Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδιοκτησία στα όρια σχεδίου πόλης


Recommended Posts

Καλησπέρα. Υπάρχει μία ιδιοκτησία (το μωβ πολύγωνο στο σκαρίφημα) που είναι στα όρια και εκτός σχεδίου πόλεως στην περιοχή της Κηφισιάς. Το όριο του σχεδίου πόλεως είναι η κόκκινη γραμμή του σκαριφήματος (εντός σχεδίου είναι βόρεια και δυτικά της κόκκινης γραμμής).

 

Ισχύει στην περίπτωση αυτή το Άρθρο 29 του ΓΟΚ;

 

Έχω ενδοιασμούς γιατί ουσιαστικά δεν έχει πρόσωπο στον διαμορφωμένο δρόμο (δυτικά) αλλά μόνο μια κορυφή.

 

Ευχαριστώ

post-18215-131887277219_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Αναφέρεσαι, βέβαια, στην παρ. 2 του άρθρου 29 του ΓΟΚ.

 

Η ιδιοκτησία, όμως, δεν έχει πρόσωπο στον τελευταίο δρόμο του ΡΣ και, επομένως, δεν μπορεί να εφαρμοστεί η διάταξη αυτή.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση.

 

Οπότε ισχύουν κανονικά οι εκτός σχεδίου όροι δόμησης να υποθέσω (αρτιότητα 4000 τ.μ, πρόσωπο 25μ)...

Link to comment
Share on other sites

Αναφέρεις ότι το ΡΣ τελειώνει σε δρόμο και απέναντι έχει σχεδιαστεί ΟΓ (κόκκινη). Επομένως, το ΡΣ εγκρίθηκε πριν από το 1983 και μέσα στη των ζώνη 500 μ. περιλαμβάνεται η ιδιοκτησία. Πρέπει να ελέγξεις τα συμβόλαια και ειδικότερα το χρόνο δημιουργίας της ιδιοκτησίας γιατί αφενός το όριο αρτιότητας είναι μικρότερο (2000 τμ) αφετέρου ισχύουν και άλλες "διευκολύνσεις".

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ ΜΑΚΑΡ για τις απαντήσεις σου. Με τις κατευθύνσεις που έδωσες την βρήκα την άκρη.

Link to comment
Share on other sites

Επανέρχομαι με ένα καινούργιο ερώτημα για το οικόπεδο του σκαριφήματος. Θυμίζω ότι το οικόπεδο (Ε=3200μ2) είναι ακριβώς στα όρια του σχεδίου πόλης, είναι αρτίο (αφού είναι στην ζώνη των 500 μ) και μη οικοδομήσιμο (δεν έχει πρόσωπο σε υπάρχον κοινόχρηστο δρόμο).

 

Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω ώστε να αποκτήσει οικοδομησιμότητα το οικόπεδο; (Ο πελάτης λέει να κάνω αίτηση για να κάνουμε διάνοιξη στην προέκταση του δρόμου που περνάει νότια του οικοπέδου)

 

Η Πολεοδομία μου είπε πως αφού δεν έχεις πρόσωπο σε δρόμο δεν μπορείς να κάνεις κάτι γιατί το οικόπεδο αντιμετωπίζετε πλέον ως εκτός σχεδίου.

 

Εγώ απλά ζητάω και την δική σας γνώμη πρώτον γιατί είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζω τέτοια περίπτωση και δεύτερον πάντα κρατάω κάποιες επιφυλάξεις στις απαντήσεις της πολεοδομίας (που στην περίπτωσή μου δόθηκε στα όρθια γιατί όπως είπε πνιγόταν...)

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Το "οικόπεδο" είναι πράγματι εκτός σχεδίου και η οικοδομησιμότητά του εξαρτάται από το χρόνο δημιουργίας του, όπως έγραψα στο post #4.

Link to comment
Share on other sites

Αν ξαναδιαβάσεις όσα σου απάντησε ο συνάδελφος ΜΑΚΑΡ σε συνδυασμό με το άρθρο 29 του ΓΟΚ και το Π.Δ. 24-5-85 περί εκτός σχεδίου δόμηση θα διαπιστώσεις :

1. Για να θεωρηθεί η ιδιοκτησία ή τμήμα της ως εντός σχεδίου θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε πρόσωπο σε οδό. Όσον αφορά την προέκταση της υφιστάμενης κάθετης οδού αυτό προϋποθέτει επέκταση του Ρ.Σ. (δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία που εξαρτάται και από άλλους παράγοντες).

2. Αν ο χρόνος δημιουργίας της ιδιοκτησίας πληροί τις διατάξεις της εκτός σχεδίου δόμησης και εντός ζώνης Ρ.Σ. τότε η ιδιοκτησία είναι οικοδομήσιμη, χωρίς την υποχρέωση ύπαρξης προσώπου, αλλά η οικοδομική άδεια απαιτεί την έγκριση Δασαρχείου και Αρχαιολογίας.

Link to comment
Share on other sites

Η ημερομηνία του συμβολαίου που αγόρασε ο πελάτης το οικόπεδο είναι το 1966.

 

Σύμφωνα δηλαδή με το ΠΔ/24-5-85 που αναφέρει ότι:

 

''2. Κατά παρέκκλιση από την προηγούμενη παράγραφο θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα τα γήπεδα:

 

α) Τα κείμενα εντός της ζώνης των πόλεων, κωμών, και οικισμών, τα οποία είχαν κατά την 24-4-77 ημέρα δημοσίευσης του από ΠΔ/5-4-77 (ΦΕΚ-133 Δ') ελάχιστο εμβαδόν 2000 μ2. ''

 

Αυτό σημαίνει ότι αυτομάτως το οικόπεδο είναι και οικοδομήσιμο ακόμα και αν επί της ουσίας είναι τυφλό? Για πρόσβαση τι γίνετε? Πρέπει να δώσει δουλεία κάποιος όμορος?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.