Anton_civeng Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 25 , 2011 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 25 , 2011 Το ότι χρησιμοποιείς ενα υπόγειο ως κατοικία δεν ισχύει μόνο από το ξεμπάζωμα. Και μπαζωμένο υπόγειο αν το κανεις κατοικία πάλι μετράει στη δόμηση. Επομένως το ξεμπαζωμα υπολογιζεται με αναλυιτκο γιατι αφορα αυθαίρετες εργασίες κι όχι αυθαίρετες κατασκευες βαση τμ. Επειδή ενα υπόγειο φαινότανε στην αδεια υπόγειο και ξεμπαζώθηκε κι έγινε βιλάρα εσύ μπορείς να πας να βαλεις και το 0,5 για να πέσει το πρόστιμο γιατί υπήρχε στην άδεια. Μόνο τον αναλυτικό του ξεμπαζώματος βλέπεις εσύ να έχω γράψει στο μήνυμα συνάδελφε ως ρύθμιση της υπέρβασης του υπογείου ;;;;; Τα μ2 δόμησης που γράφω ότι θα μπουν στον υπολογισμό ως υπέβαση δόμησης με την επιβάρυνση 5α,β,γ,δ δεν τα είδες η δε σου λένε τίποτα;;;;;; Δεν είναι όμως το ίδιο να κάνεις ένα εξ ολοκλήρου νέο αυθαίρετο χώρο εκτός αδείας με το να έχεις αλλάξει χρήση στον κατά την άδεια χώρο του υπογείου. Μην ξεχνάς ότι έχουν πληρωθεί και αμοιβές-φορολογικά-ΙΚΑ για αυτό το υπόγειο. Δεν είναι τελείως έκθετο, χώρια που περιέχεται στον συνολικό νόμιμο όγκο της οικοδομής. Εδώ έρχεται ο συντ. 0,5 να ισορροπίσει την διαφορά και να κρατήσει την αναλογικότητα του προστίμου. Τώρα τις κραυγές περί βιλλάρας αν τις μεταφέρω στους δύο συγκεκριμμένους ιδιοκτήτες περιοχής με τ.ζ= 880 €/μ2 εντός σχεδίου (!!!!!) , καταλαβαίνεις τι γέλια θα κάνουν. Όσο για την περίπτωση μη ξεμπαζωμένου υπογείου που γίνεται "βιλάρα" όπως λες διάβασε λίγο την (4) απάντηση του η΄μέρους υπεκα να δεις ότι ο συντελεστής 0,5 λαμβάνεται υπ όψη. (τουλάχιστον στα μη ξεμπαζωμένα με αλλαγή χρήσης).
Giorgos Georgiou Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 25 , 2011 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 25 , 2011 Τι συντελεστή θα βάζατε σε αυθαίρετο υπόγειο που δε φαίνεται στην άδεια και είναι ξεμπαζωμένο από τη μία πλευρά (σύμφωνα με την άδεια);
architect_duth Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 25 , 2011 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 25 , 2011 Αν είναι υπόγειο με χρήση υπογείου (βοηθητικός χώρος, όπως αποθήκες, λεβητοστάσιο κτλ) θα έβαζα μόνο το 0.5. Εάν είναι υπόγειο που ξεμπαζώθηκε για να έχει τώρα λειτουργία κατοικίας (κύριως χώρος) θα έβαζα μόνο το 1.0 Σε καμία περίπτωση δε θα έβαζα αλλαγή χρήσης το 1.4, εκτός και αν η ο.α. αναφέρεται για κάτι άλλο πέρα της κατοικίας.
Thodoris4 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 25 , 2011 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 25 , 2011 Όσο για την περίπτωση μη ξεμπαζωμένου υπογείου που γίνεται "βιλάρα" όπως λες διάβασε λίγο την (4) απάντηση του η΄μέρους υπεκα να δεις ότι ο συντελεστής 0,5 λαμβάνεται υπ όψη. (τουλάχιστον στα μη ξεμπαζωμένα με αλλαγή χρήσης). Μα δε διαφώνησα στο 0,5 σε μη ξεμπαζωμένα υπόγεια. Σε μη ξεμπαζωμενα υπόγεια, δηλαδή υπόγεια ακόμη, το 0,5 σίγουρα μπαίνει ανεξάρτητα από την χρήση.
Anton_civeng Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 25 , 2011 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 25 , 2011 Μα δε διαφώνησα στο 0,5 σε μη ξεμπαζωμένα υπόγεια. Σε μη ξεμπαζωμενα υπόγεια, δηλαδή υπόγεια ακόμη, το 0,5 σίγουρα μπαίνει ανεξάρτητα από την χρήση. "Και μπαζωμένο υπόγειο αν το κανεις κατοικία πάλι μετράει στη δόμηση". Μήπως διαφώνησα εγώ στο ότι μετράνε στη δόμηση όλα τα υπόγεια (ξεμπαζωμένα είτε μπαζωμένα); Για τον συντελεστή 0,5 έγινε η κουβέντα.
Thodoris4 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 25 , 2011 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 25 , 2011 (edited) Μα αυτό λέω. Μην συγχέουμε τον 0,5 με τη δόμηση. "Και μπαζωμένο υπόγειο αν το κανεις κατοικία πάλι μετράει στη δόμηση". Από αυτό εσύ κατάλαβες ότι είπα να μην μπαίνει το 0,5 στα μπαζωμένα; Για να συνοψίζω την άποψή μου: Το ξεμπάζωμα και κάθε εργασία στον περιβάλλοντα χώρο πάει με αναλυτικό γιατί είναι αυθαίρετη εργασία και μόνο. Εφόσον από το ξεμπάζωμα προκύπτει ισόγειο πλέον τότε τα τμ του ισογείου (παλιό υπόγειο) μετράνε στη δόμηση και είναι υπέρβαση δόμησης ανεξάρτητα από τη χρήση, όπως και αν μπαζωμένο το υπόγειο πάλι θα μετρούσε στη δόμηση εφόσον χρησιμοποιείται ως κατοικία. Επιπλέον το 0,5 χρησιμοποείται στον υπολογισμό και μόνο του προστίμου (καμία σχέση με τμ της άδειας) ερώτηση 7 Ζ΄μέρος απαντήσεων, και σίγουρα σύμφωνα με την εγκύκλιο 13 σε υπόγειες στάθμες, πατάρια και σοφίτες και σύμφωνα με μία άλλη ερώταπαντηση του ΥΠΕΚΑ σε ισόγειους βοηθητικούς χώρους (γκαραζ, αποθήκες κτλ) Αυτή είναι η άποψή μου. Δε προσπαθώ να πείσω κανέναν. Αναφέρω τη άποψή μου. Επιπλεόν: Ερώτηση 4 μέρος Η΄ Στο σημείο που αναφέρει το μειωτικό συντελεστή αναφέρει ότι το λαμβάνει επειδή είναι υπόγειο και όχι επειδή είχε παλιά χρήση βοηθητική κι εγινε κατοικια. Αρα το τι ήτανε δε μας ενδιαφέρει παρα μόνο σε τι στάθμη είναι και αν είναι πλεον βοηθητικός στο ισόγειο. Συγνώμη αν κούρασα. Edited Νοέμβριος 25 , 2011 by Thodoris4
architect_duth Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 25 , 2011 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 25 , 2011 Αν είναι υπόγειο με χρήση υπογείου (βοηθητικός χώρος, όπως αποθήκες, λεβητοστάσιο κτλ) θα έβαζα μόνο το 0.5. Εάν είναι υπόγειο που ξεμπαζώθηκε για να έχει τώρα λειτουργία κατοικίας (κύριως χώρος) θα έβαζα μόνο το 1.0 Σε καμία περίπτωση δε θα έβαζα αλλαγή χρήσης το 1.4, εκτός και αν η ο.α. αναφέρεται για κάτι άλλο πέρα της κατοικίας. Μετά την 4η απάντηση του Η' μέρους, αναθεωρώ, αν και διαφωνώ επ' αυτού. Εάν παραμένει υπόγειο, με οποιαδήποτε χρήση (κύρια ή βοηθητική) βάζω το 0.5.
Anton_civeng Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 25 , 2011 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 25 , 2011 Μα αυτό λέω. Μην συγχέουμε τον 0,5 με τη δόμηση. "Και μπαζωμένο υπόγειο αν το κανεις κατοικία πάλι μετράει στη δόμηση". Από αυτό εσύ κατάλαβες ότι είπα να μην μπαίνει το 0,5 στα μπαζωμένα; Για να συνοψίζω την άποψή μου: Το ξεμπάζωμα και κάθε εργασία στον περιβάλλοντα χώρο πάει με αναλυτικό γιατί είναι αυθαίρετη εργασία και μόνο. Εφόσον από το ξεμπάζωμα προκύπτει ισόγειο πλέον τότε τα τμ του ισογείου (παλιό υπόγειο) μετράνε στη δόμηση και είναι υπέρβαση δόμησης ανεξάρτητα από τη χρήση, όπως και αν μπαζωμένο το υπόγειο πάλι θα μετρούσε στη δόμηση εφόσον χρησιμοποιείται ως κατοικία. Επιπλέον το 0,5 χρησιμοποείται στον υπολογισμό και μόνο του προστίμου (καμία σχέση με τμ της άδειας) ερώτηση 7 Ζ΄μέρος απαντήσεων, και σίγουρα σύμφωνα με την εγκύκλιο 13 σε υπόγειες στάθμες, πατάρια και σοφίτες και σύμφωνα με μία άλλη ερώταπαντηση του ΥΠΕΚΑ σε ισόγειους βοηθητικούς χώρους (γκαραζ, αποθήκες κτλ) Αυτή είναι η άποψή μου. Δε προσπαθώ να πείσω κανέναν. Αναφέρω τη άποψή μου. Επιπλεόν: Ερώτηση 4 μέρος Η΄ Στο σημείο που αναφέρει το μειωτικό συντελεστή αναφέρει ότι το λαμβάνει επειδή είναι υπόγειο και όχι επειδή είχε παλιά χρήση βοηθητική κι εγινε κατοικια. Αρα το τι ήτανε δε μας ενδιαφέρει παρα μόνο σε τι στάθμη είναι και αν είναι πλεον βοηθητικός στο ισόγειο. Συγνώμη αν κούρασα. Συνάδελφε το σημείο στο οποίο τελικά έχουμε διαφορετική γνώμη είναι στο ότι εγώ θεωρώ ότι πέραν των υπερβάσεων ξεμπαζώματος και αλλαγής όψεων, πρέπει να λαμβάνονται με τον συντ. 0,5 (επί την επιφάνεια) τα ξεμπαζωμένα υπόγεια ως αναφερόμενα στην Ο.Α και για τους λόγους που έχω προαναφέρει. Στην ίδια λογική φρονώ ότι είναι και η θεώρηση για την υπέρβαση ύψους που έχει αναφορά στην στάθμη που φαίνεται στην Ο.Α. Παραθέτω από geo21 : "12. Στο μετρούμενο ύψος του κτιρίου για τον έλεγχο Υπέρβασης ύψους, ΔΕΝ συνυπολογίζεται (προστίθεται) το επιπλέον που έχει προκύψει από μη κατασκευή- ολοκλήρωση μπαζώματος ή από ξεμπάζωμα (εκσκαφή). Δηλ. Η αφετηρία μέτρησης του ύψους του κτιρίου ξεκινά από τη στάθμη που φαίνεται στην Ο.Α ως αρχή μέτρησης των υψών. Η διαφορά ύψους που έχει προκύψει από ξεμπάζωμα ή μη μπάζωμα βγάζει πρόστιμο μέσω αναλυτικού." Σε χαιρετώ
Thodoris4 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 25 , 2011 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 25 , 2011 Στο ύψος θεωρώ ότι αναφέρει τη στάθμη γιατί εξαρτάται η υπέρβαση από το αν το κτίριο κατασκευαστηκε στη σωστή θέση και μόνο και όχι από εξωτερικές εργασίες του περιβάλλοντα
letom Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 27 , 2011 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 27 , 2011 Συνάδελφοι τα φώτα σας! Έχω περίπτωση με πυλωτή σε οικοδομή του '73 που έκλεισε και έγινε ένα μέρος κατοικία, ένα μέρος αποθήκη και ένα μέρος κοινόχρηστη (κλειστή) είσοδος της πολυκατοικίας. Είναι οικογενειακή οικοδομή και η χρήση της κατοικίας και της αποθήκης θα γίνεται από το ένα μέλος της οικογένειας το οποίο έχει τη συναίνεση όλων. α) Πάω με μία αίτηση από τον πελάτη (με δήλωση συναίνεσης των άλλων) για κατοικία+αποθήκη και άλλη μία αίτηση στο όνομα όλων για τον κοινόχρηστο χώρο ή εφόσον είναι δεδομένη η συναίνεση μπορώ να πάω με μια αίτηση για όλα? β) Επειδή δεν υπάρχουν αποδείξεις για το πότε έκλεισε η πυλωτή, μπορώ να πατήσω στην ημερομηνία της άδειας ('73) αφού ουσιαστικά ο φέρων οργανισμός (κολώνες, δοκάρια) έγινε τότε και απλώς αργότερα κλείστηκε γύρω γύρω με πόρτες και τοίχους? Το λέω βασιζόμενος στον 4014 που λέει ότι μας ενδιαφέρει πότε ολοκληρώθηκε ο φ.ο. άρα στις περιπτώσεις κλεισίματος ανοιχτών χώρων δεν έχει σημασία πότε έκλεισαν οι χώροι.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα