dib Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 18 , 2016 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 18 , 2016 Καλημέρα, Έχω μια περίπτωση ενός γραφείου το οποίο διαθέτει υπέρυθρα πάνελ και τοπικές Α.Θ σε όλους τους χώρους του. Ο ιδιοκτήτης, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, χρησιμοποιεί και τα δύο αυτά συστήματα για τη θέρμανση των χώρων του γραφείου. Ποιό από τα δύο συστήματα πρέπει να καταχωρήσουμε ως σύστημα θέρμανσης; Θα πρέπει να καταχωρήσεις και τα δύο συστήματα και ανάλογα με τα % κάλυψης του δαπεδου του κάθε συστήματος. Αν κατάλαβα σωστά την ερώτηση σου !
panos-vicious Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 18 , 2016 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 18 , 2016 (edited) Κι επίσης, υπάρχει και η παρακάτω απάντηση στα FAQs του ΤΕΕ, παρόλο που κάνει λόγο για κατοικία: <<Ορισμός συστήματος θέρμανσης κατά την ενεργειακή επιθεώρηση όταν υπάρχουν δύο διαφορετικά συστήματα. Στη περίπτωση που μια κατοικία διαθέτει δύο συστήματα θέρμανσης και τα οποία έχουν και τα δύο τη δυνατότητα κάλυψης του 100% των απαιτήσεων θέρμανσης για το σύνολο των θερμαινόμενων χώρων, τότε, κατά την ενεργειακή επιθεώρηση προτείνεται ως βέλτιστη λύση, να οριστεί ως σύστημα θέρμανσης αυτό που διαθέτει την υψηλότερη ενεργειακή απόδοση και καταναλώνει την χαμηλότερη πρωτογενή ενέργεια για να καλυφθούν τα απαιτούμενα φορτία θέρμανσης>>. Αν και δεν νομίζω πως θα διαθέτει τοπική αντλία θερμότητας στα W.C. Πάνελ, μπορεί, αλλά α.θ.; Edited Φεβρουάριος 18 , 2016 by panos-vicious
ay8airetos Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 18 , 2016 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 18 , 2016 Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Ναι όντως στα w.c έχει panel, άρα πάω με πανελ; ή μήπως μπορώ να κάνω αυτό που προτείνει ο dib και να δώσω π.χ 45% στις Α.Θ και 55% στα πάνελ;
panos-vicious Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 18 , 2016 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 18 , 2016 (edited) Αυτό που προτείνει ο dib, είναι αυτό που γράφει στην 4.1.2.8. της 1ης ΤΟΤΕΕ. Κάλυψη δηλαδή του απαιτούμενου θερμικού φορτίου της θερμικής ζώνης, από την κάθε μονάδα παραγωγής, με βάση την αποδιδόμενη θερμική ισχύ της. Τα απαιτούμενα θερμικά φορτία, είναι δύσκολο να τα γνωρίζεις, εκτός κι αν έχεις τα δεδομένα από ανάλογη μελέτη ή κάτσεις να την κάνεις ο ίδιος. Πας λοιπόν με την επιφάνεια δαπέδου όπου βρίσκονται τοποθετημένες οι τερματικές μονάδες του κάθε συστήματος. Αν είχες, π.χ., σε κάποιο τμήμα των γραφείων, μόνο α.θ. και σε κάποιο άλλο μόνο θερμοπομπούς (και βρίσκονταν στην ίδια θ.ζ.), ή ακόμη κι αν συνυπήρχαν στον ίδιο χώρο το δύο συστήματα, αλλά έκρινες πως από μόνο του κανένα δεν επαρκούσε για την κάλυψη των απαιτούμενων θερμικών φορτίων, τότε θα καταχωρούσες το κάθε σύστημα με το ποσοστό κάλυψης του θερμικού φορτίου, που θα υπολόγιζες. Εδώ, θα μπορούσες, έχω τη γνώμη, εάν κρίνεις ότι οι αντλίες θερμότητας καλύπτουν τα θερμικά φορτία των χώρων που είναι τοποθετημένες, να καταχωρήσεις αυτές σαν κύριο σύστημα για το τμήμα της θερμικής ζώνης που καλύπτουν, θεωρώντας τα συνυπάρχοντα με αυτές πάνελ σαν εφεδρικό σύστημα, και αυτά (τα πάνελ) να τα καταχωρήσεις (σαν ποσοστό κάλυψης) μόνο για τα W.C. Υ.Γ.: Υπάρχει βέβαια και η πληροφορία από τον ιδιοκτήτη (και χρήστη?) πως χρησιμοποιούνται και τα δύο συστήματα. Ταυτόχρονα για κάλυψη των αναγκών σε μεγάλα κρύα ή ανάλογα με το πως του έρθει; Αν πρόσθεσαν τα panel αργότερα, μάλλον δεν θα επαρκούσαν οι α.θ. Ή πιθανόν, να έχουν τις α.θ. μόνο για ψύξη. Edited Φεβρουάριος 18 , 2016 by panos-vicious 1
Roukat Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 24 , 2016 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 24 , 2016 (edited) Καλησπέρα, κάνω το πρώτο μου ΠΕΑ σε τριτογενή κ θα χρειαζόμουν λίγη βοήθεια. Πρόκειται για καφετέρια 90 τμ. (εκ των οποίων τα 15τμ μπάνιο, 15τμ κουζίνα). Από συστήματα το μόνο που έχει είναι μία ντουλάπα aircondition 48000BTU και ένα τοπικό ηλεκτρ. θερμαντήρα για ΖΝΧ.Θεώρησα 2 θερμικές ζώνες: 1 θ.ζ. οι τουαλέτες και άλλη θ.ζ. το υπόλοιπο κατάστημα ερωτήσεις: 1)παίρνω για τις τουαλέτες: (α) θέρμανση κτιρίου αναφοράς, δηλαδή λέβητα? (β) ψύξη κτιρίου αναφοράς (γ) εφόσον θεώρησα κατανάλωση ΖΝΧ=0, βάζω στην καρτέλα ΖΝΧ τα στοιχεία του θερμοσίφωνα ή τίποτα? (δ) μηχανικός αερισμός: σαν τιμή από τον Π 2.3 παίρνω αυτή που αντιστοιχεί στα κοινόχρηστα λουτρά (6,0) ή στους βοηθητικούς χώρους(2,6)? 2) για την άλλη θ.ζ. που είναι η υπόλοιπη καφετέρια (α) θεωρώ θέρμανση μόνο από υπάρχον aircondition αφού με καλύπτει σωστά? (β) ψύξη μόνο από υπάρχον aircondition αφού με καλύπτει σωστά? (γ) στο ΖΝΧ έβαλα το θερμαντήρα (παρότι αυτός βρίσκεται στις τουαλέτες, χωρίς να κάνω κάποιο επιμερισμό) (δ)μηχανικός αερισμός: σαν τιμή από τον Π 2.3 πήρα αυτή που αντιστοιχεί σε καφενείο, αλλά σαν τετραγωνικά δεν είμαι σίγουρη αν πρέπει να βάλω της ζώνης ή μόνο αυτά που αντιστοιχούν στο κυρίως χώρο και να μην υπολογίσω την κουζίνα.....επίσης τι βάζω σαν ΤΥΠΟ στο μηχανικό αερισμό (κκμ?) Κάποια βοήθεια Edited Φεβρουάριος 25 , 2016 by Roukat
Roukat Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 25 , 2016 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 25 , 2016 Κάποιος συνάδελφος για το #495?
dib Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 25 , 2016 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 25 , 2016 Κάποιος συνάδελφος για το #495? Εκτιμώ ότι πρέπει να θεωρήσεις 1 ΘΖ που περιλαμβάνει όλο το καφενείο (90m2 + 15m2 + 15m2) θέρμανση : απο λέβητα ΚΑ για το τμήμα που δεν καλύπτει η Α/Θ (WC) Ψύξη : απο ΚΑ // // // // ΖΝΧ : 1,6 lt/m2/ημέρα * 130m2 (περιλαμβάνει κουζίνα + WC) Μηχ. Αερισμό : 6 m3/h/m2 για το WC και 20 m3/h/m2 για την υπόλοιπη ΘΖ (κουζίνα + χώρο πελατών) - (όλο με σύστημα προσαγωγής νωπού αέρα) Φωτισμό : 200 lx (= lm/m2) WC + 250 lx για την υπόλοιπη ΘΖ Ας πούνε κι άλλοι συνάδελφοι την άποψη τους ....
panos-vicious Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 25 , 2016 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 25 , 2016 @Roukat Νομίζω πως πρέπει να κάνεις τον διαχωρισμό σε δύο (2) θερμικές ζώνες, κυρίως λόγω των διαφορετικών απαιτήσεων σε νωπό αέρα, τα σενάρια για το φωτισμό. και των θερμικών κερδών από χρήστες και εξοπλισμό. Στα υπόλοιπα -αν εξαιρέσεις το ζ.ν.χ. που και μια ζώνη να κάνεις αφαιρείς την επιφάνεια λουτρού και βοηθητικών χώρων κατά τον υπολογισμό των απαιτήσεων γι' αυτό- δεν έχουν έχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους οι χώροι. Όχι πως δεν έχουν σημασία οι δύο βαθμοί στο θερμοστάτη, αλλά χρειάζονται και κατάλληλα συστήματα για να έχει νόημα ο διαχωρισμός εξαιτίας και αυτού. Αν το κάνεις με δύο, μια ζώνη το κυρίως κατάστημα+κουζίνα*, και μια το λουτρό, τότε: Α). Ζώνη "Ζαχαροπλαστείο, καφενείο", 75m2: 1). Θέρμανση + ψύξη: αν σου επαρκούν τα 48.000 [btu/h], τότε καλώς, αλλιώς προσθέτεις θεωρητικό σύστημα (με λέβητα στη θέρμανση και αερόψυκτη μονάδα παραγωγής με EER=2,8 στην ψύξη). Υπάρχει ένα θέμα αν μεταξύ της σάλας της καφετέριας και της κουζίνας μεσολαβεί πόρτα, καθώς τότε δεν μπορείς να πεις πως η κουζίνα θερμαίνεται και ψύχεται από την παλιοντουλάπα (μανία που έχουν με δαύτες!!!). 2). Μηχανικός αερισμός: με θεωρητικό σύστημα και 20,00 [m3/h/m2], ενώ σαν περιγραφή (τύπο) μπορείς να γράψεις "Θεωρητικό σύστημα". 3). Ζ.Ν.Χ.: Καταχωρείς τον τοπικό θερμαντήρα, ενώ τη μέση ετήσια κατανάλωση την υπολογίζεις με 0,58 [m3/m2/έτος] **. 4). Φωτισμός, προχωράς ανάλογα με το τι υπάρχει εγκατεστημένο, αλλά πάντως με την απαίτηση της ελάχιστης στάθμης φωτισμού των 250 [lx]. Β). Ζώνη "Λουτρά", 15m2: 1). Θέρμανση + ψύξη: Με θεωρητικό σύστημα. 2). Μηχανικός αερισμός: με θεωρητικό σύστημα και 6,00 [m3/h/m2], ενώ σαν περιγραφή (τύπο) μπορείς να γράψεις "Θεωρητικό σύστημα". 3). Ζ.Ν.Χ.: Καταχωρείς τον τοπικό θερμαντήρα αφού είναι τοποθετημένος εκεί, έτσι ώστε να αντικατοπτρίζει την υπάρχουσα κατάσταση, αλλά ωστόσο, το λογισμικό δεν θα υπολογίσει κατανάλωση ενέργειας για ζ.ν.χ. γι' αυτή τη θερμική ζώνη. 4). Φωτισμός, προχωράς ανάλογα με το τι υπάρχει εγκατεστημένο, αλλά πάντως με την απαίτηση της ελάχιστης στάθμης φωτισμού των 200 [lx]. Αν κάνεις μια μόνο ζώνη και τα 90τ.μ., τότε: 1). στον υπολογισμό της ετήσια κατανάλωσης ζ.ν.χ. αφαιρείς την επιφάνεια του λουτρού, 2). για την εγκατεστημένη α.θ. ισχύει πάλι αυτό που είπα πριν και θα χρειαστεί να προσθέσεις θεωρητικό σύστημα, τουλάχιστον για τα λουτρά, 3). στο μηχανικό αερισμό θα υπολογίσεις τη συνολική παροχή με διαφορετική τιμή για σάλα+κουζίνα (20,00 [m3/h/m2]) και διαφορετική για το λουτρό (6,00 [m3/h/m2]), 4). στο φωτισμό, θα πρέπει για όλη τη θερμική ζώνη να υπολογίσεις με την απαίτηση των 250 [lx], γιατί δεν δίνεται από την ΤΟΤΕΕ ανάλογη δυνατότητα με αυτή του αερισμού. * Για την κουζίνα έχω έναν ενδοιασμό αν μπορεί να καταχωρείται μαζί με την καθεαυτή κύρια χρήση, σε εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, καφενεία, και κέντρα διασκέδασης, καθώς ναι μεν δεν είναι κοινόχρηστος χώρος, με την έννοια ότι δεν την χρησιμοποιούν οι πελάτες, αλλά όμως είναι βοηθητικός χώρος της κύριας χρήσης. Από την άλλη, παρουσιάζει υψηλά θερμικά κέρδη, κυρίως από εξοπλισμό, οπότε δεν γίνεται να αντιμετωπιστεί σαν αυτό που ορίζει η ΤΟΤΕΕ ως "Διάδρομοι και άλλοι κοινόχρηστοι βοηθητικοί χώροι", γιατί αυτοί παρουσιάζουν μηδενικά θερμικά κέρδη. Ούτε έχει όμως τα ίδια θερμικά κέρδη με την καθεαυτή κύρια χρήση. Ούτε και τις ίδιες ανάγκες για φωτισμό και αερισμό, αλλά και ούτε και τις ίδιες απαιτήσεις θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας. Μπέρδεμα. ** Στο ίδιο (σχεδόν) αποτέλεσμα οδηγεί και η χρήση των 1,60 [lt/m2/ημέρα], καθώς για 7 ημέρες λειτουργία ανά εβδομάδα και 52 εβδομάδες το χρόνο, υπολογίζονται 582,4 [lt/m2/έτος] = 0,5824 [m3/m2/έτος] ή 1,60 [lt/m2/ημέρα] x 365 [ημέρες/έτος] = 584 [lt/m2/έτος] = 0,584 [m3/m2/έτος].
Roukat Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 26 , 2016 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 26 , 2016 (edited) Συνάδελφοι ευχαριστώ πάααααααρα πολύ για τις απαντήσεις σας!!!! Κατ' αρχήν να πω ότι η επιλογή μου να βάλω 2 ζώνες ήταν γιατί μου το επέτρεπε η περίπτωση και γιατί ήθελα να το δοκιμάσω κι αυτό, γιατί δεν το έχω ξανακάνει...! Τώρα ως προς την κουζίνα δεν έχω ενδοιασμούς διότι δεν υπάρχει πόρτα παρά μόνο κουρτίνα μαζεμένη κι έτσι χωρίζεται από τον κυρίως χώρο. Κατά τ' άλλα είμαι ενθουσιασμένη διότι τα έχω βάλει όλα ακριβώς όπως μου τα είπατε οπότε πήρα την επιβεβαίωση που χρειαζόμουν! Τώρα πάω για τα σενάριά μου... Ευχαριστώ και πάλι! Edited Φεβρουάριος 26 , 2016 by Roukat
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα