Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδιοκτησιακό - πολεοδομικό ερώτημα: Εισφορά σε χρήμα


thanosmich

Recommended Posts

Καλησπέρα. Είμαι τελειόφοιτος οικονομικών σπουδών και δεν εχω σχέση με το θέμα και ηθελα να ρωτησω καποια πραγματα και αν μπορουσατε φυσικα να μου απαντησετε..

η γιαγια μου ειναι ιδιοκτητρια μακροστενου οικοπέδου 1304 τ.μ. με 2 πρόσωπα εκ των οποιων το ενα ''βλεπει'' θαλασσα και το αλλο βλέπει σε κεντρικο οδικο αξονα. το οικοπεδο μεσα εχει ενα οικημα α΄ κυριας κατοικιας και ειναι εντος σχεδιου πολεως. απο αυτο το οικοπεδο η γιαγια εχει γραψει 300 τ.μ. στην κόρη της( δηλ. στην θεια μου) τα οποια ξεκινανε απο ''φρυδι'' θαλασσας και φτανει μεχρι εκει που αρχιζουν της γιαγιας μου τα υπολοιπα 1004 τ.μ. αυτο το οικοπεδο των 300 τ.μ. δεν εχει καποιο οικημα μεσα και ειναι σκετο χωραφι. αρα στην ουσια εχουμε 2 ξεχωριστα ομμορα οικοπεδα. της θειας μου τα 300 τ.μ. και της γιαγιας μου τα υπολοιπα 1004 τ.μ. πριν 2-3 χρονια ο δημος εβγαλε μελετη οτι απο την πλευρα του οικοπέδου της θειας μου, δηλ απο την θαλασσα, αποφασισε να φτιάξει πεζοδρομο τον οποιο και φυσικα δεν εχουμε δει. το θέμα ειναι οτι της θειας μου αυτος ο πεζόδρομος της παιρνει τα 150τ.μ. απο τα 300 που είχε στην αρχη..κατόπιν δικων της κινησεων(θεμιτων ή αθέμιτων δεν μπορω να γνωριζω) κερδιζει τα χαμενα μετρα της με αποφαση νομαρχη και ετσι παιρνει απο την γιαγια μου περιπου 150 τ.μ.και ετσι της γιαγιας μου της μένει ενα οικόπεδο περιπου 850τ.μ απο τα οποια της ηρθε και εισφορα σε γη 100 τ.μ και ετσι σαν τελικο εμβαδον της μενουν 750 τ.μ περιπου με κυρωμενη πραξη εφαρμογής απο τον νομαρχη..τον μαρτιο που μας περασε της ηρθε ενα ''μπουγιουρντι'' απο τον δημο να πληρωσει 30,000(!!!) ευρω εισφορα σε χρημα για το οικοπεδο που της απομένει..και φυσικα δεν εχει να τα δωσει..και ειναι σε απογνωση.παρελειψα να σας πω οτι απο το μερος του οικοπέδου που βλεπει προς τον κεντρικο οδικο αξονα,που σας ανεφερα πριν,εχει βγει μια αλλη μελετη για διαπλατυνση αυτου του δρόμου που και απο εκει της πάιρνουν αλλα 60-80 τ.μ. απο το οικοπεδο της οπως την ενημέρωσαν..απ' οσο γνωρίζω και εγω κανενα απο αυτα τα εργα( πεζόδρομος απο την μερια της θαλασσας και διαπλατυνση δρόμου απο την αλλη πλευρα του οικοπέδου) δεν πρόκειται να υλοποιηθει γιατι δεν υπαρχουν χρηματα στον δήμο.. και εχουν μεινει στα χαρτια.. η εισφορα σε χρήμα που εχει ερθει στην γιαγια μου ειναι σε δοσεις των 500 ευρω το μηνα τα οποια αν δεν τα πληρώσεις εγκαιρως εχουν τοκο 1% για καθε μηνα. και οι δοσεις ξεκινησαν τον ιουνιο. τι μπορει να κανει σε αυτην την περιπτωση η γιαγια μου ωστε να μην πληρωσει ολο αυτο το χατρατσι μιας και εχει δωσει και εισφορα σε γη?? πάντα σε συνεργασια με εναν μηχανικο της περιοχης μας.. σας ευχαριστω για την υπομονη σας και ζηταω συγνωμη για το μακροσκελες κειμενο.. σας ευχαριστω εκ των προτερων!

Link to comment
Share on other sites

εγκύκλιος 31

παραγραφος β7

είναι δυνατόν, αντί της καταβολής σε χρήμα, να διατεθεί τμήμα της ιδιοκτησίας ίσης αξίας.για τον προσδιορισμό της αξίας της γής για την μετατροπή, εφαρμόζονται τα οριζόμενα στην παραπάνω παράγραφο β1. δηλ. τις 30.000ευρώ. ρώτα τον μηχανικό σου εάν γίνεται.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητε, υπαρχουν πολλες ακομα πληροφοριες που απαιτουνται για να παρεις μια ολοκληρωμενη απαντηση στο θεμα αυτο..

 

Δυο απλα παραδειγματα.

 

Ποιος ηταν ιδιοκτητης του ακινητου τον Μαρτιο του 1982? Και τι αλλες ιδιοκτησιες ειχε στην ιδια πολεοδομικη ενοτητα τοτε?

Ειναι Α' ή Β κατοικίας η περιοχη?

 

Το καλυτερο που εχεις να κανεις ειναι να επικοινωνησεις με εναν μηχανικο και να συνεργαστεις μαζι του ωστε να δεις την κατασταση ολοκληρωμενα.

 

Υ.Γ. Αυτο που λεει η glafki ισχυει και ειναι ο,τι καλυτερο για τον εκαστωτε δημο καθως συνηθως εχουν ελλειψη γης. Ομως θελει ερευνα και ελεγχο κατα ποσο ειναι συμφερων για την περιπτωση σου ή οχι.

Link to comment
Share on other sites

Σε ένα ανάλογο θέμα .

Απαλλοτριώνουν οικόπεδο 2 στρ και δίνουν σε άλλο σημείο οικόπεδο 650 τμ και οφείλουν αποζημίωση γιά άλλα 500 τμ . Τώρα ζητάνε να πληρωθεί η εισφορά του νέου οικοπέδου 68 τμ , ενώ απλά θα πρέπει να συμψηφιστεί και να πληρώσει ο δήμος την διαφορά των 432 τμ .

 

Κάνω κάπου λάθος ?

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστω πολυ για τις συμβουλές σας..ηθελα να ρωτησω και κατι ακομα.. οταν εξοφλησει η γιαγια μου την εισφορα σε χρημα που υποχρεουται να δωσει στον δημο (τα 30,000 ευρω που σας ειχα αναφερει) και εχοντας ηδη δώσει την εισφορα της σε γη απο το οικοπεδο της, μετα απο ολα αυτα δικαιουται καποια αποζημίωση απο τον Ο.Τ.Α. ειτε χρηματικη ειτε κτηματικη?? ευχαριστω πολυ!

Link to comment
Share on other sites

Σε ένα ανάλογο θέμα .

Απαλλοτριώνουν οικόπεδο 2 στρ και δίνουν σε άλλο σημείο οικόπεδο 650 τμ και οφείλουν αποζημίωση γιά άλλα 500 τμ . Τώρα ζητάνε να πληρωθεί η εισφορά του νέου οικοπέδου 68 τμ , ενώ απλά θα πρέπει να συμψηφιστεί και να πληρώσει ο δήμος την διαφορά των 432 τμ .

 

Κάνω κάπου λάθος ?

 

Η εισφορά σε χρήμα ενός νέου οικοπέδου δεν συμψηφίζεται με τις οφειλές του Δήμου προς την αρχική ιδιοκτησία.

Link to comment
Share on other sites

Μα το νέο οικόπεδο είναι μέρος της αποζημίωσης από την ολική απαλλοτρίωση της αρχικής ιδιοκτησίας . Τι εννοείς δεν συμψηφίζονται ?

Link to comment
Share on other sites

  • 8 years later...

Αν η αποζημίωση από διάνοιξη δρόμου είναι μεταξύ ιδιωτών και ο εισφέρων σε χρήμα αδυνατεί να πληρώσει τον εισφέροντα σε γη, τι γίνεται;

Υπάρχει τρόπος απαλλαγής από αυτή την υποχρέωση; Αν πχ οι οφειλέτες είναι μια άπορη οικογένεια, υπάρχει περίπτωση εκτός από το οικόπεδο να βγει σε πλειστηριασμό και η κύρια κατοικία τους; Πώς αντιμετωπίζουν τα δικαστήρια τέτοιες περιπτώσεις;

Link to comment
Share on other sites

υποθέτω πως εννοεις,  οτι υπαρχει  υποχρεωση  εκ ρυμοτομιας απο ενα οικοπεδο προς αλλο, μαλλον  απο πραξη τακτοποιησης

  [αν θες επανερχεσαι ιστορωντας τα πραγματικα περιστατικα, για να μην κανουμε λάθος υποθεσεις]

 

Αν δεν πληρωνει, τοτε γίνεται καθορισμος τιμης μοναδας αποζημιωσης και εν τελει ο δικαιουχος βγαζει αποφαση αναγνωρισης δικαιουχου και περι καταβολης της αποζημιωσης.

Αυτη η αποφαση εκτελειται και με κατασχεση κατα της περιουσιας του υπόχρεου.

Οι ορι προστασιας κυριας κατοικιας ειναι εδω

https://www.euro2day.gr/news/economy/article/1675183/ta-sos-gia-na-parete-prostasia-proths-katoikias.html

 

 

Link to comment
Share on other sites

ναι, αυτό εννοώ. και ρωτώ για το αν είναι συνηθισμένες τέτοιες περιπτώσεις μετά την οικονομική κρίση και αν υπάρχουν στοιχεία για πολύ χαμηλές αποζημιώσεις, προσαρμοσμένες δηλαδή στη σημερινή οικονομία.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.