Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πράξη αποδοχής κληρονομιάς ιδιοκτησίας σε κυρωμένη Π.Ε.


Recommended Posts

Ιδιοκτησία βρίσκεται σε περιοχή με κυρωμένη Π.Ε.

Η Π.Ε. κυρώθηκε πριν το χρόνο θανάτου του αρχικού ιδιοκτήτη.

Στη συνέχεια όμως αυτή ακυρώθηκε εν μέρει λόγω προσφυγής (σε τμήμα που περιλάμβανε και την εν λόγω ιδιοκτησία), ανασυντάχθηκε και κυρώθηκε ξανά όταν ο ιδιοκτήτης είχε πλέον αποβιώσει.

Ο κληρονόμος θέλει να κάνει σήμερα την Πράξη Αποδοχής Κληρονομιάς και στη συνέχεια να προχωρήσει σε Διορθωτική Πράξη Εφαρμογής ως προς το όνομα.

Η αρμόδια Πολεοδομία υποστηρίζει ότι επειδή κατά το χρόνο θανάτου του αρχικού ιδιοκτήτη είχε ακυρωθεί η Π.Ε., πρέπει ο κληρονόμος να αποδεχθεί την αρχική ιδιοκτησία. Το πρόβλημα όμως που αντιμετωπίζω είναι πώς θα διατυπωθεί η Δήλωση Μηχ/κού από τη στιγμή που η αρχική ιδιοκτησία σήμερα δεν υφίσταται και συγκεκριμένα :

1. μετά τη ρυμοτόμηση από την αρχική ιδιοκτησία απέμειναν τμήματα σε δύο Ο.Τ., εκ των οποίων το μικρότερο προσκυρώθηκε σε όμορο οικόπεδο, ενώ το μεγαλύτερο έλαβε επιπλέον τ.μ. από διάθεση εισφοράς όμορης ιδιοκτησίας

2. στην αρχική ιδιοκτησία αποδόθηκε και νέο οικόπεδο λόγω μεγαλύτερης ρυμοτόμησης από την υποχρέωση εισφοράς σε γη

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε ακυρώθηκε η πράξη εφαρμογής όχι η πολεοδομική μελέτη

η δήλωση μηχανικού δεν μπορεί να θεραπεύει "κάθε νόσο και κάθε....." του πολεοδομικού και νομοθετικού χάους της χώρας μας

περιέγραψε την αρχική και τελική κατάσταση

και πράξε ανάλογα με το τι θέλει η πολεοδομία και η εφορία, δεν θα ξεμπλέξεις ποτέ διαφορετικά

Link to comment
Share on other sites

Στην "ανασυνταγμένη" πράξη εμφανίζεται ο αποθανών βάσει της αρχικής δήλωσης ιδιοκτησίας?

Αν ναι ας πάνε να τη μεταγράψουν (στη μερίδα του θανόντα - δεν καταργείται η μερίδα), κατόπιν γίνεται αποδοχή κληρονομιάς στην τελική ιδιοκτησία και δεν κάνεις καμία διορθωτική πράξη.

Αν όχι αποδέχεται ο κληρονόμος την αρχική ιδιοκτησία όσο παράδοξο και αν ακούγεται .....

Link to comment
Share on other sites

Οι πίνακες της Π.Ε. που ανασυντάχθηκε αναφέρουν ως ιδιοκτήτη το θανόντα βάσει της αρχικής δήλωσης ιδιοκτησίας του.

Η Π.Ε. έχει μεταγραφεί στο Υποθηκοφυλακείο και στις οριστικές εγγραφές του Κτηματολογικού Γραφείου εμφανίζονται τα τελικά οικόπεδα.

Μακάρι να μπορούσαν να αποδεχθούν τα τελικά γιατί τότε όλα θα ήταν απλά ως προς τη δήλωση Ν.651/77.

Τόσο η ΔΟΥ όσο και η Πολεοδομία ανάγονται στην ημερομηνία θανάτου και θέλουν η αποδοχή κληρονομιάς να γίνει στην αρχική ιδιοκτησία.

Πώς θα διατυπωθεί όμως η δήλωση του Ν.651/77 ;

Δεν θα γίνει αναφορά στο τελικό οικόπεδο όπως προέκυψε από την Π.Ε. και στο νέο οικόπεδο που δόθηκε ;

Link to comment
Share on other sites

Στη δήλωση και στο διάγραμμα αν γίνει τελικά αποδοχή της αρχικής ιδιοκτησίας, θα ξεχάσεις τελείως την πράξη. θα αναφερθείς μόνο στα ρυμοτομούμενα της αρχικής ιδιοκτησίας και θα αναφέρεις ότι το υπόλοιπο θα καταστεί οικοδομήσιμο μετά την κύρωση της απαιτούμενης διορθωτικής πράξης. Κάνεις διάγραμμα του αρχικού, σαν αναδρομή στο παρελθόν, πριν συντελεστούν οποιεσδήποτε αλλαγές που επέφερε η πράξη. Ανέφερε ρητά ότι δεν είναι η υφιστάμενη κατάσταση, αλλά ότι παρουσιάζεται η ιδιοκτησία ως είχε κατά τον χρόνο θανάτου του αρχικού ιδιοκτήτη για να μην έχεις ενδοιασμούς ότι λες εσύ "ψέματα".

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ. Αυτό ακριβώς σκέφτομαι να κάνω με αναφορά ότι τα στοιχεία της αρχικής ιδιοκτησίας ελήφθησαν από το σχετικό πίνακα της Π.Ε. και ότι η αποτύπωση είναι της υφιστάμενης κατάστασης.

Η συμβολαιογράφος είπε επίσης ότι δεν είναι υποχρεωμένη να έχει δήλωση του Ν.651/77 για την αποδοχή, οπότε ξεφεύγω και από τον σκόπελο της αρτιότητας-οικοδομησιμότητας.

Link to comment
Share on other sites

Την δήλωση δεν τη γλυτώνεις. Τοπογραφικό με δήλωση του 651 μπορεί πράγματι να μην απαιτείται για την αποδοχή ΑΛΛΑ ΘΑ ΤΟ ΖΗΤΗΣΕΙ Η ΕΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΕΙ Η ΑΞΙΑ ΚΑΙ Ο ΦΟΡΟΣ...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.