Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αδεια για αντικατάσταση ξύλινου πατώματος με πλάκα


Recommended Posts

Σε παλιό πέτρινο σπίτι, ο ιδιοκτήτης θελει να κάνει τις εξής εργασίες.

Να αντικαταστήσει τα ξύλινα πατώματα με πλάκα, αντικατάσταση στέγης πλάτους 7 μ. και σενάζ και να κατασκευάσει χαγιάτι.

 

Μου ζήτησε να του πω πόσο θα κοστίσει η άδεια.

 

Με αναλυτικό τιμολόγιο θα υπολογισθεί καθαίρεση ξύλινων πατωμάτων και κατασκευή οπλισμένης πλάκας;

 

Η στέγη αφού είναι πλάτους 7μ < 7,50μ, μπορεί να γίνει αντικατάσταση με άδεια μικρής κλίμακας. Το ότι θα κατασκευαστεί σενάζ, σημαίνει ότι μόνο το σενάζ θα υπολογιστεί με αναλυτικό τιμολόγιο στην άδεια ή απαιτείται και για την αντικατάσταση στέγης άδεια κι ας είναι 7μ.;

 

Το χαγιάτι υπολογίζεται στην άδεια;

 

απαιτείται ΚΕΝΑΚ;

Link to comment
Share on other sites

Σε παλιό πέτρινο σπίτι, ο ιδιοκτήτης θελει να κάνει τις εξής εργασίες...

 

Νομίζεις ότι το πρόβλημα είναι ο ΚΕΝΑΚ ή ο αναλυτικός;

 

Μετά από τρεις δεκαετίες άστοχων επεμβάσεων σε υφιστάμενα λιθόκτιστα είναι καιρός να αρχίσουμε να βλέπουμε πιο σφαιρικά τα πράγματα...

 

Η ουσία του προβλήματος είναι ότι έχεις ένα κτίσμα του οποίου ο Φ/Ο δεν υπόκειται σε κανέναν κανονισμό, και θέλεις (θέλει) να κάνεις εκτεταμένες και σοβαρές επεμβάσεις σε αυτόν τον Φ/Ο.

Αυτό δεν γίνεται.

Link to comment
Share on other sites

Η ουσία του προβλήματος είναι ότι έχεις ένα κτίσμα του οποίου ο Φ/Ο δεν υπόκειται σε κανέναν κανονισμό, και θέλεις (θέλει) να κάνεις εκτεταμένες και σοβαρές επεμβάσεις σε αυτόν τον Φ/Ο.

Αυτό δεν γίνεται.

 

 

Δεν γίνεται από την άποψη ότι δεν μπορεί να βγει οικοδομική άδεια ή ότι αυτές οι εργασίες θα δημιουργήσουν προβλήματα στο κτήριο;

Link to comment
Share on other sites

Να απαντήσω στον ιδιοκτήτη ότι δεν μπορεί να βγάλει άδεια;

 

από ότι μου είπε έχει ρωτήσει κι άλλους μηχανικούς και του είπαν πόσο θα κοστίσει η άδεια

Link to comment
Share on other sites

Δεν είπα αυτό. Είπα ότι βλέπεις το πρόβλημα λάθος. Δεν είναι δουλειά του μηχανικού να βγάζει άδειες. Δουλειά του είναι να εκπονεί μελέτες, να επιλέγει λύσεις, να αξιολογεί τα δεδομένα για λογαριασμό του πελάτη του και να του υποδεικνύει τις σωστές ενέργειες.

 

Τώρα, σου είπε ο υποψήφιος πελάτης ότι ρώτησε κι άλλους μηχανικούς, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν. Μπορεί να μην ξέρουν, ή να μην τους νοιάζει. Μπορεί κι αυτοί να έχουν την ίδια εγκεφαλική σύγχυση που έχει ο υποψήφιος πελάτης:

 

Αν του προτείνεις να βάλει μηχανή 120Hp στο παλιό jastava του '65, δισκόφρενα, ABS, καινούριες αναρτήσεις και αερόσακους, θα σε κοιτάξει λοξά με μισό μάτι, σαν να είσαι τρελός...

 

Αν του προτείνεις να βάλει πλάκες Ω/Σ, κεντρική θέρμανση, ευρύχωρο λουτροκαμπινέ και "έξυπνα" Η/Μ στο παλιό σπίτι του παππού, θα το βρει καλή ιδέα!!!

 

Λοιπόν, τεχνικά όλα γίνονται. Και οι πλάκες στο λιθόκτιστο, και το ABS στο παλιό jastava.

Το πρόβλημα είναι η άδεια; Η δήλωση στο μηχανολογικό; Η κάρτα καυσαερίων;

 

Το πρώτο πρόβλημα είναι αν αυτό που σκέφτηκε ο πελάτης σου είναι όντως καλή ιδέα. Εσύ θα αξιολογήσεις τα δεδομένα και θα του πεις αν πρέπει να το κάνει ή όχι, συνεκτιμώντας και υποκειμενικά κριτήρια, όπως οι συναισθηματικοί δεσμοί.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι αν ξέρεις να κάνεις την δουλειά. Όπως είπες, την άδεια υπάρχουν ήδη πολλοί που μπορούν να την βγάλουν. Η ουσία όμως είναι στο πως θα γίνει η δουλειά, ώστε να είναι ασφαλής, ανταποδοτική για τα χρήματα που θα δαπανηθούν, τεχνικοοικονομικά σωστή.

 

Υ.Γ: Ξέρω ότι γίνομαι δυσάρεστος, αλλά επειδή οφείλω να απαντήσω στο αρχικό ερώτημα: Από την στιγμή που αλλάζεις το στατικό σύστημα του σπιτιού, είναι προφανές ότι απαιτείται πλήρης στατική μελέτη. Ξέχνα την μικρή κλίμακα και τα μπαλαμούτια. Αυτοί που ξέρουν να κάνουν την συγκεκριμένη δουλειά, δεν ζητάνε λιγότερο από 6000€ μόνο για τα στατικά, όσο μικρό κι αν είναι το σπίτι. Τώρα, ο υπολογισμός των αμοιβών θα γίνει με αναλυτικό, αλλά αυτό δεν μειώνει την αμοιβή, μόνο την αυξάνει...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.