Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χτίσιμο σε υπάρχουσα κατοικια χωρίς θεμέλια


Recommended Posts

Καλημέρα στο forum.

Είμαι άσχετος με τον κλάδο των κατασκευών και ενδιαφέρομαι να χτίσω ΄την πρώτη μου κατοικία.Οι γονείς μου έχουν μια μονοκατοικία (περίπου 75 τμ) που χτίστικε πρίν 30 χρόνια παράνομα (νύχτα χτιζότανε και κομάτι-κομάτι).Κατόπιν με την επέκταση της πόλης μου (πρόκειτε για κύρια κατοικία και όχι εξοχική) βρέθηκε να είναι σε πολύ καλό σημείο της πόλης και ενδιαφέρομαι να χτίσω από πάνω.Το πρόβλημα είναι πώς δεν υπάρχουν θεμέλια ούτε τοίχοι ενισχυμένοι (και η ταράτσα χάλια είναι ).Δέν θέλω να πειράξω την υπάρχουσα κατοικία διότι αυτή τη στιγμή οι δικοί μου με μονώσεις και συχνές ανακαινίσεις κατάφεραν να έχουν το σπίτι που πραγματικά τους βολεύει. Εγώ σκέφτομε με εξωτερική σκάλα να σηκώσω κάτι από επάνω (περίπου 120 τμ) και πέτυχα στο ιντερνετ κάτι σχετικά με κατασκευή σπιτιού με μεταλικές κολόνες χωρίς να πειράξω καθόλου την υπαρχουσα κατοικία(http://www.kanospiti.gr/sitemap/προκατασκευασμενασπιτια/προσθήκηΟρόφου.html ). Ξέρει κανείς κάτι σχετικό με αυτές τις κατασκευές ή έχει κανείς εμπειρία από παρόμοια περίπτωση ή καμια ιδέα πως μπορώ να το κάνω χωρίς να ξεφεύγω στο κόστος ? Ευχαριστώ εκ των προτέρων.:rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Μια τετοια περιπτωση, προϋποθετει υποστυλωματα τα οποια θα εδραζονται στο εδαφος (και οχι σε υποκειμενα), με νεα θεμελίωση.

 

Το κοστος, είναι λίγο μεγαλύτερο απο την κλασσικη προσθήκη σε υπάρχοντα όροφο που μπορει να φέρει κι άλλον ένα, αλλά λίγο μικρότερο από την κατασκευή μιας αντίστοιχης νεας ισογείου κατοικίας.

 

Ο δε σκελετος -ανωδοκης και θεμελιωσης- δεν μπορει να ειναι και ο,τι καλυτερο, αφου τα κατακορυφα στοιχεια αλλα και αυτα της θεμελιωσης, μοιραια θα ειναι μονο περιμετρικα.

Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχάς είναι απαραίτητο (και προφανές) να συμβουλευτείτε κάποιον μηχανικό που θα επισκεφτεί και το χώρο ώστε να σας δώσει εμπεριστατωμένη άποψη. Λίγο πολύ όλοι οι μηχανικοί που ασχολούνται με ιδιωτικά έργα έχουν αντιμετωπίσει παρόμοιες καταστάσεις καθώς δεν είναι τόσο ασυνήθιστες.

Link to comment
Share on other sites

Με αφορμή το ερώτημα του αγαπητού gdlx θα διατυπώσω τον προβληματισμό μου γιατί στην πορεία μου το αντιμετώπισα συχνά.

Όταν κτίζουμε ένα σπίτι ο ιδιοκτήτης συνήθως λαμβάνει υπόψη μόνο το κόστος κατασκευής. Κανείς δεν ρωτά πόση θα είναι η αξία που θα έχει το προϊόν που θα παραλάβει.

Δηλαδή (και αναφερόμενος στην περίπτωση του gdlx) :

Έχουμε ένα σπίτι 75 μ2 σε καλή περιοχή το οποίο όμως λόγω τρόπου κατασκευής (αυθαίρετο, κτίζεται κομμάτι κομμάτι, αλλεπάλληλες επισκευές, μονώσεις κλπ.) έχει κοστίσει δυσανάλογα πολύ σε σχέση με την σημερινή του αξία και μάλλον (παρόλο που βολεύει τους σημερινούς ιδιοκτήτες του) δεν είναι και ότι καλύτερο αρχιτεκτονικά. Η διατήρησή του επιβάλλει αρχιτεκτονικούς και στατικούς περιορισμούς στην προσθήκη του ορόφου που έχουν σαν αποτέλεσμα αύξηση του κόστους κατασκευής και σοβαρή μείωση στις επιλογές μας.

Τι κάνουμε λοιπόν; Διατηρούμε το υπάρχον και κάνουμε προσθήκη ή προχωρούμε σε κατεδάφιση και ανακατασκευή;

Το σωστό είναι να γίνει λεπτομερής ανάλυση του κόστους των δύο περιπτώσεων και αφού συνυπολογιστεί και η αξία του τελικού κτίσματος να επιλεγεί η πλέον συμφέρουσα λύση.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων συστήνω κατεδάφιση και ανακατασκευή. Βέβαια επειδή δεν έχω γνώση όλων των δεδομένων της συγκεκριμμένης περίπτωσης δεν μπορώ να πω στο ίδιο και στον gdlx.

Θα είχε όμως ενδιαφέρον να ακούσουμε τι έχουν να πουν και οι άλλοι συνάδελφοι.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Είναι ακριβώς όπως τα λες συνάδελφε arcgeo, θέλει συνυπολογισμό όλων των παραμέτρων και στο τέλος ...γκρέμισμα. 9 στις 10 περιπτώσεις που το ψάξαμε με πελάτες εκεί καταλήξαμε.

Link to comment
Share on other sites

Είναι ακριβώς όπως τα λες συνάδελφε arcgeo, θέλει συνυπολογισμό όλων των παραμέτρων και στο τέλος ...γκρέμισμα. 9 στις 10 περιπτώσεις που το ψάξαμε με πελάτες εκεί καταλήξαμε.

 

Απογοητευτικό.........9 στις 10.

Εγώ είχα την εικόνα πως πλέον ότι σκεφτεί κανείς μπορεί να γίνει , και εάν σκεφτούμε πως οι προκατασκευασμένες οικίες είναι πολύ διαδεδομένες στο εξωτερικό , έλεγα πως με 120.000 ευρώ περίπου θα μπορούσα να έχω μια τέτοια και εάς είναι πάνω από τους γονείς μου (για να πάρω διαμέρισμα στα ίδια τετραγωνικά και σε χειρότερη περιοχή θα χρειαζόμουν 200.000 ευρώ στη πόλη μου).

Όπως και να έχει ευχαριστώ πολύ για την εικόνα και εάν κανένας ξέρει τίποτε παραπάνω καλοδεχούμενο.

Link to comment
Share on other sites

και πέτυχα στο ιντερνετ κάτι σχετικά με κατασκευή σπιτιού με μεταλικές κολόνες χωρίς να πειράξω καθόλου την υπαρχουσα κατοικία(http://www.kanospiti.gr/sitemap/προκ...ήκηΟρόφου.html ).

 

έχει και σεξσιον ουρανοξύστης

Link to comment
Share on other sites

Και 70% έκπτωση στο κόστος αδείας από αρχιτέκτονα με 30 χρόνια εμπειρία!!!!

 

http://www.kanospiti.gr/

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.