miltos Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 1 , 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 1 , 2011 Σε πισίνα με περιμετρική υπερχείλιση, θα ήθελα να προβλέψω το ύψος της ροής νερού πάνω από το επιχείλιο, όταν λειτουργεί η ανακυκλοφορία. Το χρειάζομαι για να εκτιμίσω τα περιθώρια ανοχών στις αλφαδιές του επιχειλίου, ώστε να υπερχειλίζει όλη η περίμετρος και πόσο "ζωηρή" θα φαίνεται η διαδικασία, σε συνάρτηση με την παροχή ανά μέτρο "φράγματος". Έχετε να προτείνετε κάποια βιβλιογραφία, ιστοσελίδα κλπ για το φαινόμενο? Αν χρησιμοποιώ λάθος ορολογία, διορθώστε με. Ευχαριστώ.
maneni Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 1 , 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 1 , 2011 το υψος ροης ειναι πολυ μικρο. Συγκεκριμενα για παροχη 30μ3/η και υπερχειλιση μηκους 5μ οι απωλειες (το υψος που ζητας) ειναι 1 εκατοστο. Στα 60μ3/η οι απωλειες γινονται 1,6 εκ. και για υπερχειλιση 20μ γινονται 0,6εκ
AlexisPap Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 1 , 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 1 , 2011 Στην ουσία το τί βλέπουμε επηρεάζεται δραστικά από τον κυματισμό και τον άνεμο... Αν θες να υπολογίσεις, δεν σου χρειάζεται τόσο το ύψος ροής, όσο η απόλυτη διαφορά μεταξύ στάθμης ηρεμούντος ύδατος και στάθμης επιχειλίου. Κάνε ΑΔΕ μεταξύ ηρεμούντος ύδατος (δυναμική ενέργεια) και της διατομής στο όριο του επιχειλίου (δυναμική + κινητική ενέργεια), αγνοώντας τις απώλειες, και θα έχεις μία καλή προσέγγιση, πάντα συντηρητική (ανάλογα με το ύψος ροής μπορεί οι απώλειες να είναι σημαντικές, οπότε μπορεί να φτάσεις να είσαι και 20% συντηρητικός)... Προφανώς, για να μηδενιστεί η ροή, θα πρέπει το επιχείλιο να φτάσει στην στάθμη του ηρεμούντος ύδατος, και όχι στο ύψος ροής... >Από την άλλη, ξέροντας την διαφορά αυτών των δύο σε τυχαία θέση, μπορείς να υπολογίσεις το ύψος ροής και την πτώση στάθμης για την θέση αυτή. Υ.Γ: Αν θέλεις ακρίβεια (κανονικά δεν πρέπει να θες), υπάρχουν και σχέσεις απωλειών... 1
maneni Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 1 , 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 1 , 2011 εγω καπου σε εχασα. Η διαφορα σταθμης "ηρεμουντος" υδατος (δηλ. μηδενικη παροχη) και υπερχειλιστη ειναι μηδεν. Το υψος ροης ή οι απωλειες πιεσης (αυτο που δειχνεις συνολικα πτωση σταθμης και υψος ροης) οφειλεται στην ανακυκλοφορια του νερου (δυναμικη κατασταση) και εξαρταται απ την παροχη και το μηκος υπερχειλισης (και το ειδος υπερχελισης).
AlexisPap Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 1 , 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 1 , 2011 Όταν γίνεται ανακυκλοφορία (και εφόσον αγνοήσουμε τους στροβιλισμούς λόγω της εισόδου του νερού με μεγάλη ταχύτητα) η μεγάλη μάζα του νερού είναι πρακτικά ακίνητη. Θεωρώντας ότι η πτώση στάθμης στην θέση του επιχειλίου οφείλεται αποκλειστικά στην μεταβολή της ενέργειας από δυναμική σε κινητική (αγνοώντας τις απώλειες) έχουμε μία αρκετά καλή προσέγγιση του φαινομένου.
maneni Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 1 , 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 1 , 2011 τελικα μπορεις να μας πεις καποια νουμερα? Εγω εδωσα συγκεκριμενα βαση της ροης ρευστων πανω απο υπερχειλιστη. Αυτο νομιζω οτι ειναι και το πιο απλο.
AlexisPap Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 1 , 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 1 , 2011 Όχι, νούμερα δεν δίνω... Κατά τα λοιπά, κανένα πρόβλημα, η ίδια μέθοδος είναι εξάλλου... Το 1cm ύψος για ροή 30m³/h είναι λογικό νούμερο...
kasvan Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 3 , 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 3 , 2011 Βασικά ο τίτλος είναι λάθος. Άλλο η υπερχείλιση φράγματος και άλλο πράγμα αυτό που ρωτάς. Αν κατάλαβα ρωτάς για καταβαθμό ελεύθερης υδατόπτωσης. Αρκετά σύνθετοι υπολογισμοί. Θα πρέπει να γνωρίζεις το κρίσιμο βάθος ανάντη του χείλους της υπερχείλισης σου (βάθος η απόσταση από το επίπεδο του χείλους). Από πειραματικές μετρήσεις το ύψος του νερού στο χείλος είναι ίσο με 0,715 του κρίσιμου. 1
maneni Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 3 , 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 3 , 2011 δεν νομιζω οτι υφισταται κρισιμο βαθος στην συγκεκριμενη περιπτωση. Αυτο ισχυει πχ σε εκκενωση καναλιων κλπ. Ακομα και ετσι ομως το κρισιμο βαθος για υπερχειλιστη 10μ και παροχη 60μ3 ειναι 0,67εκ.
kasvan Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 3 , 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 3 , 2011 Αφού υπάρχει κίνηση νερού υπάρχει παροχή, βάθη ροής και ελεύθερη υδατόπτωση μετά το χείλος. Δεν καταλαβαίνω γιατί λες ότι δεν υπάρχει κρίσιμο βάθος.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα