AlexisPap Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 20 , 2011 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 20 , 2011 Βασικά, κάνε μία εδαφοτεχνική... "Τρύπα" μέχρι τα 15m για να μάθεις την -ενδεχόμενη- διαστρωμάτωση που μπορεί να σε επηρεάζει... Μόλις έχεις C, φ, θα κάνεις τους ελέγχους και θα βεβαιωθείς για το αν υπάρχει κίνδυνος ή όχι...
agrafiot Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 20 , 2011 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 20 , 2011 Έτσι όπως τα λέει ο Αλέξης. Η εδαφοτεχνική μελέτη θα σου δώσει συντελεστές ασφαλείας σε φόρτιση απλή και με σεισμό. Η εδαφοτεχνική θα ελέγξει local failure (κάτω από την θεμελίωση σού) αλλά και global failure (γενικότερη αστάθεια του πρανούς). Έχω αντιμετωπίσει παρόμοια περίπτωση σε έδραση πισίνας σε φρύδι πρανούς σαθρού σχιστόλιθου. Ο πελάτης επέμενε ότι "έλα μωρέ, μια πισίνα είναι, τί βάρος έχει?". Κάνω εδαφοτεχνική και ο συντελεστής ασφαλείας του πρανούς σε φόρτιση με σεισμό βγάινει 0.97 σε περιοχή ζώνης ΙΙ. Απαράδεκτο. Ελέγχω με μικροπασσάλους και βγαίνει 1.30. Θεμελιώσα λοιπόν την πισίνα σε μικροπασσάλους σε βάθος 10μ. Οπωσδήποτε κάνε εδαφοτεχνική μελέτη με έμπειρο γραφείο να κοιμάσαι τα βράδυα.
ilias Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 20 , 2011 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 20 , 2011 Οπωσδήποτε κάνε εδαφοτεχνική μελέτη με έμπειρο γραφείο να κοιμάσαι τα βράδυα. Αυτό και πάλι αυτό να προσέξεις!!! Μην τσιγκουνευτείς καθότι η εδαφοτεχνική θα καθορίσει την εξέλιξη του έργου σου.
noutsaki Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 20 , 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 20 , 2011 γεωτεχνική δεν θα γίνει και την δουλειά θα την χάσω...(όχι από τοποθέτηση δική μου προφανώς.) σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις- είναι παρήγορο έστω το γεγονός ότι δεν κινούμαι προς λάθος κατεύθυνση.
terry Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 20 , 2011 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 20 , 2011 και την δουλειά θα την χάσω Αντιλαμβανομαι πολυ καλα τους λογους... Τουλαχιστον θα εισαι ησυχος οτι ακολουθησες τη σωστη οδο, οπως ακριβως εγραψες..
AlexisPap Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 20 , 2011 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 20 , 2011 ...την δουλειά θα την χάσω... Πριν χάσεις την δουλειά και πριν θέσεις το θέμα στον εργοδότη, κάνε έναν έλεγχο με τυπικές τιμές Φ, C. Με το χέρι (excel) είναι υπόθεση μίας ώρας. Επίσης, μάθε το ιστορικό της περιοχής, δες έναν γεωλογικό χάρτη, δες άλλα μεγάλα πρανή που μπορεί να υπάρχουν στην περιοχή (πχ οδοποιίας).
terry Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 20 , 2011 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 20 , 2011 Αλεξη ειναι καθαρα για "προσωπικους" λογους ο ελεγχος που αναφερεις.. Δεν μπορει σε επιπεδο μελετης και κατασκευης να στηριχτεις σε αυτα... Εγω καταλαβαινω οτι αν ο συναδελφος πει στον ιδοκτητη οτι ΠΡΕΠΕΙ να δωσεις και τοσα Ευρω για να κοιμασαι ησυχος θα βρεθει ενας αλλος που θα του πει "ελα μωρε τωρα γεωτεχνικες, αυτοι οι νεοι νομιχουν οτι ειναι στο πολυτεχνειο ακομα, επεσε κανενα σπιτι τοσα χρονια??" και θα παρει τη δουλεια...
AlexisPap Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 20 , 2011 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 20 , 2011 Και το να χάσει την δουλειά, προσωπικός λόγος είναι... Αν με τυπικές (συντηρητικές) τιμές βγάζει ικανοποιητικό συντελεστή ασφάλειας, θα κινηθεί διαφορετικά. Ούτως ή άλλως, ακόμη κι αν ζητήσει εδαφοτεχνική, δεν θα λάβει πλήρη έρευνα. Αυτό που θα λάβει δεν θα έχει στάθμη υπόγειου νερού σε όλο το έτος, πιθανή κίνηση του νερού, αντοχές κορεσμένου εδάφους (πχ μετά από παρατεταμένες βροχοπτώσεις). Δηλαδή, και η "επίσημη" γεωτεχνική δεν διασφαλίζει πλήρως την ασφάλεια της κατασκευής, απλά εξασφαλίζει ότι δεν θα γίνει χοντρή πατάτα (δηλαδή μικρός συντελεστής ασφαλείας για στεγνό πρανές). 2
ilias Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 20 , 2011 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 20 , 2011 Αυτό που λέει ο Αλέξης έχει βάση. Εγώ δεν θα έλεγα να κάνεις έλεγχο με τυπικές τιμές, αλλά με υποεκτιμημένες τιμές για να δεις με πιο ασφάλεια τι γίνεται. Αν είσαι σε καλή κατάσταση με υποεκτιμημένες τιμές νομίζω και γω ότι ίσως θα μπορείς να κινηθείς με άλλο τρόπο. Δεν είναι εποχή ρε παιδιά να χάνουμε δουλειές!
agrafiot Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 20 , 2011 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 20 , 2011 Ναι συνάδελφοι..αλλά με την λογική αυτή μπορούμε να πούμε και το εξής: Ο φίλος μας θα κάνει την "προσωπική εκτίμηση" αποφέυγοντας την εδαφοτεχνική, προτείνοντας παράλληλα ένα σύστημα αποστράγγισης και έναν τοίχο αντιστήριξης-βαρύτητας ή αγκύρια ή εξυγίανσης πρανούς. Και ποιός του λέει ότι δεν θα βρεθεί ο επόμενος πονηρίδης που και αυτά τα θεωρεί υπερβολικά και απλά λέει στον πελάτη ότι είναι ok να θεμελιώσει στο φρύδι χωρίς πολλά πολλά.? Γνώμη μου ότι δεν πρέπει να κάνουμε εκπτώσεις στην επιστήμη και στην διαίσθηση μας. Ο συνάδελφος είναι προβληματισμένος, αλλιώς δεν θα έγραφε εδώ το θέμα του. Προτιμώ να χάσω μια δουλειά παρά να μου ξημερώσει καμιά "Κηφισιά"..
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα