Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αμοιβές


Recommended Posts

http://www.tee.gr/online/epikaira/2000/2107/pg130a.shtml

Με αφορμή ερωτήματα συναδέλφων, σχετικά με τις κρατήσεις υπέρ τρίτων, στις οποίες υπόκεινται οι αμοιβές των μελετών, ο ΣΜΕΔΕΚΕΜ σας πληροφορεί ότι σύμφωνα με:

α. Την Εγκύκλιο Α258 με αριθμό πρωτ. Α 95733/19861/1970 του υπουργείου Δημοσίων Έργων.

β. Το Ν.Δ. 103/1974 και

γ. Τον Ν. 915/1979,

οι κρατήσεις στις δαπάνες εκτελέσεως Μελετών είναι οι παρακάτω:

1. Υπέρ ΤΣΜΕΔΕ κράτηση 2% επί του ποσού της αμοιβής για την εκπόνηση μελέτης τεχνικής φύσεως, ανεξάρτητα από την πηγή χρηματοδότησης του έργου. Επιπλέον, χαρτόσημο 2,4% επί της κράτησης υπέρ ΤΣΜΕΔΕ.

2. Υπέρ του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κράτηση 2% επί του ποσού της αμοιβής για την εκπόνηση μελέτης τεχνικής φύσεως, ανεξάρτητα από την πηγή χρηματοδότησης του έργου. Επιπλέον, χαρτόσημο 2,4% επί της κράτησης υπέρ ΤΕΕ.

3. Υπέρ ΕΜΠ κράτηση 1% επί του ποσού της αμοιβής για την εκπόνηση μελέτης τεχνικής φύσεως, όταν η μελέτη δεν χρηματοδοτείται από πιστώσεις Δημοσίων Επενδύσεων.

Ειδικότερα για την κράτηση 1% υπέρ ΕΜΠ, στις περιπτώσεις αμοιβών μελετών και επιβλέψεων που χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό των Δημοσίων Επενδύσεων, σας πληροφορούμε ότι αυτή έχει καταργηθεί με την υπ� αριθ. Ε.Π. 2742/14.8.70 Απόφαση του υπουργού Oικονομικών, με την οποία απεδέχθη τις με αριθμούς 1119/1969 και 441/1970 γνωμοδοτήσεις της Oλομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

 

σημερα που εχει αλλαξει το εντυπο υποβολης ΤΣΜΕΔΕ στην ΕΤΕ αν δειτε στις οδηγιες (ΤΕΕ Θεσσαλίας) λεει οτι εμεις βαζουμε το ποσο του ΤΣΜΕΔΕ και στην τραπεζα βαζουν το ποσο της αμοιβής.μου φάνηκε περίεργο καθως δεν βλεπω καποια χρησημοτητα σε αυτο παρα το μονο οτι χανει χρόνο ο υπαλληλος στο γκισε.στην πρώτη υποβολή που έκανα για ΗΧ με το νέο έντυπο ο υπάλληλος μουυ διόρθωσε το ποσο του ΤΣΜΕΔΕ (ειχα βαλει αυτο που μου έβγαζε το γνωστο πρόγραμμα) και το ανεβασε γιατι μου ειπε οτι δεν ειχα υπολογίσει και το 'χαρτοσημο'.ειχα βεβαια συμπληρώσει και το ποσό της αμοιβής.αρα λοιπόν στην τράπεζα πηγαίνουν αναποδα.βαζουν το συνολο της αμοιβης και βγάζουν τις 'Παλιές' κρατήσεις.μηπως τελικά με το νέο έντυπο αλλάζει κάτι στις κρατήσεις?εμμέσως θέλουν να πληρώνουμε μόνο ΤΣΜΕΔΕ και τίποτα άλλο.γιατι αποτι καταλαβα αν βαλουμε εμεις το ποσό ΤΣΜΕΔΕ μονο η αμοιβη που θα βαλει ο υπάλληλος θα βγει μικρότερη.το εχει τσεκαρει κάποιος άλλος η έπεσα στην περίπτωση?

Link to comment
Share on other sites

Από την στιγμή που δεν καταργήθηκε το χαρτόσημο, στο έντυπο συμπληρώνεις την αμοιβή και το ποσό του ΤΣΜΕΔΕ μαζί με το χαρτόσημο.

Εκτός αν καταργήθηκε το χαρτόσημο.....

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι για τις ΑΠΥ έχετε καμμία απάντηση? Δηλαδή αν κόψουμε μία ΑΠΥ με την ολοκλήρωση της παροχής το Μάρτιο ενώ έχουμε εισπράξει προκαταβολή που ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ στο συμφωνητικό μέσα στο 2011 θεωρείτε ότι είμαστε εντάξει?Δε νομίζω εγώ. Όταν κλείνει η χρήση απ οσο ξέρω δε μπορείς να αφήνεις εκκρεμείς πρόχειρες αποδείξεις. Ή κάνω λάθος? εκτός αν δεν τη δείξεις στο συμφωνητικό την προκαταβολή και όλα καλά - πληρώνεις όλες τις κρατήσεις σου το Μάρτιο μία φορά πάνε έλα σε δου τράπεζες κλπ - λιγότερη γραφειοκρατία - αλλά και περισσότερη φορολογία.

Για το έντυπο της ΕΤΕ συμφωνώ με τον FAETHON 11 - μία τιμή με το χαρτόσημο. Και το χαρτόσημο δεν προκύπτει από κάπου ότι καταργήθηκε για ιδιωτικά έργα, ούτε ο ΟΓΑ του. (είναι 2% χαρτόσημο και 20% σε αυτό ο ΟΓΑ - έτσι προκύπτει το 2,4% επί της κράτησης ή 2,048% επί της αμοιβής)

Link to comment
Share on other sites

Να ρωτίσω κάτι...Για να βρείς τη νόμιμη αμοιβή που ειναι τα 6750λ + τοπογραφικα και λοιπά....πως γίνεται να ξέρεις απο πρίν τι θα χρειαστεί να κάνεις? Δηλαδή όταν θα αναλάβεις την υπόθεση δεν θα πρεπει κανονικά να είναι μόνο τα 1569+ΦΠΑ η νόμιμη και τέλος ? Από εκεί και πέρα ότι χρειαστει να κάνεις δε θα είναι ξεχωριστές αμοιβές πια? Πρέπει από την αρχή να θεωρήσεις νόμιμη αμοιβή με αυτά που ενδέχετα να κάνεις? Μου φαίνεται περίεργο γιατί δεν ξέρουμε ακριβώς τι θα ζητηθει....

Link to comment
Share on other sites

Terry

Μαλλον δεν καταλαβες τι ειπα...

Δε σου μιλησα εγω για λιγοτερα απο τα 6750λ

Δε μιλησα εγω για λιγοτερη αμοιβη απο τα 1569€+ΦΠΑ

 

Η αποτυπωση θα αυξησει τη νομιμη αμοιβη σου, ενω η συμφωνηθεισα θα παραμεινει σταθερη, επομενως θα αυξηθει το ποσοστο της εκπτωσης σου.

Πως όμως θα αποφύγεις να δηλώσεις την αποτύπωση στο σύστημα εφόσον είναι αυθαίρετο χωρίς ΟΑ (άρα προφανώς απαιτείται αποτύπωση)? Γίνεται? Επειδή με την ίδια λογική μπορούμε να παραλείψουμε και το τοπογραφικό ή όποια άλλη πρόσθετη εργασία απαιτείται στα 1569 της νόμιμης ταρίφας.
Link to comment
Share on other sites

Σωστές απορίες και οι δύο οι παραπάνω.

Επίσης πλέον με την κατάργηση της ελάχιστης η ''απόδοση αυτοτελούς φόρου εισοδήματος'' το αντίστοιχο ΦΕΜ οταν την μελετη την κανει μηχανικος ιδιοκτητης, πως υπολογίζεται;

Το έντυπο έλεγε από πάντα νόμιμη αμοιβή και αυτοτελή φόρο 15% επί της αμοιβής, όπως και εισφορά υπέρ ΟΓΑ 15% επί του αυτοτελούς φόρου...

Link to comment
Share on other sites

Αν δε βγει το ΤΕΕ να τα ξεκαθαρίσει δεν πρόκειται να βγάλουμε άκρη ποτέ. Σε 3 εβδομάδες υποτίθεται λήγει η προθεσμία δηλώσεων και δεν ξέρουμε 100% πως δηλώνουμε τις αμοιβές, αν τις καταθέτουμε ή όχι, αν κόβουμε μία ΑΠΥ συνολική στο τέλος ή πολλές στα διάφορα στάδια της διαδικασίας (προκαταβολή, α' φάση, β' φάση), αν δηλώνοντας όλο το ποσό στο σύστημα υπάρξει πρόβλημα σε περίπτωση που διακοπεί η συμφωνία με τον πελάτη και έτσι δεν εισπράξουμε ποτέ το ποσό που δηλώσαμε κλπ κλπ.

Link to comment
Share on other sites

Στο ΤΕΕ/ΤΚΜ την τετάρτη τους είπανε, περιμένετε , μην προχωράτε τίποτα.

Στο ΤΕΕ στην Καλαμάτα τους είπανε ότι πρόκειται να βγουν 30 εγκύκλιοι ακόμα.

Οπότε υπομονή και κουράγιο!

Link to comment
Share on other sites

οι μελετες που θα κανεις ειναι απο πριν κανονισμενες....στα εντος σχεδιου δεν κανεις τίποτα.μονο υποβολη αιτήσεων ,δικαιολογητικά κλπ κλπ.

στα εκτος σχεδιου θελεις αποτύπωση (καθως δεν υπαρχει σχεδιο βαση του οποιου θα δουλεψεις ενω στα εντος σχεδίου ΜΕ ΑΔΕΙΑ η παρανομία περιφραφετε με βαση τα σχεδια αδειας.)

στα εκτος σχεδιου θες και εξαρτημενο τοπογραφικό.οποτε ξερεις τις μελετες απο πριν αναλογα με την περιπτωση.

Link to comment
Share on other sites

Για να το ξεκαθαρισουμε και αυτο...

Στην αποτυπωση και στο τοπογραφικο (οσον αφορα τον Ν4014) ΔΕΝ υπολογιζεται το 5000λ..

 

Συγγνώμη για την επανάληψη, αλλά δεν κατάλαβα. Στο πρόγραμμα αμοιβών του ΤΕΕ, βάζεις τη διαδικασία του 4014 που είναι στα 6750λ. Αν έχω και αποτύπωση που θα την κάνω εγώ ο ίδιος, τότε δεν έχω επιπλέον 5000λ για να υπολογίσω τη νόμιμη αμοιβή άρα και τις κρατήσεις μου? Απλά πηγαίνει αναλόγως τα τ.μ. που θα μου βγάλει?

 

(Ευχαριστώ terry, αλλά δεν έχω βγάλει ποτέ μου αμοιβή και μπερδεύομαι ακόμη...)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.