Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Για σας. Είμαι μαθητής Γ λυκείου και δεν έχω αποφασίσει τι θα δηλώσω στο μηχανογραφικό. Ωστόσο σκεφτόμουν το πολυτεχνείο και τις σχολές του. Και όχι μόνο πολυτεχνεία αλλά και ότι άλλο παίρνει τον τίτλο "μηχανικός".

 

Ας ξεκινήσουμε με απλά πράγματα. Πόσοι είναι οι συνολικοί τίτλοι? Αυτοί που είχα ακουστά είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Μηχανολόγος Μ, Χημικός Μ, Πολιτικός Μ, Μηχανικών μεταλλείων, Ναυπηγών, Ικάρων. Σήμερα διάβασα και για μια άλλη σχολή την Σχολή Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού όπως και την ηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών. Αν εξαιρέσουμε πολιτικούς, χημικούς και μεταλλείων οι άλλοι μου φαίνονται ενδιαφέρον.

 

Θα σας παρακαλούσα λοιπόν αν κάποιος μπορεί να μου δώσει μια μικρή περιγραφή της κάθε σχολής. Πρόσεξα ότι οι μηχανολόγοι και οι ηλεκτρολόγοι είναι πάρα πολλοί, οπότε λόγω αποκατάστασης ούτε αυτοί με πολυενδιαφέρουν.

 

Θα ήθελα επίσης να κάνετε μια κατάταξη όσο αφορά την επαγγελματική αποκατάσταση των σχολών που ανέφερα. Παίζει κύριο παράγοντα για μένα.

 

Όπως και να αναφέρετε τους αρχικούς μισθούς που λογικά διαφέρουν από μηχανολόγο σε ναυπηγό και σε μηχανικό εμπορικού ναυτικού.

 

Ακόμη θα ήθελα να μου πείτε με ποια από τις παραπάνω σχολές θα ήταν πιο εύκολο να βρω εργασία στο εξωτερικό καθώς σκέφτομαι από τώρα ότι ίσως χρειαστεί να φύγω.

 

Να πω την αλήθεια βλέπω με καλό μάτι τους ναυπηγούς αλλά μια σφαιρική άποψη θα ήταν καλό να έχω. Οπότε αν κάποιος ξέρει κάτι παραπάνω για τους ναυπηγούς ας το πει (πχ αν μπορείς να βρεις δουλειά εξωτερικό, αν ταξιδεύεις, αν έχεις δικαίωμα να δημιουργείς δικά σου πλοία, αν υπάρχει δυνατότητα απασχόλησης με πολεμικά πλοία-υποβρύχια που μου φαίνονται ενδιαφέρον, αρχικοί μισθοί κλπ).

 

Ευχαριστώ και καλή συνέχεια.

Δημοσιεύτηκε

Ναι ο καθηγητης ΣΕΠ θα σκιστει να τον διαφωτισει αν βεβαια εχει ιδεα...

 

Φιλε για τους ναυπηγους στην Ελλαδα υπαρχει μονο μια πολυτεχνικη

σχολη στο ΕΜΠ και ενα ΤΕΙ οποτε δεν ειναι εντελως κορεσμενος ο

τομεας. Απο αυτα που ακουγα μεχρι προσφατα ειχαν ικανοποιητικη

απορροφηση. Μπορεις να ασχοληθεις με ενα πληθος πραγματων

οπως η σχεδιαση διαφορων τυπων πλοιων, να συντασεις μελετες

και εκθεσεις για διαφορα πλοια.

 

Ενα γενικο σχολιο, ρωτας για μισθους και για αποκατασταση.

Μεσα σε 2 χρονια απο το 2009 εως σημερα αυτα τα 2 καταβαραθρωθηκαν

οποτε σε 7-8 χρονια που εσυ θα βγεις στην αγορα εργασιας ουδεις

μπορει να προβλεψει ποια θα ειναι η κατασταση.

 

Η συμβουλη μου ειναι μπες στα σαιτ των σχολων, διαβασε τις περιγραφες

τους, διαβασε τους οδηγους σπουδων να παρεις μια εικονα για το αντικειμενο

και μετα αποφασισε. Κυριως δες ποιο αντικειμενο σε ενδαφερει πιο πολυ

και θα σου αρεσε να ασχοληθεις στο μελλον.

  • 2 weeks later...
Δημοσιεύτηκε

Αυτό που μπορώ να σου πω εγώ για την επαγγελματική αποκατάσταση είναι το εξής:

σαν μηχ. Εμπορικού ναυτικού έχεις σχεδόν σίγουρη αποκατάσταση με πολύ καλές απολαβές, αλλά δύσκολη ζωή. Αποκόβεσαι για τουλάχιστον 7-8 μήνες (το χρόνο) σερί από φίλους και οικογένεια και είσαι μέσα σε ένα καράβι όλη την ώρα, κι αν έχεις τύχη βγαίνεις μια φορά το μήνα σε κανένα λιμάνι. Δεν είναι παίξε γέλασε!!!

Σαν μηχανολόγος μηχανικός έχεις θεωρητικά πολλές κατευθύνσεις ανοιχτές (Π.χ. συστήματα θέρμανσης και ψύξης, βιομηχανία παραγωγής πετρελαίου και φυσ. αερίου, εργοστασιακή παραγωγή σε μηχανολογικά εξαρτήματα, πωλήσεις, διαχείριση ποιότητας...) αλλά είναι πιο ζόρικα τα πράγματα σε ότι αφορά την αποκατάσταση και τις απολαβές. Εκτός κι αν πας εξωτερικό!

Σαν ναυπηγός μπορείς να βρεις απασχόληση σε ναυπηγεία (μελέτες και/ ή επίβλεψη κατασκευών, επισκευές κτλ) ναυτιλιακές εταιρείες (αρχιμηχανικός ή βοηθός αρχιμηχανικού αρχικά) ή νηογνώμονες (επίβλεψη κατασκευών, εγκρίσεις σχεδίων κτλ.). Κι εδώ νομίζω είναι αρκετά ζόρικα να βρεις δουλειά στο συγκεκριμμένο αντικείμενο, αν και μπορείς εναλλακτικά να κάνεις κι ότι κάνει ένας απλός μηχανολόγος σε γενικές γραμμές.

Το πιο σημαντικό όμως είναι να κάνεις κάτι που να σου ταιριάζει και να μπορείς να το αγαπήσεις. Η σχολή που θα παρακολουθήσεις θα σου δώσει κάποιες γενικές γραμμές, μηχανικός θα γίνεις κατόπιν με την πείρα την ενασχόληση με το αντικείμενο και το διάβασμα. Η σχολή Ε.Ν είναι κατά τη γνώμη μου μια καλή επιλογή και με ένα δεύτερο πτυχίο αργότερα (ναυπηγού ή μηχανολόγου) όλες οι πόρτες ανοίγουν εύκολα μέχρι τα ανώτερα κλιμάκια. Αλλά θέλει σκληρό αγώνα υπομονή, ΕΠΙΜΟΝΗ και διάθεση για δουλειά και διάβασμα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.