Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατασκευαστικό ερώτημα: Γήπεδο Α.Ε.Κ.


COSTAS T

Recommended Posts

Γεια σας.

Ενδεχομένως να φανεί σε πολλούς αστείο το θέμα. Όσο όμως κι αν αναζήτησα, σε διάφορες πηγές, μια ικανοποιητική απάντηση δυστυχώς δεν βρήκα.

Νομίζω ότι το φόρουμ μπορεί να ρίξει άπλετο φως σε έναν τομέα που η παραπληροφόρηση καλά κρατεί ( διαφόρων ειδών και μεγέθους συμφέροντα, ο ρόλος των ΜΜΕ κ.ά. ) που σκοπό έχουν να τιθασεύονται διάφορες κοινωνικές ομάδες κρύβοντας τα πραγματικά προβλήματα κάτω από το "χαλί".

Ωστόσο, επειδή η ομάδα είναι μία και δεν αλλάζει ποτέ ( ασχέτως αριθμού πρωταθλημάτων ) η κάθε είδους πληροφορία σχετικά με την κατασκευή του εν λόγω γηπέδου επηρεάζει αναπόφευκτα ευαίσθητες χορδές.

 

Οι απλές πληροφορίες που γνωρίζω είναι οι εξής:

1) Το οικόπεδο ανήκει στο ερασιτεχνικό σωματείο.

2) Μέγεθος εκτάσεως σχεδόν 30 στρέμματα.

3) Εκτός από τον γενικό πολεοδομικό κανονισμό υφίσταται στην περιοχή και κάποια άλλη ιδιαιτερότητα??? για να διατηρηθούν οι γνωστές μικρασιατικές διπλοκατοικίες.

 

Οι ερωτήσεις - απορίες:

1) Για τους αθλητικούς χώρους ισχύει η ίδια Νομοθεσία με τις κατοικίες ( συντελεστής δόμησης, συντελεστής κάλυψης, υψόμετρο ) ή υπάρχει ειδικός κανονισμός που υπερισχύει; Αν υπάρχει ειδικός κανονισμός τότε γιατί χρειάζεται επιπλέον Νόμος που κυρώνει την κατασκευή;

2) Γνωρίζοντας ότι πρόβλημα δεν υπάρχει σχετικά με το πόσο βαθιά εκσκαφή θα γίνει αφού όσο "ανεβαίνουν" οι κερκίδες το πρόβλημα παρουσιάζεται στο πλάτος του οικοπέδου τότε μπορεί να υπάρχει μια εκτίμηση σχετικά με το μέγεθος και εν κατακλείδι πόσο μας παραμυθιάζουν λέγοντας μας ότι θα γίνει γήπεδο 30.000 θέσεων;

3) Τηρώντας την νομιμότητα ( αν μπορεί να κατασκευαστεί κάτι νόμιμο στην Χώρα που κατοικούμε ) τι ακριβώς μπορεί να κατασκευασθεί σε έναν χώρο 30στρ; Νόμιμη κατασκευή, με σεβασμό στους κατοίκους και στο περιβάλλον.

Link to comment
Share on other sites

ΑΕΛΑΡΑ ΡΕΕΕΕΕ

τωρα με τοσα χρεη που εχει το χανουμι γηπεδο δεν προκειται να κανει ουτε στα ονειρα του

Link to comment
Share on other sites

@COSTAS T

Το θέμα που άνοιξες παρουσιάζει μάλλον ιστορικό και όχι τεχνικό-κατασκευαστικό ενδιαφέρον, όπως βάζεις τα ερωτήματά σου.

 

Οι λόγοι είναι ότι αφενός η πολεοδομική νομοθεσία ορίζει τους κανόνες με τους οποίους χαρακτηρίζεται η χρήση και οι όροι δόμησης ενός συγκεκριμένου χώρου σε κάθε σχέδιο πόλης αφετέρου για το συγκεκριμένο χώρο έγιναν δυο προσπάθειες, στην περίοδο προ του 2004, να ρυθμιστεί το θέμα με νομοθετική διάταξη (ασυνήθιστη αλλά όχι σπάνια περίπτωση στην πολεοδομική ιστορία). Πριν από αυτές, βέβαια, έκανε ο Γρανίτσας το ΜΕΓΑΛΟ λάθος, κατά την άποψή μου, να κατεδαφίσει τις υφιστάμενες τότε εγκαταστάσεις, προφανώς, στηριζόμενος σε κυβερνητικές υποσχέσεις αλλά το αποτέλεσμα είναι ότι η ΑΕΚ δεν έχει σήμερα γήπεδο.

 

Και για να ξεκαθαρίσω τις όποιες απορίες, είμαι (γενικά) φίλαθλος, μ' αρέσει ΚΑΙ το ποδόσφαιρο, δεν είμαι οπαδός αυτού του σωματείου και έχω σταματήσει να πηγαίνω σε γήπεδα πριν από χρόνια, όταν ξεκίνησαν τα επεισόδια που δυσφημούν το ποδόσφαιρο.

 

Και οι δύο νομοθετικές ρυθμίσεις ακυρώθηκαν από το ΣτΕ, μετά από προσφυγή του δήμου αλλά και ομάδων κατοίκων, για διάφορους λόγους, δύο εκ των οποίων ήταν α) η κατάληψη τμήματος του παρακείμενου άλσους και β) ο αριθμός των εμπορικών χρήσεων που προέβλεπαν, για το νέο γήπεδο, οι αντίστοιχες ρυθμίσεις.

 

Όπως καταλαβαίνεις, το θέμα ξεφεύγει από τις απλοϊκές ερωτήσεις που έχει βάλει και αφορούν σε μια οποιαδήποτε συνήθη κατασκευή. Η κατασκευή γηπέδου στον ίδιο χώρο πρέπει να ξεπερνάει τη νομολογία που διαμορφώθηκε από το ΣτΕ και ειδικότερα α) να εξασφαλίζει τη σύμφωνη γνώμη αφενός του δήμου αφετέρου της πλειοψηφίας των κατοίκων, β) να μην επηρεάζει το άλσος και γ) να έχει περιορισμένες εμπορικές χρήσεις, όπως, άλλωστε, έχει αποδειχθεί και με την περίπτωση του ΠΑΟ στο Βοτανικό, δηλαδή ... δύσκολη έως αδύνατη υπόθεση.

Link to comment
Share on other sites

sovatzou + shelby + qmd

Τα ίδια αισθήματα φαντάζομαι ότι επιτρέπετε να διατηρώ για την ομάδα που υποστηρίζω.

 

@MAKAP

Εύστοχη τοποθέτηση. "Ιστορικό ενδιαφέρον".

 

Όσο αφορά την περίπτωση Γρανίτσα. Το λάθος πιθανολογώ ότι το εστιάζεις στο γεγονός πως στηρίχτηκε ( σαν μετά Χριστόν προφήτες διαπιστώνουμε βέβαια κακώς ) σε πολιτικές διαβεβαιώσεις και κατεδάφισε το παλιό γήπεδο. Αλήθεια, δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση η κατεδάφιση του παλαιού για να εκδοθεί η νέα άδεια ανέγερσης;

Ή μήπως εννοείς ότι θα έπρεπε να προχωρήσει σε τμηματική κατεδάφιση και κατόπιν σε σταδιακή ανέγερση;

Τεχνικά φαντάζομαι ( μιας και ούτε ένα τούβλο δεν μπορώ να βάλω επάνω στο άλλο ) ότι η τμηματική ανέγερση θα ήταν εφικτή δεδομένου της επιφάνειας που καταλάμβανε περιμετρικά ο στίβος ο οποίος στο νέο γήπεδο δεν θα υπήρχε καθώς και των παρανομιών που "κατά λάθος" αναπόφευκτα θα συνέβαιναν.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος λειτουργώ ως φίλαθλος. Οσονούπω συμπληρώνω 5 χρόνια απουσίας κρατώντας την ανάμνηση μιας μαγικής βραδιάς

. Ως ποδοσφαιρόφιλος έχω παρακολουθήσει πάρα πολλούς αγώνες άλλων ομάδων στα διάφορα Ευρωπαϊκά κύπελλα.

 

Δυστυχώς εκείνο που αντιλαμβάνομαι από τα γραφόμενά σου και που πρωτίστως με ενδιέφερε είναι πως ΝΟΜΙΜΟ γήπεδο δεν γίνεται.

Link to comment
Share on other sites

Στο ιστορικό μέρος του θέματος ,

 

Ο φουκαράς ο Γρανίτσας πόνταρε στην κρατική υποστήριξη η οποία είναι η αλήθεια ότι του δόθηκε : ευνοικά άρθρα σε 3 νόμους και μια ΚΥΑ . . Δεν υπολόγισε 3 γράμματα : ΣτΕ .

 

Μάλιστα ο τελευταίος χρονικά νόμος αδειοδοτούσε κατευθείαν την ανέγερση του γηπέδου.

 

Οπως συμβαίνει συνήθως στην Ελλάδα , μικρές ανθυποομάδες πολιτών μπλοκάρουν για χρόνια η και ακυρώνουν μεγάλα έργα.

 

Η συγκεκριμένη ομάδα πολιτών ήταν 131 άτομα , (οι οποίοι μετά είχαν δυσκολία να βγουν από τα σπίτια τους), και σε καμμία περίπτωση δεν αντιπροσώπευε την πλειοψηφία των κατοίκων., αρκετοί δε από αυτούς δεν ήταν ούτε δημότες της Ν.Φιλαδέλφειας.

 

Ο δε δήμαρχος που προσέφυγε στο ΣτΕ , πριν τις επόμενες εκλογές καταλαβαίνοντας το πόσο εξέφραζε το κοινό αίσθημα τάχθηκε υπέρ του γηπέδου στην αρχική θέση . Φυσικά κανείς δεν τον πήρε στα σοβαρά.

 

Την πέσαν από δίπλα και οι "φορείς", ξέρετε , αυτοί που όταν ψηφιστεί κάτι το οποίο χτίζει τούβλο αντί να φυτεύει θάμνο μόνο αρνητικά βλέπουν και κατακεραυνώνουν λαύροι τους πάντες με βαρύγδουπες εκφράσεις όπως :

 

" Η πρόταση δεν έχει εγκριθεί υπό την έννοια της ένταξης στον τρέχοντα σχεδιασμό (οργανισμός Αθήνας, ΓΠΣ, κλπ)"

" Για την πρόταση δεν έχει εκπονηθεί πλήρης μελέτη επιπτώσεων (χωροταξική, πολεοδομική, κυκλοφοριακή)."

" Η πρόταση εισάγει μια σειρά εντατικών χρήσεων που αμφισβητούμε ότι δεν υπερβαίνουν τις αντοχές της περιοχής " (ΣΕΠΟΧ)

 

"Σωρεύονται αδιακρίτως διοικητικές πράξεις" που "υπό τον μανδύα διατάξεως νόμου είναι σφετερισμός αρμοδιοτήτων της εκτελεστικής εξουσίας από το νομοθετικό σώμα " (Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος) πρόεδρος του είναι ο Δεκλερής τ.πρόεδρος του ΣτΕ ...

 

"δημιουργούν ένα κέντρο υπερτοπικής εμβέλειας με δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή"

"με αποτέλεσμα να αλλοιωθεί η φυσιογνωμία της περιοχής και να επιβαρυνθεί με χρήσεις, οι οποίες δεν είναι απαραίτητες" (TEE)

 

"Η ανθρωπότητα βιώνει μια βάρβαρη προσπάθεια συσσώρευσης κερδών για λίγους. Η χωροταξία δεν είναι τίποτα άλλο από καθρέφτης της".

(εκπρόσπωπος του TEE).

 

Πιστεύω ότι η στήριξη του κόσμου πλην των γνωστών "ενεργών" πολιτών είναι δεδομένη πιστεύω.

 

Ολη η ουσία όμως είναι στο ότι η ΑΕΚ δεν είχε ούτε έχει τα λεφτά για να το κάνει. Οπως δεν τα έχει καμμία ελληνική ομάδα.

Το κράτος δεν δίνει φράγκο. Αρα χρειάζεται τις εμπορικές χρήσεις για να χρηματοδοτηθεί το έργο.(Το ίδιο και για τους ίδιους λόγους προσπάθησε να κάνει και ο Παναθηναικός).

 

Τώρα πως χωρίς λεφτά , σε μικρή έκταση , με χαμηλό ΣΔ και κουτσουρεμένες εμπορικές χρήσεις θα βρεθεί χρηματοδότης για να γίνει γήπεδο μόνο τα μέντιουμ ξέρουν.

 

YΓ. COSTAS T , το νόμιμο είναι μια πολυυυυυυ σχετική έννοια όταν μπλέκεται το ΣτΕ

Link to comment
Share on other sites

Costas T: Από τα λεγόμενα του ΜΑΚΑΡ διαπιστώνω το εξής συμπέρασμα:

 

Γήπεδο η ΑΕΚ στη θέση του παλαιού χωρίς Νομθετική ρύθμιση δεν πρόκειται να φτιάξει.

Τι είδους ρύθμιση, αν θα συμφωνούν όλοι, αν θα βρεθούν "κορμοράνοι" και στη Ν. Φιλαδέλφεια δεν το γνωρίζει κανείς.

 

Πάντως η γνώμη μου είναι ότι τέτοιες εγκαταστάσεις θα πρέπει να κατασκευάζονται εκτός του ιστού της πόλης για πολλούς και διάφορους λόγους.

 

Κι επίσης, θα μπορούσε να είχε πάρει την άδεια κατεδάφισης ταυτόχρονα με την άδεια ανέγερσης.

Link to comment
Share on other sites

Κι επίσης, θα μπορούσε να είχε πάρει την άδεια κατεδάφισης ταυτόχρονα με την άδεια ανέγερσης.

 

Με την παρ.7 του αρθρου 11 του Ν3207/2003 είχε χορηγηθεί η άδεια ανέγερσης με τοπογραφικά , Δ.κάλυψης κλπ.

Link to comment
Share on other sites

Είναι συγκλονιστικά αυτά που μαθαίνω:

 

NΟΜΟΣ 3207/2003 ΦΕΚ 302/Α/ 24.12.2003

 

Ρύθμιση θεμάτων Ολυμπιακής Προετοιμασίας και άλλες διατάξεις.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

..................

 

Άρθρο 11

.........

7. Εγκρίνεται η θέση και η διάταξη των εγκαταστάσεων του νέου Αθλητικού και Πολυλειτουργικού Κέντρου του σωματείου, όπως απεικονίζονται σε τοπογραφικό διάγραμμα κλίμακας 1:500 και σε διάγραμμα κάλυψης 1:500, που θεωρήθηκαν από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Οικοδομικών και Κτιριοδομικών Κανονισμών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων και δημοσιεύονται σε φωτοσμίκρυνση με τον παρόντα νόμο στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η παρούσα έγκριση επέχει θέση οικοδομικής άδειας για την εκτέλεση των εργασιών ανέγερσης των εγκαταστάσεων του Αθλητικού και Πολυλειτουργικού Κέντρου του σωματείου και άδειας επέμβασης και κοπής 55 δένδρων ή οποιασδήποτε άλλης κατά περίπτωση απαιτούμενης από την ισχύουσα νομοθεσία άδειας, όπως όλα τα παραπάνω απεικονίζονται στο ως άνω διάγραμμα κάλυψης, το οποίο συνδημοσιεύεται με τον παρόντα νόμο στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου κατατίθενται στη Διεύθυνση Οικοδομικών και Κτιριοδομικών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων: α) όλες οι μελέτες που απαιτούνται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας και σύμφωνα με τους ανωτέρω ειδικούς όρους και περιορισμούς δόμησης, καθώς και σύμφωνα με το παραπάνω διάγραμμα κάλυψης, συνοδευόμενες από το σχέδιο ασφάλειας και υγείας και το φάκελο ασφάλειας και υγείας που προβλέπεται από τις διατάξεις του Π.Δ. 305/1996 (ΦΕΚ 212 Α'), β) οι δηλώσεις ανάθεσης και ανάληψης της επίβλεψης για τις εργασίες που θα εκτελεσθούν, συνοδευόμενες από τα αποδεικτικά είσπραξης της αμοιβής των μηχανικών και της καταβολής των πάσης φύσεως τελών υπέρ του Δημοσίου, των Ο.Τ.Α. α' βαθμού, Ν.Π.Δ.Δ. ή τρίτων, όπως προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.