sermix Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21 , 2012 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21 , 2012 μια μπερδεμένη κατάσταση! αρχικά(το 1973) είχαμε μια άδεια, εκτός σχεδίου σε οικόπεδο 12στρ με 12 κατοικίες εξ' αδιαιρέτου. την επόμενη χρονιά γίνεται νόμιμη κατάτμηση συμβολαιογραφικά και χωρίζονται 3 οικόπεδα των 4 στρ και σε΄κάθε οικόπεδο υπάρχουν έτσι 4 κατοικίες το 2009 γίνεται στο ένα εκ των οικοπέδων των 4 στρ και τις 4 κατοικίες, άτυπη κατάτμηση και χρήση του νόμου περί χρησικτησίας και οι 4 κατοικίες των 4 στρ διαιρούνται σε 4 κατοικίες του 1ος στρ η κάθε μία. ο συμβολαιογράφος ισχυρίζεται ότι αυτό είναι νόμιμο και ότι τώρα η κατάσταση που έχουμε είναι(για το κομμάτι που μας απασχολεί) 4 οικόπεδα, ανεξάρτητα και νόμιμα του ενός στρ το κάθε ένα. στον πελάτη μου ανήκει το ένα από αυτά και θέλει να τακτοποιήσει κάποιο αυθαίρετο κτίσμα. ελπίζω να έγινα σαφής. να ερωτήματα που με απασχολούν είναι: βασικά έχουμε μια περίπτωση εκτός σχεδίου κατάτμησης απο άρτιο και οικοδομήσιμο σε μη. πως πρέπει να το αντιμετωπίσουμε? σαν 1 οικόπεδο 1 στρέμματος με 1 αυθαίρετο κτίσμα και με οικοδομική άδεια? οπότε τοπογραφικό διάγραμμα κάλυψης κτλ γίνονται στο ένα στρέμμα? ή όλα αυτά είναι άτυπα και παράνομα και πάμε σε εξ' αδιαιρέτου 4 κατοικιών σε 4 στρ με κοινό τοπογραφικό και διάγραμμα κάλυψης? η Μπούτου-Λεμπέση σε μία απο τις ερωτοαπαντήσεις (την 19 για ακρίβεια) λεέι: 19. ΑΡΤΙΟΤΗΤΑ ΓΗΠΕΔΟΥ: Όταν από το εξαρτημένο τοπογραφικό προκύπτει ότι το γήπεδο είναι μικρότερο και δεν έχει την απαιτούμενη αρτιότητα για την έκδοση της άδειας που έχει, τότε θα πρέπει να δηλωθεί ολόκληρο το κτίριο ως αυθαίρετο και με άδεια. μήπως αυτή είναι η περίπτωσή μας? βέβαια εδώ υπάρχει η αμφιβολία του κατά πόσο η πράξη χρησικτησίας είναι έγκυρη σε αυτή την περίπτωση.
saltapidas Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21 , 2012 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21 , 2012 μήπως αυτή είναι η περίπτωσή μας? βέβαια εδώ υπάρχει η αμφιβολία του κατά πόσο η πράξη χρησικτησίας είναι έγκυρη σε αυτή την περίπτωση. Αυτο δεν νομιζω να σε αφορα.... Εγω θα εκανα αυτο που λεει η Λεμπεση και θα ενημερωνα για το "μετα" που θα πρεπει να βρει ή να αποζημιωση το υπολοιπο για την αρτιοτητα.
katrmp Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21 , 2012 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21 , 2012 αν σε γήπεδο συγγενή με τοπογραφικό συμβολαιου και άδειας 4010τ.μ και τώρα αν μετρηθεί είναι 3940τ.μ τι γίνεται? αν αργότερα αγοράστηκε και 'ομορο μη άρτιο φυσικά 250τ.μ βοηθάει ? και πώς πρέπει να το χειριστεί ο μηχανικός που θα απευθυνθούμε στην τακτοποίηση?
steve100 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21 , 2012 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21 , 2012 (edited) Εχω μια περίπτωση εξ αδιαιρέτου με 10 ιδιοκτήτες , το οποιο μπήκε στο σχέδιο πόλης αλλά δεν έχει γίνει πράξη τακτοποίησης. Σε αυτό όλα τα κτίσματα είναι αυθαίρετα. Μπορεί να προχωρήσουν οι ιδιοκτήτες σε οικοπεδοποίηση, με την διαδικασία που απαιτείται και μετά να προχωρήσουν σε τακτοποίηση των αυθαιρέτων ή πρέπει πρώτα να τακτοποιηθούν τα αυθαίρετα; Edited Απρίλιος 21 , 2012 by steve100
dimitris GM Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 22 , 2012 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 22 , 2012 στηβ 100 καλησπερα, λες οτι ενα γηπεδο με 10 συνιδιοκτητες, με αυθαιρετα κτισματα, "μπηκε" στο σχεδιο... Επομενως νομιζω οτι δεν περιμενεις Πραξη Τακτοποιησης αλλά καποια στιγμη θα κυρωθει πραξη εφαρμογης...και θα αποδοθουν οικοπεδα, με την γνωστη διαδικασια της αναρτησης, ενστασης κλπκλπ. Κατα τον ν 1337, τα αυθαιρετα δεν αποζημιωνονται. και εαν σημερα τακτοποιησεις κτισματα, εφοσον αυτα ρυμοτομουνται παλι θα διανοιγουν οι δρομοι και αν αποζημιωθεις μαλλον λιγωτερα χρηματα θα λαβεις... ασε που ειναι εξ αδιαιρετου και ...ανηκουν ολα σε ολους... επομενως.... 1
pavloselef Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 23 , 2012 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 23 , 2012 Μου επιτρεπεται μια χαζη ερωτηση; Καθετες ιδιοκτησιες (2 κτιρια που κολλανε πλατη πλατη) διαφορετικων ιδιοκτητων η καθε μια, που βρισκονται σε ενιαιο οικοπεδο, καθιστουν αυτοματα την ιδιοκτησια ΕΞ ΑΔΙΑΙΡΕΤΟΥ; Με λιγα λογια βλεποντας καθετες ιδιοκτησιες σε ενα οικοπεδο μπορουμε να καταλαβουμε μονο απο αυτο το γεγονος οτι το οικοπεδο ειναι εξ αδιαιρετου; Ευχαριστω.
dimitris GM Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 24 , 2012 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 24 , 2012 Με την συσταση καθετης, μοιραζουμε το δικαιωμα να χτισουμε ανεξαρτητες οικοδομης σε διαφορετικα τμηματα του οικοπεδου, ειτε ξεχωριστα είτε εν επαφη [με αρμο] Το καθε τμημα εχει ποσοστα "εξ αδιαιρετου" σε ολο το οικοπεδο, αφου το οικοπεδο δεν το τεμνουμε σε κοματια, αλλα του μοιραζομε την χρηση. Καθε τμημα χτιζει τα "αναλογα" τμ. Στο ερωτημα σου. Ειπες "διαφορετικων ιδιοκτητων" αυτο σημαινει οτι Δυο συνιδιοκτητες συστησαν καθετη σε οικοπεδο τους, το "εκοψαν" ως προς το δικαιωμα δομησης σε δυο "τμηματα" [με εστιγμενη] και με- εστω- ποσοστο 50% εξ αδιαιρετου σε ολο το οικοπεδο το καθε τμημα. Το συμβολαιο αυτο το μετεγραψαν και ετσι εχει καθε ενας το δικο του δικαιωμα να χτισει. Και καποια στιγμη εχτισαν και εχουν δυο κτιρια, το ενα να ακουμπαει στο αλλο Αν το ερωτημα σου εχει σχεση με τον 4014, εσυ θα δεις το συμβολαιο της συστασης καθετου και θα θεωρησεις οτι καθε αυθαιρεσια στο καθε τμημα της καθετης αφορα τον δικο του ιδιοκτητη και δεν επιδρα σε τιποτε υπερ ή κατα του αλλου. καλημερα.
pavloselef Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 24 , 2012 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 24 , 2012 Ευχαριστω Δημητρη. Ναι, για εκδοση βεβαιωσης ηταν το ερωτημα μου. Δυστηχως δεν εχω το συμβολαιο μπροστα μου. Μπορει να γινει συμβολαιο οριζοντιας ιδιοκτησιας σε αδειο οικοπεδο (πριν κτιστουν τα 2 σημερινα κτιρια) ; Το συμβολαιο μιλα μονο για 1/3 στον ενα ιδιοκτητη και 2/3 στον αλλο και οτι μελλοντικα οτι κτισουν θα εχει την ιδια αναλογια. Απο τοτε (1975) χτιστηκαν 2 καθετες ιδιοκτησιες και ο ενας εκ των 2 θελει βεβαιωση για μεταβιβαση στα παιδια του. Δεν ξερω πως να προχωρησω και ουτε καν αν θεωρητε το συγκεκριμενο συμβολαιο οτι ειναι οριζοντιας ιδιοκτησιας, η αν το οικοπεδο παραμενει εξ αδιαιρετου. Αν μου το ξαναφερουν θα ρωτησω καμια συμβολαιογραφο.
dimitris GM Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 24 , 2012 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 24 , 2012 ναι, εχει αναφερθει ξανα.... οταν εχει συσταθει καθετη, το καθε τμημα ειναι "ανεξαρτητο" ως προς τις τακτοποιησεις του 4014. και το ενα δεν επηρεαζει το αλλο. [Λεμπεση 2012 αριθ. 28 και 121 και 4030 αρθρ. 50 παρ. 2 και εγκυκλιος 1/12]
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα