stavrosskg Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 9 , 2011 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 9 , 2011 Έχω αυθαίρετη αυτόνομη κατοικία 40m2 σε χωριό κτισμένη το 1998, όμορη με παλαιό κτίσμα 35m2. Και τα 2 κτίσματα τα χρησιμοποιώ σαν 1η κατοικία. Ακόμη έχω στην κατοχή μου 2 γκαρσονιέρες σε πολυκατοικία στην πόλη, 36m2 έκαστη. Προτίθεμαι να τακτοποιήσω το αυθαίρετο των 40m2. Θα έχω το πλεονέκτημα της 1ης κατοικίας ή επειδή αθροιστικά οι ιδιοκτησίες μου είναι > 70m2 όχι ; Ευχαριστώ για την απάντηση προκαταβολικά.
stefanosz2 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 10 , 2011 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 10 , 2011 Ο μειωτικός συντελεστής λαμβάνεται για περιπτώσεις κύριας και μοναδικής κατοικίας... Οπότε εισαι στην κατηγορία "άλλη κατοικία"... 25% επιπλέων πρόστιμο αν η ΤΗΜΗ ΖΩΝΗΣ σου είναι μικρότερη ή ίση των 1000ευρω και 50% αν είναι μεγαλύτερη των 1000...
petra mantw Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 10 , 2011 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 10 , 2011 Εγώ διαφωνώ. Πιστεύω ότι έχετε το δικαίωμα της πρώτης κατοικίας γιατί κανένα από τα άλλα ακίνητα δε ικανοποιεί τις στεγαστικές σας ανάγκες. Δηλαδή αν είστε παντρεμένος εσείς μένετε στα 36τ.μ και η γυναίκα σας στα υπόλοιπα 36τ.μ. στο δεύτερο διαμέρισμα???
cv01302 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11 , 2011 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11 , 2011 Διαφωνώ με την Μαντώ. Αυτή τη στιγμή έχετε στην κατοχή σας 4 αυτοτελείς ιδιοκτησίες, εκ των οποίων η μία αυθαίρετη στο χωριό. α) Δεν μπορείτε να χρησιμοποιείτε 2 ιδιοκτησίες και να τις βαφτίζετε ως 1. Ο μόνος τρόπος που θα γινόταν κάτι τέτοιο είναι να είχε γίνει προέκταση στα ήδη υπάρχοντα 35 τμ, δηλαδή να έχει άμεση επικοινωνία με αυτήν την ιδιοκτησία. Εσείς μιλάτε για αυτόνομη. β) Στο Ε9, αν δηλώνονται τουλάχιστον 2 ιδιοκτησίες (κανονικά θα πρέπει να δηλώνεται και τις 4), τότε χάνετε το προνόμιο της "κύριας και μοναδικής κατοικίας", ασχέτως αν δηλώνετε στην εφορία το αυθαίρετο ως κύρια. γ) Δεν γνωρίζω κανένα νόμο που να αναφέρει ελάχιστα τετραγωνικά που να καλύπτουν τις στεγαστικές ανάγκες. Αλλά ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση, πάλι δεν ισχύει το ακριβώς απο πάνω.
Irini Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 15 , 2011 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 15 , 2011 (edited) Πιο πολυπλοκη περιπτωση : Σε πολυκατοικια εξ αδιεραιτου, οι 2 ιδιοκτητες εχουν χωρισει με οριζοντια τις ιδιοκτησιες τους. Καθενας εχει παρει απο 2 οροφους. Ο ιδιοκτητης που εχει παρει τον τελευταιο οροφο...ειναι ο πελατης μου. Στον οροφο αυτο βρισκεται νομιμα μια κατοικια (που νοικιαζεται),ενας ημιυπαιθριος ξεχωρος διπλα στην κατοικια (35 τ.μ.) και ο υπολοιπος οροφος φαινεται ως ταρατσα στην πολεοδομια. Τον ημιυπαιθριο τον εκλεισε ο ιδιοκτητης και τον εκανε οικια του. Επισης εχει παρει και ενα μερος απο την ταρατσα και εχει μεγαλωσει η οικια του. Τον ημιυπαιθριο σκεφτομαι να τον τακτοποιησω με τον 3843/10 και το αλλο κομματι της ταρατσας να το παω με τον 4014/11. Πως θα αποδειξω οτι αυτη ειναι η Α' κατοικια του πελατη? Στην οριζοντια απο λαθος του συμβολαιογραφου δεν αναφερεται ο ημιυπαιθριος, αλλα γραφει "μελλοντικη δομηση Γ' οροφου...70 τετραγωνικων μετρων...με χιλιοστα τοσα επι του οικοπεδου". Προφανως με το σκεπτικο οτι μπορει στο μελλον να αγορασει δομηση. Ως τετραγωνικα της μελλοντικης δομησης στο συμβολαιο εχει βαλει το συνολο της επιφανειας του ημιυπαιθριου (που υπαρχει κατα την πολεοδομια = 35 τ.μ.) + της ταρατσας (35 τ.μ.). Χρειαζεται διορθωση η οριζοντια? Ο πελατης εως και σημερα εγραφε στη δηλωση του "φιλοξενουμαι στο πατρικο μου", αφου το αυθαιρετο...ηταν αυθαιρετο και δεν το δηλωνε ως κτοικια. Χρειαζεται διορθωση το Ε1? Παιζει κανενα ρολο το οτι ειναι ιδιοκτητης αλλων 3 κατοικιων στην πολυκατοικια αυτη? Μπορει να προσκομισει τα μισθωτηρια τους αν χρειαστει. Χρειαζεται διορθωση το Ε9? Edited Οκτώβριος 27 , 2011 by Irini
plethron Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 31 , 2011 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 31 , 2011 1. Και βέβαια παίζει ρόλο ότι είναι ιδιοκτήτης άλλων 3 κατοικιών (δεν έχει μία και μοναδική κατοικία για να επωφεληθεί τον μειωμένο συντελεστή). Πάει "άλλη κατοικία". 2. "Πως θα αποδειξω οτι αυτη ειναι η Α' κατοικια του πελατη?" - Δεν αποδεικνύεται αλλά δεν έχει και νόημα. 3. Δες αν έχει εξαντλήσει τον Σ.Δ. Αν ναι, ρύθμισε το με τον 4014/11. Άν όχι πήγαινε με το αρθ. 22 1577/85 μέσω του 4014/11. 4. Για τον Η/Χ, δες τι τον συμφέρει οικονομικά ως προς το πρόστιμο (3843/10 ή 4014/11). 5. Αν η ταράτσα είναι κοινόχρηστη, υπάρχει νομικό θέμα και απαιτείται τροποποίηση της σύστασης (πρέπει να συμφωνήσουν και οι δύο στην πολυκατοικία). Αν είναι σε αποκλειστική χρήση του πελατη σου, το ρυθμίζεις με τον 4014/11. 6. Πάντως η δεύτερη κατοικία που έκανε στην ταράτσα δεν μπορεί να αποτελέσει αυτοτελή ιδιοκτησία χωρίς συμβολαιογραφική πράξη. Θέλει τροποποίηση η σύσταση. 7. Πες του να συμβουλευτεί οπωσδήποτε συμβολαιογράφο ή δικηγόρο (και προχωρήστε από κοινού).
selliani Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 1 , 2011 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 1 , 2011 (edited) Διαμένω μόνιμα σε κατοικία (κύρια) 64 τ.μ εκτός σχεδίου. Επίσης στην κατοχή μου υπάρχει και μια οικία στην Αθήνα 92 τ.μ, όπου διαμένουν τα παιδιά μου, 19 και 23 ετών αντίστοιχα, που σπουδάζουν εκεί και που με βαρύνουν. Η κατοικία που διαμένω τώρα (64 τ.μ.), θεωρείται κύρια και μοναδική σύμφωνα με το άρθρο 26 παρ. 3 του νόμου? Edited Νοέμβριος 1 , 2011 by selliani
plethron Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 2 , 2011 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 2 , 2011 Διαμένω μόνιμα σε κατοικία (κύρια) 64 τ.μ εκτός σχεδίου. Επίσης στην κατοχή μου υπάρχει και μια οικία στην Αθήνα 92 τ.μ, όπου διαμένουν τα παιδιά μου, 19 και 23 ετών αντίστοιχα, που σπουδάζουν εκεί και που με βαρύνουν. Η κατοικία που διαμένω τώρα (64 τ.μ.), θεωρείται κύρια και μοναδική σύμφωνα με το άρθρο 26 παρ. 3 του νόμου? 'Οχι. Είναι κύρια αλλά όχι μοναδική.
dkgeo1 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 15 , 2011 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 15 , 2011 (edited) Καλησπέρα! Θα ήθελα σας παρακαλώ την άποψη σας σχετικά με την χρήση του μειωτικού συντελεστή (Άρθρο 26, παρ. 3 παρακάτω) για την εξής περίπτωση (αφορά τον πεθερό μου): Έχει σπίτι στην Αθήνα 50τμ μισό-μισό με την γυναίκα του και ένα αυθαίρετο, όλο μόνο στο όνομα του, εκτός Αττικής σε οικόπεδο μη άρτιο μη οικοδομήσιμο, ισογείου 80+ ενός ορόφου 80 τμ. (το ισόγειο είναι ακόμα στα τούβλα αλλά θέλει να το δηλώσει και αυτό σαν κατοικία). Διαβάζοντας την παρακάτω παράγραφο καταλαβαίνω, ότι μπορεί να δηλώσει το αυθαίρετο σαν κύρια κατοικία. Ερμηνεύω σωστά την παράγραφο ? Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την βοήθεια σας! Άρθρο 26, παρ.3. Δεν λαμβάνεται υπόψη ο μειωτικός συντελεστής της κύριας και μοναδικής κατοικίας, σύμφωνα με το πα- ράρτημα του παρόντος, εφόσον ο ιδιοκτήτης ή ο σύζυ- γος ή οποιοδήποτε από τα ανήλικα τέκνα αυτού έχει δι- καίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε κατοικία ή σε ιδανικό μερίδιο αυτής που πληροί τις στε- γαστικές ανάγκες της οικογένειάς του ή δικαίωμα πλή- ρους κυριότητας σε οικόπεδο οικοδομήσιμο ή σε ιδανικό μερίδιο οικοπέδου στο οποίο αντιστοιχεί εμβαδόν κτί- σματος που πληροί τις στεγαστικές του ανάγκες και βρί- σκονται σε δημοτικό ή κοινοτικό διαμέρισμα με πληθυ- σμό άνω των τριών χιλιάδων (3.000). Θεωρείται ότι πλη- ρούνται οι στεγαστικές ανάγκες, εφόσον το άθροισμα της συνολικής επιφάνειας που τους αντιστοιχεί υπερβαί- νει τα εβδομήντα (70) τ.μ.. Η επιφάνεια αυτή προσαυξά- νεται κατά τριάντα (30) τ.μ. για μέχρι δύο τέκνα και κατά είκοσι (20) τ.μ. για πάνω από δύο τέκνα, που βαρύνουν τον υπόχρεο ή τον άλλο σύζυγο. Edited Νοέμβριος 15 , 2011 by dkgeo1
Manolis gon Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 15 , 2011 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 15 , 2011 Δεν μας είπες που μένει.Πρόσεξε ότι δεν πρέπει να είναι μόνο κύρια κατοικία αλλά και μοναδική.Εδώ μας λες ότι έχει 2,5 κατοικίες.Πως λοιπόν μπορεί να τη δηλώσει?
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα