Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

....υπάρχει η τεχνογνωσία να μελετηθεί ένας ουρανοξύστης στην Ελλάδα ώστε να αντέξει για τον σεισμό που θα ζητηθεί...

....

Σαφέστατα και υπάρχει.

Edited by Didonis
  • Απαντήσεις 44
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

μου κανει εντυπωση που αρχιτεκτονες θεωρουν αποδεκτη λυση κατοικιας ενα κτηριο 20+ οροφων. επειδη παραδειγματα εχει απειρα στην ανατολικη ευρωπη που ειναι η μια ακρη της αληθειας ειναι αρκετο ομως για να δειξει το ποσο υποβαθμισμενη μπορει να γινει η καθημερινη ζωη. ακομα και στην κορεα για παραδειγμα που ειναι τελειως αλλη κατασταση τα κτηρια κατοικιας δεν ειναι πανω απο 10-15 οροφους και αποτελουν σε πολλες περιπτωσεις κλειστες κοινωνιες.

 

εγω εξαιρω σχεδον ασυζητητει τα ψηλα κτηρια στην χρηση κατοικιας οποτε τα εξεταζω σαν επαγγελματικους χωρους.

 

υπο προυποθεσεις λοιπον (οπως αναφερθηκε παραπανω 10% καλυψη πχ) θα μπορουσαν να αντικαταστησουν παρα πολλα κακασχημα και μη λειτουργικα εκτρωματα στον πειραια και το κεντρο της αθηνας δημιουργοντας ελευθερους χωρους , μειωνοντας το περιβαλλοντικο αποτυπωμα με χρηση νεων υλικων , αρτιοτερων μελετων κλιματισμου/φωτισμου κλπ και κανοντας πιο λειτουργικη την εργασια μικρων και μεγαλων επιχειρησεων (πχ σε καθε κτηριο 20-30 οροφων μπορει να στεγαζονται ναυτιλιακες εταιριες , ταξιδιωτικα γραφεια , καφενεδες, βιβλιοπωλεια, κομπιουτεραδικα κλπ οποτε σχεδον το συνολο των αναγκων μια επιχειρησης μπορει να καλυφθει στον μικροκοσμο του ψηλου κτηριου).

 

ο χωρος που θα ελευθερωθει θα μπορουσε να δημιουργησει καινουρια οικοπεδα για κατοικια χαμηλου υψους. ειναι φανερο οτι ο απαραιτητος ογκος για την καλυψη των επαγγελματικων και μη αναγκων μας στο λεκανοπεδιο ειναι υπερκαλυμενες (αποδειξη η πληθωρα απουλητων και ξενοικιαστων επαγγελματικων και μη χωρων ). αρα για κατοικια σιγουρα χρειαζομαστε χαμηλοτερες και αραιοτερες κατασκευες απο αυτα τα εκτρωματα που κατασκευαστηκαν και κατασκευαζονται ακομα.

 

στην βιεννη για παραδειγμα, απο οσο θυμαμαι για χωρους αμοιγης κατοικιας δεν υπαρχει κτηριο ανω των 3 οροφων, ενω υπαρχουν καποια ψηλα κτηρια για επαγγελματικη χρηση.

  • Upvote 1
  • 3 weeks later...
Δημοσιεύτηκε

Εν μέσω κρίσης βρισκόμαστε που λένε συχνά και τα κανάλια. Είμαι σίγουρος ότι πλέον το εμπεδώσαμε. Κανείς λοιπόν, μπορεί να θεωρήσει ότι είναι ένας καλός λόγος για να μην χτίζουμε "ακριβά" κτήρια. Διαφωνώ! Τα μεγάλα κτήρια είναι επένδυση! Ίσως η "κυρά Νίτσα" να μην είναι σε θέση να αγοράσει ένα διαμέρισμα στον 20ο όροφο, αλλά είμαι σίγουρος πως μεγάλες εταιρίες του εξωτερικού μπορούν και θέλουν. Όσο για τους πολεμίους του καπιταλισμού που θεωρούν ότι ένας ουρανοξύστης προπαγανδίζει την άνωθεν ιδεολογία. Μπούρδες! (για να το πω όσο πιο ευγενικά μπορώ). Εάν πιστεύουν ότι η σύγχρονη Ελλάδα είναι αντικαπιταλιστική δεδομένου του ότι δεν έχει ουρανοξύστες είναι βαθύπλατα νυχτωμένοι και εθελοτυφλούν άνευ προηγουμένου! Το μονό που επιδεικνύει ένας σύγχρονος ουρανοξύστης είναι τεχνολογία, κύρος και οικολογική συνείδηση ,κάτι το οποίο θα μπορούσε ή μάλλον θα έπρεπε, να κοσμεί και να χαρακτηρίζει την Αθήνα μας (και όχι, δεν εννοώ την περιοχή γύρο από την ακρόπολη προφανώς). Δεν είναι δυνατόν μια τόσο πυκνοκατοικημένη μεγαλούπολη όπως η Αθήνα να περιορίζεται σε εξαόροφα απολιθώματα του '60. εντελώς αντιοικολογικά, αντιπαραγωγικά και κυρίως αντιαισθητικά. Το μέλλον που λέγαμε παλιά είναι πλέον παρόν! Η προγονοπληξία οδηγεί στην παθητικότητα. Καιρός λοιπόν να σηκώσουμε τα μανίκια μας και να σχεδιάσουμε τους σύγχρονους "Παρθενώνες". Ακούγομαι υπερβολικός; Ίσως... Ακούγομαι αγανακτισμένος; Σίγουρα! Επειδή λοιπόν είμαι πεπεισμένος πως κάποιος θα βρει χίλια δυο προβλήματα στην αναδιαμόρφωση της Αθήνας έχω να του πω πως τα προβλήματα δεν είναι για να τα κοιτάμε, αλλά για να τα λύνουμε. Αν η Αθήνα δεν είναι το καλύτερο μέρος να αρχίσουμε.Tότε που; Αν τώρα δεν είναι η στιγμή να ξεκινήσουμε.Tότε ποτέ;

 

Από έναν ξενιτεμένο φοιτητή που θλίβεται κάθε φορά που γυρνά στην Αθηνά και κοιτά κάτω ..όχι για να θαυμάσει τον πολιτισμό του παρελθόντος αλλά για να κρύψει το βόλεμα του από την βαρβαρότητα του παρόντος...

Δημοσιεύτηκε (edited)

μου κανει εντυπωση που αρχιτεκτονες θεωρουν αποδεκτη λυση κατοικιας ενα κτηριο 20+ οροφων. επειδη παραδειγματα εχει απειρα στην ανατολικη ευρωπη που ειναι η μια ακρη της αληθειας ειναι αρκετο ομως για να δειξει το ποσο υποβαθμισμενη μπορει να γινει η καθημερινη ζωη. ακομα και στην κορεα για παραδειγμα που ειναι τελειως αλλη κατασταση τα κτηρια κατοικιας δεν ειναι πανω απο 10-15 οροφους και αποτελουν σε πολλες περιπτωσεις κλειστες κοινωνιες.

 

Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον pankrok,

και θα προσθέσω πως η επιλογή ψηλών κτιρίων ως λύση οικιστική (και όχι μόνο) είναι τελείως λανθασμένη. Προσφέρονται μόνο για επαγγελματικό χώρο κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, περιβάλλοντα και χρήσεις. (βλ. την περίπτωση του Λονδίνου με το canary wharf)

 

Η θεωρία και η εφαρμογή της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής έχει εδώ και καιρό εξαιρέσει την τυπολογία του ψηλού κτιρίου από τα πρότυπα οικολογικής αρχιτεκτονικής. Το ψηλό κτίριο είναι άκρως ενεργοβόρο (και στην διαδικασία κατασκευής αλλά και καθ'όλη τη διάρκεια λειτουργίας του), αλλοιώνει το μικροκλίμα και αντιτίθεται στις βιοκλιματικές αρχές δόμησης οι οποίες έχουν καλύτερη εφαρμογή σε ήπιας ανάπτυξης οικιστικό περιβάλλον.

Θεωρώ ότι τουλάχιστον σε αυτό το θέμα , η ύπαρξη και η εφαρμογή των νομοθετημάτων σε αυτή τη χώρα που περιορίζουν το ύψος και την όγκο μιας οικοδομής και ορίζουν ιδεατό στερεό αποδεικνύονται σωτήριες σε μια χώρα αυθαιρεσιών που κινείται ερήμην κάθε περιβαλλοντολογικής- οικολογικής λογικής και προγράμματος.

Η χώρα δεν έχει ανάγκη από ανακαλύψεις κτιριακών τυπολογιών στα πρότυπα Ντουμπάι, ούτε αναζήτηση μορφών πύργων, φορμαλισμού και ''ντιζάιν", δεν είναι αυτό το ζητούμενο, έχει ανάγκη από έναν ΣΩΣΤΟ πολεοδομικό σχεδιασμό, ΗΠΙΟΥ δομημένου περιβάλλοντος-βασιζόμενο στην αποκέντρωση και στην τεχνολογική ανάπτυξη βιοκλιματικών εφαρμογών και συστημάτων.

Edited by NEADERTAL

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.