Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δήλωση μηχανικού για μη ύπαρξη αυθαιρεσιών


Recommended Posts

Αν βρει άλλον μηχανικό να υπογράψει ας το κάνει, θα είναι τα θέματα που θα συζητάμε μετά από δυο (μαχ) χρόνια εδώ για αγωγές προς συνάδελφους που δεν πρόσεχαν που έβαζαν την υπογραφή τους.

 

Το κακό είναι ότι αρκετοί από αυτούς ΞΕΡΟΥΝ που "πουλάνε" την υπογραφή τους!

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 3,6k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Και επίσης από όσο ερμηνεύω το νόμο όσο πιο αντικειμενικά μπορώ εφόσον με την ολοκλήρωση της υποβολής αυθαιρέτου αυτομάτως εκδίδεται βεβαίωση δεν είναι απλά επιλογή αλλά υποχρέωση του μηχανικού μετά τη οριστική δήλωση οποιουδήποτε αυθαιρέτου η ιδιοκτησία να είναι σε θέση να συνοδευτεί με μία βεβαίωση μηχανικού. Έτσι και αλλιώς την άλλη λογική δεν την καταλαβαίνω, να δηλώσω μόνο ό,τι με 'αφήνει' ο ιδιοκτήτης για ποιο λόγο?? για να πάρω τα 500-1000 ευρώ και να κοιμάμαι ήσυχος?? όταν πας στο γιατρό και σου βρίσκει δύο αρρώστιες θα σου δώσει φάρμακα για την μία?? και αν πάθεις κάτι θα πει 'ο ασθενής μου είπε να του δώσω τα μισά φάρμακα'?? μην τρελαθούμε ρε παιδιά!! επιλογή του καθενός ιδιοκτήτη είναι μόνο αν θέλει ή όχι να τακτοποιήσει το ακίνητο του και αυτή την επιλογή του την καταλαβαίνω ειδικά σε ένα κράτος που αλλάζει κάθε μέρα τους νόμους του και κανένας δεν το εμπιστεύεται. Τώρα μπορεί αυτή την επιλογή να τη βρει μπροστά του όταν θα θέλει να το πουλήσει ή να το μεταβιβάσει κτλ. Αλλά εφόσον αποφασίσει να το δηλώσει, θα δηλωθούν όλες οι αυθαιρεσίες του ακινήτου και ο μηχανικός θα φροντίσει να ακολουθηθεί όσο το δυνατόν αυτός ο μπ@@@νόμος! Μην λέμε και εμείς ότι για όλα φταίνε οι άλλοι.

Link to comment
Share on other sites

Αν ο μηχανικός υπογράφει τη μελέτη και επίβλεψη ενός κτιρίου το οποίο και μεταβιβάζεται, δύναται να εκδόσει στο όνομά του τη βεβαίωση περί αυθαιρέτων?

 

Ναι, γιατί όχι...

Link to comment
Share on other sites

....

από όσο ερμηνεύω το νόμο όσο πιο αντικειμενικά μπορώ εφόσον με την ολοκλήρωση της υποβολής αυθαιρέτου αυτομάτως εκδίδεται βεβαίωση δεν είναι απλά επιλογή αλλά υποχρέωση του μηχανικού

....

αυτό είναι σημαντικό, που το γράφει ? (νόμος, εγκύκλιοι ή εστω τα άτυπα ερμηνευτικα απο ΤΕΕ και ΥΠΕΚΑ) αλλά γραπτά.

Link to comment
Share on other sites

Αν θέλουμε να "αποφύγουμε" τέτοιες περιπτώσεις (δηλώσεις 4014) μπορούμε να βάλουμε τέτοια ημερομηνία αυτοψίας, ούτως ώστε η "τελική" Βεβαίωση (που ναι έχουμε υποχρέωση να εκδώσουμε από το σύστημα και να δώσουμε στον ιδιοκτήτη) να μην έχει καμία απολύτως ισχύ!!!

Εγώ αυτό έκανα σε δύο - τρεις περιπτώσεις που "μυριζόμουν" πρόβλημα....

Για σκεφτείτε το λίγο....

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
Link to comment
Share on other sites

Η βεβαίωση εκδίδεται μεν αυτόματα από το σύστημα αλλά αν ο μηχανικός δεν την ανοίξει-εκτυπώσει-υπογράψει-σφραγίσει, θα παραμείνει στο σύστημα. Δεν μας αναγκάζει κανείς να τη δώσουμε στον πελάτη (αμφιβάλλω αν ξέρει κανείς ότι βγαίνει και βεβαίωση, όλοι ζητάνε το 5-σέλιδο της περαίωσης).

 

ΙΑΣΟΝΑ στις περιπτώσεις που ο ιδιοκτήτης δεν τα έχει τακτοποιήσει όλα, υποτίθεται έχει ενημερωθεί νωρίτερα από τον μηχανικό ότι δεν θα πάρει βεβαίωση άρα δεν χρειάζεται κόλπο με την ημερομηνία της αυτοψίας. Απλώς δεν του δίνεις τη βεβαίωση. Και μόνος του να μπει αυτός με τον κωδικό πελάτη και να την εκτυπώσει (υπάρχει δυνατότητα) δεν θα μπορεί να τη χρησιμοποιήσει γιατί δεν θα έχει ούτε την υπογραφή ούτε τη σφραγίδα του μηχανικού.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Έτσι συμφωνώ κι εγώ.

Αν φυσικά κάπου γράφει ότι ο μηχανικός που έκανε την διαδικασία τακτοποίησης είναι αυτόματα υποχρεωμένος εκ του νόμου να δώσει και βεβαίωση, τότε αλλάζουν όλα.

Link to comment
Share on other sites

Τι να πω ρε συνάδερφοι?? δηλαδή το πρόβλημα είναι να το αναφέρει ρητά ο νόμος ότι πρέπει να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας?? δηλαδή όταν 'ημι-τακτοποιήθει ένα αυθαίρετο δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα για την έκδοση βεβαίωσης μετά??? και δηλαδή το μόνο που μας νοιάζει από ό,τι κατάλαβα από κάποιες απαντήσεις συναδέρφων παραπάνω είναι πως θα είμαστε εμείς καλλυμένοι και όχι πως θα κάνουμε σωστά τη δουλειά μας??? Και συγγνώμη αλλά δικαιολογίες του στυλ 'το κράτος (βλ. πολεοδομία) είναι μπάχαλο άρα γιατί να νοιαστώ εγώ' είναι απαράδεκτες. Ξεχνάτε μου φαίνεται τι ταλαιπωρία έχουμε περάσει από τις δημόσιες υπηρεσίες όλοι μας. Αλλά ενώ τότε κράζουμε, τώρα που είναι στο χέρι μας σκεφτόμαστε πως θα πάρουμε τα λεφτά και πως θα φυλάξουμε τον πισινό μας, αλλά όχι πως θα κάνουμε σωστά τη δουλειά μας. Και δεν λέω να ασχολούμαστε με την κάθε στραβή και ανάποδη επιθυμία του κάθε ιδιοκτήτη, ας κάνει ο καθένας όπως του καπνίσει. Αλλά ο ιδιοκτήτης δεν είναι μηχανικός, και με το να κάνουμε το πιο σωστό σύμφωνα με τις γνώσεις μας και την επιστήμη μας εμάς θα βοηθήσει αργότερα και ίσως βάλει και λίγο τάξη στο μπάχαλο που επικρατεί εκεί έξω. Εκτός αν είστε όλοι ευχαριστημένοι με την κατάσταση οπότε εντάξει...

Edited by mpirmpili
Link to comment
Share on other sites

Απορια της τελευταιας στιγμης!

Την καλησπερα μου κατ αρχιν

 

Ιδιοκτητης 3 διαμερισματων στον ιδιο οροφο οικοδομης τα πουλαει και τα 3...

Διαμερισματα τα οποια περιηλθαν στην κατοχη του απο πραξη αποδοχης κληρονομιας προ 5μηνου, την οποια και εχω στα χερια μου

Ο ιδιοκτητης με ενημερωσε οτι υπαρχουν στο δωμα καποιες αποθηκες που ανηκουν σε αυτον

Οι αποθηκες ειναι αυθαιρετες διοτι δε φαινονται στα σχεδια της πολεοδομιας, πλην μιας μεγαλης 10 τ.μ.

 

Η πραξη αποδοχης κληρονομιας που αποτελει και τον τιτλο ιδιοκτησιας του εν λογω ιδιοκτητη και πελατη μου περιγραφοντας και τα 3 ακινητα ΔΕΝ κανει καμια αναφορα στις αποθηκες ως παρακολουθηματα...

 

Εγω ως Μηχανικος ειμαι υποχρεωμενος να ελεγξω και παλιοτερους τιτλους ιδιοκτησιας ή συμβολαιογραφικες πραξεις (γινεται αναφορα στην πραξη αποδοχης κληρονομιας για μια ακομα πραξη το καλοκαιρι του 2010 που εγινε απο αλλο συμβολαιογραφο και αποτελει συσταση οριζοντιου ιδιοκτησιας, παρα το οτι απο το 1967 τα ακινητα περιηλθαν στην κατοχη της αποθανουσης, ως οικοπεδουχος και εκτοτε δεν αλλαξαν κατοχο) ουτως ωστε να δω αν σε παλιοτερους τιτλους αναφερονται ενδεχομενα παρακολουθηματα ή με τον παροντα τιτλο ιδιοκτησιας του τωρινου και μοναδικου ιδιοκτητη ειμαι καλυμενος...?

 

Πιστευω πως δε χρειαζεται, πιστευω βασικα πως οτι και να εγινε η περιγραφη της οριζοντιου ιδιοκτησιας δε θα αλλαξε απο πραξη σε πραξη, ειδικα οταν μιλαμε για πραξεις τοσο κοντυνες μεταξυ τους και πως με τον τιτλο ιδιοκτησιας που μου δωσανε ειμαι καλυμενος για την εκδοση της βεβαιωσης

 

Τι γνωμη εχετε?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.