Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει τροπολογία στο νόμο και θα ενταχθούν στη ρύθμιση και οι παραδοσιακοί οικισμοί.

 

Οι παραδοσιακοί οικισμοί απαριθμούνται πάνω από 1000 στην Ελλάδα και σαν παράδειγμα σχεδόν όλες οι Κυκλάδες μένουν εκτός ρύθμισης.

 

Όποιος έχει κάτι νεότερο επί του θέματος ας συμπληρώσει.

Δημοσιεύτηκε

δεν θα μπουν στην ρυθμιση οσα παραβιαζουν το υψος σιγουρα και καποιες αλλες κατα τοπους διαταξεις..θα τακτοποιεις τα υπολοιπα με απαιτηση καταδαφισης των τμηματων οσων μενουν εκτος ρυθμισης για να παρεις την τελικη σφραγιδα περαιωσης

Δημοσιεύτηκε

Σε ξεμπαζωμα υπόγειου δηλαδή θα πρέπει να ρίξει τον τελευταίο όροφο;

 

Σε περίπτωση ανάκλησης άδειας ;

 

Τι γίνεται εκει;

Δημοσιεύτηκε

Νομίζω ότι στα κτήρια με οικοδομική άδεια και ρευματοδότηση, αν επιβληθεί επαναφορά του ύψους του κτηρίου στα προβλεπόμενα από την άδεια, δε θα ζητηθεί να κατεδαφιστεί ο τελευταίος όροφος, εφόσον είναι στο προβλεπόμενο απόλυτο υψόμετρο, αλλά να αποκατασταθεί ο περιβάλλων χώρος και το υπόγειο να πάψει να είναι ξέχωτο.

Υπάρχουν γνωμοδοτήσεις του ΣτΕ που απέκλεισαν στο Ν. 4014 τους παραδοσιακούς οικισμούς. Τώρα επιζητείται κάποια λύση.

Γενικά δεν μπορώ να φανταστώ κατεδαφίσεις στη σημερινή εποχή της οικονομικής κατάρρευσης...

Το νότιο Αιγαίο, λόγω τουριστικής ανάπτυξης, ήταν η πρώτη περιφέρεια της χώρας παράγοντας το υψηλότερο ΑΕΠ, με δεύτερη τη Στερεά Ελλάδα και τρίτη την Αττική.

Ο σημερινός αναπληρωτής υπουργός του ΥΠΕΚΑ ήταν υπουργός Αιγαίου (2000-2004). Όταν επί είκοσι χρόνια γινόντουσαν οι υπερβάσεις δόμησης και ήταν πασίγνωστο το φαινόμενο, έκαναν όλοι ότι τίποτε δεν έβλεπαν (πολιτικοί, μηχανικοί, κατασκευαστικές εταιρείες, πολεοδομικές υπηρεσίες, πολίτες). Τώρα για εισπρακτικούς λόγους θυμήθηκαν τη νομιμότητα με περισσή υποκρισία. Η ζήτηση για παραθεριστική κατοικία και τουριστικές επενδύσεις ήταν πρωτοφανής για πολλά χρόνια. Σχεδιασμός δεν υπήρχε για να καλύψει τη ζήτηση. Δηλ. ζώνες τουρισμού - αναψυχής και παραθεριστικής κατοικίας...

Με ένα τερατώδες και αντιπαραγωγικό δημόσιο, το οποίο όλο και συρρικνώνουν χωρίς στην πράξη να γίνεται τίποτε, σταδιακά βρίσκουν δουλειά στους ιδιώτες μηχανικούς μετατρέποντάς τους σε διευρυμένο δημόσιο με ρόλο ελεγκτή (π.χ. ενεργειακοί επιθεωρητές, σώμα ορκωτών μηχανικών), λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης στις αρμόδιες υπηρεσίες της διοίκησης (πολεοδομίες). Για να αυξάνει διαρκώς το μέρος του κρατικού τομέα που αμείβεται από τους φορολογούμενους για να κάθεται.

Οι μηχανικοί είναι από τη φύση της επιστήμης τους παραγωγικό στρώμα, δηλ. οικοδομούν και καλύπτουν ανάγκες σε κατοικία και παραγωγικές δραστηριότητες, έργα υποδομής, κοινωνικού εξοπλισμού, κ.λ.π. Σήμερα τίποτε δε δομείται, λόγω κρίσης και ύφεσης, και θα αρχίσει το δημόσιο να κατεδαφίζει; Δηλ. ράβε - ξύλωνε; Σε τί θα ωφελήσει κάτι τέτοιο;

Η πάταξη του φαινομένου της αυθαίρετης δόμησης είναι σε θετική κατεύθυνση πολιτική. Όμως, όχι σε τέτοιο σημείο που να οδηγήσει σε δήμευση της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων.

Μέσω της αναδρομικής τιμωρίας ενός τεράστιου μέρους του οικοδομημένου χώρου, η ομηρία των ακινήτων λειτουργεί ως αγελάδα που αρμέγουμε με πρόστιμα, υπέρογκους φόρους, κ.λ.π., όταν η πτώση τιμών εξοχικών είναι τεράστια και τα πωλητήρια πυκνώνουν, πολλοί δε ιδιοκτήτες τρέχουν στη ΔΕΗ για διακοπή ηλεκτροδότησης...

Η παραθεριστική κατοικία στην Ελλάδα, το σπίτι στο χωριό, κ.λ.π. συντελεί κατά πολύ στην τοπική ανάπτυξη της υπαίθρου λόγω εσωτερικού και εξωτερικού τουρισμού, δεσμών με τον τόπο καταγωγής, αφόρητης ζωής το καλοκαίρι στις μεγάλες πόλεις, κ.ά. Με τα νέα μέτρα φορολογικά, ρύθμισης αυθαιρέτων, πιθανές κατεδαφίσεις... τί θα ακολουθήσει;

Η συρρίκνωση του ΑΕΠ με τέτοιες πολιτικές που νεκρώνουν το οικιστικό απόθεμα, αντί να ενθαρρύνουν τη χρήση του (π.χ. κίνητρα χρήσης της ιδιωτικής παραθεριστικής κατοικίας στο σύνολο του χρόνου ως τουριστικό κατάλυμα, συμπληρωματικό των ξενοδοχείων, με δραστικό έλεγχο της παρα-ξενοδοχείας για είσπραξη φόρων) αποτελεί άλλο ένα λίθο προς την κατάρρευση.

Τελικά θα την πατήσει και η ΔΕΗ χάνοντας τόσα πάγια με τις διακοπές ηλεκτροδότησης που πολλαπλασιάζονται...., αλλά και οι Δήμοι που θα χάνουν τα τέλη....

Δημοσιεύτηκε

ξέρει κανείς τι γίνετε σε περίπτωση που βρισκόμαστε σε παραδοσιακό οικισμό και ο πελάτης μου θέλει να κάνει συμβόλαιο για το ακίνητό του το οποίο προυφίσται του 1955 (χωρίς άδεια φυσικά) και δεν φαίνεται να υπάρχουν εμφανείς αυθαιρεσίες??? Σύμφωνα με παρ2 αρθ 23 του νόμου δεν έχει πρόβλημα άλλα μπερδεύομαι με την παρ3 που λέει ότι δεν ισχύουν τα της παρ2 για παραδοσιακούς οικισμούς. Δίνω βεβαίωση όπως μας έχει δώσει πρότυπη το ΤΕΕ για την περίπτωση 2 ότι δηλαδή ''Στο ακίνητο όλες οι αυθαιρεσίες εμπίπτουν σε μία από τις εξαιρέσεις της παρ2 του αρθ.23 του νόμου 4014/2011'' και δεν αναφέρω για την παρ.3 ??? Πρέπει η βεβαίωση να συνοδεύεται με δημόσιο έγγραφο που να αποδυκνύεται η παλαιότητα??? ¨ελεγχο στατικής επάρκειας θα χρειαστέι επισυναπτόμενη με την βεβαίωση μου?? Γενικά σε κτίσματα που είναι πριν το '55 εκτός από την αναφορά στη βεβαίωση μου χρειάζονται αποδεικτικά παλαιότητας μαζί και δελτίο για τα στατικά?

Σε περίπτωση που το κτίσμα μας είναι πριν το '55 άλλα έχει κάνει μία προσθήκη από τσιμεντόλιθο (δεν υπήρχαν τσιμεντόλιθοι το 55 νομίζω) αργότερα, τότε απλά δεν μπορεί να κάνει συμβόλαιο αν δεν το κατεδαφίσει???

Παρακαλώ ας μου απαντήσει κάποιος γκουρου του θέματος γιατί ψάχνω και δεν βγάζω άκρη.Ευχαριστώ

Δημοσιεύτηκε

s.sun αυτό που περιγράφεις είναι ένα από τα πολλά προβλήματα που προκύπτουν με την τουλάχιστον ατυχή διατύπωση των παραγράφων 2 κ' 3.... μόνο με τροποποίηση τους λύνεται το πρόβλημα.

 

συγκεκριμένα πρέπει:

να αναδιατυπωθεί η 3.α.αα ώστε να είναι σαφές ότι δεν αφορά κτίρια που ρυμοτομήθηκαν μετά από ένταξη σε ΡΣ ή με τροποποίηση ΡΣ (διότι αυτά μέχρι την διάνοιξη της οδού μέχρι τώρα κανονικότατα μεταβιβάζονταν)

να διευκρινιστεί ότι η 3.α.γγ δεν αφορά δημόσια κτίρια,

να προστεθεί στην παράγραφο 3.α.στστ η φράση "εφόσον οι αυθαίρετες κατασκευές ή η εγκατάσταση της αυθαίρετης χρήσης πραγματοποιήθηκε μετά την κήρυξη του οικισμού ή του συνόλου"

στην 3.γ να προστεθεί "εφόσον το κτίριο ανεγέρθηκε μετά την 31-12-03" και να αναδιατυπωθεί ώστε να αφορά μόνο εκτός σχεδίου κτίρια (και όχι και εντός οικισμού!!!) που παραβιάζουν την κορυφογραμμή και όχι τα 20μ κάτω από αυτή που δεν προβλέπονται πουθενά ως απαγόρευση (ν.3212/03 αρθ.10 παρ.2), διαφορετικά να καταργηθεί πλήρως η 3.γ. (η οποία και πρακτικά είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί με τις "αδυναμίες" που έχει ο όρος "κορυφογραμμή")

τέλος να διευκρινιστεί ότι η 3.δ αφορά μόνο περιπτώσεις που δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν με το άρθρο 22 του ΓΟΚ (διότι η διατύπωση "αγνοεί" τις "λειτουργικές προεξοχές" που επιτρέπονταν πάνω από κοινόχρηστους χώρους προ ΓΟΚ 85)

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε
Γενικά δεν μπορώ να φανταστώ κατεδαφίσεις στη σημερινή εποχή της οικονομικής κατάρρευσης...

Εγώ μπορώ! Ο νομοταγής δηλαδή, είναι νοητικά καθυστερημένος?

 

Όταν επί είκοσι χρόνια γινόντουσαν οι υπερβάσεις δόμησης και ήταν πασίγνωστο το φαινόμενο, έκαναν όλοι ότι τίποτε δεν έβλεπαν (πολιτικοί, μηχανικοί, κατασκευαστικές εταιρείες, πολεοδομικές υπηρεσίες, πολίτες). Τώρα για εισπρακτικούς λόγους θυμήθηκαν τη νομιμότητα με περισσή υποκρισία.

Μη φοβάσαι

Και τότε, και τώρα κάποιοι εισέπρατταν και κάποιοι θα εισπράξουν... Ας ήταν νόμιμοι, θα έκανα και οικονομία!

 

Η ζήτηση για παραθεριστική κατοικία και τουριστικές επενδύσεις ήταν πρωτοφανής για πολλά χρόνια. Σχεδιασμός δεν υπήρχε για να καλύψει τη ζήτηση. Δηλ. ζώνες τουρισμού - αναψυχής και παραθεριστικής κατοικίας...

Εγώ θα έλεγα πως ήταν παράλογα και αφύσικα πρωτοφανής η ζήτηση.

Μεγάλα τμήματα της επαρχίας μετατράπηκαν σε ζώνες αναψυχής και τουρισμού.

Όσα τμήματα δεν είχαν κάποιες προυποθέσεις που θα τα αναδείκνυαν σε τουριστικούς προορισμούς εγκαταλήφθησαν εντελώς.

Θεωρήθηκε ο τουρισμός ως η ατμομηχανή της κάθε τοπικής οικονομίας.

Καλά το έλεγαν παλιά πως θα έρθει η στιγμή που θα γίνουμε οι σερβιτόροι της Ευρώπης...

  • Downvote 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.