υπάρχει ΚΑΝ συγκεκριμένο ενιαίο ευρωπαϊκό πρότυπο επ΄αυτού.

 

Μίλα με ΕΛΕΜΚΟ που τη θεωρώ κορυφή ώστε να πάρεις μία επιπλέον άποψη-μελέτη.

 

Δεν ξέρω βέβαια τα στοιχεία του γηπέδου αλλά επίπεδο προστασίας Ι για Φ/Β είναι πολυτέλεια με την έννοια ότι δεν νομίζω ότι θα το "χτίσεις" σε κορυφογραμμή.

 

Σε συνέχεια του ερωτήματος θα ήθελα να υποβάλλω κι εγώ ένα νέο.Τι είναι προτιμότερο?

 

Σε μία μέση εγκατάσταση Φ/Β με σταθερές βάσεις όπου θέλουμε επίπεδο προστασίας 3-4,θα προτίνατε ενεργητική αντικεραυνική προστασία ή παθητική?

 

Μέση εγκατάσταση θεωρώ 100KWp,σε ημι-ορινή πεδιάδα.

Δημοσιεύτηκε

Στο βιβλίο "Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις" των Σ. Τουλόγλου και Β. Στεργίου αναφέρεται ότι τα αλεξικέραυνα ιονισμού απαγορεύτηκαν στην Ελλάδα από την Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας στις 20.3.1986 λόγω της ραδιενέργειας που εκπέμπουν.

Δημοσιεύτηκε

Πολύ διαφήμιση :P

 

Δε θυμάμαι καλά αλλά νομίζω οι κανονισμοί αναφέρονται σε παθητικές διατάξεις.

Δημοσιεύτηκε
Στο βιβλίο "Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις" των Σ. Τουλόγλου και Β. Στεργίου αναφέρεται ότι τα αλεξικέραυνα ιονισμού απαγορεύτηκαν στην Ελλάδα από την Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας στις 20.3.1986 λόγω της ραδιενέργειας που εκπέμπουν.

 

Τα σύγχρονα αλεξικέραυνα ιονισμου δεν εκπέμπουν ραδιενέργεια.

Τα τοποθετέις όσο ψηλά θέλεις, το κριτήριο κατάταξης των ακίδων είναι ο χρόνος ΔΤ, όσο μεγαλύτερος ,τοσο το καλυτερο, γιατί υποδηλώνει πόσο χρόνο νωρίτερα από την εκδήλωση του κεραυνου δρά το σύστημα για να τον αποτρέψει

Δημοσιεύτηκε

Τα αλεξικέραυνα που αναφέρει ο aiche είναι απώθησης κεραυνού. Και όντως έχουν απαγορευτεί, πολύ καλώς κατά τη γνώμη μου. Τα αναφερόμενα ως αλεξικέραυνα ιονισμού πλέον είναι έλκυσης κεραυνού, αυξάνοντας την ακτίνα δράσης τους σημαντικά σε σχέση με τις ακίδες Franklin. ΔΕΝ αποτρέπουν τον κεραυνό, τον "τραβανε" προς αυτό.

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε
Δεν υπάρχει ΚΑΝ συγκεκριμένο ενιαίο ευρωπαϊκό πρότυπο επ΄αυτού.

 

Υπάρχει το ΕΝ 62305.

 

Δεν υπάρχει διεθνές ή ευρωπαικό πρότυπο που περιγράφει τα αλεξικέραυνα ιονισμού, παρά μόνο κάποια εθνικά (πχ γαλλικό). Υπάρχουν επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητά τους, όπως και διάφορες διαμάχες περί του θέματος.

 

Σε κάθε περίπτωση, αλεξικέραυνα ιονισμού με ακτίνα προστασίας >120m (με επιφύλαξη το νούμερο) για τη χαμηλή στάθμη προστασίας, είναι εκτός οποιουδήποτε προτύπου.

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Πάντως διαβάζω και ξαναδιαβάζω διατριβές ,επιστημονικές μελέτες σε περιοδικά, γνώμες και απόψεις διάσπαρτες στο internet, και όλα καταλήγουν στο ότι καμιά "εναλλακτική" μέθοδος δεν δίνει καλυτερη προστασία από τον πατροπαράδοτο τρόπο με ακίδες Franklin στη λογική της κυλιόμενης σφαίρας.

 

Και το ερώτημα επανέρχεται, με ακόμα μεγαλύτερη ένταση. Εντάξει στο σταθερό 100 άρι (και γενικώς) , οι Franklin ειναι μια έυκολη και λογική τεχνικά λυση. Στο πάρκο όμως με τράκερ τι θα κάνεις ; Θα βάλεις τις ακίδες μισό μέτρο από τα πάνελ όπως κάνει η εταιρια που όλοι γνωρίζουμε , ή θα φτιάχνεις πάνω στο έδαφος ψηλούς ιστους στον Βορρά κάθε τρακερ για να στηρίζεις τις ακίδες ;

Δημοσιεύτηκε

Εδώ http://www.pittas.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=63&Itemid=65&lang=el έχει μερικές ακόμα πληροφορίες για ραδιενεργά αλεξικέραυνα.

Όμως δεν αναφέρει τίποτα για τα αλεξικέραυνα με laser σαν αυτά που χρησιμοποιούνται για την προστασία των θερμοηλεκτρικών σταθμών.

  • Upvote 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.