mitsus Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8 , 2011 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8 , 2011 Συγνώμη αν έχει ξανατεθεί αντίστοιχο θέμα. Θέλω να κάνω χάραξη ορίων οικοπέδου βασει της πράξης εφαρμογής. Ίδρυσα στη περιοχή ένα σημείο που λύνω με hepos (δυστυχώς με vrs, ειμαι πολύ μακριά από base). Αν λύσω το σημείο (που θα το κάνω σήμερα) και από 2 τριγωνομετρικά: α) των οποίων οι πλάκες λείπουν β) οι ακρίβεια θέσης τους είναι εξ ορισμού μικρή λόγω της παλαιότητας μετρήσεων (άλλες εποχές και όργανα) Είμαι 1000% βέβαιος πως θα έχω απόκλιση και μάλιστα μεγάλη. Ερώτηση Α: Ποία λύση αποδέχομαι? Το συγχρονο hepos με το σφάλμα της vrs ή το αρχαίο τριγωνομετρικό?. Ερώτηση Β: Όταν γίνεται η κτηματοκράφηση, δεν ιδρύεται και ένα δίκτυο πολυγωνομετρικών και άλλων σημείων ώστε να μπορώ να εξαρτηθώ από αυτά? Αυτά τα δεδομένα υπάρχον εν γένει στους δήμους? Για να το μπερδέψω ακόμη περισσότερο , έστω ότι συνορθώνω 100 μετρήσεις hepos με διπλόσυχνα κτλ, βρίσκω δηλαδή ΕΣΤΩ την πραγματική θέση σε ΕΓΣΑ87. Και επίσης έστω ότι συνορθώνω από 3-4 τριγωνομετρικά ΓΥΣ. Ποία λύση είναι η αποδεκτή? Τι λέτε? Ευχαριστώ, Δημηρης
proteas Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8 , 2011 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8 , 2011 ένας συνάδελφος τοπογράφος θα σε κατατοπίσει ορθότερα. κατά την άποψή μου καλύτερα να βασιστείς στα τριγωνομετρικά της ΓΥΣ, όπως ανέφερες συνόρθωση από 4. τώρα βέβαια εξαρτάται και την έκταση που θες να χαράξεις (σε μια έκταση 20 στρ δεν είναι τραγικό να χάσεις μερικά εκατοστά σε μια μέτρηση - μερικά ε
xktop Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8 , 2011 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8 , 2011 Το θέμα έχει συζητηθεί εκτενώς και έχει και κάποια "σκοτεινά" σημεία που θα σου αναφέρω. Η γνώμη μου είναι η εξής: 1) Όχι χάραξη με HEPOS. 2) Σε τι σύστημα συντεταγμένων είναι η Πράξη Εφαρμογής σου; Σε ΕΓΣΑ87 ή Τριών Μοιρών; Αν είναι σε ΕΓΣΑ87 προέκυψε από μετασχηματισμό 3 μοιρών με την βοήθεια του CoordGR; Αν ναι, πρόσεχε για στροφές-μεταθέσεις. 3) Ζήτα να σου δώσουν τριγωνομετρικά της Π.Ε. 4) Η συνόρθωση από 3-4 ΓΥΣ κατ'εμέ είναι ,σήμερα που μιλάμε ,αποδεκτή. Αντίθετα το HEPOS όχι. Επίσης, έχω και γω στην ταράτσα μου ιδρύσει σημείο από συνόρθωση 3 ΓΥΣ. Αλλά η λύση που έδινε και η κάθε βάση ξεχωριστά πχ ταράτσα-ΓΥΣ1, ταράτσα-ΓΥΣ2, κτλ, είχαν απόκλιση 1,5cm μέγιστο και αυτό διότι τα τριγωνομετρικά ανήκαν στην ίδια περιοχή. Οπότε, αν θες χάραξη-αποτύπωση σε διαφορετική περιοχή , να εξαρτάσαι από τα κοντινά ΓΥΣ. Ελπίζω να μην σε μπέρδεψα.
giorgosv Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8 , 2011 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8 , 2011 Ψάξε βρές τριγωνομετρικά ή/και στάσεις της μελέτης πράξης εφαρμογής και εξαρτήσου απο κεί. Αν κάνεις μεγάλη όδευση φρόντισε να είναι εξαρτημένη και απο τα δύο άκρα. Γενικά στις πράξεις εφαρμογής πρέπει να χρησιμοποιείς δεδομένα της μελέτης διαφορετικά θα έχεις μεγάλες αποκλίσεις.
Kane Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8 , 2011 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8 , 2011 Συμφωνώ με τον giorgosv. Αρχικά θα απευθυνθείς στην τεχνική υπηρεσία,ώστε να πάρεις το τεύχος της πολυγωνομετρίας,εξαρτήσεων κτλ. Οσο παλιά και να είναι η πράξη εφαρμογής (συνήθως σε ΤΜ3) δε μπορεί,κάποια στοιχεία θα έχουν διασωθεί. Υπομονή και ψάξιμο.
agior Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8 , 2011 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8 , 2011 Κάνεις ότι - σωστά - συνιστούν οι προλαλήσαντες. Πάρε στοιχεία και για τα γειτονικά ΟΤ. Ξεχνάς βάθρα ΓΥΣ κλπ (μόνο ο κόπος που θα γλυτώσεις, φτάνει). Εξαίρεση αν είσαι δίπλα τους. Αποτυπώνεις μερικές νέες στάσεις που οφείλεις να ιδρύσεις, αποτυπώνεις τα χαρακτηριστικά σημεία που υπάρχουν στο τετράγωνο και στα γειτονικά ΟΤ. Να απλωθείς αρκετά αν έχεις χαμηλή πυκνότητα κατασκευών. Αν έχεις αποτυπώσει σε εξαρτημένο, μετασχηματίζεις (CoordGR πχ) την αποτύπωση σε ΤΜ3 (θα μπορούσες και αυθαίρετο αλλά γλυτώνεις κακοτοπιές με την εξάρτηση). Δεν έχει μεγάλη σημασία η ακρίβεια στη φάση αυτή. Στη συνέχεια ραπορτάρεις πάνω στην αποτύπωση τα επίσημα στοιχεία που έχεις ήδη πάρει από το Πολεοδομικό Γραφείο. Κορυφές τετραγώνων, όρια ιδιοκτησιών, στάσεις. "Κουνάς/στρέφεις" μόνο τα αποτυπωθέντα (τα έχεις block) μέχρι να ταιριάξουν με τα στοιχεία της Πράξης κατά το βέλτιστο δυνατό. Σημειώνεις τις νέες συντεταγμένες των στάσεων που ίδρυσες. Ξαναβγαίνεις έξω και στήνεις το base station σε μια στάση σου. Με το rover ανα χείρας ψαρεύεις (κάνεις stake-out) τις στάσεις ή τα τριγωνομετρικά της Μελέτης της ΠΕ. Δε μπορεί, όλο και κάποια θα ανακαλύψεις. Σου χρειάζονται τουλάχιστον δυο, με τρεις είσαι βασιλιάς. Τέλος, κάνεις τοπικό μετασχηματισμό (localization), βλέπεις τα υπόλοιπα (residuals) και η κλίμακα αν είναι σε ανεκτά επίπεδα και κάνεις stake-out τα ζητούμενα. Μετά άντε ζήτα 150 ευρώ για όλα αυτά... 1
Kane Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8 , 2011 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8 , 2011 Στέκομαι συνάδελφε στο τελευταίο κομμάτι,αν και δεν ειναι του παρόντος. Δυστυχώς όταν πηγαίνεις κάπου για 1η δουλειά (μιάς και ως γνωστών,σπανίως αρνείσαι δουλειά) αυτή δεν "πληρώνεται" ποτέ. Μιλάμε για την περίπτωση που δεν έχεις τπτ απο στοιχεία, και αναγκάζεσαι για να σαι σωστός να κάνεις ότι ανέφερες πιο πάνω ή/και περισσότερα.
DIMITRIS80 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8 , 2011 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8 , 2011 Συνάδελφε mitsus, μην ξεχάσεις πέραν του θεωρητικού κομματιού για το οποίο σε κατατόπισαν πληρέστατα οι συνάδελφοι παραπάνω, να εξετάσεις και το πρακτικό κομμάτι. Κοινώς να δεις πως έχουν υλοποιήσει οι όμοροι και γενικά οι ιδιοκτήτες στην περιοχή σου. Μερικές φορές πρέπει να "σεβαστείς" να σφάλματα που έχουν γίνει.. Σε κάθε περίπτωση, κάνε αναζήτηση στα θέματα, υπάρχουν πολλές αναφορές που αφορούν ακριβώς το θέμα που σε ενδιαφέρει.
dimamp Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9 , 2011 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9 , 2011 Αγαπητοί Ο συνάδελφος agior έκανε ένα πολύ καλό review της όλης κατάσταης. Θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο μεταξύ παλιών και νέων μετρήσεων στο HEPOS. Το HEPOS σου δίνει μία ακρίβεια 8.3 cm κατά το μετασχηματισμό σε ΕΓΣΑ87 σε όλη τη χώρα. Π.χ στην Αττική αυτή η ακρίβεια είναι ορισμένα εματοστά. Επομένως κάτι νέο (HEPOS) για τις ανάγκες κτηματογράφησης είναι υποχρεωμένο να σου δίνει κάτι παλιο και ξεπερασμένο (ΕΓΣΑ87). Παρόλα αυτά αν δουλεέις στο παλιό ελληνικό datum (ΤΜ3, ΗΑΤΤ στρατού) ο τοπικός μετασχηματισμός (καλύτερα 2-Δ) είναι αναποόφευκτος αν επιζητάς ακρίβεια ορισμένων εκατοστών. Αν μιλάμε για διανομές, τότε πρέπει να ελέγξεις την υφιστάμενη κατάσταση γιατί στην ουσία οι συντεταγμένες των διανομών στην πλειονότητα των περιπτώσεων, είναι εσφαλμένες...
mitsus Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9 , 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9 , 2011 Σας ευχαριστώ Ευτυχώς η μελέτη είναι σε Hatt, άρα μετατροπή με τα πολυώνυμα και δουλεύω σε ΕΓΣΑ. Ιδρύω σημείο-α σε ΕΓΣΑ87 και χαράσω... Το πόσο σωστά θα έχω ιδρύσει το σημείο αυτό, είναι το όλο ζήτημα... α) Θα εξαρτηθεί από τριγωνομετρικά ΓΥΣ με το σφάλμα των τριγωνομετρικών (απουσία πλακών, κουνημένα ίσως... μικρομετακινησεις με τα χρόνια, a priori ακρίβειά τους - ενημέρωση τους β) Θα εξαρτηθεί από τοπικό τριγωνομετρικό μελέτης που δε ξέρω τι ακρίβειας είναι γ) Θα εξαρτηθεί μέσω Hepos σε ΕΓΣΑ87 Με ποιά μέθοδο είμαι καλυμένος νομικά? Υπόψιν, δεν έχουν υλοποιηθεί ούτε αξονοδιασταυρώσεις, ούτε όρια ΟΤ, ούτε τίποτα τριγύρω. Έστω ότι βρίσκω τριγωνομετρικά της κτηματογράφισης (που δε το νομίζω). Πώς είμαι καλύμένος να κάνω χάραξη από αυτά ενώ έχουν περάσει 10 χρόνια, δε θα πρέπει να ελέγξω και αυτών τις συντεταγμένες? .... Και εν τέλει τι θα γίνεται , θα αρχίσω να τσεκάρω τριγωνομετρικά ΓΥΣ, τριγωνομετρικά μελέτης κτλ.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα