Μετάβαση στο περιεχόμενο

Με τα εξ' αδιαιρέτου τι γινεται;


Recommended Posts

εχω 2 συνιδιοκτητες εξ αδιαιρετου σε οικοπεδο με κτισμα. (το κτισμα εχει αδεια στο ονομα του)

 

ο ενας θελει να αναλαβει τη τακτοποιηση για να προχωρησουν σε συσταη καθετου και συμβολαια.

 

προχωραω βαζοντας αυτον ως ιδιοκτητη κατα 100%?

Edited by sundance
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 2k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Και τους 2.

Έτσι και αλλιώς αυτό που θέλει να κάνει μετά (να χωρίσει το οικόπεδο) απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη του άλλου.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα για τα εξ αδιαιρέτου.... Οπότε.... Πυγολαμπίδα!!!

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
Link to comment
Share on other sites

εξ αδιαιρέτου = λεφτά, (τρόποι για να τακτοποιεί μόνος του κάποιος είναι εύκολο νομίζω να βρεθεί. όπως έγινε π.χ. με τον 3212/2003. Κάτι θα σκεφτούν)

μεταβιβάσεις = λεφτά (αν και ψάχνω τον τρόπο που θα γίνει, δε μου έρχεται τίποτα παρά μόνο να μη χρειάζεται βεβαίωση).

λεφτά δεν υπάρχουν.

 

Άρα κάτι θα βρουν.

Link to comment
Share on other sites

Βρε σίγουρα ισχύει ότι "Λύση στα εξ' αδιαιρέτου = Λεφτά στο κράτος", τόσο από διαδικασία αυθαιρέτων, όσο και από μεταβιβάσεις, αλλά είδατε που λέει για "μη δημιουργία οικοπέδων 400 και 500 τμ" ?

 

Πού να δει και τα 200 τμ !!!

Link to comment
Share on other sites

Δεν μπορούν το 2012 ν' αλλάξουν την έννοια του ....."εξ αδιαιρέτου", η οποία πάντα, παντού και πάντοτε "εμπεριέχει συναίνεση"......

Link to comment
Share on other sites

Καταρχάς δεν ευθύνεται ο μηχανικός για το αυθαίρετο που χτίστηκε. Αυτό το έχτισε αυθαίρετα κάποιος από τους συνιδιοκτήτες. Φυσικά τα διοικητικά πρόστιμα βαρύνουν όλους τους συνιδιοκτήτες. Η ποινική δίωξη υφίσταται για αυτόν που το έχτισε. Κάποιος λοιπόν που θα πάει να το δηλώσει δεν κάνει κάτι παράνομο. Αντίθετα κάνει αυτό που ορίζει ο νόμος. Δηλώστε τα αυθαίρετα. Πρέπει να αναζητήσει την συναίνεση; Ναι, χρειάζεται συναίνεση γιατί το πρόστιμο τους βαρύνει όλους. Οπότε δεν μπορώ να δηλώσω χωρίς να μου δώσει το ΟΚ ο συνιδιοκτήτης γιατί τον χρεώνω χωρίς να συμφωνεί. Πάρτε λοιπόν υπεύθυνη δήλωση από τον ιδιοκτήτη πως γνωρίζει πως το πρόστιμο βαρύνει όλους τους συνιδιοκτήτες και πως με αυτή του την δήλωση βαρύνει αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο. Ο συντελεστής δόμησης που απορροφάται, απορροφάται ούτως ή άλλως και μόνο με την ύπαρξη του αυθαιρέτου. Όλα τα κτίσματα αυθαίρετα και μη προσμετρώνται στον ΣΔ. Αν λοιπόν κάποιος αργότερα στραβώσει επειδή δεν του μένει ΣΔ να χτίσει νόμιμα (και που εδώ είναι που χρειάζεται συναίνεση) και κινηθεί δικαστικά εναντίον του δηλωμένου αυθαιρέτου, το δικαστήριο μπορεί να πάρει μια απόφαση ακύρωσης της δήλωσης. Οπότε πάρτε μια υπεύθυνη δήλωση από τον ιδιοκτήτη πως είναι σε γνώση του τα προβλήματα της συγκυριότητας του ακινήτου και πως για όλα τα προβλήματα που θα προκύψουν λόγω της συγκυριότητας του ακινήτου και την μη ύπαρξη συναίνεσης των υπολοίπων συνιδιοκτητών δεν φέρει ευθύνη ο μηχανικός. Από εκεί και πέρα ο Νόμος 4014 είναι σαφέστατος. Το μόνο που κάνει είναι να τακτοποιεί για 30 χρόνια το ακίνητο ΔΗΛΑΔΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΛΗΘΟΥΝ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΑΥΤΑ. ΤΙΠΟΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ. Ο Νόμος 4014 δεν θεραπεύει όλα τα άλλα προβλήματα (κυριότητας, ΣΔ) που συνεχίζουν να υπάρχουν από πίσω. Εν κατακλείδι το ακίνητο μπορεί να δηλωθεί δεν πληρώνει πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης δεν κατεδαφίζεται ΄΄αυτεπάγγελτα΄΄ για 30 χρόνια αλλά σε ενδεχόμενη καταγγελία όλα είναι ανοιχτά ανάλογα την επιμονή και την περίπτωση του καταγγέλοντα.

 

Να μην το ξεχάσω. Φυσικά και υπεύθυνη δήλωση από τον ιδιοκτήτη πως είναι σε γνώση του πως πρόκειται για μερική δήλωση και πως δεν μπορεί να μεταβιβάσει άν δεν δηλωθούν όλες οι δομημένες επιφάνειες κ.τ.λ.

Edited by jja
  • Downvote 2
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε συμφωνώ σχεδόν σε όλα εκτός από:

1.) Τα διοικητικά πρόστιμα βαραίνουν όλους τους συνιδιοκτήτες. Από που προκύπτει αυτό, από ποια διάταξη;

Δεν έχω δει ποτέ μια τέτοια έκθεση αυθαιρέτου αντιθέτως οι πολεοδομίες καταλόγιζαν πάντα στον φερόμενο και ποτέ και στον συνιδιοκτήτη που δεν έχει ανεγείρει κτίσμα.

2.) Η διαδικασία δεν είναι νόμιμη. Ο 4014 εξ' αντιδιαστολής λέει πως σε περίπτωση συγκυριότητας και εφόσον η αυθαίρετη κατασκευή έχει εγκατασταθεί σε κοινόχρηστο χώρο μπορείς να υποβάλεις δήλωση με τον ανωτέρω τόπο που περιγράφεις μόνο αν έχεις δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης με νόμιμο τίτλο.

Εξάλλου κατά τη διαδικασία της δήλωσης «τσεκάρεις» πεδίο που δηλώνεις πως έχουν ενημερωθεί όλοι οι συνιδιοκτήτες της παρούσας δήλωσης, αυτό είναι αληθές; Σε κάθε περίπτωση πάντως αν εξηγείς τον πελάτη σου όλα τα παραπάνω και δέχεται να αναλάβει την ευθύνη σε βρίσκω σωστό δεοντολογικά. Το θέμα είναι τι γίνεται με όλους αυτούς που υποστηρίζουν πως όλα είναι καλά... δεν χρειάζεται η συναίνεση... άπαντα καταλογίζονται με Υ.Δ. <50% και όλοι όσοι λένε το αντίθετο είναι λιγότερο έξυπνοι.

Edited by nzerman
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.