tpanag Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 23 , 2011 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 23 , 2011 ΤΟ ΦΕΚ ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ. Μεταβίβαση εμπράγματου δικαώματος (π.χ. κάθετη ιδιοκτησία) χρειάζεται βεβαίωση μη αυθαιρεσίας ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ. Το "ακίνητο" όμως εν προκειμένω συνάδελφε (στο παράδειγμα της κάθετης), είναι η κάθετη. Και όχι το οικόπεδο στο σύνολό του. Σωστά δεν την ενδιέφερε τη συμβολαιογράφο -κατά τη γνώμη μου- το τι συμβαίνει με την άλλη κάθετη.
zxgr Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 23 , 2011 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 23 , 2011 Ιδιοκτήτης θα είναι όμως ο αποδέχων την κληρονομιά πλέον... σε κάθε δικαιοπραξία ΕΝ ζωή που συντάσσεται μετά τη δημοσίευση του παρόντος......
akius Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 23 , 2011 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 23 , 2011 αποδοχη κληρονομιας το λεμε και το ξαναλεμε δεν χρειαζεται βεβαιωση.....ειναι συνταγματια κατοχυρωμενο το δικαιωμα να κληρονομεις τα παντα ολα
avgoust Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 23 , 2011 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 23 , 2011 Μια λεπτομέρεια : Ενας πολίτης είναι υποχρεωτικά κληρονόμος εκτός αν αποποιηθεί την κληρονομιά εντός συγκεκριμένης προθεσμίας.
atsimeri Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 23 , 2011 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 23 , 2011 Το "ακίνητο" όμως εν προκειμένω συνάδελφε (στο παράδειγμα της κάθετης), είναι η κάθετη. Και όχι το οικόπεδο στο σύνολό του. Σωστά δεν την ενδιέφερε τη συμβολαιογράφο -κατά τη γνώμη μου- το τι συμβαίνει με την άλλη κάθετη. είναι η κάθετη ακίνητο? Στον Κ.Πολ.Δ. λέγεται εμπράγματο δικαίωμα επί ακινήτου.
tpanag Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 23 , 2011 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 23 , 2011 είναι η κάθετη ακίνητο? Στον Κ.Πολ.Δ. λέγεται εμπράγματο δικαίωμα επί ακινήτου. Εγώ τέτοιο ορισμό θυμάμαι για το "ακίνητο" συνάδελφε. Ακόμα και μια αποθήκη 3 τ.μ. με 1/1000 στη σύσταση, αποτελεί ακίνητο. Με αφορμή αυτό το παράδειγμα σκέψου τι θα γίνεται π.χ. στην περίπτωση μια πολυκατοικίας με 20 διαμερίσματα. Για να μεταβιβαστεί το ένα εξ'αυτών, θα πρέπει να ελέγχουμε και να δίνουμε βεβαίωση ότι όλα είναι εντάξει; Αν είναι ποτέ δυνατόν! Υ.Γ. Το "εμπράγματο δικαίωμα" που αναφέρει ο Κ.Πολ.Δ. είναι για παράδειγμα η "πλήρης κυριότητα" επί της καθέτου. Όχι η ίδια η κάθετη.
Inzaghi Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 23 , 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 23 , 2011 Αν δεν υπάρχει φάκελος, προηγείται η ανασύσταση φακέλου. Μόλις ολοκληρωθεί, δίνεις κανονικά την βεβαίωση... Υπαρχει φακελος, για την ακριβεια 2 φακελοι, ενας για ισογειο και 1ο και ενας για προσθηκη 2ου και 2 εσοχων... Η υποθεση μου ανηκει στο 2ο φακελο που δεν υπαρχει κατοψη μονο και εχουνε παρει βεβαιωση απωλειας κατοψης... Τι πρεπει να γινει εν προκειμενω? Το μονο που σκεφτηκα ειναι να παρω απο τον 1ο φακελο την κατοψη του 1ου οροφου, στην περιπτωση που προκειται για τυπικο οροφο και να ακολουθησω εκεινη.... Τουλαχιστον οσον αφορα τις αυθαιρεσιες και τους ορους δομησης Γνωμες?
atsimeri Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 23 , 2011 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 23 , 2011 ΑΚΙΝΗΤΑ Ακίνητα κατά το άρθρο 948 Α.Κ. είναι το έδαφος και τα συστατικά του μέρη. Κινητά είναι όσα δεν είναι ακίνητα. Ως έδαφος νοείται ορισμένο τμήμα της επιφάνειας της γης που πληρεί τους όρους της έννοιας του πράγματος και κυρίως του όρου του αυθύπαρκτου, δηλαδή του εξατομικευμένου. Η εξατομίκευση επέρχεται με την ακριβή οριοθέτηση του πράγματος κατά θέση, όρια, πλευρικές διαστάσεις και σχήμα που αποτυπώνονται σε τοπογραφικά διαγράμματα. Κάθετη Ιδιοκτησία Κάθετη ιδιοκτησία ή συνιδιοκτησία είναι η χωριστή (διηρημένη, αποκλειστική) κυριότητα οικοδομής που είναι κτισμένη μαζί με άλλη ή άλλες στο ίδιο οικόπεδο, συνδυασμένη με συγκυριότητα στο οικόπεδο αυτό καθώς και στα κοινά μέρη των οικοδομών και με κοινωνία των δικαιούχων των επιμέρους κάθετων ιδιοκτησιών. Το έδαφος της κάθετης ξεκάθαρα δεν έχει εξατομικευμένη κυριότητα αλλά χρήση. Μονο το κτήριο της κάθετης έχει κυριότητα αυτοτελή. Μη δαγκώνετε, παραθέτω αποσπάσματα και εξηγώ. Κάθε άποψη σεβαστή. Συνάδελφε tpanag αναρρωτιέμαι, δεν είμαι βέβαιος.
Inzaghi Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 23 , 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 23 , 2011 υπάρχει μια (σκόπιμη?) παράλειψη στη δημοσίευση της ερμηνευτικής εγκυκλίου των συμβ/φων2. Σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 23, «σε κάθε δικαιοπραξία εν ζωή που συντάσσεται μετά τη δημοσίευση του παρόντος και έχει ως αντικείμενο τη μεταβίβαση ή τη σύσταση εμπραγμάτου δικαιώματος σε ακίνητο, εκτός από τα επισυναπτόμενα που προβλέπονται στην παράγραφο 12 του άρθρου 17 του ν. 1337/1983, επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση μηχανικού, με τις οποίες δηλώνεται και βεβαιώνεται αντίστοιχα ότι (ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΝΤΑΙ ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ: ΣΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ) δεν έχουν εκτελεσθεί αυθαίρετες κατασκευές που να επηρεάζουν την επιφάνεια και το ύψος της ιδιοκτησίας, τη δόμηση, την κάλυψη και το ύψος του κτιρίου και δεν έχουν εγκατασταθεί χρήσεις χωρίς άδεια ή ότι οι εκτελεσμένες αυθαίρετες κατασκευές ή οι εγκατεστημένες αυθαίρετες χρήσεις εμπίπτουν σε μία από τις εξαιρέσεις της παραγράφου 2, καθώς και ότι δεν έχει εκτελεσθεί άλλη αυθαίρετη κατασκευή ή δεν έχει εγκατασταθεί άλλη αυθαίρετη χρήση, σύμφωνα με τα εγκεκριμένα πολεοδομικά σχέδια και δεν υπάγονται σε καμία από τις περιπτώσεις της παραγράφου 3. και ο λόγος που το τονίζω αυτό είναι οτι χθες κάποια συμβολαιογράφος επέμενε οτι ήθελε να μεταβιβάσει μια κάθετη χωρίς κτίσμα και δεν την ενδιέφρε εαν στη διπλανή κάθετη έχει αυθαίρετα ζητώντας μου ναυπογράψω τη δήλωση και αυτή φυσικά να πάρει τα χρήματα του συμβολαίου. ΤΟ ΦΕΚ ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ. Μεταβίβαση εμπράγματου δικαώματος (π.χ. κάθετη ιδιοκτησία) χρειάζεται βεβαίωση μη αυθαιρεσίας ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ. Αν καταλαβα αυτο που ισχυριζεσαι συναδελφε, ειναι περα για περα παραλογο... Μια τετοια συζητηση ειχα σημερα με αρμοδιο υπαλληλο του τομεα των επαγγελματικων θεματων στο ΤΕΕ στη Θεσσαλονικη και μου διαβαζε ακριβως το ιδιο εδαφιο.... Αυτο που καταλαβαινω εγω (και ο περισσοτερος κοσμος δηλαδη) ειναι οτι θα πρεπει να ελεγξουμε αν υπαρχουν αιθαιρεσιες στην καλυψη, δομηση και υψος ΤΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ που να επηρεαζουν ολο το κτηριο... Ο υπαλληλος με εβαλε στο τρυπακι μηπως ο νομος δεν επιτρεπει βεβαιωση νομιμοτητας για ΜΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ, αν υπαρχουνε παρανομιες σε αλλες ιδιοκτησιες στο ακινητο, απο τη στιγμη που επηρεαζεται ολο το ακινητο, ειτε σε δομηση, ειτε σε καλυψη ειτε σε υψος.... Δε νομιζω πως θα μπουμε στη διαδικασια ελεγχου ολοκληρης της πολυκατοικιας για μια ιδιοκτησια και μονο. Ειναι παρανοικο... Το ακινητο μπορει να εχει χιλιες δυο αιθαιρεσιες.... που να οφειλονται σε διαφορετικες ιδιοκτησιες απο αυτη που μας ενδιαφερει... Θα μπλοκαρουν οι αλλες ιδιοκτησιες τη δικια μας? Δε νομιζω... 1
titos80 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 23 , 2011 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 23 , 2011 Απο τη συζήτηση καταλαβαίνω οτι έχουμε επικεντρωθεί στο θέμα της βεβαίωσης μηχανικού για περίπτωση αγοραπωλησίας ακινήτου. Έχουμε ιδέα τι γίνεται όταν ο πελάτης θέλει να εντάξει το εξολοκλήρου αυθαίρετο ακίνητό του στις διατάξεις του νέου νόμου;; Γνωρίζουμε δλδ οτι το ακίνητο είναι αυθαίρετο...και θέλουμε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία..τι ακριβώς του λέμε για αμοιβή; Γιατί σ'αυτή την περίπτωση πρέπει να κάνουμε αποτύπωση αρχιτεκτονικών σίγουρα.. Μπαίνουμε και στη διαδικασία ελέγχου των στατικών η απλά ελέγχουμε σύμφωνα με τον ΓΟΚ;
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα