Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Δημοσιεύω εδώ γιατί κάποιοι συνάδελφοι έχουν θίξει το θέμα (π.χ. An_Archi στα #456 και #634)

Μετά από αρκετές ώρες μελέτης του νόμου, των παραδειγμάτων, των οδηγιών κ.λπ. αλλά και των threads “Πώς θα τακτοποιούνται τα αυθαίρετα» και «Υπολογισμός προστίμου αυθαιρέτου» χρειάζομαι ασπιρίνη (είτε μία για τον πονοκέφαλο είτε πολλές για να αυτοκτονήσω). Σαφείς οδηγίες δεν υπάρχουν πουθενά και δύο βασικά ερωτήματα παραμένουν:

- Δηλώνουμε μόνο την αυθαιρεσία που θέλει ο πελάτης ή ελέγχουμε όλη την ιδιοκτησία και του εξηγούμε ότι πρέπει να τα δηλώνουμε όλα ; (π.χ δημοσίευση #892 – σελίδα 90)

- Το αν υπάρχει παράβαση το αποφασίζουμε συγκρίνοντας με τους όρους δόμησης που ίσχυαν κατά την κατασκευή ή με αυτούς που ισχύουν τώρα ;

 

Στο θέμα που με απασχολεί: Υπάρχουν σπίτια που έχουν χτιστεί σε περιοχές εκτός σχεδίου «με άδεια λυομένου». Με ψάξιμο (και μέσα στο michanikos.gr) βρήκα ότι αυτές οι άδειες βγήκαν με βάση δύο Βασιλικά Διατάγματα της δικτατορίας:

- Το πρώτο βρίσκεται στο ΦΕΚ Δ’101 του 1967, ονομάζεται «Περί εγκαταστάσεων προς παραθερισμόν» και επιτρέπει λυόμενα έως 50 τ.μ. , με καλυμένες βεράντες έως 20 τ.μ. , σε οικόπεδα ή εντός σχεδίου ή εντός μίας ζώνης πλάτους 500 μ. γύρω από οικισμούς. Δεν αναφέρει κανένα περιορισμό για το εμβαδόν του οικοπέδου.

- Το δεύτερο βρίσκεται στο ΦΕΚ Δ’259 του 1972, ονομάζεται «Περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως του από 7.8.1967 Β. Δ/τος «Περί εγκαταστάσεως προς παραθερισμόν»», έχει ημερομηνία 23-9-1972 και επιτρέπει λυόμενα από 50 έως 80 τ.μ. , με καλυμένες βεράντες έως 20 τ.μ. , σε οικόπεδα ή εντός σχεδίου (ελάχιστο εμβαδόν οικοπέδου 1.000 τ.μ.) ή εντός μίας ζώνης πλάτους 500 μ. γύρω από παραθεριστικούς οικισμούς (ελάχιστο εμβαδόν οικοπέδου 1.500 τ.μ.), ή οπουδήποτε αλλού (ελάχιστο εμβαδόν οικοπέδου 2.000 τ.μ.).

- Τα Β.Δ. καταργήθηκαν με το Π.Δ. «Καθορισμός όρων και περιορισμών δόμησης για εγκατάσταση λυομένων κατοικιών με προκατασκευασμένα στοιχεία» της 29/8/1996 (ΦΕΚ Δ’1032/1996).

Υποψήφιος πελάτης μου φέρνει την εξής κατάσταση:

Αγόρασε λυόμενο 80 τ.μ. σε οικόπεδο περίπου 350 τ.μ. εντός της ζώνης των 500 μ. από οικισμό. Με τα χαρτιά της αγοραπωλησίας, του έδωσαν ένα τοπογραφικό του αρχικού ιδιοκτήτη της περιοχής, εποχής μετά το 1972, που δείχνει γεωτεμάχιο περίπου 3.000 τ.μ., σημειώνει την απόσταση των 500 μ. από οικισμό και αναφέρει «Όροι Δόμησης – Διάταγμα 23-9-72 – Ε=2.000 (λάθος) – Σ Π.Ε. 2,50μ (μάλλον Σύστημα Πανταχόθεν Ελεύθερο αποστάσεις 2,50μ) κ.λπ κ.λπ. Με ΑΥΤΟ το τοπογραφικό, ο αρχικός ιδιοκτήτης της γης έβγαλε το 1979 την οικοδομική άδεια του λυομένου. Αυτό φαίνεται στο σκαρίφημα της αδείας (φαίνονται διαστάσεις και το χαρακτηριστικό σχήμα «ανάποδου Γ» του μεγάλου γεωτεμαχίου). Κατασκευαστής ξεκίνησε το λυόμενο και το αγόρασε σε ημιτελή κατάσταση από τον ιδιοκτήτη της γης μαζί με το τετράπλευρο τμήμα του αρχικού γεωτεμαχίου με εμβαδόν 350 τ.μ. Έκαναν δηλαδή κατάτμηση, έκοψαν το κοματάκι γης που είχε επάνω το σπίτι και έκαναν αγοραπωλησία (συμβολαιογράφοι, υποθηκοφυλακεία – με τα όλα της). Το οικόπεδο αυτό με το ημιτελές σπίτι το πούλησε ο κατασκευαστής στον πελάτη μου, ο οποίος το τελείωσε και έφερε το 1982 την Πολεοδομία, η οποία το ήλεγξε και του σφράγισε την άδεια για περαίωση εργασιών (τα χαρτιά τα έχει). Το συμβόλαιο με το οποίο ο πελάτης μου αγόρασε το σπίτι έχει συνημμένο τοπογραφικό με το οικόπεδο των 350 τ.μ., αναφέρει την οικοδομική άδεια και αναφέρει ότι η άδεια εκδόθηκε με το μικρό τοπογραφικό (ΨΕΥΔΕΣ! – ο συμβολαιογράφος πώς το έκανε αυτό ? )

Μέσα στη βάση (ωπλισμένο σκυρόδεμα) πάνω στην οποία «πατάει» το σπίτι (η οποία σύμφωνα με τα Β. Διατάγματα μπορούσε να προεξέχει 1 μ. από το έδαφος) ο κατασκευαστής δημιούργησε υπόγειο 35 τ.μ. που δε φαίνεται πουθενά στην άδεια. Ο πελάτης μου το χρησιμοποιεί ως αποθήκη, φώναξε τη ΔΕΗ και του το μέτρησε και συμπεριλήφθηκε στο λογαριασμό της ΔΕΗ και πληρώνει δημοτικά τέλη, το δηλώνει στο Ε9 και πληρώνει φόρους και το δήλωσε και στο κτηματολόγιο. Τώρα θέλει να το τακτοποιήσει κιόλας. Είδα εγώ το σπίτι σε οικόπεδο 350 τ.μ. αντί του ελαχίστου 1.500 τ.μ. που λέει το Β.Δ του ‘72 και κόλησα.

ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΤΟ ΣΚΑΛΙΖΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΓΕΙΟΥ Ή ΜΟΛΙΣ ΤΟ ΔΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΘΑ ΤΟΥ ΒΓΑΛΟΥΝ ΟΛΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ ?

Σημειωτέον ότι στο Google Earth, όλα τα χτισμένα εκτός σχεδίου της περιοχής (βρίσκεται στην Ανατολική Αττική) είναι μια σταλιά οικοπεδάκια – κανένα δεν είναι μεγαλύτερο από του πελάτη μου – και τα σπίτια τα κόβω για αρκετά μεγάλα. Πώς έχουν γίνει όλα αυτά σε τόσο μικρά οικόπεδα ?

  • Απαντήσεις 2k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε
Συνάδελφοι καλημέρα και από μένα! Στο άρθρο 26, παρ. 3 του περιβόητου νόμου αναφέρει:

"3.Δεν λαμβάνεται υπόψη ο μειωτικός συντελεστής

της κύριας και μοναδικής κατοικίας, σύμφωνα με το πα-

ράρτημα του παρόντος, εφόσον ο ιδιοκτήτης ή ο σύζυ-

γος ή οποιοδήποτε από τα ανήλικα τέκνα αυτού έχει δι-

καίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε

κατοικία ή σε ιδανικό μερίδιο αυτής που πληροί τις στε-

γαστικές ανάγκες της οικογένειάς του ή δικαίωμα πλή-

ρους κυριότητας σε οικόπεδο οικοδομήσιμο ή σε ιδανικό

μερίδιο οικοπέδου στο οποίο αντιστοιχεί εμβαδόν κτί-

σματος που πληροί τις στεγαστικές του ανάγκες και βρί-

σκονται σε δημοτικό ή κοινοτικό διαμέρισμα με πληθυ-

σμό άνω των τριών χιλιάδων (3.000). Θεωρείται ότι πλη-

ρούνται οι στεγαστικές ανάγκες, εφόσον το άθροισμα

της συνολικής επιφάνειας που τους αντιστοιχεί υπερβαί-

νει τα εβδομήντα (70) τ.μ.. Η επιφάνεια αυτή προσαυξά-

νεται κατά τριάντα (30) τ.μ. για μέχρι δύο τέκνα και κατά

είκοσι (20) τ.μ. για πάνω από δύο τέκνα, που βαρύνουν

τον υπόχρεο ή τον άλλο σύζυγο."

Μήπως μπορεί κάποιος να μου ξεκαθαρίσει αν ισχύει ο μειωτικός της μοναδικής και κύριας όταν υπάρχει συνιδιοκτησία συζύγων με τον έναν να το έχει ως μοναδική και κύρια, αλλά ο άλλος να έχει σε άλλη κατοικία υψηλή κυριότητα εξ αδιαιρέτου έτσι ώστε να του αναλογούν μόνο 25 τ.μ.. Πήρα τηλ στο ΤΕΕ αλλά δεν έβγαλα άκρη!

 

 

Έτσι κι αλλιώς, ΜΟΝΟ για τα ακίνητα στα οποία έχεις ποσοστό στην πλήρη κυριότητα ή την επικαρπία ή το δικαίωμα οίκησης γίνονται οι παραπάνω υπολογισμοί για το αν διαθέτεις ΚΑΙ άλλο σπίτι.

 

Η ψιλή κυριότητα σε άλλο σπίτι ΔΕΝ υπολογίζεται ως δικαίωμα που σου στερεί το δικαίωμα να χαρακτηρίσεις ως κύρια και ΜΟΝΑΔΙΚΗ κατοικία αυτό που θέλεις να τακτοποιήσεις, έστω κι αν το ποσοστό της ψιλής κυριότητας αντιστοιχεί σε τετραγωνικά μέτρα περισσότερα απ' ό,τι ορίζει ο Νόμος.

 

(Ισχύει το ίδιο με το δικαίωμα για απαλλαγή φόρου μεταβίβασης (ή Φ.Π.Α) στυην αγορά πρώτης κατοικίας.)

 

Κοινώς, ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΑ υπολογίζεις με το μειωτικό συντελεστή!!

Δημοσιεύτηκε
Δείτε και αυτό...

 

"ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 13 Διευκρινιστικές οδηγίες για την εφαρμογή του Ν. 4014/2011 - ΦΕΚ 209 Α’ (νέες ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα κτίσματα)"

 

στη σελίδα: http://et.diavgeia.gov.gr/f/ypeka

 

 

 

Φρέσκο - φρέσκο!!! Ευχαριστούμε :)

 

αλλά το ακριβές λινκ (για να μην το ψάχνουμε) είναι αυτό-----> http://et.diavgeia.gov.gr/f/ypeka/ada/45Ο70-ΕΟΥ

Δημοσιεύτηκε
Έτσι κι αλλιώς, ΜΟΝΟ για τα ακίνητα στα οποία έχεις ποσοστό στην πλήρη κυριότητα ή την επικαρπία ή το δικαίωμα οίκησης γίνονται οι παραπάνω υπολογισμοί για το αν διαθέτεις ΚΑΙ άλλο σπίτι.

 

Η ψιλή κυριότητα σε άλλο σπίτι ΔΕΝ υπολογίζεται ως δικαίωμα που σου στερεί το δικαίωμα να χαρακτηρίσεις ως κύρια και ΜΟΝΑΔΙΚΗ κατοικία αυτό που θέλεις να τακτοποιήσεις, έστω κι αν το ποσοστό της ψιλής κυριότητας αντιστοιχεί σε τετραγωνικά μέτρα περισσότερα απ' ό,τι ορίζει ο Νόμος.

 

(Ισχύει το ίδιο με το δικαίωμα για απαλλαγή φόρου μεταβίβασης (ή Φ.Π.Α) στυην αγορά πρώτης κατοικίας.)

 

Κοινώς, ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΑ υπολογίζεις με το μειωτικό συντελεστή!!

 

Ευχαριστώ πάρα πολύ συνάδελφε!

Δημοσιεύτηκε

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 13 Διευκρινιστικές οδηγίες για την εφαρμογή του Ν. 4014/2011 - ΦΕΚ 209 Α’ (νέες ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα κτίσματα)

Ημερομηνία Ανάρτησης14/10/2011

 

 

http://et.diavgeia.gov.gr/f/ypeka/ada/45%CE%9F70-%CE%95%CE%9F%CE%A5

Δημοσιεύτηκε

Μα εμένα μου φαίνεται ότι όλα αυτά τα έχουμε διαβάσει...

Τα έκαναν εγκύκλιο για να τους δώσουν μία "νομική" υπόσταση;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.