Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συντελεστής θερμ/τας [πλάκα + μόνωση] πριν το 79


Βιτρούβιος

Recommended Posts

Συνάδερφοι ερώτηση !

Μονοκατοικία πρίν το 1979 με πλάκα 15 εκ. κανονικά βάζω συντελεστή θερμοπερατότητας 3,05 W/m2K [πίνακας 3.4β ΤΟΤΕΕ1] +0,1 [για τις θερμογέφυρες] = 3,15. Σωστά ;;

Ο ιδιοκτήτης όμως έχει τοποθετήσει φελιζόλ στο κάτω μέρος της πλάκας [γίνεται αντιλυπτό με ελαφρύ χτύπημα]. Προφανώς δεν έχει αποδεικτικά στοιχεία. Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση; Μπορούμε να βάλουμε συντελεστή θερμοπερατότητας 0,95 W/m2K [πίνακας 3.4β ΤΟΤΕΕ1][με ανεπαρκή θερμομονωτική προστασία κατά Κ.Θ.Κ.] ;;

Link to comment
Share on other sites

Είτε με ανεπαρκή θερμομονωτική προστασία [u=0.95 W/(m2*K)] είτε αμόνωτη την θεωρήσεις την πλάκα [u=3,05 W/(m2*K)] -θα διάλεγα το πρώτο- και στις δύο περιπτώσεις βάζεις τον συντελεστή "καθαρό". Δηλαδή, δεν προσθέτεις εσύ το επιπλέον 0,1 W/(m2*K). Το προσθέτει το λογισμικό, επιλέγοντας στην καρτέλα "Κτίριο / Γενικά" το κουτάκι "Θερμομόνωση κατακόρυφων δομικών στοιχείων". Αλλιώς θα τις υπολογίζεις δύο φορές.

Παρατήρηση: Εφόσον το κτίριο είναι πριν την 4η Ιουλίου 1979 μπορείς να παραλείψεις τις θερμογέφυρες (δες παρ. 3.2.2.6 της ΤΟΤΕΕ 20701-1/2010).

Link to comment
Share on other sites

Πρόσεξε Πάνο, ότι αναφέρεται σε κατακόρυφα δομικά στοιχεία. Δηλαδή αν έχεις μονωμένη πλάκα και αμόνωτα τα κατακόρυφα, δεν τσεκάρεις το κουτάκι. Σε εξοικονομώ π.χ. αν προτείνεις μόνο θερμομόνωση οροφής σε αμόνωτο κτήριο, το κουτάκι το αφήνεις κενό στο σενάριο.

Τώρα αν δεν μπορείς να διαπιστώσεις το είδος του υλικού και το πάχος του παρά μόνο την ύπαρξή του είναι στην κρίση του επιθεωρητή τι θα πάρει. Και εγώ θα διάλεγα την ανεπαρκή αν μου γέμιζε το μάτι η δουλειά.

Σ' αυτήν την περίπτωση καλύτερα είναι να πάρεις το 0,95 και να κάνεις προσαύξηση 0,1 στο U της οροφής.

Αν πάρεις το 3,05 ουσιαστικά το θεωρείς αμόνωτο, οπότε δεν προσθέτεις το 0,1.

Link to comment
Share on other sites

Ηλία το γνωρίζω ότι αναφέρεται σε κατακόρυφα δομικά στοιχεία. Άλλωστε και στην παράγραφο 3.2.2.6 της 1ης ΤΟΤΤΕ που παρέπεμψα τον συνάδελφο λέει: "Σημειώνεται πως η προσαύξηση του συντελεστή θερμοπερατότητας των δομικών στοιχείων κατά ΔU = 0,10 W/(m2K) ισχύει και για τα κτίρια της 1ης και 2ης κατηγορίας που έχουν υποστεί ανακαίνιση με θερμική ενίσχυση των κατακόρυφων δομικών στοιχείων".

Το έλαβα λοιπόν υπόψη μου πριν γράψω την προηγούμενη απάντηση.

Ωστόσο, στην βοήθεια του προγράμματος TEE KENAK, γράφει το εξής:

"Ο συντελεστής θερμοπερατότητας του δομικού στοιχείου δεν εμπεριέχει την διόρθωση για τις θερμογέφυρες. Η διόρθωση πραγματοποιείται αυτόματα από το λογισμικό, ανάλογα με την επιλογή του πεδίου "Θερμομόνωση κατακόρυφων δομικών στοιχείων" (παράγραφος 2.6.1.)". Δηλαδή, όπως το καταλαβαίνω εγώ, δεν κάνει διαχωρισμό σε οριζόντια και κατακόρυφα δομικά στοιχεία όσον αφορά την προσαύξηση. Τα αντιμετωπίζει και τα οριζόντια με τον ίδιο τρόπο, όπως τα κατακόρυφα.

Γι' αυτό έδωσα και την προηγούμενη απάντηση. Δεν ξέρω αν κάνω λάθος εκτίμηση.

Link to comment
Share on other sites

Δίκιο έχεις! Οπότε θα υπολογίζει θερμογέφυρες όχι μόνο μεταξύ κατακόρυφων αμόνωτων δομικών στοιχείων και οριζόντιων μονωμένων, αλλά και μεταξύ κατακόρυφων (πράγμα που δεν έχει λογική εφόσον είναι αμόνωτα).

Δεν το είχα σκεφτεί. Μ@μ@κια μου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.