Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Γνωρίζει κανείς τι υλικό συνιστάται για την αυτόματη κατάσβεση σε data room ώστε να μην καταστρέφεται ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός (κατανεμητές, computers, κλπ) όταν λειτουργεί ?

Έχω την εντύπωση ότι το FM 200 είναι ένα αποδεκτό υλικό.

Κάποιο άλλο ?

Δημοσιεύτηκε

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και Inergen. Έχει νομίζω λίγο μεγαλύτερο κοστολόγιο από το FM200.

Δημοσιεύτηκε

Συνάδελφος που ειδικεύεται στο συγκεκριμένο αντικείμενο, πρότεινε το NOVEC 1230 ως το καλύτερο αυτή τη στιγμή σύστημα για τέτοιες εφαρμογές.

Δημοσιεύτηκε
Νομίζω ότι αποδεκτές γίνονται και οι γεννήτριες αεροζόλ με σημαντικά χαμηλότερο κόστος απο αυτό του FM200.

 

Καλό θα ήταν να γνωρίζουμε μερικά στοιχεία για την χρήση γεννητριών αεροζόλ

 

http://www.firesol.gr/page620.html

Δημοσιεύτηκε

Μεχρι ωρας 8/10 περιπτώσεις που εχω συναντησει ειναι με κατασβεση FM200

Η 1/10 εχει πυροσβεστηρες CO2

Η 1/10 δεν εχει τιποτα...

Δημοσιεύτηκε
Καλό θα ήταν να γνωρίζουμε μερικά στοιχεία για την χρήση γεννητριών αεροζόλ

 

http://www.firesol.gr/page620.html

 

 

Αν και μάλλον είναι εκτός θέματος, να ρωτήσω:

Δηλαδή στις περιπτώσεις που περιγρέφονται στο λινκ, υπήρχε ψευδής συναγερμός φωτιάς, άνοιξαν οι κατασβεστικές φιάλες, και μετά υπήρξε σημαντική έκλυση θερμότητας προς τα πάνω;

 

Από πού προήλθε η έκλυση θερμότητας αφού ο συναγερμός ήταν ψευδής;

Δημοσιεύτηκε

Οι πυροσβεστήρες CO2 κάνουν μια χαρά την δουλειά τους, ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους. Αν κλείσεις και τον εξαερισμό (για πολύ λίγο) ώστε να μην ανανεώνεται ο αέρας του δωματίου μου φαίνεται απίθανο να μην σβήσει η φωτιά.

 

Οι πυροσβεστήρες αυτού του τύπου έχουν το πλεονέκτημα ότι δεν αφήνουν κατάλοιπα πάνω στον εξοπλισμό, π.χ. όπως αφήνει ο αφρός, συνεπώς όποια συσκευή δεν πάθει ζημιά από την φωτιά θα λειτουργεί κανονικά.

 

Επίσης οι πυροσβεστήρες αεροζόλ κάνουν για ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, αλλά δεν γνωρίζω αν αφήνουν κατάλοιπα που μπορεί να καταστρέψουν τους υπολογιστές.

 

Υπάρχουν επιπλέον και άλλα κατασβεστικά υλικά για ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό αλλά δεν γνωρίζω αν κάνουν ζημιά στους υπολογιστές. Βρήκα μια διαταγή για τέτοιο υλικό http://www.fireservice.gr/pyr_cms_files/dynamic/c91188/file/12835-02_el_GR.pdf , προορίζεται όμως για χώρο όπου δεν υπάρχει άνθρωπος. Αν ο admin θα είναι συνέχεια μέσα στον χώρο δεν θα το πρότεινα.

 

Επειδή είμαι και αρκετά computerάκιας, γνωρίζω ότι

- ένα data room έχει πάντα σύστημα ψύξης ώστε να διατηρείται η θερμοκρασία του χώρου στους 25°C.

- Οι συσκευές που προορίζονται για datacenter όπως router, switches, servers, κτλ, έχουν εξαιρετικά αποδοτικά συστήματα ψύξης (ανεμιστήρες, μεγάλες ψύκτρες, κτλ) ώστε να μην υπερθερμαίνονται

- Έχουν σύστημα αυτοδιάγνωσης ώστε αν χαλάσει κάποιο ανεμιστηράκι ή αν ανέβει η θερμοκρασία λειτουργίας στέλνουν αυτόματα μήνυμα στον διαχειριστή για να το διορθώσει.

- Οι υπολογιστές και άλλες συσκευές κλείνουν αυτόματα πάνω όταν εντοπίσουν υπερθέρμανση

 

Συνοπτικά, μου φαίνεται απίθανο να πιάσει φωτιά ένα datacenter.

Δημοσιεύτηκε
... στις περιπτώσεις που περιγρέφονται στο λινκ, υπήρχε ψευδής συναγερμός φωτιάς, άνοιξαν οι κατασβεστικές φιάλες, και μετά υπήρξε σημαντική έκλυση θερμότητας προς τα πάνω;

 

Από πού προήλθε η έκλυση θερμότητας αφού ο συναγερμός ήταν ψευδής;

 

Στις πυροτεχνικές γεννήτριες αεροζόλ, εκτός από λάθος ενεργοποίησή τους, μπορεί να προκληθεί και η αυτανάφλεξή τους. Στην ενεργοποίησή τους, η έκλυση μεγάλης θερμότητας προέρχεται από την ίδια την γεννήτρια αεροζόλ, όταν αυτή λειτουργήσει κανονικά. Η θερμότητα μπορεί να φθάσει κατά τη χημική αντίδραση, ακόμη και στους 600 βαθμ. Κελσίου, με αποτέλεσμα να καεί ότι υπάρχει κοντά της (εφ' όσον πρόκειται για γεννήτρια πυροτεχνικής λειτουργίας).

 

Σε ένα άλλο σημείο της ίδια ιστοσελίδας http://www.firesol.gr/page83.html, υπάρχει επιπλέον πληροφορία για το θέμα αυτό και ειδικότερα, αν κάποιος θέλει να χρησιμοποιήσει τις πυροτεχνικές γεν. αεροσόλ, θα πρέπει να μελετήσει πολύ προσεκτικά το εγχειρίδιο χρήσης τους που δίνει η εταιρεία που τις διαθέτει στη χώρα μας και επιλέξαμε αντίστοιχα, αν και δεν είναι σπάνιο στην Ελλάδα να κυκλοφορούν μεταφρασμένα τέτοια εγχειρίδια, χωρίς μερικές κρίσιμες πληροφορίες που "καίνε". Πάντως εδώ http://www.firesol.gr/pdf/EXEIRIDIO_EFARMOGHS_PYROGEN-EPA%20APPROVED.pdf, υπάρχει το εγχειρίδιο που δόθηκε από μία από αυτές τις κατασκευάστριες εταιρείες, στον EPA.

Συνάδελφε CostaV, η απάντηση σε αυτό που ρώτησες υπάρχει στην παράγραφο 2.10 Design Limitations, στη σελίδα 2.15.

Αντίστοιχα, πολύ χρήσιμες πληροφορίες υπάρχουν και στο NFPA 2010 του 2006.

 

Για την ιστορία τώρα, το περιστατικό φωτιάς που υπάρχει στην πρώτη ιστοσελίδα, αναφέρθηκε στο Ελληνικό Δίκτυο Ασφαλούς Πυροιπροστασίας από τον Υπεύθυνο Συνάδελφο για τις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ, ό οποίος ζήτησε τεχνική βοήθεια, για την παρουσία του στο ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.