Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Έχω την εντύπωση ότι γενικά θυρίδες εξαερισμού, δεν τις λαμβάνουμε υπόψιν στον αερισμό.

Δημοσιεύτηκε

χωρίς να βάζω το χέρι στη φωτιά φυσικά, και γώ μάλλον δε θα το έπαιρνα υπόψη με τίποτα κάτι τέτοιο...

Δημοσιεύτηκε

Δηλαδή, τόσο στον τριτογενή τομέα όσο και τις κατοικίες, τα λογαριάζεται μόνο σαν καμινάδες (ή θυρίδες αν έχουν οριζόντια την εξαγωγή) και δεν τα βάζετε στην καρτέλα του αερισμού. Σωστά;

Αν είναι έτσι τότε στα κοινόχρηστα λουτρά όπου είναι υποχρεωτικός ο αερισμός τι βάζετε;

Εκτός κι αν η θεώρηση που λέτε αφορά μόνο τις κατοικίες.

  • 1 month later...
Δημοσιεύτηκε

Γεια σε όλα τα μέλη του φόρουμ και καλή χρονιά!

 

Με αφορμή μια Επιθεώρηση καταστήματος (τριτογενής) που μου ανατέθηκε, θα επιθυμούσα να μοιραστώ κάποιους προβληματισμούς μου, μαζί σας.

 

Κατ' αρχήν διάβασα τα περισσότερα post του συγκεκριμένου θέματος αλλά παρ' όλα ταύτα υπάρχουν θέματα...!!!

(Όχι ότι θα μπορούσε να είναι και αλλιώς.....!!!!)

 

1. Όσο αφορά στο θέμα του Μηχανικού αερισμού και την αντίστοιχη καρτέλα του Λογισμικού του ΤΕΕ. Πιστεύω ότι πρέπει κατ' αρχήν να διακρίνουμε τις δύο περιπτώσεις:

- ύπαρξης ΚΚΜ (Κεντρικής Κλιματικής Μονάδας) και

- απλός εξαερισμός ή/και εισαγωγή νωπού με ή χωρίς εναλλάκτη.

 

Στην περίπτωση που υπάρχει σύστημα Θέρμανσης Λέβητας, τότε έχει και νόημα να τσεκαριστεί το κουτάκι ''Τμ. Θερμ.'' (Ένδειξη ενεργού τμήματος θέρμανσης ΚΚΜ) και μόνο όταν υπάρχει στοιχείο νερού (εντός ΚΚΜ ή καναλάτη μονάδα νερού) που προκλιματίζει τμήμα ή το σύνολο του εισαγόμενου νωπού).

Εδώ τίθεται ένα θέμα σχετικά με το πως περιγράφουμε το σύστημα μας. Αν π.χ. έχω μια ΚΚΜ ή καναλάτη μονάδα νερού με συνολική παροχή αέρα π.χ. 2000 m3/h από τα οποία 500 m3/h είναι νωπός, πως θα εισαχθεί στην καρτέλα? Υπάρχουν τρείς τρόποι:

1α) Τσεκάρω κουτάκι τμ. θέρμανσης και εισάγω F_h = 500 m3/h και R_h=0 ή

1β) Τσεκάρω κουτάκι τμ. θέρμανσης και εισάγω F_h = 2000 m3/h, και R_h=0,75

1γ) Δεν τσεκάρω κουτάκι τμ. θέρμανσης και εισάγω F_h = 500 m3/h, και R_h=0

 

Το Λογισμικό ΤΕΕ στις περιπτώσεις 1α) και 1β) δίνει τα ίδια αποτελέσματα στις ενεργειακές απαιτήσεις (Kwh/m2) αλλά διαφορετικά για κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας, της ενεργειακής κατανάλωσης και της κατανάλωσης καυσίμων. Στην περίπτωση 1β) είναι πιο χαμηλά τα νούμερα. Στην περίπτωση 1γ) τα νούμερα σε όλους τους τομείς είναι ελαφρώς μεγαλύτερα από περίπτωση 1α) και πολύ μεγαλύτερα από περίπτωση 1β).

 

Και εδώ ρωτάμε: Για ποιό λόγο αυτές οι διαφοροποιήσεις εφόσον τελικά το θερμικό φορτίο του προκλιματισμού του νωπού, πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον ένα ή άλλο τρόπο (είτε από το στοιχείο νερού είτε από την ίδια την εγκατάσταση θέρμανσης του Κτιρίου), και στην τελική ποιος είναι ο σωστός τρόπος????

 

Στην περίπτωση ύπαρξης Αντλιών Θερμότητας ως συστήματος Θέρμανσης, πιστεύω ότι το να τσεκάρεις το κουτί ''Τμ. Θέρμανσης'' δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο νόημα...!! Αυτό είναι σωστό αν σαν Αντλίες Θερμότητας έχω π.χ. επίτοιχα Split τα οποία δεν συμβάλλουν στον προκλιματισμό νωπού.Τι γίνεται όμως στην περίπτωση μιας Αντλίας Θερμότητας Καναλάτης που εισάγει και ένα ποσοστό νωπού και το προκλιματίζει, όπως ανέφερε και σε παλαιότερο post ένας συνάδελφος????

 

Επίσης, όλα τα παραπάνω ισχύουν όταν στο χώρο υπάρχει υπερπίεση (μόνο εισαγωγή νωπού χωρίς αντίστοιχη ή και περισσότερη απόρριψη). Αν παράλληλα έχω και εξαερισμό μεγαλύτερο των 500 m3/h που είναι ο εισαγόμενος και ταυτόχρονα απαιτούμενος νωπός βάσει Πιν. 2.3, το επιπλέον ποσό το εισάγω στην καρτέλα ή όχι??? Αν ναι πως???

 

 

Τέλος ένα να άλλο ερώτημα που προκύπτει από την ΤΟΤΕΕ, είναι αυτό που αναφέρεται στην παράγραφο 4.6, σελ. 111 και σελ. 112, σχετικά με τις περιπτώσεις που το σύστημα μηχ. αερισμού παρέχει λιγότερο νωπό ή περισσότερο, τότε στους υπολογισμούς θεωρούμε ότι υπάρχει επιπλέον σύστημα ή προχωρούμε στην ομοιόμορφη απομείωση (τι εννοεί δεν μπορώ να καταλάβω???).

Δηλ. σε απλούς εξαερισμούς (π.χ. σε καφενεία ένας ανεμιστήρας χωρίς εναλλάκτη και στοιχείο νερού) δεν χρειάζεται να κάνουμε τον κόπο να εξακριβώσουμε τι δυναμικότητας είναι ο ανεμιστήρας, αλλά απλά πάμε στο απαιτούμενο ποσό βάσει ΠΙΝ. 2.3 σελ.26 ΤΟΤΕΕ1???

Το ίδιο ισχύει και αν έχω Αντλία Θερμότητας άμεσης εκτόνωσης, Καναλάτη Μονάδα που εισάγει και ένα ποσοστό νωπού όπως περιγράφω παραπάνω? Δηλ. η περίπτωση Καναλάτης Μονάδας άμεσης εκτόνωσης, θεωρείται σαν Split που δεν συμβάλει στον προκλιματισμό νωπού (και αντίστοιχα δεν τσεκάρω κουτί τμ. Θέρμανσης ή Τμ. Ψύξης)?????

 

Sorry αν σας κούρασα, αλλά θα χαιρόμουν να διάβαζα τις απόψεις σας!!!!

  • 4 weeks later...
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα συνάδελφοι

 

Το σύστυμα ύγρανσης είναι υποχρωτικό σε κτίριο τριτογενούς τομέα ή μόνο ο φωτισμός και ο μηχανικός αερισμός

Δημοσιεύτηκε

σ΄ευχαριστώ. Σε περίπτωση που έχω κεντρική κλιματιστική μονάδα για θέρμανση και για ψύξη συμπληρώνω μόνο την καρτέλα του μηχανικού αερισμού

και τις καρτέλες θέρμανσης και ψύξης τις αφήνω κένες

  • 2 weeks later...
Δημοσιεύτηκε (edited)

Τα 2,04 [m3/m2/έτος] είναι για την αίθουσα του εστιατορίου. Από τη συνολική επιφάνεια της θ.ζ. αφαιρείς τα τ.μ. των διαδρόμων, της κουζίνας και των W.C. τα οποία έχουν μηδενική κατανάλωση σε ζ.ν.χ.

Τα εστιατόρια έχουν κατανάλωση 8 [lit/άτομο/ημέρα] < 10 [lit/άτομο/ημέρα]. Οπότε το θεωρητικό σύστημα ΖΝΧ, σύμφωνα με την Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. 20701-1, θα έχει χαρακτηριστικά:

  • τοπικοί ηλεκτρικοί θερμαντήρες, με ισχύ 0, βαθμό απόδοσης 1 και κάλυψη 1 όλους τους μήνες
  • δίκτυο διανομής, χωρίς ανακυκλοφορία, διέλευση σε εσωτερικούς χώρους και με βαθμό απόδοσης 1
  • σύστημα αποθήκευσης με βαθμό απόδοσης 0.98 (2% απώλειες) και
  • βοηθητικές μονάδες με ειδική ισχύ 0 [W/m2]

Αν έχεις συμπληρώσει αυτά, είσαι O.K.

σε αναψυκτήριο π.χ 100τ.μ με α.20τ.μ μπάνια, β.25τ.μ χώρο έψησης και αποθήκευσης και γ.55τ.μ κοινό χώρο (καθίσματα-μπάρ-λάντζα)

1. αερισμό θα αφαιρέσω τα μπάνια και θα τα πάω από πίνακα 2.3 με 2,6... βοηθητικοί ή 6,0.=λουτρά?

2. επίσης στον αερισμό τον χώρο έψησης και αποθήκευσης θα τον πάω βοηθητικούς χώρους ή επειδή έχει και την έψηση (φούρνο) πάει με την κύρια χρήση?

3. σπάω κάτι αλλο από τον ενιαιο? (καθίσματα-μπάρ-λάντζα)

4. στα ζνχ πού λέι και ο Πάνος ότι αφαιρώ, θα αφαιρέσω τα μπάνια και τον χώρο έψησης σίγουρα που έχουν μηδενική απαίτηση ζνχ. Τώρα από τον ενιαίο χώρο που είναι 1.πελατών και 2. bar -λάντζα-ταμείο θα αφαιρέσω τον 2 ή όχι?

Edited by katrmp
Δημοσιεύτηκε (edited)

5.επίσης στο προηγούμενο να ρωτήσω σπάτε και στο φωτισμό? δηλαδή αν έχω μία θερμική ζώνη, θα πάρω άλλη τιμή για τα μπάνια του αναψυκτηριου - καφενείου από πιν.2.4 και άλλη για το καφενείο-αναψυκτήριο. Πάντως η τοτεε δεν το λέει και λογικά δεν πρέπει σε ενιαία ζώνη να σπάω όπως μπορώ στα ζνχ παρά μόνο σε διαφορετικές θερμικές ζώνες γιατι αλλιώς θα βγώ καλύτερος από το κ.αναφοράς . Ετσι δεν είναι?

άλλωστε μόνο για το ζνχ λέει ξεκάθαρα η τοτεε1 <<αν οι χωροι αυτόι βοηθητικοί ενωματώνονται σε μιά μεγαλύτερη ζώνη η επιφανειά τους δεν λαμβάνεται...>>. Για φωτισμό δεν λέει κάτι ανάλογο.

Edited by katrmp

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.