Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Αν ανήκει στον ιδιοκτητη του ισόγείου και γίνεται αποκλειστικά χρήση απο το κατάστημα, τότε το συμπεριλαμβάνεις στην συνολική επιφάνεια [ΘΖ (ισόγειο + πατάρι) + ΜΘΧ (υπόγειο)] και περιγράφεις κανονικά τον ΜΘΧ, χωρίς να κάνεις χρήση του U/2 (στη πλάκα) αλλά ολόκληρο το U.

 

Αν όμως το υπόγειο χρησιμοποιείται και απο άλλους ενοίκους του κτηρίου, τότε δεν το περιλαμβάνεις στη συνολική επιφάνεια και κάνεις χρήση του U/2 (στη πλάκα) και  παίρνεις ως συνολική επιφάνεια το ισόγειο + πατάρι.

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα, ήθελα να ρωτήσω κάτι χιλιοειπωμένο αλλά.... :|

Λοιπόν σε κατάστημα ή γραφείο το οποίο διαθέτει  μόνο αντλίες θερμότητας από συστήματα και ουσιαστικά συμπληρώνουμε με του Κ.Α. θέρμανση, ψύξη και αερισμό (και φωτισμό ανάλογα), τελικά τι κατηγορία διατάξεων ελέγχου κ αυτοματισμών βάζουμε?

Μέσα από τις συζητήσεις εδώ κατάλαβα ότι βάζουμε Δ, όμως στα σεμινάρια μας είχαν πει όταν βλέπουμε μόνο κλιματιστικά και τίποτε άλλο να βάζουμε Γ....

Δημοσιεύτηκε

Στις εδώ και όπου αλλού συζητήσεις, μπορεί  να λέμε ό,τι θέλουμε. Το θέμα είναι τι λέει ο νόμος, και σε αυτόν, στην ΤΟΤΕΕ 20701-1/2010, προστέθηκε τον Νοέμβρη του 2014 μια παράγραφος στο τέλος της ενότητας 5.2, η οποία λέει ότι:

<<Στην περίπτωση όπου το εξεταζόμενο κτήριο δεν διαθέτει συστήματα θέρμανσης ή/και ψύξης ή/και αερισμού ή/και παραγωγής ΖΝΧ και προκειμένου για τους υπολογισμούς της ενεργειακής απόδοσης του κτηρίου ορίζονται κατά παραδοχή ως συστήματα του κτηρίου τα αντίστοιχα συστήματα του κτηρίου αναφοράς, ως κατηγορία αυτοματισμών λαμβάνεται η Δ>>.

Δημοσιεύτηκε (edited)

Ευχαριστώ πολύ!

Συνεχίζω με έναν ακόμη προβληματισμό μου:

στην περίπτωση καταστήματος με wc ή γραφείου με wc , που το wc το εντάσσουμε στην ίδια Θ.Ζ. με τον υπόλοιπο χώρο τι κάνουμε με αερισμό και φωτισμό?

Στον αερισμό επιμερίζουμε τα εμβαδά και στην κάθε χρήση δίνουμε την αντίστοιχη τυπική τιμή του ΠΙΝ. 2.3, δηλ για λουτρό 6,00 κ για γραφείο 3,00.

Στον φωτισμό θα χρησιμοποιήσουμε πάλι τις αντίστοιχες τυπικές τιμές στάθμης φωτισμού από τον ΠΙΝ.2.4 για την κάθε χρήση , δηλαδή λουτρό 200 κ γραφείο 500?

Παρακολούθησα μία συζήτηση  για ΠΕΑ σε πατάρι όπου ο hkamp κατέληγε ότι καλύτερα να χωρίζουμε τις Θ.Ζ., προκειμένου ο αερισμός κ ο φωτισμός να είναι σωστός, όμως για το wc ενός γραφείου δεν είναι υπερβολή κάτι τέτοιο?

Edited by Roukat
Δημοσιεύτηκε

thanasis3, πιστεύω ότι κάνεις λάθος γιατί για τον αερισμό τουλάχιστον είναι σαφές στην ΤΟΤΕΕ 1, σελ.26, 2η παράγραφος:« ....Διευκρινίζεται πως για τον υπολογισμό του απαιτούμενου αέρα για τη μελέτη ενεργειακής απόδοσης, οι βοηθητικοί χώροι κάθε θερμικής ζώνης, θα συνυπολογίζονται με την τιμή του πίνακα 2.3 που αντιστοιχεί σε βοηθητικούς χώρους.»

Για τον φωτισμό όμως δε βλέπω κάτι παρόμοιο, άρα υποθέτω παίρνω πράγματι για όλη τη Θ.Ζ. μία τιμή.

Βέβαια στα σεμινάρια κάναμε αυτό που λες, αλλά τα σεμινάρια τα έκανα το 2011......

Δημοσιεύτηκε

Τι θα γίνει όμως με το κτήριο αναφορας;;

 

Δεν θα γνωρίζει τον διαχωρισμό που έγινε, αφού θα θεωρεί όλο το εμβαδό που ανήκει στη ζώνη. Οπότε θα υπάρχει ένα σφάλμα στα αποτελέσματα της ενεργειακής κατάταξης.

 

Το σωστό θα ήταν, αυτό που ανέφερε και ο hkamp, να ορίσεις δύο ζώνες, ώστε να λάβει και το ΚΑ τις σωστές τιμές αερισμού και φωτισμού.

 

Αν ορίσεις μία ζώνη, τότε είναι καλύτερο να θεωρήσεις όλο το εμβαδό ίδια χρήση, γιατί το ίδιο θα κάνει και το ΚΑ.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.