Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δόμηση σε ζώνη 600m στις εθνικές οδούς


Recommended Posts

Ξερετε να μου απαντησετε εαν τον Μαρτιο του 2011 περασε τροπολογια που καταργει την αδειοδοτηση εμπορικων αποθηκων στη ζωνη των 600m των εθνικων οδων? Εγω συγκεκριμενα ενδιαφερομαι για τη θεση 90χλμ Αθηνων-Θεσσαλονικης. Και ποιος ειναι ο νομος που καταργει την δομηση σε αυτη την ζωνη? Και πως εμπλεκεται η χαμηλη-υψηλη παραγωγικοτητα?

Link to comment
Share on other sites

Με βάση την παρ. 6α του Ν. 2637/1998 απαγορεύεται η δόμηση σε αγροτεμάχια υψηλής παραγωγικότητας. Με βάση τον ίδιο νόμο ο χαρακτηρισμός μιας περιοχής ως "υψηλής παραγωγικότητας" γίνεται από τις κατά τόπους Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης, του οικείου νομού. Σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, απαγορεύεται η άσκηση οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας, εκτός από τη γεωργική εκμετάλλευση και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς Α.Π.Ε.» .

Ο ενδιαφερόμενος για να οικοδομήσει σε αγροτεμάχιο εκτός σχεδίου πρέπει να υποβάλει στην Πολεοδομία βεβαίωση της αρμόδιας Υπηρεσίας ότι το αγροτεμάχιό του δεν βρίσκεται σε περιοχή "υψηλής παραγωγικότητας".

Στις 7/9/2010 δημοσιεύτηκε στο φύλλο 1528Β' της Εφημερίδας της Κυβέρνησης η αρ. 168040/03.09.2010 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργών ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ κ. Μπιρμπίλη και ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ κ. Μπατζελή με θέμα: "Καθορισμός κριτηρίων με τα οποία διαβαθμίζεται η αγροτική γη σε ποιότητες και κατατάσσεται σε κατηγορίες παραγωγικότητας". Με βάση την απόφαση αυτή στην κατηγορία της "Γης Υψηλής Παραγωγικότητας" (Γ.Υ.Π.) κατατάσσονται όλες οι περιοχής που ανήκουν σε μια από τις περιπτώσεις:

α) Αρδεύονται ή μπορούν να αρδευτούν με υπάρχοντα ή προγραμματιζόμενα έργα

β) Βρίσκονται σε περιοχή Αναδασμού ή σε περιοχή που προγραμματίζεται Αναδασμός

Καταργείται η διάταξη του νόμου 3399/2005, που προέβλεπε ότι γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας χάνει τον χαρακτήρα της εφόσον έχει πρόσοψη σε εθνικό δρόμο. Ο αποχαρακτηρισμός αυτός επεκτείνεται σε βάθος 600 μέτρων εκατέρωθεν του άξονα της οδού. Οι πράξεις που έχουν εκδοθεί με βάση αυτή τη ρύθμιση καθίστανται άκυρες και επανεξετάζονται με βάση την πραγματική τους κατάσταση. H σχετική τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Είναι το πρώτο βήμα για το «ψαλίδισμα» του προνομιακού καθεστώτος δόμησης κατά μήκος εθνικών οδών

 

Εγω θα ελεγα "ψαλιδισμα" στην εκτος σχεδιου δομηση...

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω για τις απαντησεις σας.

Επανερχομαι στο ιδιο θεμα και ρωτω, οτι εαν η Διευθυνση της Αγροτικης Αναπτυξης του οικειου νομου, μου χαρακτηρισει την αγροτικη αυτη εκταση ως χαμηλης παραγωγικοτητας ,τοτε εχω την δυνατοτητα αν και ειμαι στην ζωνη των 600m εκατερωθεν του αξονα της εθνικης οδου Αθηνων-Θεσσαλονικης να ζητησω απο την αρμοδια πολεοδομια την εκδοση αδειας εμπορικης αποθηκης?

Η αρμοδια πολεοδομια σε προφορικη συνενοηση μου απαντησε δια μεσου υπαλληλου της(Μηχ/κός ΓΟΚ), οτι στην ζωνη των 600m εκατερωθεν της εθνικης οδου απαγορευεται η αδειοδότηση εμπορικων αποθηκων ασχετα απο χαμηλη ή υψηλη παραγωγικοτητα βασει νομου που ισχυει απο τον Μαρτιο του 2011.Ο πελατης μου εχει πληρωσει τη γη ως οικοπεδο βασει του νομου που εκδοθηκε το 2005 που επετρεπε την δομηση στην ζωνη των 600m, με δανειο που τρέχει απο τραπεζα και βλεπει την παρουσα εκταση με μηδαμινη σημερινη αξια ( αγροτικη γη).

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε thanasis1

είναι αποδεδειγμένο πλέον ότι με την ανταλλαγή απόψεων στι φόρουμ μας , με τις τοποθετήσεις συναδέλφων και γενικότερα τις συζητήσεις μπορεί κάποιος να διαμορφώσει άποψη και να διεκδικήσει αυτά που πρέπει,βέβαια μερικές φορές τα πράγματα είναι προφανή αλλά στην Ελλάδα πρέπει να γίνουν και διαισθητικώς προφανή

καλή συνέχεια !!!!!

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Συνάδελφοι καλησπέρα. Σχετικά με τα 600 μ. εκατέρωθεν εθνικής οδού και ΓΓΥΠ τι συμβαίνει;

Το άρθρο 31 παρ 4 Ν. 3937/11 (περι βιοποικιλότητας) κατήργησε την παρ. 23 του άρθρου 20 Ν. 3399/05. Τελικά, κάθε εδαφική ζώνη των 600 μ. (ασχέτως αν έχει επαφή ή όχι με την οδό) εκατέρωθεν των εθνικών οδών υπάγεται σε ΓΓΥΠ και αυτομάτως δεν μπορεί να οικοδομηθεί ή υπάρχει κάποια εγκυκλιος ή τροπολογία που το εχει αποσαφηνίσει το θέμα ?

Σε συνδυασμό με το άρθρο 21 του Ν. 4015 που ορίζει ότι θα πρέπει να εκδοθει ΚΥΑ που θα ορίζει τις περιοχές ΓΓΥΠ ωστε να ισχύουν οι περιορισμοι της παρ 6 του αρθρ. 56 του Ν 2637/98 μπορεί ένα γήπεδο το οποίο ευρίσκεται στην απόσταση των 600 μ να θεωρηθεί οικοδομήσιμο;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.