Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ονομαστικά μεγέθη ηλεκτρικής γεννήτριας/μηχανής


anestis88

Recommended Posts

Θα ήθελα να ρωτήσω αν οι ονομαστικές στροφές και η ονομαστική ροπή μιας σύχρονης γεννήτριας/μηχανής είναι μεγέθη τα οποία δίνονται από τον κατασκευαστή ή μπορεί να εξαρτώνται και από την τροφοδοσία της. Δηλαδή ανεξάρτητα με την φόρτιση του άξονά της ή την τάση τροφοδοσίας, τα μεγέθη αυτά είναι δεδομένα; Αυτό το ρωτάω, διότι με έχει μπερδέψει ο τύπος n=60*f/p. Αν επομένως η τάση τροφοδοσίας της μηχανής αλλάζει συχνότητα θα αλλάζουν και οι ονομαστικές στροφές;

Link to comment
Share on other sites

Οι συσκευές μεταβολής συχνότητας inverter, αυτή την αποστολή έχουν. Έλεγχο στροφών.

 

εδιτ] αυτό που προφανώς εννοώ με το παραπάνω είναι ότι μεταβάλοντας την συχνότητα τροφοδοσίας ενός Η/Κ, μεταβάλλονται και οι στροφές του. Όμως, ο κατασκευαστής τον έχει κατασκευάσει ώστε να τροφοδοτείται με συγκεκριμένης συχνότητας τάση, ώστε σε συγκεκριμένες στροφές να αποδίδει συγκεκριμένη ροπή. Αυτές είναι και οι ονομαστικές στροφές.

 

Αν εσύ αλλάξεις την συχνότητα τροφοδοσίας, φυσικά αλλάζεις και τις στροφές. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αναγκαστικά αλλάζουν και οι ονομαστικές στροφές ανάλογα, αφού αυτές συνήθως αναφέρονται σε ζεύγος ροπής, στροφών με τον μέγιστο βαθμό απόδοσης καθώς και μηχανολογικών κατασκευαστικών δεδομένων του ίδιου του Η/Κ.

Link to comment
Share on other sites

Κατ΄αρχήν από εκεί μου προέκυψε η απορία. θέλω να κάνω έλεγχο στροφών με ελεγχόμενο ανορθωτή( παρόμοια με τον inveter ). Επειδή για ορισμένα στοιχεία μηχανών που ψάχνω δεν έχει τα ονομαστικά μεγέθη παρά μόνον στοιχεία όπως αντίσταση στάτη, πόλους κλτ είπα μήπως αυτά δεν είναι σταθερά. Κατάλαβα πάντως την απάντησή σου και σε ευχαριστώ πολύ.:)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.