Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υπολογισμός προστίμου αυθαιρέτου


Recommended Posts

Φαντάζομαι ως αποθήκη χρησιμοποείς τον χώρο αυτό ε;

Οπότε λογικά πας με πρόστιμο τμ απλά δε βάζεις συντελεστές δόμησης, κάλυψης κ.ο.κ.

Μόνο τμ Χ ΤΖ Χ 0,15 Χ ΕΙΔΟΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ (ως παρακολούθημα δε θα είναι; ) Χ 0,5 (μειωτικός)

 

Ερωταπαντήσεις Β' μέρος

11)Σε νόμιμη οικοδομή το β’ υπόγειο είναι αυθαίρετο με βοηθητική χρήση (αποθήκη) βυθισμένο στο έδαφος, με πρόσβαση από άλλο χώρο επίσης υπόγειο και βοηθητικής χρήσης. Στο πρόστιμο θα υπολογισθεί σαν βοηθητικός χώρος (υπόγεια στάθμη) και δεν θα επηρεάσει το συντελεστή της υπέρβασης δόμησης;

Θα υπολογιστεί με το μειωτικό συντελεστή δεδομένου ότι είναι υπόγειος χώρος.

Σε κάθε περίπτωση να διερευνηθούν τα οριζόμενα στην παρ. 1Ββ, του άρθρου 7, του ν. 1577/85, όπως ισχύει για πιθανή υπέρβαση του συντελεστή δόμησης, οπότε επιβάλλεται ο αντίστοιχος αυξητικός συντελεστής.

Edited by Thodoris4
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 2k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

το καταλαβαινω το σκεπτικο σου αλλα μεχρι τωρα καταλαβαινω οτι το 0.5 μπενει σε υπογειους χωρους (μετα την αυθαιρεσια) και σε ισογειους με βοηθητικη χρηση (επισης μετα)

 

αν εχεις δικιο τοτε γιατι να μην βαλω 0.5 και στη περιπτωση Β που εχω πρωην υπογεια αποθηκη που εγινε ισογεια κατοικια

 

εντιτ

 

και κατι που σκεφτικα τωρα... στην κατασκευη ενος ιδιου χωρου απο το 0 θα ειχαμε και υπερβαση δομησης που μπορει (λεμε τωρα) να ξεπερνουσε το 50% και αρα δεν θα εβγαζε ιδιο προστιμο,

Λοιπόν το βρήκα αυτό που έλεγα και δεν έχει να κάνει με υπόγεια κλπ. Είναι για το είδος χρήσης (το 3 στο φύλλο καταγραφής) και λέει ότι μπορούμε να πάμε με την τωρινή χρήση ή τη χρήση της εκδοθείσας άδειας. Νόμιζα ναφερόταν σε βοηθητική ή κύρια χρήση. Άρα άκυρο.

Για να βγει πάνω από 50% ΥΔ πρέπει να είναι πολλά τα τετραγωνικά και σπάνια συμβάινει. Αλλά και πάλι θα ήταν άδικο ένα εξ' ολοκλήρου αυθαίρετο να πάει με συντελεστή 1,2 σε σχέση με ένα νόμιμο που έγινε κύριος από βοηθητικός.

Link to comment
Share on other sites

Τελικά, σε περίπτωση κτιρίου πολλών ιδιοκτησιών, όσον αφορά το ποσοστό υπέρβασης δόμησης

(Νο 5 του φύλλου καταγραφής) για μία αυθαιρεσία ενός διαμερίσματος π.χ. κλείσιμο Η/Χ

λαμβάνουμε υπόψη το εμβαδό του διαμερίσματος ή τη συνολική επιτρεπόμενη δόμηση του οικοπέδου;

Link to comment
Share on other sites

Φαντάζομαι ως αποθήκη χρησιμοποείς τον χώρο αυτό ε;

Οπότε λογικά πας με πρόστιμο τμ απλά δε βάζεις συντελεστές δόμησης, κάλυψης κ.ο.κ.

Μόνο τμ Χ ΤΖ Χ 0,15 Χ ΕΙΔΟΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ (ως παρακολούθημα δε θα είναι; ) Χ 0,5 (μειωτικός)

 

Δεν ήξερα ότι μπορούμε να βάλουμε και τετραγωνικά χωρίς συντελεστή υπέρβασης δόμησης!Ευχαριστώ!Ουσιαστικά ο χώρος αυτός είναι κοινόχρηστος!Είχανε σκάψει παραπάνω από το κανονικό και σκυροδετήθηκε τελικά όλο!κλιμακοστάσιο είναι και Η/Μ!

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι, μιὰ ἐρώτηση ποὺ ἀκόμα δὲν ἔχω βρεῖ ἀπάντηση στὶς σελίδες τῆς συζήτησης:

 

Μιὰ οἰκοδομὴ ἐκτός σχεδἰου εἶναι κτισμένη στὰ τετραγωνικὰ ἀκριβῶς ὅπως στὴν ἄδεια, ἀλλὰ λόγω μετατόπισης βγαίνει ἡ μισὴ π.χ. ἐντός τῆς ὑποχρεωτικῆς πλάγιας ἀπόστασης δ.

Στὰ τετραγωνικὰ ὑπέρβασης δόμησης βάζω κανονικὰ τὸ τμῆμα ποὺ εἰσέρχεται στὸ δ, επιλέγοντας καὶ τοὺς ἀντίστοιχους συντελεστές δόμησης/κάλυψης/πλάγιας ἀπόστασης;

 

Σὲ αὐτὴ τὴν περίπτωση βγαίνει πρόστιμο ἰσάξιο μὲ μιὰ αὐθαίρετη κατασκευὴ ποὺ θὰ μποροῦσε νὰ εἴχε κτιστεῖ πλέον τῆς νόμιμης, ἐφόσον ἡ τελευταία ἦταν κανονικὰ ἐντός οικ. γραμμῆς.

Ἢ τίθεται ἡ δυνατότητα νὰ χρεωθεῖ ὥς πολεοδομικὴ παράβαση;

Link to comment
Share on other sites

Όχι εφόσον παραβιάζει το Δ είναι σα να ακυρώνεται η αδεια και μην υφισταται πολεοδομικά το τμήμα της οικοδομής και για αυτό χρεώνει τα τμ του κτιρίου που παραβιάζουν το Δ.

Οπότε πας με τμ νομίζω

Link to comment
Share on other sites

Θέλω την γνώμη σας για την εξής περίπτωση.

Έχουμε οικ. άδεια για αγροτική αποθήκη 50τμ και αυτή τη στιγμή υπάρχουν 50+20=70τμ όλα κατοικία που ας πούμε είναι απ' την ίδια χρονολογία, αλλιώς θα το σπάσω σε 2 φύλλα.

Γενικά σαν κατασκευή μπορεί να βγει και κατά 95% θα βγει άδεια πληρώνοντας μόνο το παράβολο, αλλά θέλουμε να δούμε και το πρόστιμο πόσο πραγματικά είναι.

Η πρώτη σκέψη είναι να το σπάσω σε δύο φύλλα:

1) 50τμ x 0.5 (ισόγεια αποθήκη) x τιμή ζώνης x 0,15 x 1 (έχει άδεια) x 1.7 (εκτός σχεδίου) x 0.4 (μεταποίηση α' τομέα) x 1.4 (αλλαγή χρήσης) x παλαιότητα.

2) 20τμ x 1 (κύρια χρήση) x τιμή ζώνης x 0,15 x 1 (έχει άδεια) x 1.7 (εκτός σχεδίου) x 0.4 (μεταποίηση α' τομέα) x παλαιότητα.

 

Τα ερωτήματα είναι 4:

Στο πρώτο φύλλο ο συντελεστής 0.5 στα τετραγωνικά ισχύει με βάση το faq 2 ερ. 27 ή κύρια χρήση είναι αποθήκη και πάει συντελεστής 1?

Στο πρώτο φύλλο ως χρήση βάζουμε αυτή της άδειας με βάση την εγκύκλιο σωστά?

Στο δεύτερο φύλλο ως χρήση βάζουμε πάλι αυτή της άδειας ή την αυθαίρετη δηλαδή το συντελεστή για το είδος της κατοικίας πιθανόν εξαρτώμενο και από την τιμή ζώνης?

Στο δεύτερο φύλλο μήπως πρέπει αφού επιλέψω 0.4 για αγροτική χρήση να βάλω και συντελεστή αλλαγής χρήσης 1.4 ή καλύπτομαι επειδή τα έχω βάλει εξ' αρχής ως τετραγωνικά κύριων χώρων?

 

Έχετε καμία άλλη ιδέα?

 

 

Δεν ξέρω κάπως έχω μπερδευτεί.

 

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Αποψή μου , για την υπάρχουσα αποθήκη θα βάλεις αλλαγή χρήσης χωρίς μειωτικό συντελεστή γιατί έγινε κύρια χρήση .Δεν είμαι σίγουρος αν πρέπει να βάλεις άλλη κατοικία ή μεταποίηση.Κατά τα άλλα εντάξει

Στα επόμενα 20, όπως τα υπολογίζεις, αλλά πάλι δεν είμαι σίγουρος αν βάζεις άλλη κατοικία ή μεταποίηση.

Link to comment
Share on other sites

Και εγώ επειδή δεν είμαι σίγουρος έχω φάει φρίκη.

 

Σήμερα με πιο καθαρό μυαλό από ότι χθες το βράδυ, σκέφτομαι πως:

Στο πρώτο φύλλο, πρέπει να βάλω συντελεστή 1 στα τετραγωνικά γιατί η κύρια χρήση του κτιρίου είναι αποθήκη κατά την άδεια, συντελεστή πρωτογενούς τομέα γιατί όταν υπάρχει άδεια βάζεις την χρήση κατά την άδεια και συντελεστή αλλαγή χρήσης 1.4 επειδή άλλαξε σε κατοικία.

Στο δεύτερο φύλλο αν θεωρήσουμε πως αυτό είναι χωρίς άδεια θα μπει συντελεστής 1 στα τετραγωνικά, συντελεστής χρήσης κατοικίας 0.4 ή 0.5 ή 0.6 άναλογα την περίπτωση και τίποτα άλλο.

 

Και ενώ όλες οι σκέψεις είναι λογικές, το παράλογο είναι πως θα πληρώσει περισσότερο ανά τετραγωνικό για αυτό που έχει άδεια και του άλλαξε χρήση παρά για αυτό που έχτισε μόνος του κατευθείαν σαν κατοικία!

Ή μήπως πρόκειται να βγουν μελλοντικά σε κάποιο faq και πουν για παράδειγμα πως τα τετραγωνικά του πρώτου φύλλου θέλουν συντελεστή 0.5?

Ή μήπως βγουν και πουν ότι ο συντελεστής χρήσης ορίζεται καθολικά από την υπάρχουσα άδεια?

 

Δεν ξέρω, θα το παίξω ΛΟΤΤΟ!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.